Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co do meritum: nie ma żadnych dowodów na obecność armii rosyjskiej na Donbasie. Nie ma też żadnych dowodów na obecność sprzętu wojskowego obecnie będącego na uzbrojeniu armii rosyjskiej.

pięknie.......... wszyscy mają przewidzenia, jurij kurcze zamiast marnować siły na jakiejś tam bocznicy dla zalogowanych, prostuj cholera kłamliwy artykuł na wiki, masz pole do popisu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) polecam szczególnie Twojej czujnej uwadze rozdział "Details of Russian involvement" - te wyssane z palca bzdury czyta kilka tysięcy dziennie!

co do demokratycznego referendum, znowu, cholera tyle krajów z niepojętych powodów go nie uznało, to straszne.

no i wreszcie: "Na miejsce katastrofy przybywają wysłannicy OBWE. Ale nie stoi przed nimi łatwe zadanie. Ich praca jest utrudniana przez separatystów, którzy ograniczają im pole badań, „patrzą na ręce” i bez uzgodnienia wywożą ciała ofiar.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

działaj jurij, działaj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rasputin

Ta wikipedia trochę wq..a rosyjską machinę propagandową bo duża poczytalnosc i nie ma jak tego zwalczać. Ewentualnie jakąś rosyjską propagandową wersję uruchomić.

chwilowy brak działalności w audio.

tak ogólnie w temacie wypowiedzi różnych oficjeli w tym Putina, tutaj mówi że absolutnie nie ma żadnych oddziałów rosyjskich na ukrainie, że to nonsens, wszyscy są lokalsami:

Ukryta Zawartość

jakiś czas potem, ze jednak ktoś tam kurcze jest...

Ukryta Zawartość

pozwolę sobie taki fragment: "“We never said there were not people there who carried out certain tasks including in the military sphere.”

Poezja!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rasputin
Gość

(Konto usunięte)

"Details of Russian involvement"

Źródła tych "details" to ukraińskie śmietniki propagandowe typu cenzor, UA Today lub SBU. Podobnym smietnikiem jest neesweek. Czytaj rasputinie, czytaj. Efektem jest GIGO.

Jeżeli to armia rosyjska zaatakowała Donbas to dlaczego słynny Striełkow-Girkin musiał uciekać zе Słowiańska nie mając do obrony nawet kałachów w wystarczającej ilości? Jeżeli to armia rosyjska zaatakowała Ukrainę to co jej stało na przeszkodzie dojścia do granicy z Polską? Jeżeli to armia rosyjska wałczyła na Donbasie to dlaczego zwracała na Ukrainę setki ukraińskich żołnierzy, którzy uciekały przez granicę do Rosji (do niby wroga, z którym wałczyły!) wychodząc z tzw. kotłów? ???

To, ze pomoc militarna (stara broń+doradcy) Rosji dla Donbasu jest nie ulega wątpliwości. Ale armia rosyjska tam nie wałczy.

W dobie nasilającej się walki informacyjnej tylko idiota wierzy bezrefleksyjnie propagandzie jednej ze stron.

Edytowane przez JuG

W dobie nasilającej się walki informacyjnej tylko idiota wierzy bezrefleksyjnie propagandzie jednej ze stron.

Myślę że zdajesz sobie z tego sprawę drogi Jurku, że tym zdaniem mówisz właśnie o sobie???

Jeżeli to armia rosyjska zaatakowała Ukrainę to co jej stało na przeszkodzie dojścia do granicy z Polską?

Świat Jurij! Cała reszta Świata zachodniego.

z serdecznym pozdrowieniem..

Włodek.

Przepocieszny ten nasz Jurij. Takie brednie w żywe oczy!!!

Cały czas zastanawiam się, jak niby inteligentny facet może w to wszystko wierzyć. No chyba, że świadomie kłamie, ale po co, skoro nikogo do tych bzdetów nie przekona.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Myślę że zdajesz sobie z tego sprawę drogi Jurku, że tym zdaniem mówisz właśnie o sobie???

Drogi Włodku, w odróżnieniu od większości forumowych oponentów mam dostęp do czterech propagand: zachodniej, polskiej, ukraińskiej i rosyjskiej. Mam też rodzinę, przyjaciół i znajomych na Ukrainie (zachodniej, centralnej, wschodniej i na Krymie) i w Rosji. Na pewno nie jestem na 100% obiektywnym (a kto jest?) ale też na pewno nie jestem 100% idiotą i potrafię systemowo analizować często sprzeczne dane (mam taki zawód). :)

Co do walk na Donbasie to akurat mam w rodzinie jednego z armii ukraińskiej i drugiego - z donieckiej. Na szczęście jeden służył jako kucharz (dostał potem wyrok w zawieszeniu niby za dezercję bo nie zgłosił pobyt w szpitalu wojskowym - dosłużył się nerwicy i kręgosłup mu wysiadł) a drugi jako lekarz - ludzi żywili i leczyli a nie zabijali. Zmam sytuacje od nich oraz śledziłem (teraz mniej) na lokalnych portalach i na streamach na żywo (potem niektórych z tych streamerów na Ukrainie powsadzali). I uwierz mi (wiem, że nie uwierzysz :) ), że to co pisała (i pisze) o tym wszystkim zachodnia/polska propaganda nie wiele miało wspólnego z rzeczywistością.

Świat Jurij! Cała reszta Świata zachodniego.

Tak samo jak bohater Kaczyński uratował Gruzję? ))) Przeceniasz Świat zachodni - przypomnij sobie 01.09.1939. W 2014 r. armia ukraińska praktycznie nie istniała a armia zachodnia była bardzo daleko. Nie ma też żadnych umów pomiędzy Ukraina a NATO (chociaż czego te umowy są warte pokazuje ten sam 1939 r.). Armia rosyjska mogła z łatwością (bez większego oporu i witana kwiatami) w kilka-kilkanascie dni zająć wschodnie i południowe obwody np. zabezpieczając Krym (droga lądowa, dostawy wody i elektryczności). Czemu tego nie zrobiła? Bała się sankcji które i tak by miała za Krym)?

Pisałem już wielokrotnie, że jeżeli na Krymie wszystko było perfekcyjnie przygotowane i niemniej perfekcyjnie przeprowadzono (korzystając z okazji - zamachu stanu) to na Donbasie to była inicjatywa miejscowej prorosyjskiej większości (chcemy jak Krym do Rosji) plus pomoc rosyjskich patriotów-nacjonalistów (umiarkowanych, pansłowiańskich a nie antyukraińskich) typu Girkina. A potem Rosja postawiona przed faktami dokonanymi nie mogła stracić twarz i nie pomagać rebeliantom (przy okazji realizując własny interes - destabilizując już wtedy wrogą Ukrainę).

Jeżeliby miałby więcej wolnego czasu to z chęcią założyłbym temat o kłamstwach różnych propagand (powstała nawet rosyjska nazwa kłamców-propagandystów - propagandony - propaganda+gandon (prezerwatywa)) porównując je pomiędzy sobą i z rzeczywistością. Ale nie mam i ograniczam się do wskazania kłamstw propagandy zachodniej. Te kłamstwa są o tyle niebezpieczne, ze robienie z Rosji (i Putina) największego zła na świecie (co absolutnie nie ma potwierdzenia w faktach) może w końcu skutkować wybuchem wojny (nawet przypadkowej) - czego absolutnie bym nie chciał.

Serdeczności,

Jurij

Edytowane przez JuG

Tak samo jak bohater Kaczyński uratował Gruzję? )))

Skoro Gruzini tak twierdzą - mnie nie wypada kwestionować, tym bardziej, że dla dzisiaj władających krajem był to największy polski prezydent. Znaczy największy w sensie bohater.

Włodek.

Gość

(Konto usunięte)

Skoro Gruzini tak twierdzą

Masz znajomych Gruzinów czy wierzysz rządowej TV? :)

Gruzję "uratował" brak planów Rosji co do jej zajęcia. Dyplomatycznie konflikt uregulował ówczesny prezydent Francji. Ale Kaczyński lansował się w Gruzji obok przygłupa Saakaszwilego i wylansował się na Zbawiciela. :) Kaczyński marzył o Polsce od morza do morza czy innego Trójmorza i serdecznie kochał ówczesne władze Gruzji tak samo jak ówczesne władze Ukrainy za ich antyrosyjskość. Pewnie za tą miłość i ma w Gruzji pomnik.

Masz znajomych Gruzinów czy wierzysz rządowej TV? :)

Jurku - muszę cię wprost naprowadzić, bo widzę że z powodu odmiennej mentalności nie odebrałeś mojej wypowiedzi tak jak sobie życzyłem. Otóż najważniejszym stwierdzeniem w mojej wypowiedzi było - "mnie nie wypada kwestionować.."

Przeczytaj cała moja wypowiedź jeszcze raz kierując się mym naprowadzeniem, a na pewno zrozumiesz cały przekaz :-)

pozdrawiam.

Włodek.

Kaczyński niczego ani nikogo nie uratował. Rosjanie osiągnęli swoje cele polityczne i militarne i wycofali się.

Co do interwencji Rosyjskiej na Ukrainie - była, jest i będzie, łącznie z militarną z udziałem własnych wojsk, zmienia się jedynie jej skala.

Zaprzeczanie temu przypomina kawał o Żydach którzy pierwszy raz zobaczyli żyrafę i jeden zapewniał drugiego, że takiego zwierzęcia po prostu nie ma.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Jedni wierzą w jakiegoś Boga, drudzy w niewidocznych Rosjan. Pierwsza wiara daje nadzieję na życie wieczne, a co daje wiara druga?

Jurku - muszę cię wprost naprowadzić, bo widzę że z powodu odmiennej mentalności nie odebrałeś mojej wypowiedzi tak jak sobie życzyłem.

Sorry Włodku, jedna z nielicznych wad, które mam - jestem często zbyt poważny. )))

Ty Jurij jesteś niesamowity! Rosyjscy żołnierze robili sobie na Ukrainie selfie i wrzucali na Vkontakte, aż się zrobiła afera, Byli tacy, co ich Ukraińcy złapali, a ty dalej swoje. Był nawet taki moment, że rosyjscy politycy przyznawali się do interwencji, a ty nic.

Ale jak ci mózg tak wyprali, że uwierzyłeś w propagandę którą sam uprawiasz, to OK, twój problem.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Byli tacy, co ich Ukraińcy złapali

Tak, złapanie dwóch rosyjskich wojskowych z FSB (zwiadowców) to jak na razie jedyny dowód (swoją drogą w sądzie na ich udział w jakichkolwiek walkach nie było żadnych dowodów ile i tak ich skazano za udział w walkach). Jeżeli na Donbasie walczy poważna ilość żołnierzy armii rosyjskiej (musi ich tam być co najmniej kilkadziesiąt tysięcy) to pośród setek wziętych do niewoli przez Ukraińców powinno ich być dużo. A tak nie jest, oprócz tych dwóch nie ma i ni jednego.

Była jeszcze grupa kilku rosyjskich żołnierzy, którzy przekroczyli granicę z Ukrainą i zostali złapani. Ale nawet sami Ukraińcy przyznali, że są przypadkowi i ich wypuścili.

Dowody obrazkowe z VK lub FB są dla niepełnosprawnych umysłowych małolatów. Ty chyba do nich nie należysz?

rosyjscy politycy przyznawali się do interwencji

Którzy to?

Edytowane przez JuG

To jest ukryty przeciwnik Putina,który w ten sposób chce go zohydzić w naszych oczach.Taki Wallenrod!

Gość

(Konto usunięte)

Mam Jurij głęboko w dupie twoje ruskie chamstwo, propagandę i bezczelność. Nie obrazisz mnie, bo jako tępy najemnik po prostu nie jesteś w stanie, nie masz takiej zdolności.

Kolejny merytoryczny i kulturalny wpis Europejczyka-rebelianta. Dodaj Jarku do swojego podpisu jeszcze Wybitny intelektualista. )))

Edytowane przez JuG

Źródła tych "details" to ukraińskie śmietniki propagandowe typu cenzor, UA Today lub SBU. Podobnym smietnikiem jest neesweek.

jestem kimś tam, co prawda na polskiej wikipedii, niemniej smucą mnie Twoje słowa. Zawsze mi zależało na tym aby było to wiarygodne źródło wiedzy, którą ludzie się dzielą. Dlatego przykro mi słyszeć że jest artykuł który opiera się na śmieciach. Ale jest nadzieja. Nie zdarzyło mi się aby edycja została wycofana jeśli była oparta na rzetelnym źródle, z drugiej strony bez żadnego problemu usuwałem całe artykuły jeśli były bzdurami nie mówiąc już o zwykłym hoax które podlega pod procedurę ekspresowego kasowania.

Wiki edytować może każdy, wystarczy założyć sobie konto. Jak rozumiem jesteś człowiekiem oczytanym, sprawnie poruszającym się w szumie informacyjnym i potrafisz wyłuskać obiektywne sedno sprawy. W trosce o wiki jeszcze raz chciałbym zachęcić Cię do jej edytowania, angielski przecież znasz. Prawda, choćby nie wiem jak była dziwaczna i pokrętna, nigdy nie zostanie tam zanegowana jeśli przedstawisz wiarygodne źródła. Powodzenia.

Edytowane przez rasputin

i możesz rzecz jasna określać newsweek śmietnikiem, jednak raporty OBWE mówią wyraźnie że dostęp do miejsca katastrofy był utrudniony:

Ukryta Zawartość

dlatego dość trudno bronić Twoją tezę i deklarację separatystów które byłeś uprzejmy wklejać.

Ukryta Zawartość

raporty OBWE

Gówno warte raporty gównianej organizacji.

Wystarczy sobie przypomnieć ich "samochody" chowające się za Ukraińskimi czołgami , i ich raporty że żadnej "ciężkiej broni w rejonie nie ma "........

Powoływanie się na tą organizację jest żałosne...

bec727beeb4f1cd905a34d3fb865db7a.png

7dbb531be45245dcb3e9dc1c6ec6c88e_18.jpg

1-osce-ukraine-army-tanks-in-donetsk_baodatviet_31219390.jpg

Edytowane przez Tommiashi

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Gość

(Konto usunięte)

Zawsze mi zależało na tym aby było to wiarygodne źródło wiedzy, którą ludzie się dzielą.

Że z wiarygodnością w przypadku artykułów historycznych lub politycznych jest problem wystarczy przeczytać polską i ukraińską wersje rzezi/wydarzeń na Wołyniu. Lub ukraińską i rosyjską wersje historii Rusi Kijowskiej. Kilka wersji sprzecznych nie mogą być jednocześnie prawdziwymi.

Ja wiki używam tylko jako punkt zaczepienia do zgłębiania jakiegoś tematu. O edycji wiki jakoś nigdy nie myślałem. Ale prawdopodobnie będzie to zajmowało jeszcze więcej czasu niż udzielanie się na Bocznicy a czasu mi brakuje nawet na czytanie, nie mówiąc już o pisaniu w obcym języku. Może na emeryturze jeżeli w starczy marazm ostatecznie nie wpadnę. :)

OBWE

Czy OBWE to eksperci od katastrof lotniczych? Posłuchaj co mówi Borodaj. A mówi on m.in. o tym, że przyjmą dowolnych ekspertów z dowolnych krajów (prawie od razu na miejscu byli ukraińskie eksperci techniczne), że proszą o jak najszybsze przybycie bo nie chcą do przybycia ekspertów ruszać odłamków i ciał (a niektóre ciała trafili do domów jednorodzinnych). Na kolejnej konferencji już krzyczał "Gdzie te eksperci?". Przypomnę sytuację: porozrzucane na dużym obszarze ciała (nie dało się je wszystkie ochraniać) znajdowały się na 30 stopniowym upale, istniało niebezpieczeństwo, że będą też zjadane przez dzikie zwierzęta, ...

Pomyśl sam: jeżeliby to separatyści strącili samolot to co by zrobili dalej? Maksymalnie zatarliby ślady zbrodni - spokojnie mogli Grad-ami zrównać z ziemią większość dowodów, mogli "zgubić" czarne skrzynki, nie wpószczać żadnych ekspertów, ... To oni kontrolowali terytorium katastrofy (chociaż front był blisko i Ukraińcy robili próby jego przesunięcia) i mogli robić co chcieli. To po jakiego wpuścili kogokolwiek i oddali dowody na niby własną zbrodnię?

Druga sprawa: zestrzelenie MH-17 nastąpiło w momencie największych klęsk armii ukraińskiej i zatrzymało ofensywę separatystów. To kto na tym zyskiwał?

Co do OBWE i armii rosyjskiej. Pracowniki OBWE mają dostęp prawie do wszystkiego w tzw. zonie rozgraniczenia. Maja dostęp do granicy rosyjsko-ukraińskiej. Mają drony obserwacyjne. I za kilka lat zaobserwowali na ile pamiętam tylko dwa pojazdy wojskowe, które są na uzbrojeniu armii rosyjskiej a nigdy ich nie było u armii ukraińskiej. Jeżeli z żołnierzy można zrobić zielonych ludzików (chociaż w przypadku dziesiątków tysięcy walczących separatystów jest to niemożliwe) to gdzie się podziewają tysięcy jednostek sprzętu? Większość sprzętu może być poprzedniej generacji ale nie całość.

Edytowane przez JuG

Ponieważ Kolega Tommiashi wypisywał tu niestworzone pierdoły na temat importu skroplonego gazu z Kuwejtu, a Rosja cały czas jest aktywna propagandowo w tym temacie podam informację, która powinna uspokoić naszych rosyjskich Kolegów.

"Pierwsza dostawa amerykańskiego skroplonego gazu naturalnego dotarła do Polski na pokładzie gazowca "Clean Ocean", który w środę przycumował do redy portu w Świnoujściu. W czwartek, w pobliżu terminala LNG im. Lecha Kaczyńskiego w Świnoujściu, odbyło się oficjalne powitanie statku."

Jestem Europejczykiem.

Tommiashi, obudź się!

Amerykański gaz płynie do polskich zbiorników, a ty jeszcze niczego nie wkleiłeś. Sputnik i Russia Today milczą na ten temat?

Jestem Europejczykiem.

Amerykański gaz płynie do polskich zbiorników, a ty jeszcze niczego nie wkleiłeś. Sputnik i Russia Today milczą na ten temat?

Nie milczą...

....jest oświadczenie rzeczniczki Departamentu Stanu Heather Nauert.

„Partia LNG

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 7 czerwca. Uważamy, że wpłynie to korzystnie na miejsca pracy w USA, pozwoli obniżyć ceny surowców energetycznych. Zapewni to Polakom pewniejsze i bardziej kontrolowalne dostawy gazu" — powiedziała Heather na briefingu w Waszyngtonie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tommiashi

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

No pacz Pan, nawet coś ciekawego w Sputniku napisali:

"— Dzisiejsza wiadomość (z 25.05). Mamy kolejny statek (amerykański), który przypłynie na początku lipca do terminalu w Świnoujściu."

Niebawem przypłynie gaz z Kuwejtu.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

A jak myślisz po co pośród kilku państw sponsorujących terroryzm Ameryka (też swoją drogą sponsor) wybrała na role kozła ofiarnego akurat swojego głównego gazowego konkurenta?

Zgodnie z przywidywaniami - USA otwierają nowe rynki wałczą z konkurencją.

http://www.aljazeera.com/news/2017/06/qatar-diplomatic-crisis-latest-updates-170605105550769.html

7:15pm - Shell diverts US LNG cargo to Dubai after Gulf rift

Royal Dutch Shell has sent a replacement cargo of liquefied natural gas (LNG) from the United States to Dubai, shipping data shows, after a diplomatic row disrupted typical trade routes from Qatar.

Shell has a deal to supply the Dubai Supply Authority (DUSUP) with LNG which it typically sources from Qatar because of its proximity.

But bans on Qatari vessels entering ports in the United Arab Emirates, imposed after top Arab powers severed diplomatic and transport links with Qatar on Monday, meant it had to source the LNG from elsewhere.

The Maran Gas Amphipolis tanker, carrying around 163,500 cubic metres of LNG produced in the US, was initially headed toward Kuwait's port of Mina Al-Ahmadi but made a U-turn on Wednesday to head for Dubai's port of Jebel Ali.

The tanker is currently unloading at DUSUP's floating import terminal at Jebel Ali, data showed.

Czy katarski, czy amerykański, czy Górnej Volty - jeden czort. Czym się będą dostawcy bardziej "kochać" tym dla nas lepiej, bo taniej. I tym gorzej dla Gazpromu.

Gość

(Konto usunięte)

Amerykański gaz z zasady musi być droższy od katarskiego - koszty wydobycia gazu łupkowego są większe od wydobycia konwencjonalnego. Jeżeli główny obecnie dostawca LNG do Europy - Katar - zostanie wyeliminowany to dla Polski tanie nie będzie. Ale lepiej będzie na pewno bo droższy LNG z USA ma lepszy zapach - zapach wolności. :)

Z Iranu też wielce demokratyczne kraje Zatoki Perskiej pod przewodnictwem niewymiernie demokratycznych USA robią wroga m.in. z powodu nie dopuszczenia konkurenta na rynek węglowodorów. Na tym i polega wolny handel a'la USA - wolny przede wszystkim dla USA.

Najskuteczniejszy sposób uniezależnienia się od wszystkich dostawców węglowodorów wybrała Ukraina - zamykanie zakładów przemysłowych.

Najskuteczniejszy sposób uniezależnienia się od wszystkich dostawców węglowodorów wybrała Ukraina - zamykanie zakładów przemysłowych.

Nie martw się o Ukrainę. Wytrzymają. Przecież CCCP nauczyło ich jak głodować! I wytrzymali.

Włodek.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.