Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedno kuriozalne stwierdzenie Włodzimierza.Zabór rosyjski był łagodnijeszy niż niemiecki i austriacki!To czemu oba nasze największe powstania w XIX wieku wybuchły w rosyjskim?Skoro było tak dobrze.Gdzie były kibitki,zsyłki,branki,rusyfikacja?

Wszystko przez ten kwas pruski.

A Ruscy jeszcze dziś przy obiedzie wołają do żony: Matka, dawaj kwasu!

A Ruscy jeszcze dziś przy obiedzie wołają do żony: Matka, dawaj kwasu!

Rosjanie proszą o kwas przy obiedzie u nas i na zachodzie żywność to sam kwas i trucizna.

Ja się wypowiadam na temat Rosji a nie Zachodu bo taki jest temat wątku.Wielokrotnie zakwestionowałem Twoje wywody historyczne i też się do tego nie odniosłeś.

Nie żałuj sobie możesz opluwać zachodni model życia do woli.

Ale ci zwykle maja jakis interes i to niezly.Natomiast byliby nikim gdyby nie poldki bezinteresowne takie jak np z tego forum.

Wszyscy maja interes w tym żeby skończyć z hipokryzją i nazwać rzeczy po imieniu dosyć manipulacji !!!!!!

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

wszyscy to znaczy taki jeden szreder wystarczy.I jakis amerykanin no i moze jakis redaktor telewizji moskiewskiej ktory jest anglikiem.

Bo anglik to wystarczy zeby chlop padł na kolana nawet jak to jest michalkiewicz.

Jeszcze jedno kuriozalne stwierdzenie Włodzimierza.Zabór rosyjski był łagodnijeszy niż niemiecki i austriacki!To czemu oba nasze największe powstania w XIX wieku wybuchły w rosyjskim?Skoro było tak dobrze.Gdzie były kibitki,zsyłki,branki,rusyfikacja?Owszem w pruskim była germanizacja ale jednocześnie było poszanowanie prawa i postęp cywilizacyjny oraz rozwój gospodarczy.Najłagoniejszy zabór to zabór austriacki i tam była największa sfera wolności dla Polaków.Zabór rosyjski to synonim zacofania,demoralizacji,deprawacji,korupcji czego pozostałości w sferze mentalnej tkwią w ludziach do dziś.

To proste. W zaborze rosyjskim była największa autonomia - nawet nazwa Królestwo Polskie o tym świadczy. Autonomię ograniczano po każdym powstaniu. Rosja była w tym czasie zapóźniona w rozwoju szczególnie wobec Niemiec, w związku trudno było oczekiwać cywilizacyjnych wodotrysków. Polacy szczególnie wybitni mieli sporo wolności i mogli robić kariery w wojsku, administracji, nauce, przemyśle, handlu i kulturze. Moim zdaniem największa nienawiść do Rosjan narosła po 1918 roku i w dużej mierze dlatego, że na ich konto poszły zbrodnie Ukraińców. Przyczynili się do tego z pewnością Bolszewicy. Wpadła mi ostatnio w ręce lokalna prawicowa gazeta. Z ciekawym opisem wyprawy do Rosji i na Ukrainę śladami przodków.

Oceny Rosjan są pozytywne, Ukraińców złe z uwagi na ich wyraźnie okazywana antypolskość.

Prawdą jest, że Niemcy przestrzegali sumiennie prawa - szczególnie tego uchwalonego do represjonowania Polaków. Prawdą jest też autonomia Polaków w zaborze austriackim, ale w ostatnich 50 latach. Trzeba tez pamiętać o ich knowaniach, podjudzających przeciwko sobie Ukraińców i Polaków. I to bardzo skutecznie.

Włodzimierz

Ja się wypowiadam na temat Rosji a nie Zachodu bo taki jest temat wątku.Wielokrotnie zakwestionowałem Twoje wywody historyczne i też się do tego nie odniosłeś.

(...)

W tym wątku nie da się pisać tylko o Rosji. Rozumiem jednak, że pisanie o poczynaniach Zachodu jest mało komfortowe. Nic nie zakwestionowałeś - po prostu przedstawiłeś swoje odmienne stanowisko.

• Redaktorzy

To proste. W zaborze rosyjskim była największa autonomia - nawet nazwa Królestwo Polskie o tym świadczy.

Do 1831 roku.

Do 1831 roku.

A czasem nie 1832 roku, skoro już tak bardzo starasz się wykazać każda moja pomyłkę, to trzymaj się faktów.

• Redaktorzy

A czasem nie 1832 roku, skoro już tak bardzo starasz się wykazać każda moja pomyłkę, to trzymaj się faktów.

To oczywiście wszystko zmienia?

To oczywiście wszystko zmienia?

To tylko pokazuje, że moderator w dyskusji zaczyna ocierać się o trolling.

<br />To oczywiście wszystko zmienia? <br />
a nie??

załozmy ze na pomniku wyrylibysmy date 1831 a pomnik cirka 200000zł.

a nie??

załozmy ze na pomniku wyrylibysmy date 1831 a pomnik cirka 200000zł.

No proszę, jak pięknie rozwala się dyskusję w tym wątku. Niewątpliwie przykład dał tu kolega moderator.

a nie mozna by w zwiazku z tym zakablowac moderatora... jak podobnie..innych.

Edytowane przez muls

dobre pytanie.Wladimir udzieli odpowiedzi bo to on postulował ze fajnie było.... to warto upamietnic.

Bo pamiec ludzka ułomna a poldek bedzie wdzieczny.

Edytowane przez muls

Panowie.

Uprzejmie proszę o trzymanie się tematu wątku.

A tutaj coś z rosyjskiej nauki .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście pod spodem sonda czy internauci wierzą w rosyjską szczepionkę.:)

Ehhh ta rusofobia..

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Ma być w ciągu roku. Przy okazji podobno też mają lek na czerniaka. Czemu nie, ale dowód jest w działaniu. Zobaczymy, gdy zadziała. Swoją drogą, jak tam prosperuje Skołkowo?

dobre pytanie.Wladimir udzieli odpowiedzi bo to on postulował ze fajnie było.... to warto upamietnic.

Bo pamiec ludzka ułomna a poldek bedzie wdzieczny.

W końcu niejeden Rosjanin pogibł wtedy pod Stoczkiem od bagnetu lub kartacza z polskiej ręki. Należy się im pomnik jak psu zupa. Ofiary polskiego nacjonalizmu...

Edytowane przez toptwenty

Jedno proste pytanie do Tommiashiego - po ch... wklejać dlugi wpis który jest trochę wyżej na tej samej stronie?

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Jedno proste pytanie do Tommiashiego - po ch... wklejać dlugi wpis który jest trochę wyżej na tej samej stronie?

Wpis jest wartościowy ,-żeby nikomu nic nie umknęło.

Rozumiesz?

Wpis jest wartościowy ,-żeby nikomu nic nie umknęło.

Rozumiesz?

Ja zrozumiałem za pierwszym razem, co nie znaczy, że się z nim zgadzam.

Zamiast powtarzać może lepiej byłoby którąś myśl rozwinąć lub coś dodać?

Wiem, że to o wiele trudniejsze ;-).

Jestem Europejczykiem.

a to nikt w formule 1 nie bojkotowal Sotschi ?? :))))

Ponieważ "Formuła 1 nie ogląda się na politykę"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i Rosjanie mogli zobaczyć, jak na ich terenie wygrywa czekoladowy Brytyjczyk w niemieckim samochodzie. Wielce symboliczne ale pewnie tego nie zrozumieją.

Jestem Europejczykiem.

Od przyszłego roku Rosjanie też będą mogli ekscytować się zwycięstwami swojego Reprezentanta.

Gdyż na 99% Kwiat będzie jeździł w RED-BULLU.

A sankcje ?

Już się nie mogę doczekać jak Unia i USA wprowadzą sankcję na kredki i malowanki dla Rosyjskich przedszkolaków.

Hihihihihiiiiiiii

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już się nie mogę doczekać jak Unia i USA wprowadzą sankcję na kredki i malowanki dla Rosyjskich przedszkolaków.

Kto wie, co wymyśli Putin. Wprowadził sankcje na import żywności, następne mogą być kredki.

Tak głupich sankcji od Unii czy USA raczej się nie doczekasz.

Jestem Europejczykiem.

Turcja zdecydowała się w końcu na udostępnienie baz na swoim terytorium do działań przeciwko ISIS.

Jest jednak pewne "ale". Bowiem premier Turcji Ahmet Davutoglu oczekuje w zamian wsparcia militarnego dla tzw. umiarkowanej opozycji syryjskiej, aby odzyskała ona zdolność do walki z reżimem prezydenta Baszara el-Asada. I jest to w zgodzie z oświadczeniami przedstawicieli administracji USA, które nadal za głównego przeciwnika w tym regionie właśnie Baszara el-Asada.

O ile w przypadku Turcji taka postawa jest zrozumiała - Turcja chce być głównym mocarstwem w tym regionie i tylko potrzebuje pretekstu do ekspansji czy nawet agresji. Dlatego wspierała ISIS, a teraz jest temu tworowi przeciwna - tak samo, jak przeciwna jest rządom Baszara el-Asada, który w ostatnim czasie, dzięki pomocy Rosji odzyskał inicjatywę w Syrii. To w przypadku USA jest to nieodpowiedzialność i skrajny debilizm polityczny światowego hegemona. Hegemona, który najpierw swoimi działaniami przyczynił się do powstania ISIS, a teraz chce odtwarzać w Syrii siły wrogie Baszarowi el-Asadowi i to w momencie, kiedy pozycja militarna (i nie tylko) SIS w regionie osiąga apogeum i przynajmniej teraz wydaje się, że same naloty nie wystarczą.

USA to coraz bardziej nieobliczalne mocarstwo, o największym jeszcze wpływie na Świat. Cała nadzieja w Latynosach.

• Redaktorzy

Powodzenia. A ja z chęcią zobaczę, jak Rosja wreszcie wprowadzi sankcje na jakiś swój produkt eksportowy. Bo jeśli ktoś produkuje coś wartościowego, to może wybrzydzać i regulować, komu sprzeda a komu nie. Tak robiły USA i NATO w czasie zimnej wojny, nie sprzedając ZSRR technologii lub paszy dla krów, bo ten gigant tylko rakiety produkował w dostatecznej ilości. A cóż Rosja? Rosja może wyłącznie przestać sprzedawać ropę i gaz, bo reszta świata nic innego od nich nie potrzebuje. A wtedy inny eksporterzy wskoczą na ich miejsce, Rosja upadnie w pół roku a jej rząd "ucieknie do Mandżurii". Tyle może dziś Rosja.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.