Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy kondensator 4,7uF do zwrotnicy (wysokotonówka)

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie kondy polecacie do R2904/7000

Przypuśmy,że w cenie do 70 zł/4,7uF

Nie żartuj sobie .

Poważnie !

Cross Cap to jeden z najgorszych polipropylenów . Gorszy od taniego SCR MKP .

Superior Z Cap , może być za ostro .

Znowu sie powtórzę - Supreme !

Przeglądaj " różne kostki do wzięcia " czasem ktoś sprzedaje Supreme za pół ceny .

Warto dołożyć . Nawet kable jak masz drogie sprzedaj a wstaw Supreme bo da Ci więcej niż średniej klasy kable .

Jak Ci się spodoba to napisz w tym wątku.

Jak nie to możesz mnie zjechać z góry na dół .

wiem jednak, że nie będę pakował do tych kolumn Mundorf Silver/Oil (cena)

To jest tak że od Supreme zaczynają się u Mundorfa kondensatory grające z klasą .

Jantzen ma detale ale brak mu klasy Mundorfa

Supreme to początek oferty i bezpieczny wybór ale dopiero Silver Oil pokazuje ile detali ginie nawet w Supreme .

Podałem Ci na PW link do mojego na forum porównania tych kondów .

Z Silver Oil słyszę detale o których istnieniu wcześniej nie miałem pojęcia .

Gdybyś mógł sobie tak jak ja porównać to nawet byś się nie zastanawiał :)

O!

Przypomniałem sobie o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Przypuśmy,że w cenie do 70 zł/4,7uF

70zł to mógłbym wydać na MKP 100uF

Kto ze złotouchych podłączających droższe kondensatory od głośników stosuje kompensację impedancji do tych głośników?

(...)

Cross Cap to jeden z najgorszych polipropylenów . Gorszy od taniego SCR MKP .

No tak, ale na midwooferze (zwłaszcza, jak masz złożoną zwrotkę i ze 3-4 kondensatory, a w tym np. 100uF) chyba nie warto wywalać kasy na Supreme ;D

Superior Z Cap , może być za ostro .

Ok, ale na wysokotonówce przy "ciemno" grającym systemie to akurat może być zbawienne (rozjaśnienie) ;D

Znowu sie powtórzę - Supreme !

Nie każdy ma możliwość wydać 1000-1200 zł/zwrotka na takie kondensatory :D

(...)

Z Silver Oil słyszę detale o których istnieniu wcześniej nie miałem pojęcia .

Gdybyś mógł sobie tak jak ja porównać to nawet byś się nie zastanawiał :)

No tak, ale to jest ok. 300-320 zł / szt. (w zwrotce może ich być nawet 8-10!) :)

Jeżeli sam bym składał sobie projekt i wiedzialbym, że na części chcę wydać 3-5kpln, to inna sprawa.

Gdy już masz gotowe kolumny (i to nie tanie), to pakowanie kilku tysi w upgrade mocno boli :)

Może więc to i lepiej, że nie wszyscy słuchali, jak brzmi Silver/Oil - mniej będzie "bolesne" słuchanie np. na SCR KP SN lub AuriCap, czy Audyn ;)

Do Pana Lete

Post nr 152

odnosnik do Hifidelity.

I nie mowilem laczyc rownolegle kondy w tamtym tescie z przymusu.

W Twoim wypadku z ciekawosci?

Pozdro.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

No tak, ale na midwooferze (zwłaszcza, jak masz złożoną zwrotkę i ze 3-4 kondensatory, a w tym np. 100uF) chyba nie warto wywalać kasy na Supreme ;D

Jasne że nie ale i tez nie Sross Cap . Niech będzie SCR MKP czy tani Audyn .

Ok, ale na wysokotonówce przy "ciemno" grającym systemie to akurat może być zbawienne (rozjaśnienie) ;D

Ostro Lete , ostro i bez klasy . Jantzenom brak wyrafinowania , barwy , konturu .

To jest właśnie jak różnica między HiFi a Hi End

Nie każdy ma możliwość wydać 1000-1200 zł/zwrotka na takie kondensatory :D

W swojej wersji Harpii Amstaff za zwrotnice dałem 3500zł gdzie do średniotonowych Daytonów po 300zł dałem Supreme za 1800zł

Niby wariactwo ale właśnie te kolumny i z tą zwrotnicą wyszły 8000zł a zagrały dużo lepiej od świetnych Kefów R900 za 14000zł

I o to w tym chodzi . O efekt finalny

Gdy już masz gotowe kolumny (i to nie tanie), to pakowanie kilku tysi w upgrade mocno boli :)

Może więc to i lepiej, że nie wszyscy słuchali, jak brzmi Silver/Oil - mniej będzie "bolesne" słuchanie np. na SCR KP SN lub AuriCap, czy Audyn ;)

Im droższe kolumny tym bardziej słuchać zmiany . W R900 dałem też około 3500zł za części do zwrotnic , okablowanie i gniazda .

Grają teraz tak ze kapcie spadają a ja temat kolumn zamknąłem .

Jeden 4,7uF Silver Oil na kolumnę to nie majątek . Gdyby były po 2 i duże pojemności to sam bym ich nie dał ale przy jednym warto. Tym bardziej że Twój wzmacniacz jak pisałeś nie grzeszy górą ilościowo i tu by ta góra się otworzyła .

Ale spoko , widzę że się poddajesz ...

To Twoje kolumny .

Ja po latach kombinowania wiem jedno . Nie warto iść na kompromisy bo to drogo wychodzi ;)

Ja po latach kombinowania wiem jedno . Nie warto iść na kompromisy bo to drogo wychodzi ;)

I co ja mam powiedzieć? ;)

Chyba będę musiał przeorać całą zwrotkę....

Chyba, że kondensator MANT (takich mam kilka) to Twoim zdaniem liga zbliżona do SCR MKT :), a planowałem tylko 1 kond wysokotonowy ;)

....Nie warto iść na kompromisy bo to drogo wychodzi.

muda44 powiedział święte słowa i jest to dobra rada by nie robić tego typu błędów,

wiem co piszę bo sam przez to przeszedłem Miałem SCR MKP,SCR KP-SN ,Mundorfy M-cap i teraz mam Mundorfy Supreme.

Różnica między białym Mundorfem a Supreme to kosmos a 4,7 za tego konda to nie majątek wart jest wydania na niego

każdej złotówki.

lete zaraz wpadnie muda i napisze, ze jesli nie mozesz wydac 1500zl na zwrotki, tysiaka na kable wewnatrz kolumny i z 10 za ic sieciowki i sp to daj sobie spokoj z tym hobby i przestan udawac ze sluchasz muzyki

daru0105 - czego szukasz w dźwięku tych SS i czego słuchasz.

Mam nadzieję, że dobrze Ci koledzy radzą, ale zadam jedno; no może kilka pytań:

Jak jest okablowany tweeter - jakim kablem?

czy zwrotnica jest Point to Point czy zwykła drukowana o szerokich ścieżkach?

czy jest możliwość bi-wiringu, czy nie

jakich używasz kabli - ich konstrukcja

Jakbyś się nudził, polecam krytyczną, a wnikliwą lekturę artykułu:

Ukryta Zawartość

tam jest ZWROTNICA i OKABLOWANIE odpowiednie do tej klasy głośnika.

i jeszcze jedno - czy wzmacniacz ma tak kiepskie pasmo, jak piszą koledzy - tak do 15 000 Hz ?

a może jest jednak lepszy...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki wszystkim za wpisy.

Po analizie cen kondensatorów na sieci,myślę,ze za jakiś niedługi czas stać byłoby mnie na Supreme na górę a dla środka zapodać Superior ale po przeczytaniu recenzji z HiFi może lepiej na środek Mundorf M-Cup 400,który jest sporo tańszy.Pomyślę też o najniższych tonach.

Moje kolumny to RR2 akustyk,raz odkręcałem głośnik i podejrzałem przez dziurę po nim, jaka zwrotnica tam siedzi właśnie z myślą o upgrade.Miałem nawet fotki,ale gdzieś przepadły.

Zwrotkę będzie trudno wyjąć i nawet nie wiem jak się zabrać do tego.Jest osadzona na tylnej ściance i koszmarnie obklejona klejem na gorąco.Traktorem chyba będę odrywał :) Po środku płytki jest kupa kleju i podejrzewam ze tak zaklejona jeat śruba utrzymująca zwrotkę do tylnej ścianki.Niewygodne są też wzmocnienia wewnątrz kolumny.

Może ktoś z userów wie jakie są tam kondy (widziałem tylko 4,7 uF - osobny i drugi z kilku,ale już nie przeczytałem wartosci,chyba był jeszcze 6,8uF ale nie jestem pewny).Kupiłbym wcześniej kondensatory i próbował wymienić z marszu a tak rozgrzebana kolumna będzie na nie czekać.

Kolumny kupiłem z drugiej ręki.Schematów zwrotek nie dostałem

Wysłałem do Kisiela foto tej kolumny,potwierdził jej wykonanie,ale schematu zwrotek nie przysłał.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

a pisanie ze im lepszy sprzet tym wyrazniejsze zmiany to czyste napedzanie biznesu, jesli ktos kupui sprzet za x tysiecy to bedzie tez sklonny wydac kilka setek na gadzdty, swoja droga to paranoja wydawac kilka tysi na glosniki i drugie tyle na zwrotnice by osiagnac dobry efekt, wiec albo te glosniki sa tak kiepskie ze trzeba sie ratowac drogimi kondami i kablami albo to wszystko bujda i wmawianie sobie ze jest lepiej bo kosztowalo, ja stawiam na bujde a wy? A jeszcze jedna sprawa, co jesli mamy zwrotnice aktywne? Czym wtedy podciagniesz glosnik

Napisano dziś, 21:00

lete zaraz wpadnie muda i napisze, ze jesli nie mozesz wydac 1500zl na zwrotki, tysiaka na kable wewnatrz kolumny i z 10 za ic sieciowki i sp to daj sobie spokoj z tym hobby i przestan udawac ze sluchasz muzyki

Nie wiem , no nie rozumiem Ciebie .

Po co się wypowiadasz o czym o czym nie masz pojęcia ?

Zdajesz sobie sprawę że się ośmieszasz ?

Nie chodzi o mnie ale o potencjalnych przyszłych Twoich klientów .

Przeczytaj uważnie co napisał JARO 66

To forumowicz z długim stażem jak widać a ten staż się na coś przekłada .

Na co ?

Na wiedzę . Próby i porównania czego końcowym wynikiem jest taki a nie inny wpis .

I co ja mam powiedzieć? ;)

Dozbieraj i spróbuj Silver Oil albo chociaż Supreme .

Później mi podziękujesz :)

a pisanie ze im lepszy sprzet tym wyrazniejsze zmiany to czyste napedzanie biznesu, jesli ktos kupui sprzet za x tysiecy to bedzie tez sklonny wydac kilka setek na gadzdty, swoja droga to paranoja wydawac kilka tysi na glosniki i drugie tyle na zwrotnice by osiagnac dobry efekt, wiec albo te glosniki sa tak kiepskie ze trzeba sie ratowac drogimi kondami i kablami albo to wszystko bujda i wmawianie sobie ze jest lepiej bo kosztowalo, ja stawiam na bujde a wy?

Ty naprawdę mało wiesz . Z taką wiedzą jak Ty możesz proponować zbudowanie kolumn komukolwiek ?

Ba! Ty nawet nie rozumiesz o co chodzi .

Po raz ostatni spróbuję w inny sposób .

Jedziesz Fiatem Uno daną drogą ( muzyka ) z daną prędkością ( głośność ) . Droga jest dziurawa w środku szum stukot . Trzeszczy deska , tapicerka i wyją opony .

Na tylnym siedzeniu w reklamówce wieziesz butelki bo po browar jedziesz :)

Auto podskakuje i butelki tłuką się o siebie. Jak reagujesz na takie " małe zmiany " ?

Masz to gdzieś bo pozostały hałas przysłania to stukanie.

A teraz jedziesz tą sama drogą ( ta sama muzyka ) i ta samą prędkością . W środku cisza , spokój . Nic nie stuka , nie puka nic...

A na tylnym siedzeniu ta sama reklamówka i te same tłukące się butelki...

I jak reagujesz ? Wpieniają Cie ? Trafia Cię że to brzęczy i brzęczy , nie można skupić się na przyjemności z jazdy ( słuchania muzyki ).

Te same niewielkie zmiany tu i tu .

Czaisz różnicę ?

już prościej nie potrafię .

Oczywiście jeżeli od początku jeździsz Uno to patrząc na faceta w BMW7 stwierdzisz że po co CVi takie auto skoro Twój też na miejsce ( do końca płyty ) dojedzie .

Ale jak byś się raz " przejechał " tym BMW to byś dopiero zrozumiał w czym tkwi różnica .

Dobrej nocy Panowie

Naprawdę nie kondensatory są winne wszystkiemu, co sie wydobywa z kolumn.

Napisał Bumpalump, że "trzeba się ratować drogimi kondami" zamiast szukać przyczyny.

TO JE ONO

Projekt RR2; owszem, można poprawiać, jak każdy z czasem wydaje się jakiś

mało ciekawy, a skoro "temu jedynemu" pomogło na GDWT 9/80, czy inny shit,

to mnie pomoże na Scan Speaka. Znaczy to ni mniej ni więcej, tylko tyle, że

ma za dużo góry i do tego agresywnej, dodaje od siebie sybilanty, których nie ma

a do tego bardzo precyzyjnie można na nim usłyszeć wybrzmiewanie czyneli i one dominują.

Czy tak grają te SS ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

w slepym tescie nawet bipolara nie odrozni ale wszyscy sa zbyt powazni na takie testy

Witam

Chcialbym zanegowac czesc tej wypowiedzi poniewaz:

Kazdy kondensator ktory nie jest elektrolitycznym jest bipolarem.

Bipolarny 1uF/100 V firmy XX ,jak i Duelund Cast 1uF/100 V

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

W temacie pytanie o kondensator Mundorf Supreme Oil Silver:

Czy wiecie Panowie czemu, z jakiej przyczyny lub poprzez jakie czynniki w/w kondensator jest taka zyleta i jest taki swietny?

Pozdrawiam

daru0105 - czego szukasz w dźwięku tych SS i czego słuchasz.

Mam nadzieję, że dobrze Ci koledzy radzą, ale zadam jedno; no może kilka pytań:

Jak jest okablowany tweeter - jakim kablem?

czy zwrotnica jest Point to Point czy zwykła drukowana o szerokich ścieżkach?

czy jest możliwość bi-wiringu, czy nie

jakich używasz kabli - ich konstrukcja

Jakbyś się nudził, polecam krytyczną, a wnikliwą lekturę artykułu:

Ukryta Zawartość

tam jest ZWROTNICA i OKABLOWANIE odpowiednie do tej klasy głośnika.

i jeszcze jedno - czy wzmacniacz ma tak kiepskie pasmo, jak piszą koledzy - tak do 15 000 Hz ?

a może jest jednak lepszy...

Sorki,ale musiałem się przejechać rowerem :)

Już odpowiadam.

Słucham rocka,bluesa,jazzu,pomału wchodzę w klasykę

Oczekuję wycisnąć z SS ile się da :) w kierunku naturalności,nie chcę cofniętej średnicy

Nie wiem jakim kablem jest okablowany tweeter.Na oko no name.To też do poprawy

Zwrotnica:nie widziałem systemu połączeń elementów

Zrobię foto zwrotki to zapodam.

Kolumny są bi-wiring

Kable to iluminator od Audionovy.Myślę nad zmianą

Wzmacniacz klon Aleph 5.Jak zmierzyć pasmo metoda domową?Mikrofon + PC?Jakim programem?

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

w slepym tescie nawet bipolara nie odrozni ale wszyscy sa zbyt powazni na takie testy

Nie chcę Cię obrazić ale mam syna w twoim wieku dokładnie ma 22 lata i tak samo jak Ty ma problemy ze słuchem

dla niego dzwięk z MP3 jest taki sam jak z dobrego sprzętu.Zapraszam Cię do siebie nie będzie mi się chcało wyciągać zwrotnic ale na wyjściu cd mam kondy wyjściowe tak zamontowane że podmiana trwa 1,5min i udowodnię Tobie że

jestem w stanie mimo moich 48 lat usłyszeć różnicę.Wielokrotnie pisałem że audio to zabawa dla słyszących.

Nie chcę Cię obrazić ale mam syna w twoim wieku dokładnie ma 22 lata i tak samo jak Ty ma problemy ze słuchem

dla niego dzwięk z MP3 jest taki sam jak z dobrego sprzętu.Zapraszam Cię do siebie nie będzie mi się chcało wyciągać zwrotnic ale na wyjściu cd mam kondy wyjściowe tak zamontowane że podmiana trwa 1,5min i udowodnię Tobie że

jestem w stanie mimo moich 48 lat usłyszeć różnicę.Wielokrotnie pisałem że audio to zabawa dla słyszących.

Mam 42 lata -( obroty planety do okola gwiazdy zwanej Slonce).To tak z astrofizyki.

i Mysle iz Twoj syn slyszy te zmiany lecz jego mozg jest na takich szybkich obrotach iz nie zauwaza tych zmian poprzez coraz szybszy tryb zycia nie skupia sie na tresci i nie analizuje muzyki .Uzywa MP3 bo taka moda i oglusza swoj mozg imformacja ze sluchawek bez zrozumienia co z nich wychodzi jaka tesc przedstawia i jaki poziom jakosci.Typowa dla 20 latkow burza hormonow i ped na sex i kopulacje.

Pozdro.

Wiecie co Panowie, spodziewałem się merytorycznej rozmowy o kondziach (sam ma w planie wymianę w sekcji wysokotonowej), a tu jak zwykle...

W każdym razie, sam nie mam jakiegoś cudownego sprzętu ale na tę chwilę, to maksimum na co mnie stać i potrafię się nim cieszyć. Dzisiaj wieczorem słuchałem sobie płyty "The Time" tria Możdżer Danielsson Fresco, nagranie więcej niż przyzwoite. Jestem wstanie panie Bumpalump określić w realizacji kilka cech, które możesz sobie zweryfikować korzystając z własnej aparatury. Nie będę tutaj mówił o barwie, rozdzielczości i temu podobnych. Sprawa dotyczy lokalizacji instrumentów na scenie, chodzi o głębokość sceny, nie jej szerokość.

Fortepian - przed linią kolumn

Kontrabas - na linii kolumn

Instrumenty perkusyjne - za linią kolumn

Wokaliza - zdecydowanie głębiej za linią kolumn.

Nadmienię także, że każdy z instrumentów jest otoczony minimalnie różnym pogłosem, który rozchodzi się we wszystkich kierunkach i zdecydowanie szerzej niż rozstawienia kolumn.

Każdy z was może, to zweryfikować, ponieważ płyta jest dość popularna i zapewne wielu ja posiada. Napisałem ten post, gdyż jestem zdania, że im lepsza aparatura tym właśnie lokalizacja jest przede wszystkim głębsza i ostrzejsza, nie wspominając o innych zaletach. Mam też płonną nadzieję na zakończenie wszelkiej maści pyskówek w tym temacie.

Nie myśl - słuchaj.

Wiecie co Panowie, spodziewałem się merytorycznej rozmowy o kondziach (sam ma w planie wymianę w sekcji wysokotonowej), a tu jak zwykle...

W każdym razie, sam nie mam jakiegoś cudownego sprzętu ale na tę chwilę, to maksimum na co mnie stać i potrafię się nim cieszyć. Dzisiaj wieczorem słuchałem sobie płyty "The Time" tria Możdżer Danielsson Fresco, nagranie więcej niż przyzwoite. Jestem wstanie panie Bumpalump określić w realizacji kilka cech, które możesz sobie zweryfikować korzystając z własnej aparatury. Nie będę tutaj mówił o barwie, rozdzielczości i temu podobnych. Sprawa dotyczy lokalizacji instrumentów na scenie, chodzi o głębokość sceny, nie jej szerokość.

Fortepian - przed linią kolumn

Kontrabas - na linii kolumn

Instrumenty perkusyjne - za linią kolumn

Wokaliza - zdecydowanie głębiej za linią kolumn.

Nadmienię także, że każdy z instrumentów jest otoczony minimalnie różnym pogłosem, który rozchodzi się we wszystkich kierunkach i zdecydowanie szerzej niż rozstawienia kolumn.

Każdy z was może, to zweryfikować, ponieważ płyta jest dość popularna i zapewne wielu ja posiada. Napisałem ten post, gdyż jestem zdania, że im lepsza aparatura tym właśnie lokalizacja jest przede wszystkim głębsza i ostrzejsza, nie wspominając o innych zaletach. Mam też płonną nadzieję na zakończenie wszelkiej maści pyskówek w tym temacie.

Panie Zoller

Przeciez informacja zostala juz podana na srebrnej tacy:

Kond ---Mundorf Supreme Silver Oil 4,7 uf/1200V .

Co jest nie jasne???

Pozdrawiam.

P.S.

Wlasnie slucham cd Diany Krall -Quiet nights .Polecam przemija agresja i czlowiek sie luzuje emocjonalnie.

Panie Zoller

Przeciez informacja zostala juz podana na srebrnej tacy:

Kond ---Mundorf Supreme Silver Oil 4,7 uf/1200V .

Co jest nie jasne???

Pozdrawiam.

P.S.

Wlasnie slucham cd Diany Krall -Quiet nights .Polecam przemija agresja i czlowiek sie luzuje emocjonalnie.

Każda wiedza jest cenna i człowiek powinien się rozwijać. Świat nie kończy się na Mundorfach i Jantzenach.

Nie myśl - słuchaj.

Każda wiedza jest cenna i człowiek powinien się rozwijać. Świat nie kończy się na Mundorfach i Jantzenach.

To prawda.

Jeden znajomy anglik poradzil by sprubowac takiego konda bo jest tani w miare i cos potrafi.

Informacja jest nie potwierdzona i nie wiem czy to nie sciema jakas.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To prawda.

Jeden znajomy anglik poradzil by sprubowac takiego konda bo jest tani w miare i cos potrafi.

Informacja jest nie potwierdzona i nie wiem czy to nie sciema jakas.

Pozdrawiam

Nie słyszałem, ale podobno to jeden z najlepszych kondów Audyn - pojemności 4,7uF niestety nie znalazłem (max. 2,2uF) - i wtedy już raczej drogi...

Ukryta Zawartość

Minimalnie (granica percepcji i dopasowania?) niższe noty zebrał Audyn Cap Tri-Reference MKP - okolice 43 funtów za taką pojemność:

Ukryta Zawartość

Co ciekawe, oba wyżej ocenione od Mundorfa Silver/Oil...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie słyszałem, ale podobno to jeden z najlepszych kondów Audyn - pojemności 4,7uF niestety nie znalazłem (max. 2,2uF) - i wtedy już raczej drogi...

Ukryta Zawartość

Minimalnie (granica percepcji i dopasowania?) niższe noty zebrał Audyn Cap Tri-Reference MKP - okolice 43 funtów za taką pojemność:

Ukryta Zawartość

Co ciekawe, oba wyżej ocenione od Mundorfa Silver/Oil...

Ukryta Zawartość

Co do różnych testów to należy zachować ostrożność,w podanym przez Ciebie teście zastanawiają mnie wysokie oceny

Jantzen Audio, Superior jest zdecydowanie wyżej oceniony niż Mundorf Supreme.Jak dla mnie jest to albo kwestia aplikacji

albo innych preferencji słuchacza,bo jeśli w zwrotnicy to Jantzen nie ma podejścia.W ostatnim czasie robię sobie testy

z bocznikowaniem na wyjściu cd Mundorfa Supreme,Mundorfem Silver Oil o poj.010uf i o tej samej pojemności Audyn Capem True Cooper i dzwięk się diametralnie zmienia bardzo trudno jednoznacznie ocenić która opcja jest lepsza.

Poczytaj jeszcze ten test:

Ukryta Zawartość

Dodaje zdjęcia bo mam wrażenie że w wątkach tego typu najwięcej do powiedzenia mają osoby które dobrego konda w rękach nie trzymały.

post-8728-0-34899600-1396164700_thumb.jpg

post-8728-0-64651300-1396164722_thumb.jpg

post-8728-0-74020000-1396165027_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja niestety zauważyłem że z wiekiem słyszę coraz mniej i co gorsze coraz bardziej mi wisi jak gra.

odpowiedz co w kwesti zwrotnicy aktywnej

Nie odpowiem . Nie znam się , nie słyszałem . Więc nie gdybam i zostawiam to tyk którzy maja na tym polu doświadczenie .

Naprawdę nie kondensatory są winne wszystkiemu, co sie wydobywa z kolumn.

Jasne że nie ale są jednym z tych ważnych elementów który ma wpływ na brzmienie kolumn . Zwłaszcza w szeregu z tweeterem i średniotonowym .

Napisał Bumpalump, że "trzeba się ratować drogimi kondami" zamiast szukać przyczyny.

TO JE ONO

Obydwoje nie mieliście dobrej klasy sprzętu ani nawet w ramach obecnego nie spróbowaliście tych drogich kondów i obydwaj staracie sobie wmawiać to samo .

Też się nad nim zastanawiałem ale z opinii znajomego który przewalił masę kondów wynika że w zwrotnicach to żaden cud .

Jasne .

Poznałem kilka Mundorfów i Jantzenów . Znam je na tyle dobrze że wiem gdzie i który zastosować i to jest ważne .

Mam też do nich pewne dojście i choć miałem ich u siebie dosłownie wiadra to nie miałem z nimi żadnych problemów .

Pewny , dobry towar w dobrej cenie . A z chęcią poczytam wiarygodne porównanie tych Mundorfów z innymi kondami .

TO JE ONO

:)

Oczywiście B&W ma denne głośniki i ratuje się kondensatorami zamiast " szukać przyczyny "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Sonus Faber też głupki siedzą

guarneri evolution

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Accordo do tweetera siedzi czerwony Jantzen

W Magico też nie potrafią sobie poradzić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cyt"

Magico znane jest ze stosowania bezkompromisowych zwrotnic. Dotyczy to także recenzowanego modelu. Elementy kupowane są m.in. u Mundorfa. Kondensatory olejowe z serii Supreme to tzw. górna półka (w zwrotnicy są trzy). Wszystkie cewki są taśmowe, rezystory – 20-watowe bezindukcyjne Mundorfy, o których Alon mówi, że są jedyne w swoim rodzaju "

Pisałem już o tych rezystorach i sam je używam ...

Oprócz CM10 to kolumny z światowej elity , ale co tam ...

A mogli by się zapytać Audioburaka albo Bumpalumpa w czym problem :)

Audioburak by wysnuł teorie a Bumpalim pomierzył i sparował kondy po 5zł .

No , Panowie . Piszcie do nich , może kariera na Was czeka :)

Tym razem odpuszczam sobie dalsze wpisy . To nie ma sensu ...

Miłej zabawy :)

Ps.

Wcięło jeszcze ten cytat o Magico

Wszystkie elementy zwrotnicy wykonane są w niemieckiej Kolonii przez firmę Raimunda Mundorfa. Wybitne właściwości brzmieniowe takich kondensatorów jak MCap, MCap Supreme, MCap Supreme Silver/Gold i MCap Supreme Silver/Oil wynikają z zastosowania kombinacji różnych unikalnych technologii, zwłaszcza "uzwojenia bezindukcyjnego", gdzie dwa uzwojenia kondensatora są tak ułożone, że ich indukcyjności wzajemnie się znoszą. Jedno uzwojenie znajduje się bezpośrednio na szczycie drugiego, co zbliża całą konstrukcję do elektrycznego ideału. Cewki indukcyjne wykonane są z ekstremalnie czystej miedzi OFC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.