Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kondów w zasilaczu DACa

Marek.S

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, mam w zasilaczu do DACa (Krell 64) stare Roedersteiny z serii EKU, razem 20 sztuk. Niektóre są już z góry popękane więc pewnie należałoby je wymienić. Pytanie tylko na co?

W tej chwili tak to wygląda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niebieskie kondy to Sprague 4700, te zostają.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/110516-wymiana-kond%C3%B3w-w-zasilaczu-daca/

Tak swoją drogą to projektant dał za przeproszeniem d... Chyba nie trudno przewidzieć, ze stare kondki NOS zamontowane do w miarę współczesnego klocka będąc tak blisko radiatorów ucierpią od ciepła. Ja bym poszukał takich samych dla miłego spokoju i podmienił. Są dostępne jak się poszuka na allegro czy na ebayu. Wkładanie innych jest ingerencją w brzmienie, a rady przez internet na co zamienić są g... warte

Krzych, to akurat b.stary sprzęt. Rocznik 1989.

Zasilacz nie grzeje się tak mocno, max 35-40*C i to tylko te egzemplarze na pierwszym planie z popękaną obudową.

Nie wiem dokładnie w jakim stopniu te kondy wpływają na dźwięk. Słyszałem że teraz dobre są Panasonici FC.

Panowie, mam w zasilaczu do DACa (Krell 64) stare Roedersteiny z serii EKU, razem 20 sztuk. Niektóre są już z góry popękane więc pewnie należałoby je wymienić. Pytanie tylko na co?

Może tylko osłony popękały ?

Mierzyłeś wyrywkowo pojemność ?

Tak jak Muda44 napisał to może sam ebonit popękał. wylutuj jeden z bardziej popękanych i sprawdz jego pojemność. Jeśli pojemność nie odbiega w 20-30% to zostaw je bo ciężko ci będzie je czymś innym zastąpić bo to jedne z lepszych kond.

W tej chwili tak to wygląda:

Ukryta Zawartość

Niebieskie kondy to Sprague 4700, te zostają.

Witam

Chcialbym przytoczyc stara maxyme:

Nie naprawiaj jak sie nie popsulo.

Jesli gra nie wymieniaj nic jak zaczna cieknac to trudno i wtedy sie zacznij martwic.

A jesli Masz cisnienie na zmiane sprobuj popytac o Elna ROE czerwone.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Xtr71, ja jestem dokładnie tego samego zdania, w jęz. angielskim brzmi to "If it ain't broken, don't fix it" tylko tak człowiek głupieje po rozmowie z kilkoma osobami które rzekomo znają się na sprzęcie audio i trąbią żeby wymieniać bo stare, bo kiepske itp. itd.

Xtr71, ja jestem dokładnie tego samego zdania, w jęz. angielskim brzmi to "If it ain't broken, don't fix it" tylko tak człowiek głupieje po rozmowie z kilkoma osobami które rzekomo znają się na sprzęcie audio i trąbią żeby wymieniać bo stare, bo kiepske itp. itd.

Ponownie witam

Jesli te pekniecia nie daja Tobie spac .

Polecam "Kropelke" i po klopocie

Pozdro

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.