Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V596 RDS opinie

Lexar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do zakupu nowego amplitunera stereo do 500zł. W tym przedziale cenowym natrafiłem na yamahę RX-V596. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć jakichkolwiek opinii na jej temat. Czy moglibyście coś o tym amplitunerze powiedzieć? Na razie grało by to z kolumnami tonsil mildton 80, ale potem myślałem nad tannoy M2 lub tannoy M3 z tym amplitunerem. Tak więc czekam na wasze opinie tego amplitunera, i na to jak będzie się zgrywał z kolumnami wymienionymi wyżej :)

Pozdrawiam

To bardzo dobry amplituner AV, jak na tamte czasy, porządne zasilanie i niezły pre. Miałem RX-V795a, trochę mocniejszy, ale charakter dźwięku miały podobne. Był dynamiczny ale był dość ciemny. Dlatego wymagałby jaśniejszych głośników bo inaczej strasznie by mulił. Ja miałem go z Avance Omega 503 i było tak słodko i milusińsko, że po dwóch nagraniach aż spać się chciało. Ale miło go wspominam.

Po czasie podłączyłem pod niego końcówkę mocy ( Rotel RB-03) i dopiero wtedy pokazał pazura !!

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dla sprostowania Yamaha RX-V596 RDS jest to pięciokanałowy amplituner kina domowego.

Tak wiem, że jest to amplituner 5.1

To bardzo dobry amplituner AV, jak na tamte czasy, porządne zasilanie i niezły pre. Miałem RX-V795a, trochę mocniejszy, ale charakter dźwięku miały podobne. Był dynamiczny ale był dość ciemny. Dlatego wymagałby jaśniejszych głośników bo inaczej strasznie by mulił. Ja miałem go z Avance Omega 503 i było tak słodko i milusińsko, że po dwóch nagraniach aż spać się chciało. Ale miło go wspominam.

Po czasie podłączyłem pod niego końcówkę mocy ( Rotel RB-03) i dopiero wtedy pokazał pazura !!

Dzięki za odpowiedź, wziąłem go pod uwagę ponieważ tak jak napisałeś, dysponuje dużą mocą i ma wiele możliwości. Też gdzieś mi się obiło o uszy, że gra dość ciemno, czy programy DSP nie rozjaśniłyby tej sceny muzycznej? Co do końcówki mocy to na tą chwilę jeszcze mnie nie stać :). A co sądzicie o połączeniu tego amplitunera z kolumnami tannoy M2 lub tannoy M3?

Co do mocy to jest to pojęcie względne, po pierwsze Yamaha to amplituner a nie wzmacniacz stereo, poza tym mój RX-V795a miał chyba 2x125W i wydawałoby się, że to ogromna elektrownia. Jednakże gdy podłączyłem obok niego staruszka Rotela RA-930AX MkII, o mocy 2x30W, to dopiero Rotel pokazał mu co to jest moc. Yamaha zninkęła ( ze wstydu). Dlatego o dynamice nie ma co rozważać.

Ta Yamaha to naprawdę porządny amplituner, ale biorąc ją pod uwagę wśród amplitunerów, szczególnie współczesnych, które są tak okrojone z zasilania, że aż przykro. Dlatego przy nich ta Yamaha to mocarz grający całym pasmem, z dociążeniem, i nawet przyjemnym dźwiękiem.Tryby DSP? Zapomnij. Tylko pogarszały dźwięk.

Tak więc obiektywnie napisałem Ci, że to niezły amplituner, ale jeśli chcesz słuchać muzyki to szukaj raczej Integry, choćby starej Yamahy ( wzmacniacza stereo).

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Głównie zależy mi na wejściu optycznym lub koaxialnym w amplitunerze, ponieważ chciałbym go mieć podłączonego bezpośrednio do telewizora bez żadnych przetworników itp. Niestety w tym przedziale cenowym nie znalazłem żadnych wzmacniaczy z takimi wejściami, tak więc pozostaje mi tylko amplituner jeżeli chodzi o to. Jest mi to trochę nie na rękę ponieważ używam tylko stereo ze względu na mały pokój. Ta yamaha może nie wyciśnie z głośników maximum ale będzie to jakoś grało w stereo?

Może takie rozwiązanie przetwornik DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , łączysz optycznym z TV , a 2xRCA ze wzmacniaczem , w pełni wykorzystasz wtedy dzwięk ze SMART TV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To w takim razie nie wiem gdzie to ja tam wpychałem te RCA.

Dlaczego żadnych przetworników?

Chciałbym mieć bezpośrednie połączenie telewizora z amplitunerem tak aby nie było żadnych zakłóceń itp. w dodatku tańsze DAC'i nie obsługują kodeków Dolby i DTS, nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie przy stereo. Nigdy nie miałem styczności z takim przetwornikiem w i stąd te wszelkie obawy. Ale jeżeli nie powodowałby żadnych zakłóceń itp. to być może przekonałbym się do niego. :)

Głównie zależy mi na wejściu optycznym lub koaxialnym w amplitunerze, ponieważ chciałbym go mieć podłączonego bezpośrednio do telewizora

Ten amplituner Yamaha posiada 2x koaxial i 3x optyczne wiec w czym problem .

Wzmacniacz Technics SU-810 łączysz przez DAC z TV

Ja mam stary ampli pioneera połączony pre-out ze wzmacniaczem stereo jak słucham muzyki to leci przez wzmacniacz , a jak np SMART TV to wszystko idzie cyfrowo przez amplituner

Według specyfikacji Twojego telewizora

Ukryta Zawartość

te złącza RCA to jest wejście Komponent, a nie wyjście analogowe stereo.

Ten amplituner Yamaha posiada 2x koaxial i 3x optyczne wiec w czym problem .

Problem w tym, że on nie ma jeszcze tego amplitunera :) Nie wiem czy jest sens zakupu przy jego potrzebach, tylko po to aby sygnał audio wypuścić na głośniki.

Lexar jeszcze jedno pytanie, a z czego masz telewizję ? Jaki dekoder, odbiornik ? Może on ma wyjścia analogowe.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.