Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Epicon2 Wasze Doświadczenia

lew3107

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich otwieram temat w/w kolumn , czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi kolumnami z jakim sprzętem najlepiej zagrają czy z lampą sobie poradzą?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/110573-dali-epicon2-wasze-do%C5%9Bwiadczenia/

Rynek na drogie monitory w Polsce jest mały albo bardzo mały. Najlepiej będzie jak wybierzesz się na odsłuch jeśli ktoś je ma w salonie. Jeśli szukasz ciekawych monitorów, które przy okazji mają ładne wykonanie i interesujący wygląd to polecam odsłuchac także następujące modele:

B&W 805 D, Sonus Faber Auditor M, Gauder Arcona 40 każda brzmi inaczej i na pewno któraś podpasuje.

Witam wszystkich otwieram temat w/w kolumn , czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi kolumnami z jakim sprzętem najlepiej zagrają czy z lampą sobie poradzą?

Też bym ich chętnie posłuchał, ale na podstawie odsłuchów innych Dali (Heliconów), uważam, że powinien to być wzmak dość wydajny prądowo i z dociążoną średnicą.

Lampa lampie nierówna (który wzmak masz konkretnie na myśli?), tym bardziej pytanie jest dziwne, że zazwyczaj początkujący nie ryzykują kupna takich dość kosztownych monitorów i nie piszą ogólników typu "lampa da radę".

Pamiętam odsłuchy Heliconów 300 z Manleyem Stingrayem (ostatnią wersją) - niestety, nie dał rady ich poprawnie wysterować. Tranzystorowy Denon za kilka kPLN zrobił to lepiej.

Ale myślę, że lampa (tylko porządna) to kierunek właściwy.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Zgadzam się z p0is0n, mam Helikony 300 i rzezczywiście żeby to ruszyć potrzebny jest dość wydajny wzmak więc łatwiej będzie zestawić Epicony z dobrym tranzystorem gdyż są to głośniczniczki raczej nisko skuteczne 87 db więc lampa musiała by być z tych mocarnych.

Mam bardzo dobrze obsluchane epicon 2 sa to monitory z brzmieniem absolutnie prawdziwym oraz moim punktem odniesienia, zreszta na nie sam zbieram. Miałem okazje ich słuchać z roksanem kandy k2 plus koncowka k2 a niedawno z heglem h80, co prawda grało to na cardasach jakieś clear nie pamietam dokładnie, ale grało to tak ze dla mnie muzyka na tym etapie sie kończy tego nie da sie opisać, trzeba samemu posluchac

barwa brzmienia ta samo poza elektronika za bagatela pieniążki.

Czyli, że barwę mają podobną niezależnie od wzmocnienia i reszty toru? Ciekawe, dość rzadko tak jest, że kolumny narzucają swój charakter.

--

Tak, Dali Epicon tak gra swobodnie rozdzielczo i soczyscie. Trochę tych monitorów posluchalem, wiadomo ze z heglem to szybkość i dynamika a roksan łagodnie oba zestawienia zagrały swietnie, ale to świadczy tylko o tych kolumnach klasa sama w sobie, tak jak pisałem wcześniej trzeba samemu posluchac

Trochę nie ta półka. Już lepiej Usher z diamentem na górze.

Tak, zdaje się, że użytkownik Falek77 używał Ayona (Tritona) z dużym powodzeniem z Usherem Be-718. Powinieneś go podpytać i posłuchać tego zestawu. Z Ayonem dobrze grają też pozornie niepozorne kolumny RLS Nereida (z węglowym scan speakem).

--

Ja tylko nie rozumiem , dla czego autor wątku szuka monitorów. Monitory są trudniejszym obciążeniem niż kolumny podłogowe. Na przykład Epicon 6 vs Epicon 2.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Ja tylko nie rozumiem , dla czego autor wątku szuka monitorów. Monitory są trudniejszym obciążeniem niż kolumny podłogowe. Na przykład Epicon 6 vs Epicon 2.

Pomijam, że nie każdy jest w posiadaniu odpowiednio dużego pomieszczenia odsłuchowego do dużych kolumn oraz kapusty na ich sfinansowanie, to jest ciekawa teoria z tymi monitorami (tzw urban legend). Jakieś dowody na jej poparcie (żeby było jasne: które z parametrów elektrycznych kolumny podstawkowej wpływają na ich trudniejsze wysterowanie)?

--

Jakieś dowody na jej poparcie (żeby było jasne: które z parametrów elektrycznych kolumny podstawkowej wpływają na ich trudniejsze wysterowanie)?

Kolumny podstawkowe mają na ogół:

1. Niższą efektywność

2. Niższe minima impedancji

Ma to swoje techniczne uzasadnienie: aby z niewielkiego przetwornika i obudowy wydobyć niskie tony, trzeba bardziej filtrować na zwrotnicy, stąd strata energii.

Wystarczy popatrzyc na parametry i wykresy, ale dla ułatwienia niemieckie audio ocenia trodność wysterowania jedną liczbą: AK, im większa tym gorzej,

I tak:

Epicon 2: 66

Epicon 6: 61

Epicon 8: 57

B&W CM1: 83

B&W 686: 77

B&W 805: 60

B&W 803: 55

B&W 800: 58

Kef Reference 207/2: 52

Kef Reference 205/2: 58

Kef R100: 65

Kef R300: 63

Kef R700: 57

Sonus Faber Olympica 1: 71

Sonus Faber Cremona M: 58

Kolumny podstawkowe mają na ogół:

1. Niższą efektywność

2. Niższe minima impedancji

Ma to swoje techniczne uzasadnienie: aby z niewielkiego przetwornika i obudowy wydobyć niskie tony, trzeba bardziej filtrować na zwrotnicy, stąd strata energii.

Wystarczy popatrzyc na parametry i wykresy, ale dla ułatwienia niemieckie audio ocenia trodność wysterowania jedną liczbą: AK, im większa tym gorzej,

I tak:

Epicon 2: 66

Epicon 6: 61

Epicon 8: 57

B&W CM1: 83

B&W 686: 77

B&W 805: 60

B&W 803: 55

B&W 800: 58

Kef Reference 207/2: 52

Kef Reference 205/2: 58

Kef R100: 65

Kef R300: 63

Kef R700: 57

Sonus Faber Olympica 1: 71

Sonus Faber Cremona M: 58

Dzięki za wyjaśnienie, a czy wiadomo jest jak oni ten AK wyliczają?

--

Dzięki za wyjaśnienie, a czy wiadomo jest jak oni ten AK wyliczają?

Nie wiadomo jaka to jest dokładnie formuła. Wiadomo jedynie, że biorą pod uwagę 3 elementy:

- Efektywność

- Minimum impedancji

- Przesunięcia fazy

To AK jest wyliczane też dla wzmacniaczy i założenie jest takie, że AK wzmacniacza musi przewyższać AK kolumny, żeby uzyskac z niej 105 dB (1m). Jeśli ktoś tak głośno nie słucha, to może być niższe.

Dla wzmacniaczy to będzie odpowiednio moc w zalezności od impedancji i przesunięcia fazy.

Jak wspomniałem na początku głośniki będą grały w 18m dlatego wydaje mi się ,że jest bez sensu kupować kolumny które mogłyby grać w 30 czy 40m ale jeżeli jak wspomnieliście monitory są trudnymi kolumnami to w takim razie co proponujecie? .

Jak wspomniałem na początku głośniki będą grały w 18m dlatego wydaje mi się ,że jest bez sensu kupować kolumny które mogłyby grać w 30 czy 40m ale jeżeli jak wspomnieliście monitory są trudnymi kolumnami to w takim razie co proponujecie? .

Epicony 2 to głosniczki marzeń tylko wzmak wydajny prądowo dostawić, kolega kaaapa z odsłuchiwał tych głosników z Heglem H-80 i pisał w klubie Hegla, że doskonale się z grywają z tym wzmakiem. Mam też h-80 i bez problemu pociągnie Epicony skoro ciągnie Helicony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.