Skocz do zawartości
IGNORED

CDM9 Pro (Vimak DT800)

Marek.S

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy pomocy!

Mam Vimaka DT-800 (Mk1) z napedem CDM 9 Pro ktory nie czyta plyt, tzn. laser szuka sciezki ale plyta ani drgnie.

Na razie uzywam go jako DACa ale chcialbym zeby byl w pelni sprawny.

Kilka zdjec wnetrza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/110582-cdm9-pro-vimak-dt800/

Witaj.

Mialem sugdena z tym napedem.

Jezeli nie kreci moze byc padniety silnik halla.

Ciezko to dostac i kosztuje sporo.

Sprawdz czy silnik dostaje prad w momencie cztania plyty.

A poza tym slicznie to wyglada :)

Vimak to piekny cedek, caly panel przedni to pojedynczy odlew ze stali i wazy jakies 2kg :) Brzmienie troche ciemne ale za to z wielka klasa i duza iloscia detali.

Czy wiesz moze czy w CDM9 widac ruch soczewki?

U mnie nie ma problemu z CDM 9/60 Pro w DT-800 MkII (SERIAL No. 9312-7018), a gra już od bardzo dawna.

Sprzęt z bardzo dużym potencjałem do upgrade'u:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po rzetelnym/sumiennym upgrade to w ogóle inna bajka i kompletne brzmienie – musowo wymienić wszystkie, około 70-80 kondensatorów, gdyż oryginalne Sprague 517D są bardzo gęste, ciemne, przygaszone, mało selektywne, za to z ładnymi winylowymi barwami – choć dalekimi od neutralności, głęboki basisko – gorzej ''było'' z selekcją i dynamiką, przestrzeń, głębia. Kultura brzmienia...to już z całego układu gdzie sercem jest 18-bitowy programowalny procesor Motoroli.

Układ naszpikowany elektroniką i monofonicznymi wzmacniaczami operacyjnymi (około 30-sztuk).

Podpowiedzieć mogę tyle, że najlepiej gra na bdb dobranych/spasowanych najbardziej przezroczystych otwartych i selektywnych kondensatorach. Jedynie główne kondensatory zasilające muszą być detaliczne i zarazem naturalne w barwie – do tego zbocznikowane odpowiednimi przezroczystymi kondensatorami. Nie może mieć bezpieczników bo mocno go ograniczają. Gniazda także warto wymienić na rodowane – można pozostawić wlutowane w płytę IEC Schaffner FN 326-1/02.

Samej roboty z testowaniem to minimum na 5Kzł. Proponuje wlutować piny w miejsce kond., bo inaczej nie dobierze się optymalnego zestawienia. Płyta PCB z przelotkami! Więc kilkuwarstwowa.

Oryginał (bez upgrade) nie miałby najmniejszego startu. Tak jak przychodzili do mnie i się dziwili, że to te same źródło tak wymiata.

...bo oryginalnie co niektórym się nie podobał (nawet dla mnie to był tzw. mulisko z przydymioną górą, słabą selektywnością, uniwersalnością!)... Do wyczynowego grania to jemu dużo brakowało!

A teraz idzie jak przecinak, gra każdy rodzaj muzyki bez kompresji. To inna bajka, pełno detali, mikro-detali, powietrza w scenie, dynamika, kontrola i selekcja całego pasma – ogólnie dużo bardziej neutralny. Kultura/klasa brzmienia zachowana, bardzo kompletna poukładana scena i eleganckie wybrzmienia – nigdy nic nie podaje na twarz!

Bdb gra z sygnałowymi przewodami Albedo Metamorphosis i Versus.

Wykonanie i design, ponadczasowe :-)...

DT-800 MkII to jeden z ostatnich produktów tejże manufaktury, u mnie już zostaje (za wkład w robotę i brzmienie), nawet gdybym miał Gryphona Kalliope, czy Levinsona No.512

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • 1 miesiąc później...

Rozebralem naped i chyba znalazlem winowajce - peknieta tasma od zasilania silnika do napedu plyty.

niestety wszystko jest lutowane i pozostaje chyba tylko wymiana napedu.

W zwiazku z tym - jaki naped moge zastosowac zamiast 9PRO? Servo to Industrial Supplies - CD Engine II

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest po prostu cala rowno peknieta na pol, mniej wiecej w polowie dlugosci.

Jestem ciekaw czy do tego serwa podejdzie CDM9/44 albo /65. Oba maja dwupinowa wtyczke dla silnika napedu plyty.

CDM9_44_WM_01_web.jpg

Chyba mam farta, na plytce jest wyjscie TTM-HALL dla 9 Pro jak i rowniez dwupinowe TTM-DC dla zwyklych 9-tek.

Ha! CDM9/65 pieknie czyta. Ale...Kupilem Philipsa CD931 jako dawce i niestety kompletny mechanizm z tacka nie pasuje poniewaz silnik napedu tacki wystaje i nie pasuje do obudowy Vimaka.

Naped w 9 Pro ma silnik tacki z tylu i pasuje ale samo przelozenie lasera niestety nie udalo sie - plyta jest zbyt mocno scisnieta.

Rozebralem naped i chyba znalazlem winowajce - peknieta tasma od zasilania silnika do napedu plyty.

niestety wszystko jest lutowane i pozostaje chyba tylko wymiana napedu.

W zwiazku z tym - jaki naped moge zastosowac zamiast 9PRO? Servo to Industrial Supplies - CD Engine II

Z tego co się orientuję w tym napędzie taśma od lasera przechodzi przez silnik od napędu płyty. W prawdzie sam laser kosztuje majątek ok 200 Euro, ale jest dostępny i po ewentualnej wymianie wszystko będzie działać.

Poszukałem takie coś

Ukryta Zawartość

Nie jednak, nie - pomyliłem się, sorry :(

W każdym razie, rozmawiałem przed chwilą ze znajomym, który ma Burmestera 963 i naprawiał ten napęd w serwisie w Berlinie bez żadnego problemu. Proponuję się skontaktować wynika z tego, że pomogą. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Tęgie głowy u Philipsa, silniczek tacki można zdemontować razem z uchwytem i przełożyć na tył mechanizmu. Pozostaje mi tylko kupić nową zębatkę i przymocować napęd do obudowy. Z tym może być problem bo brakuje wszystkich śrub i wkrętów :(

Gdyby tylko napędy Sony były tak zaprojektowane.

Ciekawa sprawa, kolega atlon11 pisal o kondach sprague w DT800, przyjrzalem sie dokladniej mojemu egzemplarzowi i tu niespodzianka! Wszedzie w zasilaniu Panasy FC a mniejsze kondki to Vishay BC.

Nie wydaje mi sie zeby w 1993r istnialy FC?

Ciekaw jestem tez po co na PCB jest pusty slot, w wersji Mk.2 siedzi tam plytka podobna do kosci RAM z tamtych lat. Moze ta plytka to jedyne co dzieli Mk.1 od Mk.2.

• 4 tygodnie później...

Właśnie, ciekawa sprawa!

Bo u mnie w DT-800 MkII były prawie wszędzie Sprague 517D – w całym zasilaniu, w domenie cyfrowej i analogowej.

Tylko w mechanice na obu płytkach były małe czarne diabły – nie wiem jakiej marki, miały M-kę w ramce i symbol/model KS. – właśnie te które widać na Twoim zdjęciu z załącznika do postu #5. Są tam 4x 100uF 16V, 1x 47uF 16V, 1x 2.2uF 50V.

Wstawiałem tam Sanyo SP/SC, ale najlepsze okazały się zielone Sanyo S.E. 04, a w miejscu 2.2uF, ERO MKT1813.

Ile masz kondensatorów w zasilaniu cyfry i transportu, bo gdzieś widziałem, że DT-800 (Mk1) miał 3x 3300uF – i było jedno wolne miejsce w PCB, na 4-arty kondensator. Także nie miał płytki w analogu – o której właśnie mówisz.

No i ciekawe skąd masz te Panasy FC – masz je w całym zasilaniu, czy tylko częściowo?

A mniejsze 2x 4.7uF to Vishay BC – dwie sztuki przy stabilizatorach, czy gdzie i jaki model?

Trochę Panasów FC, to wstawiłem do sekcji analogowej, i w odpowiednim zestawieniu są nie zastąpione. Ale w zasilaniu z Panasami FC...hmmm. One nadają się do zasilania analogu / cyfry / transportu?

Panasów FC nie testowałem w zasilaniu, ale miałem takie kondy jak: Panasonic UP, Rubycon ZL, ROE EGM, Nichicon LQ, Nichicon FW, Elna Tonerex... I jak myślisz ;-) ...które najlepsze, jakie po testach wybrałem do zasilania cyfry/mechaniki, a jakie do zasilania analogu?

Podpowiedź; w zasilaniu analogu grają kondy zrównoważone tonalnie, bdb wyważone, moją wszystkiego tyle ile trzeba, jest rytm, dynamika, rozdzielczość, detal, odpowiednia barwa, przestrzeń i scena.

W cyfrze/mechanice o nienagannym rytmie, prowadzeniu basu, kompletnej scenie – jest głębia, środek i znakomite rozciągnięcie sceny, średnie i wysokie mają wypełnione i zróżnicowane, a barwę naturalną, z górą nie szarżują, ale było OK....jeszcze bez boczników.

Prawie żadne boczniki nie chciały grać, bo większość psuła i ograniczała zamiast pomagać, ale jak już znalazłem takie co się wpasowały, wtedy nastąpiła duża poprawa (pociągnęło konkretnie po detalu) po zbocznikowaniu kondensatorów w zasilaniu cyfry/mechaniki gdzie są 4x 3300uF – 2 równolegle pary połączone szeregowo, z napięciami 15.25VDC i 17.10VDC. W analogu 2x 3300uF z napięciem pracy 20.25VDC ...tu również bypass'ami.

Gdzie można dostać schemat DT-800 MkII ?

...może być nawet wersji (Mk1), aby tylko był schemat!

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.