Skocz do zawartości
IGNORED

Sony CDP-790 czy Onkyo DX-7111

kerm

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem tego Onkyo i jestem bardzo zadowolony :D gra naprawdę super podobnie jak sony może troszkę lepiej w zakresie średnicy i ogólnie sceny, ale za to dół to nieba a ziemia onkyo ma bardzo ładnie wypełniony dolny zakres pasma a sony no niestety bardziej puka takim pustym basem niż nim gra :) Zastanawiam się nad wymianą op-ampów podobno w onkyo siedzą jakieś tanie JRC4560 czy można je np zastąpić OPA2132 lub innymi które pozwolą jeszcze troszkę pod-szlifować dźwięk tego CD ? Najlepiej jak by taka wymiana obyła się bez innych przeróbek :D

Kłania się zasada że w tańszym systemie lepsze urządzenie nie zagra wcale lepiej ! Ono zagra wyłącznie lepiej w lepszym systemie.

Akurat znam te odtwarzacze. Onkyo to najtańsza budżetówka. Sony - to stara ale akurat całkiem przyzwoita klasa średnia. Sony jest dużo lepszym odtwarzaczem. Ale czy to znaczy że zawsze zagra lepiej ? Jak widać nie. To oznacza tylko że zagra lepiej pod warunkiem gdy pozostałe elementy systemu będą co najmniej w jego klasie lub wyższej. Przy tańszym systemie - lepiej może zagrać tańszy odtwarzacz.

Ostatnio robiłem takie porównania z końcówkami mocy Rotela. Im droższa końcówka tym gorzej grała z tanimi kolumnami. Za to dużo lepiej z drogimi. Na tanich kolumnach wydawało się że tańsze Rotele są lepsze. Dopiero na drogich odpadały od wyższych modeli.

powiem tak oba te odtwarzacze grały pod Denonem 860 i niemieckimi monitorami Summit lub nowymi kolumnmi Taga. IC sa własnej produkcji a kable głośnikowe to Procab'y 25 i w tym zestawienie wg mnie lepiej grał onkyo niż sony

I właśnie się zastanawiam czy sprzedać to sony czy zostawić do dalsza rozbudowę sprzętu. Jeszcze jedno co sądzicie o wzmacniaczu Onkyo 9511 ? Chciałbym zrobić z nim i tym cd z onkyo mały komplet do drugiego pokoju. Kolumny to by były te summity.

Jeżeli uważasz że to Sony jest dużo lepsze to jaki wzmacniacz polecasz do tego 790 max za 300zł ??

Onkyo 9511 to wzmacniacz klasy budżetowej który doskonale będzie działał z odtwarzaczem tej firmy tworząc system budżetowy.

Co do playera Sony to mam dla Ciebie złą informację - ŻADEN wzmacniacz do 300 zł nie pokaże możliwości tego odtwarzacza !

To w takim razie co by fajnie zagrało z Tym CD możliwie jak najtaniej ? Może jakiś Sony z serii ES. Usiadłem teraz i podpiołem wszytko tak jak się należy pod te moje summity i powiem tak serdnica ma onkyo jest fajna na sony lekko cofnięta a bass znowu w onkyo lekko zalewa wszystko bassem, a w sony pod denonem nie jest źle bassem pukła tylko pod tagami :D Więc chyba potrzebuje czegoś co ma sporo bassu i fajną średnice żeby wyrównać braki w sony. Polecisz coś moze tak max do 450zł może bym dozbierał do tej kwoty :)

Dobrze by zagrał Sony TA-F 690 ES. Za 450 zł - raczej się nie trafi. No i te kolumny ...

Raczej skup się na tanim budżetowym systemie. W tych pieniądzach i z takimi urządzeniami towarzyszącymi nic z tego odtwarzacza Sony nie wyciśniesz.

Ale za to 450 zł uda się kupić 550ES :D Co o nim sądzisz ? A co do kolumn uważam je za bardzo dobre są ta stare studyjne monitory odsłuchowe z bardzo rozbudowaną zwrotnicą dokładnie takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poza tym kolumny zawszę mogę zmienić np za rok dobierając je już pod posiadany zestaw :D Sukcesywnie może dochodzić do ideału, a nie tak od razu :)

Ukryta Zawartość

A co powiesz jak bym kupił Denona 560 ? Bo z tymi Sony co wypisałeś to trochę ciężko :( Jeszcze jedno który z modeli sony ES nie cierpi na brak basu najlepiej coś z modeli 530, 550, 505 z tych nowszych :D

Można na tablicy np.

Ukryta Zawartość

ale dość drogo ;-(

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Bardzo drogo. Za mniejsze pieniądze kupiłem 930 (wraz z dostawą) w UK.

Dokladnie ;) myślę caly czas nad tym PMA 560 bo mogę takiego kupić za 300zl. No chyba ze lepiej poczekać na cos innego ;)

Zastanawiam się jeszcze nad Kenwood`em KA-7010 co myśli cię nada się pod CDP 790

Teraz po przeczytaniu paru opinii myślę nad pma 980r albo 925r z czego lepszy by byl 980 który podobno gra tak samo jak 860 z ta różnica ze ma lepsza scenę dzięki delikatnemu wysunięciu srednicy czyli ma to czego mi brakuje w moim 860 :) warto na niego polować ? A może cos z serii 20 ?

Mam tego soniaka i napewno nie ma pukającego basu, to stary dobry klocek na dostepnym laserze, dobry cd do podstawowego zestawu. Niewiele mu brakuje juz do takich klocków jak CDP 970 czy 950

Do tego CD szukaj Sony TA-F550 lub 570ES.

na 505, 606, 530 nie spoglądaj ;p

jeszcze w kwesti basu ze wzmacniacza, wiadomo sa chudsze i grubsze w bas wzmacniacze jednak podstawa to kolumny, mi basu z sony nigdy nie brakowalo i nie brakuje, w tych summitach siedzi bardzo dobra 20stka na basie i potrafi naprawde nisko zejsc, mysle ze taki 500 czy 550es to bedzie strzal w dyche.

Jak bys chcial sie jeszcze czegos dowiedziec o sony to pisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.