Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio S 5 - ostatnie rady

stempur

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po ponad półrocznych odsłuchach różnych kolumn podłogowych w tym tygodniu zamierzam nabyć głośniki. Na placu boju pozostały: Monitor Audio S5 i AE EVO 3. Skłaniam się ku MA S 5. Na razie będzie to grało z kinem jak w o mnie, ale w ciągu roku planuje budowę drugiego systemu stereo. Proszę o ostatnie rady, opinie i uwagi o eksploatacji tych głośników. Warto czy nie? A może pojawi się jakiś czarny koń, i pójdę jutro, i posłucham i kupię (budżet to max. 3.5 tys, brzmienie szybkie, jasna, dynamiczne, bas bez przesady, pokój ok. 18 m, muzyka rozmaita, ale jedna głównie rock).

Dzięki za wpisy, pozdrawiam

Stempur

https://www.audiostereo.pl/topic/11082-monitor-audio-s-5-ostatnie-rady/

skoro na placu pozostały dwa modele to podaj może co jużsłuchałeś i dla czego odpadło. łatwiej bedzieinnym coś dodać, doradzić.

z drugiej strony skoro chcesz kupować stereo to czy jest sens teraz inwestować dużo w kolumny do KD? Jeżeli

dobierzesz te kolumny pod kątem owej Yamachy, to nie koniecznie muszą pasować do systemu stereo, który będziesz budował, i który ma możliwie najlepiej odtwarzać muzykę. Może pozostaćń przy eltaxach, dokup ewentualnie suba, i odkładaj ile możesz na naprawdę dobre stereo. Za 3500 z drugiej ręki można nabyć już bardzo przyzwoite klocki, z poziomu cenowego 5000-6000zł a czasem trafia się i wyżej.

Witaj

Kupuje te kolumny pod kątem stereo. Po prostu od czegoś postanowiłem zacząć. Wyszedłem z założenia, że na początek kolumny, bo ta da mi to prawdopodobnie największą zmianę w dźwięku. Przeznaczyłem na nie właśnie max. 3,5 tys. W drugiej kolejności pójdzie wzmacniacz i CD. I do kina będzie kino a do stereo stereo. Być może podłączone to będzie z Monitorami Audio lub EVO 3 na frontach wspólnie, przez pre out w amlitunerze (wzmacniacz stereo jako końcówka mocy dla frontów w ampli), ale to przyszłość.

Wybrałem te kolumny do stereo, bo lubie taki charakter dźwięku - twardy, jasny, dynamiczny, szybki, bez nadmiaru basu. A słuchałem wielu, np. Avance, Jamo, Elac 105, BW, Phonar, QEF, JM Lab itd. Może jest coś jeszcze, czego nie posłuchałem?

Dzięki za zainteresowanie i rady

Pozdrawiam

PS. Suba chyba nie bądą kupoiwał, no bo bez przesady:)

Żeby było jasno, bo się zapętliłem w poprzednim wpisie. Te kolumny kupuje pod stereo, bo na kinie mi troszeczkę mniej zależy. Wzmacniecz stereo i CD będą dobierał do głośników.

Pozdrawiam

Jak nie lubisz nadmiaru basu, to może jakieś monitory? Zresztą S5 to takie "podłogowe" monitory - nieduża obudowa, dwudrożne, niewielki głośnik niskośredniotonowy. W Klinice Dźwięku mieli przecenione Elac 510 za 4k - może jeszcze tam stoją?

Jesli jedno slowko

MA S5 dobrze mozna wysterowac i jak kiedys Ci sie lampka przysni to bedzie to gralo ( z Evo niekoniecznie)

A niedawno nabyte koncowki zmienily moje MA diametralnie ( jak narazie mi sie bardzo podobaja)

P

tak jeszcze czytam o tym dźwięku jaki lubisz, może warto jeszcze posłuchać Triangle Antal , bodajrze (cena chyba 4500 nowe) lub niższy model jak te zadrogie (ale z drugiej ręki znajdziesz je za mniej niż 3500). Nie mam pojęcia jak to zagra z Yamachą ale sprawdź jak ci odpowiada ten dźwięk. Tylko posłuchaj wygrzanych, nowe prosto z puełka mogą przestraszyć.

Nie można o nich powiedziećże graja jasno (choćto teżzależy od elektroniki z jaką są spięte) ale reszta może byćtaka jak lubisz, a już basu na pewno nie mają za dużo.

Mi się w antalach najbardziej podobały wysokie tony, b. dzwięczne, błyszczące ale nie natarczywe (z moim systemem).

Dziękuje wszystkim za rady i wpisy, ale już się zaczynym tym całym audiofilizmeme czy jak mu tam denerowować. No bo co sobie człek wypatrzy i już kupować chce, to jeszcze posłuchaj tego, posłuchaj tamtego i tak dalej. No nie można z wami dojść do ładu :-)

A tak na poważnie, to faktycznie nie pomyślałem o Trianglach. Cena trochę wysoka, ale może jeszcze spróbuję. Jeśli tylko możecie mi podpowiedzieć, gdzie w stolicy można ich posłuchać, bo jakiś nie wpadałem na nie w sklepach. Byłybym wdzięczny.

Słuchałem też Elac 105, nawet mi się podobały, ale jednak MA S5 przypadły mi do gustu bardzie. Więc jeśli Elac ma takie brzemienie to chyba zostanę przy MA albo EVO 3. A co do monitorów, to z powodów, nazwijmy to domowo rodzinnych, odpada. Żona nie lubi mojego hobby i graty w postaci podstawek pod monitory odpadają. Poza tym mam szakonego kota Rysia, co biega po wszystkim.

Dzięki jeszcze raz i pozdrowienia

PS. Oj trudny ten sport ta audiofila. Ale fajne płyty ostatnio kupiłem - trzy krążki Kari Bremnes, dla mnieto odkrycie. Kapitalna muzyka, świetnie nagrana, polecam. Ale pewmnie już to znacie.

stempur,

posłuchaj wobec tego (jak znajdziesz) Elisabeth Karsten "Flux", i coś Lorenna MacKennitt - np: "Book of secrets", "Mask and mirror"

Inne klimaty ale też piękne.

:)

PS. Triangle są w ofercie Audio klanu (salony Top Hi-Fi) poszukaj ich sklepu.

Pawle, panią Elżbietę mam! Bardzo mi się podoba, ale nie znalezłem nic o jakichkolwiek innych jej płytach poza Flux. Może Ty coś wiesz?

A panią Lorennę pójdę juto posłuchać do sklepu.

Dzięki za podpowiedź.

Stempur

PS. No to pójdę do tego Top Hi Fi, choć byłem tam tylko raz po kupnie moich kloców jak padł mi odtwrzacz DVD i obiecałem sobie, że moja noga tam już nie postanie.

No i stało się. Kupiłem w sobotę kolumny. Są to Monitor Audio Silver 5i, z drugiej ręki To poprzednia wersja Silver S5, różniąca się od nich znacznie budową, brzmieniem tylko trochę. I z tej okazji chciałem podziękować wszystkim forumowiczom za rady i opinie.

Dziwna to historia, bo kiedy już byłem zdecydowany na te S5 to przeczytałem ogłoszenie o tych 5i. Dzięki uprzejmości naszego kolegi pawelm mogłem ich chwilę posłuchać. No i zdecydowałem się pojechać po nie do Wałbrzycha. Głośniki są dwuletnie, w idealnym stanie, zapłaciłem za nie połowę ceny sklepowej. I... kurde jestem zadowolony!!!

Jak to podłączyłem zamiast swoich dotychczasowych kolumn, to myślałem, że innych płyt słucham. Tori Amos w "Time" stała przede mną w pokoju, na akustycznych gitarach na koncercie Dave Matthewsa słychać było każde złe przyciśnięcie struny a blachy perkusyjne na "Schizm? Toola cięły jak brzytwy. No te teraz będą Was forumowicze zadręczał pytaniami o kabelki :-)

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za rady

Pozdrawiam Stempur

stempur witaj w klubie ;-)

No to sie ciesze ze pomoglem ;-)...i bardzo dobrze ze nie pojechales w ciemno no i co najwazniejsze ze nabyles ;-). Teraz bedzie juz tylko trudniej ;-( ( tyle jest opcji na swiecie a pensja tylko jedna ;-(

Pozdr

Również się cieszę i gratuluję udanego zakupu. Monitor Audio to dobra firma ( na pewno była dobra). Nie chcę być "dokuczliwy" lecz gdybyś posłuchał M.A.Studio 20 to dopiero......... Ale może lepiej nie, nie można przecież tak się uzależniać. Pozdrawiam.

tomekkk

Za dwa trzy lata będzie zmiana głośników na oczko wyżej i wtedy będzie szansa posłuchać następnych Monitor Audio. Lub innych.

Dzięki za dobre słowa, jak się trochę ogarnę w robocie i w końcu posłuchm głośniczków, to skrobne swym niewprawnam uchem recenzyjkę.

Pozdrawiam

• 2 lata później...

Odnawiam wątek.

Hmm u mnie nastąpiła niespodziewana zmiana. Kolega chciał zmienić kolumny, a że mnie traktuje jako ekperta (hi hi) to jeździłem z nim po warszawskich sklepach ( Audiofil, Audioforte, Elektryczna) słuchaliśmy Usherów, Audio Academy, Monitor Audio ( wszystko w przedziale 2800-4200). Kolega słuchał zastanawiał się a ja przez przypadek w Elektrycznej poprosiłem o podłączenie S10. Były przecenione na 3900 PLN ( z 6600) Kupiłem je po 15 min słuchania. Dlaczego? Bo cały tor jest przystosowany do Monitor Audio wersji Silver, a kolumny zagrały i grają bez wad jakie mnie drażniły w MA 5i. Po odsprzedaży tych ostatnich cena za nowe kolumny S10 będzie bardzo atrakcyjna ;-D. Czy dalej będę wierny tej firmie ?? Być może ...i może kiedyś model Studio.

Pozdrawiam.

>> pawelm

Ja niedawno sprzedawałem swoje S10 jeszcze dużo taniej i jakoś nie było chętnych. S10 są dobre do rocka i wymagają okiełznania na basie, co nie jest w ich przypadku łatwe. Duża przestrzeń w sklepie tego problemu nie ujawnia - jednak tam jest bezbarwna poducha, jeśli brać to miarą audiofilską. Ja długo przeżywałem załamkę i kiedy bas zrobił się już naprawdę dobry... znalazłem następcę dla S10. Niemniej życzę miłego słuchania.

Głaz

Hmmm sam się dziwię że kupiłem te kolumny ;-D. Nie uwierzysz ale u mnie 'nie ma nadmiaru basu'. Naprawdę. Obawiałem się tego ale na kamiennych podstawach i z obciążeniem ( tak ze 18 kg od góry położone bloki granitowe na każdej kolumnie) bas jest bardzo audiofilski ( krótki, punktowy, oddający różnicę poszczególnych instrumentów na co oczywiście CA pozwala i nawet przez moment się nie ciągnie). A przy lampowym pre te kolumny tracą na ostrości idąc w stronę ciepła ;-D Od tak dopasowany zestawik mi się pojawia....jeszcze zmiana zródła i będzie ok.

P

• Redaktorzy

pawelm - no to teraz tylko jeszcze skok na Cześka (CECa),zapomnieć o gonieniu króliczka i zacząć przekształcać się w melomana ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.