Skocz do zawartości
IGNORED

Szum/zakłócenia w głośnikach po włączeniu toru gramofonowego

SVART

Rekomendowane odpowiedzi

Gramofonomaniacy,

Po przełączeniu na tor gramofonowy (np. w w torze CD cisza zupełna), w głośnikach (mocniej w prawym kanale) słychać dużo szumu/zakłoceń. nowej igły jeszcze nie opuściłem z uwagi na ten szum - nie wiadomo w końcu co z tego może wyniknąć. Niemniej sprawdziłem 2 razy wszystkie podłączenia kabli i wszystko z tej strony wygląda ok. Pozamieniałem również trochę kable i też nie pomogło. Może wiecie co może być powodem ww. szumu lub na co zwrócić uwagę? Dziwna sprawa, bo rozumiem i spodziewane jest, że w torze analogowym może nie być idealnej ciszy (z doświadczenia), ale ten szum mnie martwi.

• Redaktorzy

Też pomyślałem o preampie. W końcu to analog. Żyje. I niektóre po prostu są głośne.

"Cyfra" zawsze miała wbudowane bramki szumów i "idealną" ciszę ma wpisaną w metrykę ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Warto ustalić czy to szum czy przydźwięk sieciowy ...

Cyfra też szumi. Nie szumi kiedy jest sygnał zmutowany. Jak zrobisz coś takiego w pre phono to też będzie cisza ... ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

No tak, ale szumi naprawdę nieprzyzwoicie głośno :) Biorę poprawkę na szumy, ale nie AŻ takie. Poprzestawiam dziś trochę sobie i zobaczymy co z tego wyjdzie.

• Redaktorzy

U mnie cichuteńko.

SVART, może wkładka uszkodzona? Masz coś na podmiankę (drugą wkładkę, drugie pre)?

Będzie drugie pre podłączone w weekend (może i wkładka), to się pokombinuje. Mam nadzieję, że to nic poważnego. Trzymacjie kciuki, a jak komuś coś pomysłowego wpadnie do głowy, to niech pls da znak :)

Sprawdzałem i było ok, ale nie zdejmowałem ich w całości - nie mam małej pęsety, a nie chcę łapami bezpośrednio tego robić.

THX, Rochu! Dziś wieczorem obadam z grubsza wszystkie styki, a nawet rozkręcę obudowę w pre i sprawdzę osadzenie lamp.

Ja tam się nie znam, a tu sami fachowcy - podstawowe pytanie, czy uziemienie podłączone?

U mnie szumi i brzęczy jak odłączę uziemienie.

Może ten trop?

Takie rzeczy to już dawno opanowałem, ale dzięki za czujność! Uziemienie trzyma się jak jak mucha ...nie powiem czego :-P

Od miesiąca nie miałem jak rozstawić sprzętu i w końcu go posłuchać, płyty umyte, świece gotowe do odpalenia, a jak czas jest, to tu kicha, w mordę kopany szzzzzzum :-P

Każdy układ ma prawo szumieć mniej lub bardziej.

Tylko zwarcie sygnału do masy na wejściu daje nam możliwość sprawdzenia na ile sam układ szumi. To pomaga również w diagnozie czy to wina gramofonu czy preampa.

To się już wyjaśniło czy to szum czy przydźwięk sieciowy ('brumienie')?

Może być jeszcze buczący pogłos - to problem z masą.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Każdy układ ma prawo szumieć mniej lub bardziej.

Tylko zwarcie sygnału do masy na wejściu daje nam możliwość sprawdzenia na ile sam układ szumi. To pomaga również w diagnozie czy to wina gramofonu czy preampa.

Może być jeszcze buczący pogłos - to problem z masą.

Na allegro z tym wszystkim i po kłopocie.

Na allegro z tym wszystkim i po kłopocie.

Daj się nacieszyć :-P Jak nie da rady, to sprzęt wyląduje na alledrogo, będzie pasował do reszty używanego szrotu :)

Nadal to samo. Sprawdziłem mocowanie lamp, kable... bez zamian i nadal jest dosyć wysoki poziom szumu (nie brumi, brumie byłoby zupełnie inne).

Trochę namolnie wracam do uziemienia.

Nie wiem jaki gramofon i jakie pre. Czy masz gramofon połączony z pre przewodem uziemiającym? Jeśli tak, to odłącz i sprawdź czy mocniej szumi.

Nie napisałeś jaki to pre, ale rozumiem że lampowy, bo coś o tym wspomniałeś. Przedwzmacniacze gramofonowe zawsze bardziej szumią niż CD. Szczególnie lampowe.Ale nie powinno to być dokuczliwe. A sprawdzałeś po prostu kondycję samych lamp? Może to one mają dość? Próbowałeś je wymienić na nowe?

Lampy sprawdzałem, ale nie przekładałem na inne - wg mnie wyglądają ok, ale cholera je wie. Będziemy kombinować z moim torem analogowym jutro - póki co praca i nie ma miejsca na przyjemności :(

Pozwolę się wtrącić bo miałem podobne zachowanie mojego cuda które pewnie ma się nijak do waszych sprzętów, ale z pewnością może się przydać innym posiadaczom Debut Carbon, a mianowicie: podczas prezentacji w salonie, sprzedawca po rozpakowaniu gramofonu objaśniał co i jak, zwracając szczególną uwagę na 2 wkręty jakby mocujące obudowę silnika, aby je wykręcić, bo jest to zabezpieczenie na czas transportu. Tak też zrobiłem.ustawiłem wszystko jak trzeba, włączam, siadam wygodnie i się cieszę do mojego cuda.Już po pierwszym kawałku się zaniepokoiłem, bo słyszę ni szum, ni buczenie, zacząłem płakać i szukać. Kiedy się mi już łzy skończyły wpadłem na to by te wkręty jednak wkręcić i co? WIELKA radość!!! Nastąpiła błoga cisza.Następnego dnia zadzwoniłem do salonu, opowiedziałem Panu, Pan skonsultował z ProJectem, oddzwonił z podziękowaniem :) Nieprawdopodobne? a jednak!! Pozdrawiam

Ale to raczej musiał być przydźwięk, czy też raczej buczenie a nie czysty szum. Pro-Jecty mają na czas transportu przykręcane silniki do plinty. Po ustawieniu należy wkręty usunąć, żeby silnik wisiał na elastycznym zawieszeniu. Jest o tym mowa w instrukcji. Inaczej wibracje silnika przenoszą się na plintę, talerz i zbiera to wkładka.

• Redaktorzy

Dodam tylko, że nie wszystkie Pro-Jecty. W moim silnik spoczywa swpbodnie na podstawie gramofonu. Ale rzeczywście w "niższych" modelach należy usunąć te wkręty transportowe.

Otóż Drodzy Panowie!!! Te wkręty w Debut Carbon należy nazwijmy to:lekko popuścić, zrobić jeden pełny obrót, i tak zostawić.Ja właśnie na to wpadłem poprzez instrukcję w której nie ma nic wkrętach. Obecna produkcja nakazuje je zostawić, tak twierdzi serwis ProJecta. Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.