Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM2704 z eBay

dogu18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako ze karta dźwiękowa w moim laptopie strasznie szumi zacząłem się rozglądać za prostymi DAC'ami na PCM i trafiłem na eBay a tam już gotowe moduły z PCM2704 np. taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy jest to coś warte czy lepiej poszukać projektów tutaj na forum?? albo ewentualnie powymieniać kondensatory na lepsze.

Pozdrawiam i z góry dzięki za rady:)

Grzegorz

Ukryta Zawartość

Daj sobie spokój z tym - to podstawowa aplikacja PCM2704 który sam w sobie jako DAC jest niewiele warty w dzisiejszych czasach. A wymiana w tym kondensatorów to już w ogóle bez sensu. Jeśli potrzebujesz taniego DAC-a USB pod głośniki to mogę Ci sprzedać SMSL-SD022+ za 140pln + przesyłka. To rozwiązanie chociaż przystaje do dzisiejszych czasów.

Witam

Jako ze karta dźwiękowa w moim laptopie strasznie szumi zacząłem się rozglądać za prostymi DAC'ami na PCM i trafiłem na eBay a tam już gotowe moduły z PCM2704 np. taki:

Ukryta Zawartość

czy jest to coś warte czy lepiej poszukać projektów tutaj na forum?? albo ewentualnie powymieniać kondensatory na lepsze.

Pozdrawiam i z góry dzięki za rady:)

Grzegorz

Kupuj. Nie sluchaj porad typu nie zmieniaj, jest nic nie warty itd i sprzedam ci lepszy.

Trochę teorii:

jakosc dzwieku= 10% DAC, 20% filtr cyfrowy, 40% zasilanie, 30% układy wyjściowe.

Nawet najstarsze kości DAC mają mozliwości więcej niż potrzebne do zbudowania hi-endowego przetwornika.

Pierwsze dac-e jakie w ogóle sie pojawiły (cx890, cx20017, tda1540, 1541/A) uważam dźwiękowo za najlepsze. Potem długo nic, i d20400 i pcm1704.

fizyczna rozdzielczosc analogowa sprzętu audio to 20 bit. Odpowiada to 120db. Taki wynik jest do osiągnięcia z bardzo dobrą aplikacją standardu 16/44.

Gram na Dac 16/44 Sonic Frontiers, i żadne nowe wynalazki 24/96 i więcej nie mają do tego startu.

Sonic Frontiers składa się z kilku kilogramów wielostopniowego zasilacza, kości odbiornika, filtra i DAC, fitra dolnoprzepustowego, bufora lampowego i kondensatora wyjściowego.

poszczedgólne elementy zasialcza a zwłąszcza kondensatory mają ogromny wpływ na dźwięk. Zostałem przy fabrycznych, zmiana na wieksze lub inne powodowało że nie dało się tego słuchać.

Filtry zostawiłem fabryczne. usunięcie/zmiana pogarszały dźwięk.

Dzwięk prosto z kosci DAC z pominięciem wszystkiego za nią był znakomity.

Ale:

Po wielu próbach z kondensatorem za lampami na wyjściu DAC otrzymywałem skrajnie różne rezultaty. Nauczyłem się jak brzmi elektrolit, polipropylen, mpp, mkt, mkp, każdy gra inaczej.

Na sam koniec trafiłem taką kombinację że nie mogę przestać tego słuchac, i będę wkładał podobne do wzmaka i kolumn.

Wiec jeżeli juz kupisz, usun wszystkie elektrolity z toru audio i zastap je równolegle połączonymi kondami mkp, mpp i elektrolitami bipolarnymi mundorfa. Zajmie to wiele miejsca, ale warto.

W zasilaniu zabocznikuj elektrolity kondensatorami mkp, i tylko takimi. Mpp na przykład w zasilaniu graja strasznie - ciemno i płasko.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.