Skocz do zawartości
IGNORED

POROWNANIE BUDZETOWEK

misiowiec

Rekomendowane odpowiedzi

chcialem zrobic zestawienie duzych podlogowych budzetowek jakie teraz panuja na rynku :) wypowiedzcie sie o nich biorac pod uwage oczywiscie cene za jaka mozna je kupic ! a wiec sa to :

JBL ATX 60 ok 1600zl

Quadral QLX210 ok 1600zl

Eltax symphony 14.3 ok 1900zl

Eltax Millenium 500 ok 1700zl

Grand HIgh TS 3080 1999zl

JAMO - X 550 1320zl

Jaka wam sie to widzi co byscie wybrali z uwagi na myzke rozrywkowa ostra i jak ocenicie te kolumny w takim zastosowaniu ktore leprze majac do dyspozycji kwote od 1500 do 1900zl ??

https://www.audiostereo.pl/topic/11092-porownanie-budzetowek/

chyba zartujesz! z modelami i przede wszystkim ich cenami. to forum ma profil zblizajacy sie ku audiofilskiemu (zeby nie napisac audiofilski), a coraz bardziej dochodzimy do "WIELKI TEST MALYH WIERZ Z DURZYM PAŁEREM".

a tak powaznie, za takie pieniadze to cokolwiek byle nic z twoich propozycji.

pozrawiam

paulinka

Mój ty Panie, co to się wyprawia...jeden chce testować kolumny ze sklepów AGD, drugi prosi o opinię n/t kolumn od miniwieży, trzeci robi wielkie testy, widać że wakacje się skończyły i młodzież wróciła znad morza, zapomiając często gęsto przez wakacje ortografii. A skąd mamy wiedzieć, jak grają te głośniki?

raczej nikt przy zdrowych zmyslach nie zacznie od quadrali za 1600zl albo jamo za 1400... od siebie odpowiedzialam juz w poprzednim poscie - trzymac sie z daleka.

chyba ze pytkowi chodzi o najwiekszy bum - to tym bardziej zly adres. podobnie jak przynajmniej 5 watkow z obecnej pierwszej strony forum.

papa, lece!

paulinka

Co do ortografii, to nawet nie chce mi się mówić. Tyle tego badziewia pisanego, że wątpię czy są jeszcze szkoły w naszym kraju. To nie jest wycieczka w kierunku misiowca, ale tak ogólnie. Niedługo to będzie jak w angielskim: co innego widać, co innego słychać. Ale zmiany na forum są jak najbardziej korzystne. Przychodzą ludzie, którzy nie boją się pytać w miejscu, które może wydawać się w jakimś stopniu niedostępne, bardzo elitarne, czy jak to tam nazwać. Bo ile można czytać o "radykalnej zmianie brzmienia" po zmianie kabli głośnikowych albo interkonektów. Wyznawców tej religii toleruję, a jakże, ale o wiele bardziej interesujące wydaje mi się pytanie misiowca o podłogówki do 2k zł. Bo to jest "życiowe" pytanie. I dotyczy bardzo licznej rzeszy audiofili (lubiących dźwięki). I nie ma znaczenia, że w tej cenie nic bym nie wybrał :-(

Tak jest, lecz gdyby kolega najpierw z wyszukiwarki skorzystał, to jego pytanie byłoby już nieco inne, i nie wywołaloby moze tylu kpin, więc i odpowiedzi byłyby sensowne i użyteczne dla niektórych.

dżizus, jak można było pomyśleć, że ja to o Paulince!

Oczywiście też uważam, że tanie głośniki zasługują na rzetelne opinie, z pewnością można wsród nich znaleść kolosalne różnice brzmieniowe i warto wychwycić te godne uwagi. Skomentowałem jedynie, że ostatnio jakoś dużo tego typu postów, i nie wszystkie mądre.

A w temacie: w audio tak to już jest, że cena nie koniecznie odzwierciedla koszty, i można by trafić teoretycznie na powiedzmy kolumny za 1,5 kzł które grają cudnie. To raczej nie te, które wymienił Misiowiec.

Polecam Mission. M33 można kupić za 1.450 zł i kładą wszystkie wymienione i wiele droższych. Jeszcze lepiej : M34, ale to już pod 2kzł. Tannoy Fusion 4 też niewiele gorsze, w porównaniu z kolumnami z AGD wręcz rewelacja.

Pozdrawiam

Gosc sie grzecznie tylko pyta i nie oczekuje odpowiedzi w stylu "wszystko inne tylko nie to co podales" smiesza mnie takie snobistyczne wypowiedzi. Wielcy audiofile co dla szpanu kupili sobie Coplanda i sluchaja wypalanych na komputerze CD-eków

Codo ortografi ,przepraszam post pod tym wzgledem zasluguje na wysmianie :( Codo jego tresci to juz nie jest kpina ,ZK-120 ladnie to wyrazil "które może wydawać się w jakimś stopniu niedostępne, bardzo elitarne, czy jak to tam nazwać" wielu uzytkownikow tego forum mysli uwaza ,ze jak ktos wyskoczy z pytanie o Tonsila albo jakies tansze kolumny to odrazu obraza ich, ze tak powiem zasrany majestat ,a bardzo prawdopodobne ze czesc z nich zaczynala od tego i nawet teraz posiada w domu to samo, a nie che sie przynac do tego, poniewaz w ich mniemaniu naleza do elity, i nie beda sie hanbic tanim sprzetem, bo przeciez to jest chlam :) smieszni sa ci ludzie

Sluchalem kolumn dobrej kalsy w swoim zyciu i przyznaje ze brzmia dobrze ale nie kazdy ma kase by byc audiofilem i pozwolic sobie na ta kulture dzwieku i jakosc ,a moje pytanie to pytanie zwyczjanego czlowieczka ktory zaczyna skladac sobie stereo, po pozbyciu sie miniwiezy technics .Na szczescie sa na tym forum jeszcze rezulutni uzytkownicy typu McGyver lub ZK-120 .... a nie tylko zadufani w pseudowysokiej klasie bufony !! Jesli wam sie nie podobaja takie posty, to zrobcie zakladke dla nieaudiofili :)

Proponuje zakonczyc te glupie dyskusje i przejsc do porownania, jako iz ktos poszukujacy w wyszukiwarce JBL ATX 60 ma naprawde wielkie szanse zoabaczyc w 2 pierwszych tytulach ta strone i ta opinie, przeczytac i nabrac checi aby samemu tego posluchac i mozliwe przeknac sie lub kupic albo stwierdzic ze to jednak nie dla niego

• Redaktorzy

misiowiec - wyluzuj człowieku. Forumowicze, którzy poddali Twoją listę ostrej krytyce mieli jeden cel. Odwiedzenie Cię od kupna hpermarketowego shitu. za 2kzł można już znaleźć donrze grające skrzynki. Na początek proponuję posłuchać :

- Audio Academy Phoebe za 1900PLN

- Minima Audio BASIC 2.2 za 1,580 zł lub BASIC 3.2 za 1,990 zł

- Visaton Alto II S za 1799 PLN

Przedział cenowy został zachowany, natomiast klasa brzmienia....... a zresztą jak posłuchasz to sam się dowiesz.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Visaton Alto II S sluchalem ladnie graj przyznam ale jak dla mnie sa to za slabe kolumny /potrzebuje jakiegos ze tak powiem krzykacza ktory potrafi szalec glosno w duzym pomieszczeniu i grac ladnie cicho

A u Visatona za parę złotych można zamówić katalog konstrukcji DIY i sobie cosik sklonować. Głośniki bardzo dobrze opisane,projekty kompetentne, można kombinować ucząc się przy okazji

musze zaznaczyc ze sprzet bedzie sluzyl glownie do odsluchu muzyki z komputera noi w niedalekiej przyszlosci dopiero z cd ale i tak wiecej bede sluchal z komputera, a bedzie to muzka elktroniczna,rozrywkowa techno, rock .Nie zalezy mi na wyszukanym dzwieku jakim dysponuja firmy jakie wymieniles ,poprostu jestem inny :) mam inne oczekiwania codo sprzetu ,poprostu bardziej zalezy mi na dynamice i sporych mozliwosciach przy zachowniu wzglednej czystosci dzwieku, jak to wogole mozliwe w tej cenie ,a tak wogole to ja juz upatrzylem dane typy i poprostu chce oceny tych modeli, moze nawet byc w kategori mniejsze zlo, bo jak ktos poslucha Minima audio i A Academy to chyba bedzie mozna to tak ujac :)

> barthezz

jezeli ktos pyta o wybor sposrod tego co wlasnie podal, do tego we wlasciwie szalenczych cenach jak na marna jakosc, to chyba powinien sie cieszyc z odpowiedzi "nic z powyzszego". gdzie w tym pogarda czy zadufanie w sobie??? tozx takie jednoznaczne odpowiedzi moga mu tylko oszczedzic frustracji i wscieklosci, jak sie za miesiac okaze ze wydal poltora tysiaca na potworne dysko-badziewie, a mogl kupic cos fajnego, na czym nawet popu sie milej slucha. chyba ze tylko o duze bum chodzi - ale to zupelnie nie ten adres.

symphony graja jak z garnka, liberty juz pelniejszym dzwiekiem. prawie rok temu przesluchalam chyba wszystkie tanie kolumny, popadalam w lekka desperacje, bo graly jak dla mnie zle. matowo, zupelnie plasko, bez wyraznej gory, z dudniacym basem. az pan w pewnym sklepie namowil mnie na przesluchanie liberty, oczywiscie byly ponad moim budzetem, ale sie zgodzilam. niebo a ziemia panie:-) pytaj o promocje, niedawno byly chyba po 1100zl w tophifi, wiec cena ekstra, ale niestety juz chyba nieaktualna.

co do 50m2 to malo co taka hale naglosni...

pozdrawiam

paulina

• Redaktorzy

Misiowiec, ty nie zaczynaj od propozycji SUPER TESTU, tylko napisz od razy, że szukasz sprzętu który będzie odtwarzał coąś z komputera, z możliwie dużym hukiem w dużym pomieszczeniu. I wtedy nie będzie żadnych dyskusji czy docinków (no, może trochę, od tych którzy podobnie jak ja uważają to za rodzaj choroby umysłowej), tylko padną pytania o uściślenie warunków i systemu. Pytanie nr.1:

-co to znaczy z komputera? Czy kolumny mają być napędzone przez wzmacniacz karty dźwiękowej? Jeśli tak, to jest to niemożliwe. Czy ewentualnie komputer jest źródłem dla wzmacniacza, a jeśli tak to jakiego?

Bez tych danych informacje jakie dostaniesz nie będą miały żadnej praktycznej wartości.

• Redaktorzy

misiowiec - żadne z wymienionych przez Ciebie skrzynek nie nagłośni 50m^2. Jak chcesz mieć kolumny do dyskoteki to poszukaj coś w stylu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.