Skocz do zawartości
IGNORED

stereo za ok.10k

Ovo

Rekomendowane odpowiedzi

Posłuchałem dziś sprzetu o którym pisałem wyżej,nie będę pisał audiofilskim slangiem,o ile taki instnieje,ale swoim prostym językiem,może to komuś pomoze.

Powiem odrazu,że na razie wyglada na to ,że skończyłem z szukaniem,poniewż sprzet kupiłem,jest dla mnie absolutnie tym czego chciałem.

Co to za zestaw,wiem,już część sie krzywi,że można było za tą kwote nabyć high end,wprawdzie uzywany,ale zawsze.Mnie to nie interesuje,dla

mnie to i tak wrota do nieba,a nie będę ryzykował z starym sprzetem,nawet lepszym.

Teraz konkrety Naim 5si +Naim cd5si + Focal Chorus 726.

Tak wyobrazałem sobie,ze zagra rock z moich płyt,sprzet do takiego grania stworzony,pieknie kontrolowany dół,piekna góra,nie drażni,bałem sie tych Focali

że to dzwiek na pokaz ,ale moze szybko sie znudzić,może ,nie weim,zobaczymy za kilka miesiecy,na razie o cos takiego mi chodziło,góra ma łaskotać moje uszy .

Czego nie slyszałem nigdy w sprzecie który znam?,tak cudnej średnicy,włąsnie tego najbardziej mi brakowało,teraz płyty /miałem kilkanascie ze sobą/,odkrywam na

nowo,gitary grają ,sa z przodu,nie kryja sie,to w koncu gitarowe granie.Oczywiscie piekne stereo,może dzwięk nie odrywa sie tak od kolumn,ale w rocku??,to chyba

jakaś pomyłka.Bałem sie ,ze graniem akustycznym nie będzie juz tak pieknie,ale nie jest źle,oczywiście nie można tego porównywć z lampą i pewnie innymi

kolumnami,bo miałem coś tam okazje kiedys połuchać,ale jest dobrze.

O niuansach w dzwieku nie bede pisał,bo nie potrafie,napewno,dla mne to i tak kosmos,nie słyszałem tylu dzwieków,które na tych płyach są,moza na nowo poznawać

swoją płytotekę.

Słuchałem z Naimem Dali Ikon 6,porazka,po 10 min miałem dość,góra tak drażniąca,wokale piszczały..... brrrr

Dynaudio 3/7 ,nawet bardzo dobrze,chociąż zadziałal jakiś czynnik,który ciężko mi okreslic,że jednak wybrałem Focale.

Słuchałem też Nada c375 - cd546,ale w stosunku do Naima,jakiś rozłążący sie dół,instrumenty grały mniej selektywnie ....to starczyło.

I tyle,tekst ten kieruje,raczej do poczatkujących ,jak ja,jak i do miłóśników ROCKA,we wszelkich jej odmianach.

Dziekuje wszystkim za rady,niezależnie czy z nich skorzystałem i za wyrozumiałeść w kwesti definowania dżwieku.

Pozdrawiam

Dysponując takim budżetem zdecydowanie zainteresował bym się aktywnym combem Event Opal plus jakiś highendowy CD player z przed lat z regulacją głośności (koniecznie z wyjściem cyfrowym i na bazie napędu DVD). Zmieścisz się w budżecie. Będziesz miał świetny transport pod rozbudowę gdybyś chciał kiedyś dokupić DACa i do tego kompaktowy system bardzo wysokiej próby, bez wzmacniaczy / kabli i całego bajzlu nie mówiąc już o kosztach związanych z tradycyjnymi systemami. Te głośniki są dobre do każdego rodzaju muzyki z naciskiem na szybką i żwawą muzykę do której rok się przecież zalicza.

Oczywiście bez odsłuch tych głośników w jakimś sklepie nawet o nich nie myśl bo jednak to aktywny system z rodowodem studyjnym i nie każdemu może podejść choć sporo zapalonych audiofilów / lampowców się na niego przesiadło i uważają, że to najlepsze co mieli (choć na pewno w innym stylu)

Dla zachęty tak grają - dobre porównanie z głosem prezentującego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tutaj zawodnik, przez którego pokój na przestrzeni 2 lat przewinęło się trochę wybitnego sprzętu a poszukiwania ostatecznie zakończył na Eventach właśnie (i nadal je posiada ponad rok później):

Ukryta Zawartość

Eventy nowe koło 10k zł

High endowy CD-player z przed lat - ~1000 - 2000zł

Wzmacniacz - 0

Przedwzmacniacz - 0

Kable - potrzebujesz tylko jeden set XLR... możesz spokojnie zacząć od jakiś dobrych studyjnych typu VanDamme, albo moogami czyli coś koło 250 - 300 zł

Zaznaczam, że sam eventów nie słyszałem ale ilość pochlebnych opinii o nich na internecie nie pozwala mi o nich nie wspomnieć szczególnie, że idealnie się wpisują cenowo w Twój budżet.

Pozdrawiam

EDIT:

Tu jeszcze inny system aktywny dla porównania - ogólnie podobna szkoła grania jak to monitory aktywne wysokiej klasy:

Eventy są uważane za jednej z bardziej cywilizowanych aktywnych monitorów do zastosowań domowych. Genelci już nie mają aż tak przychylnej opinii.

Ukryta Zawartość

Ten drugi chillotowy utwór puszczany podczas prezentacji tych Eventów, zna ktoś wykonawce?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posłuchałem dziś sprzetu o którym pisałem wyżej,nie będę pisał audiofilskim slangiem,o ile taki instnieje,ale swoim prostym językiem,może to komuś pomoze.

Powiem odrazu,że na razie wyglada na to ,że skończyłem z szukaniem,poniewż sprzet kupiłem,jest dla mnie absolutnie tym czego chciałem.

Co to za zestaw,wiem,już część sie krzywi,że można było za tą kwote nabyć high end,wprawdzie uzywany,ale zawsze.Mnie to nie interesuje,dla

mnie to i tak wrota do nieba,a nie będę ryzykował z starym sprzetem,nawet lepszym.

Teraz konkrety Naim 5si +Naim cd5si + Focal Chorus 726.

i wydał Kolega z 15 tys.?

nawet nie chodzi o to, że za 15 tys. można mieć znacznie lepszy dźwięk

rzecz w tym, że podobny, równie dobry a może i lepszy dźwięk można mieć nawet za 5 tys., ryzyka żadne

10 tys. to koszty paranoicznego myślenia

rzecz w tym, że podobny, równie dobry a może i lepszy dźwięk można mieć nawet za 5 tys., ryzyka żadne

Naim zacna firma obecnie mocno idaca w strumień. Poza najwyższymi modelami, troche obiniżyła poziom. Lecz uważam że i tak kolega wybrał dobrze. Focal dynamiczny i korzenny, w przekazie. Dziwięk koherentny. Zawsze można lepij ale do dopiero przed kolegą Pozdrawiam i życzę miły wrażeń dżwiękowych.

jakiś konkretny przyklad?

wybieranie audio na podstawie filmów z internetu to nie najlepszy pomysł, ale nawet na tym filmie słychać, ze ten zestaw nie nadaje się do rocka. Gdzie jest bas w utworze AC/DC?

Bas jest poza zakresem rejestrowanym przez kamerę :]

Swoją drogą ośmieszasz się, pisząc najpierw, że oceniać brzmienia po tego typu filmie nie można, a następnie sugerując, że skoro są na filmie braki w basie, to winne są kolumny.

Powiem odrazu,że na razie wyglada na to ,że skończyłem z szukaniem, poniewż sprzet kupiłem, jest dla mnie absolutnie tym czego chciałem. Co to za zestaw, wiem,już część sie krzywi, że można było za tą kwote nabyć high end, wprawdzie uzywany, ale zawsze. Teraz konkrety Naim 5si +Naim cd5si + Focal Chorus 726.

Nie rozumiem o co chodzi. Kupiłeś, jesteś zadowolony i pozamiatane. To co ktoś by kupił za te same pieniądze nie ma znaczenia.

Ceny hi-end poleciały od jakiegoś czasu w kosmos. Z tą kwotę można złożyć taki, czy inny zestaw z średniej półki, hi-end - owszem, o ile dodasz jedno zero na końcu.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Dawaj fachowcu konkrety,to porównamy. :)i może wez pod uwagę też że nie wszyscy w szrotach z alledrogo lubią grzebać.

Jak mnie takie wpisy debilne rozpier...lają.

a po co? żeby Kolegę przekonać?

Następny debilny wpis-cwaniaka który za 5 koła hi-end z alledrogo chce dostać. ;)

dla kogokolwiek kto się minimalnie zna to oczywistość

Nawijaj znawco-nie migaj się .......

A cena jaką można za ten system zapłacić-to spokojnie 11-12 koła-więc do 15 trochę jeszcze jest.

Za 15000zł można dla przykładu mieć nowego Krella S300i + Stream Magic 6 + Kef R300 albo używane Harpie Amstaff do dużych pomieszczeń

A z używanego NAIMa choćby - CDX + Supernait + dobrać kolumny ale to już używki . Tyle że NAIM robi trwałe i długowieczne klocki .

Myslałem,ze jak wejde na strone,to poczytam coś w stylu,fajny sprzęt,ciesz się itd,a tymczasem...

nie wydałem 15 tys,lecz 12 + do tego dostałem kable głosnikowe i najważniejsze dla mnie GWARANCJE na sprzęt.

Przepraszam,jak napisałem ten temat,gdzie kolega był,gdzie były te rady z konkretnym sprzetem,poza

tym o którym z przyzwoitosci nie wspomne.Teraz chcesz we mnie wzbudzic poczucie winy,że wyrzuciłem ileś

tam kasy w błoto???.

Stwierdziłem,że nie chce jednak używanego sprzetu,gdzie go mam słuchać,jeździć po całej Polsce??

Nie mówiąc o tym ,że jadąc do kogoś kto ma interesujący wzmacniacz,niekoniecznie będzie miał kolumny,

które są odpowiednie dla mnie czy tym bardziej i dla mojej muzyki,i sytuacja odwrotna ,kiedy bedzie miał kolumny ..... itd

Mam kupić na czuja,nie ma możliwości.

Tak własciwie,to jeśli jest tu jakiś admin,to proszę zamknąc ten temat,sprzet już mam i to na długie lata,teraz czas wole tracić na słuchanie

muzyki :) .

Jak pisałem ,dziekuje Wszystkim,to było cenne doświadczenie,dla mnie

Pozdrawiam

Temat do zamknięcia.

Mam kupić na czuja,nie ma możliwości.

Słuchając gdzieś w salonie nawet całego zestawu i tak kupujesz na " czuja " bo ten zestaw na 90% zagra inaczej w innym pomieszczeniu .

Stwierdziłem,że nie chce jednak używanego sprzetu,gdzie go mam słuchać,jeździć po całej Polsce??

Tak większość zaczyna przygodę z Audio . Z czasem chce się coś lepszego a nie ma pieniędzy i się kombinuje . Nie ma lekko i trzeba się mniej lub bardziej wysilić ale te wysiłek się opłaca tym bardziej że używany klocek odsprzedaż bez albo z minimalna stratą . Na nowych dużo się traci .

Z gwarancjami też różnie bywa. Oj różnie . Poczytaj choćby boje chłopaków z Arcamami w wątku o rDACu .

Tak własciwie,to jeśli jest tu jakiś admin,to proszę zamknąc ten temat,sprzet już mam i to na długie lata,teraz czas wole tracić na słuchanie

muzyki :) .

I tak trzymaj . Nie próbuj tez kombinować czy porównywać swój sprzęt z innym bo możesz wpaść w wir wymian i kombinowania zamiast słuchać muzyki ;)

Temat sam możesz zamknąć .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.