Skocz do zawartości
IGNORED

stereo za ok.10k

Ovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako,ze jestem fanem muzyki /głównie rockowe/j,chcialbym sprawic sobie dobry sprzęt stereo.Wybrałem sie do znanego salonu byłem ciekawy co mi zaproponują. /kwota w temacie/.

Nie miałem żadnych płyt ,wiec nic nie odsluchałem,ale...... grał sobie tam sprzęt,jakieś lampy i kolumny w sumie za ok.50k.Gary Moore,potem,trochę Pink Floyd.Poczułem sie trochę

rozczarowany,jak bedzie grał zatem sprzet za 10k??!!. Ale była to bomba z opóznionym zapłonem,bo dzwiek ten chodził za mną i chodzi do tej pory.Była tam jakaś naturalność,której

brakuje u mnie i cos wiecej.... .

Na czym slucham: ampli HK avr260,kolumny JBL E 80 Northridge,dvd Pioneer dv-454,do tej pory myślałem ,że gra nawet nieżle,własciwie to podoba mi się.Ale z tego co czytam,a zacząłem

interesować się tematem niedawno ,w dużej części własnie audiostereo,to mogę osiągnąć duużo wiecej.Może odkrywać moją płytoteke na nowo?.Niestety trochę boje się,na ile mam wrażlwy

słuch,czy wyczuje te róznice na tyle ,ze bedzie warto zainwestować.

Mówię odrazu,nie chcę kupować w ciemno,będę sie strał posłuchać,ale sprzętu jest dużo,wieć nie da rady wszystkiego,więc chodzi mi o drogowskazy.

Pokój 3x6m,sofa w odległosci 3.5m od głośników.Kolumny będą miały troche przestrzeni za ok 0.5m i z boku 0.3 - 0.4m.

Jak pisałem ,słucham głownie rocka.Troche przykładów,może akurat ktoś będzie w temacie i będzie mogł wskazać dokładniej.Przede wszystkim rock progresywny lat '70 /Genesis,Gentle Giant,

Yes,ELP itd/ hard rock /Led Zeppelin,Black Sabbath,Thin Lizzy,Grad Funk,Humble Pie itd/,rock lat '60 /Beatles,Rolling Stones/ grunge /Pearl Jam,Soungarden itd/ czasem troche metalu

/Queensryche,Living Colour,Metallica itd/ lubie tez muzykę ambientową /Ashra,Tangerine Dream itp/ nawet pop /Seal,The Corrs,Sting itp/

To mały wycinek,ale myśle,że reprezentatywny.

Wiem,pewnie,przez lata wykrztałciłem sobie złe nawyki,podkrecanie wysokich itd.Ale przyznaję, lubie jak talerz cyka,a może tak go słysze w rzeczywistośći,bo na żywej perce,jest on dla mnie

cykajacy ,hehehe.Lubie zwarty bas,wyraźne gitary. Cięzko mi używać waszej terminologi,bo czasem jest dla mnie niezroumiała,przykro mi.Do tej pory nie musiałem nazywac tego co słysze.

Tyle na początek,będe wdzieczny za sugestie,za wyrozumiałość,jak to sie mówi teraz ,jestem w tej dziedzinie noobem ,hehehe.

Konkrety : na poczatku myślałem o 8k na sprzet i wtedy zaproponowano mi /nie pamietam co z czym/ :

kolumny Dynaudio DM 3/7 ,Monitor Audio Silver rx6,Focal 716

wzmacniacz : NAD C356 BEE ,Cambrige Audio Azur 651A,Creek Evolution 50A

Jeśli jest sens,moge podnieść budzet do 13-14k. Osobiscie po lekturze forum,jestem bardzo zainteresowany kolumnami polskimi Studia 16kz,Minas Anor III ,ze wzmacniaczy

zauważyłem bardzo dobre opinie o Hegel H70 lub H80,po pewnym czasie,jakies cd ok 2k. Kable to juz dla mnie calkowite czary mary.

ps.uprzedam,ze chyba boję się używek,ale,nie wykluczam.

dziekuje i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/
Gość numik

(Konto usunięte)

Witam

Jako,ze jestem fanem muzyki /głównie rockowe/j,chcialbym sprawic sobie dobry sprzęt stereo.Wybrałem sie do znanego salonu byłem ciekawy co mi zaproponują. /kwota w temacie/.

Nie miałem żadnych płyt ,wiec nic nie odsluchałem,ale...... grał sobie tam sprzęt,jakieś lampy i kolumny w sumie za ok.50k.Gary Moore,potem,trochę Pink Floyd.Poczułem sie trochę

rozczarowany,jak bedzie grał zatem sprzet za 10k??!!. Ale była to bomba z opóznionym zapłonem,bo dzwiek ten chodził za mną i chodzi do tej pory.Była tam jakaś naturalność,której

brakuje u mnie i cos wiecej.... .

Na czym slucham: ampli HK avr260,kolumny JBL E 80 Northridge,dvd Pioneer dv-454,do tej pory myślałem ,że gra nawet nieżle,własciwie to podoba mi się.Ale z tego co czytam,a zacząłem

interesować się tematem niedawno ,w dużej części własnie audiostereo,to mogę osiągnąć duużo wiecej.Może odkrywać moją płytoteke na nowo?.Niestety trochę boje się,na ile mam wrażlwy

słuch,czy wyczuje te róznice na tyle ,ze bedzie warto zainwestować.

Mówię odrazu,nie chcę kupować w ciemno,będę sie strał posłuchać,ale sprzętu jest dużo,wieć nie da rady wszystkiego,więc chodzi mi o drogowskazy.

Pokój 3x6m,sofa w odległosci 3.5m od głośników.Kolumny będą miały troche przestrzeni za ok 0.5m i z boku 0.3 - 0.4m.

Jak pisałem ,słucham głownie rocka.Troche przykładów,może akurat ktoś będzie w temacie i będzie mogł wskazać dokładniej.Przede wszystkim rock progresywny lat '70 /Genesis,Gentle Giant,

Yes,ELP itd/ hard rock /Led Zeppelin,Black Sabbath,Thin Lizzy,Grad Funk,Humble Pie itd/,rock lat '60 /Beatles,Rolling Stones/ grunge /Pearl Jam,Soungarden itd/ czasem troche metalu

/Queensryche,Living Colour,Metallica itd/ lubie tez muzykę ambientową /Ashra,Tangerine Dream itp/ nawet pop /Seal,The Corrs,Sting itp/

To mały wycinek,ale myśle,że reprezentatywny.

Wiem,pewnie,przez lata wykrztałciłem sobie złe nawyki,podkrecanie wysokich itd.Ale przyznaję, lubie jak talerz cyka,a może tak go słysze w rzeczywistośći,bo na żywej perce,jest on dla mnie

cykajacy ,hehehe.Lubie zwarty bas,wyraźne gitary. Cięzko mi używać waszej terminologi,bo czasem jest dla mnie niezroumiała,przykro mi.Do tej pory nie musiałem nazywac tego co słysze.

Tyle na początek,będe wdzieczny za sugestie,za wyrozumiałość,jak to sie mówi teraz ,jestem w tej dziedzinie noobem ,hehehe.

Konkrety : na poczatku myślałem o 8k na sprzet i wtedy zaproponowano mi /nie pamietam co z czym/ :

kolumny Dynaudio DM 3/7 ,Monitor Audio Silver rx6,Focal 716

wzmacniacz : NAD C356 BEE ,Cambrige Audio Azur 651A,Creek Evolution 50A

Jeśli jest sens,moge podnieść budzet do 13-14k. Osobiscie po lekturze forum,jestem bardzo zainteresowany kolumnami polskimi Studia 16kz,Minas Anor III ,ze wzmacniaczy

zauważyłem bardzo dobre opinie o Hegel H70 lub H80,po pewnym czasie,jakies cd ok 2k. Kable to juz dla mnie calkowite czary mary.

ps.uprzedam,ze chyba boję się używek,ale,nie wykluczam.

dziekuje i pozdrawiam

Creeka i CA do tej muzy zdecydowanie odradzam. W Nadach nie gustuję, a też słucham takiej muzyki. Raczej Roksan Caspian, Baltlab, wyższa lampowa Mingda, wysoki Rotel. Zaskakująco dobre są też nowe AMC (soundpower w Wawce) i hybrydy Vincenta. Zestaw Audiolaba też git. Focale do rocka odradzam, ostrawo. Raczej Monitor Audio, Paradigm (mają mięsko) i Dali Zensor 7. To z tych, które znam.

Jeśli masz jakieś nawyki ze słabego sprzętu pojedź koniecznie na odsłuch!!! W Pabianicach (Q21) jest tego chyba najwięcej. Daj szansę Mingdzie, mówię Ci. Rozważ też zestaw Atoll In (super z Dali) i Quad, chodź i słuchaj aż wyeliminujesz tak do 4-5 zestawów i pojedź na finał odsłuchowy do q21 :), są różnie oceniani, ale możliwości odsłuchowe genialne!! To co chwilę brzmi fajnie (np. Creek, Focale), po jakimś czasie męczy, to ważne.

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130498

Studio 16Hz - Minas + Hegel 80 lub 100 ( używany znajdziesz w dobrej cenie - często jeszcze na gwarancji ) + DAC ( wybór spory - to akurat ostatni etap więc można zostawić na później ) .

Zestawienie świetnie się zgrywa i jest dość uniwersalne .

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130520

Z mojego doświadczenia mogę polecić Ci wzmacniacz Krella KAV 300i który kupisz za ok 4000-5000 pln, kolumny JBL z serii 43...., które kupisz też za ok 3000-5000 pln. Źródło dźwięku za pozostała kwotę, najlepiej coś nie mulącego, przejrzystego np. Krell kav 280 cd ale to już spory wydatek i nie zmieścisz się w założonym budżecie.

Przerobiłem trochę zestawów do muzyki podobnej jak Ty słuchasz i w rozsądnych pieniądzach taki zestaw jak zaproponowałem wg mojego ucha jest optymalny. Nie szukaj kolumn z małymi głośnikami basowymi. Słuchałem lub miałem kilkanaście różnych zestawów z głośnikami max 18 cm, dla mnie porażka, słychać tylko bassreflex.

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130530

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania oraz wielkość pomieszczenia odsłuchowego, zdecydowanie namawiałbym Cię na wzmacniacz Hegel H80 lub Naim Nait XS-2. To dwa bardzo dobre, rockowe wzmacniacze. Hegel dodatkowo ma wbudowany bardzo dobry przetwornika cyfrowo/analogowy, który umożliwia Ci podłączenie zewnętrznych źródeł cyfrowych i uzyskanie wysokiej jakości dźwięku.

Większy problem będzie z kolumnami. Do rockowych kawałków bardzo dobrze sprawdziłyby się kolumny Focal, jednak przy tej klasie zestawu idealnym modelem byłaby Aria. Teoretycznie w Twoim pomieszczeniu sprawdziłby się model podstawkowy Aria 906, jest to jedna kolumna mniejsza, która nie zapewni Ci potęgi, dynamiki, zejścia basu takiego, jak model wolnostojący. Posłuchałbym także koniecznie kolumn Audio Physic Classic 10, które oferują dużo przestrzeni, fajną szczegółowość i dobry, niski bas (czyli to co lubisz). Zwróć także uwagę na brytyjskie kolumny Epos.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130537

Dysponując takim budżetem zdecydowanie zainteresował bym się aktywnym combem Event Opal plus jakiś highendowy CD player z przed lat z regulacją głośności (koniecznie z wyjściem cyfrowym i na bazie napędu DVD). Zmieścisz się w budżecie. Będziesz miał świetny transport pod rozbudowę gdybyś chciał kiedyś dokupić DACa i do tego kompaktowy system bardzo wysokiej próby, bez wzmacniaczy / kabli i całego bajzlu nie mówiąc już o kosztach związanych z tradycyjnymi systemami. Te głośniki są dobre do każdego rodzaju muzyki z naciskiem na szybką i żwawą muzykę do której rok się przecież zalicza.

Oczywiście bez odsłuch tych głośników w jakimś sklepie nawet o nich nie myśl bo jednak to aktywny system z rodowodem studyjnym i nie każdemu może podejść choć sporo zapalonych audiofilów / lampowców się na niego przesiadło i uważają, że to najlepsze co mieli (choć na pewno w innym stylu)

Dla zachęty tak grają - dobre porównanie z głosem prezentującego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tutaj zawodnik, przez którego pokój na przestrzeni 2 lat przewinęło się trochę wybitnego sprzętu a poszukiwania ostatecznie zakończył na Eventach właśnie (i nadal je posiada ponad rok później):

Ukryta Zawartość

Eventy nowe koło 10k zł

High endowy CD-player z przed lat - ~1000 - 2000zł

Wzmacniacz - 0

Przedwzmacniacz - 0

Kable - potrzebujesz tylko jeden set XLR... możesz spokojnie zacząć od jakiś dobrych studyjnych typu VanDamme, albo moogami czyli coś koło 250 - 300 zł

Zaznaczam, że sam eventów nie słyszałem ale ilość pochlebnych opinii o nich na internecie nie pozwala mi o nich nie wspomnieć szczególnie, że idealnie się wpisują cenowo w Twój budżet.

Pozdrawiam

EDIT:

Tu jeszcze inny system aktywny dla porównania - ogólnie podobna szkoła grania jak to monitory aktywne wysokiej klasy:

Eventy są uważane za jednej z bardziej cywilizowanych aktywnych monitorów do zastosowań domowych. Genelci już nie mają aż tak przychylnej opinii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130615

Zdecydowanie powinieneś pomyśleć o Definitive Technology BP8040 Super Towers z aktywną sekcją niskotonową. Nie będziesz musiał potem inwestować w subwoofer, dzięki dwóm głośnikom przeniesionym w wprost z subów będziesz miał potężną stopę perkusyjną bez muczącego, przeciągającego basu. Do tego dzięki technologii bipolarnej otrzymasz olbrzymią przestrzenność, oddech powietrza wokół instrumentów, na który składa się atmosfera koncertu.

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-bp-8040st-bp8040st-kolumny-podlogowe-bipolarne-2szt

Tutaj masz recenzję BP8040

http://definitive.pl/pliki/pdf/bp8040st_test_recenzja.pdf

Oraz modelu dedykowanego do większych pomieszczeń - BP8060ST

"Słuchanie żywej, rytmicznej muzyki daje jednak ogromną frajdę – trudno jest nie dać się ponieść rytmowi i nie wystukiwać go tą, czy inną kończyną. W przypadku tego nagrania dodatkowym, ważnym elementem, było to nieuchwytne, trudne do opisana „coś”, co sprawia, że człowiek po prostu czuje atmosferę koncertu, „widzi”, jak dobrze bawią się i muzycy, i publiczność i po prostu staje się częścią tej zabawy."

http://www.highfidelity.pl/@main-1752&lang=

Dźwięk BP8060 jest nieprawdopodobnie przestrzenny, zarówno wszerz jak i w głąb. Jest realistyczna scena i precyzyjnie określone na niej instrumenty, z żywą, dynamiczną artykulacją – koncertową. Bardzo dobra ogólna harmonia dźwięku, a także selektywność. Można usłyszeć wiele niuansów i zróżnicowanie tekstury nagrań. Przekaz jest bardzo nasycony, pełny – z obfitym wypełnieniem, a nawet ofensywnym.

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2013/08/kolumny-definitive-technology-bp8060.html

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130635

Eventy nowe koło 10k zł

High endowy CD-player z przed lat - ~1000 - 2000zł

Wzmacniacz - 0

Przedwzmacniacz - 0

Kable - potrzebujesz tylko jeden set XLR...

i podstawy :)

jaki odtwarzacz z wyjściem regulowanym poleciłby Kolega do takiej konfiguracji?

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130641

Dla zachęty tak grają - dobre porównanie z głosem prezentującego:

wybieranie audio na podstawie filmów z internetu to nie najlepszy pomysł, ale nawet na tym filmie słychać, ze ten zestaw nie nadaje się do rocka. Gdzie jest bas w utworze AC/DC?

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130643

Dziekuje za zainteresowanie,musze przyznać,że mam zajęcie na cały wieczór,by przestudiować na spokojnie ,to co przeczytałem.

Na gorąco Event Opal - musiałbym słyszec na żywo,ale chyba,nie chcialbym iść w tym kierunku,gdy cos mi nie spasuje,musze się pozbyć wszystkiego,

przy osobnych klockach,mam jeszcze pole manewru.

BP8060ST chyba za duże ,nie wiem jak mam liczyc metraż ,czy to co mam od sprzetu do sofy,czy całość pomieszczenia./mój pokój w głownym wątku/

Jutro będę miał odsłuch Minas Anor III ,nie wiem jeszcze jaka elekronika,ale prosiłem o sprzet z mojego budzetu.

Będę miał punkt odniesienia,bo w tej chwili zostaje tylko internet i opinie /założyłem temat ,bo to też dla mnie b.ważne/

Przepraszam,ale nie chcialbym też iść w sprzęt 10-20 letni,mimo,że może z wysokiej półki ,ale dla mnie to duże pieniądze i bałbym sie,że za miesiac,dwa

zostane ,bez sprzetu,pieniedzy,i może nawet możliwosci naprawy.

Jeszcze raz dziękuje,z checią poczytam dalszych propozycji.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130674

i podstawy :)

jaki odtwarzacz z wyjściem regulowanym poleciłby Kolega do takiej konfiguracji?

No tak nie należy zapominać o jakichś podstawach. Wysokiej klasy podstawy (chodzi o wagę / stabilność) trzeba zapłacić kolejny 1000 - 1500zł (albo można coś sobie zamówić u stolarza tudzież samemu wystrugać...).

Co do odtwarzacza z regulacją głośności to pozostawiam temat otwarty bo sam głównie słucham z plików a mój CD transport o ile świetnie by się wpisywał w projekt to nie ma regulacji głośności (Meridian 596 albo 588).

wybieranie audio na podstawie filmów z internetu to nie najlepszy pomysł, ale nawet na tym filmie słychać, ze ten zestaw nie nadaje się do rocka. Gdzie jest bas w utworze AC/DC?

A kto mówi o wybieraniu :)? Tak jak pisałem są to filmy poglądowe, żeby kogoś potencjalnie zachęcić do przejścia się do sklepu na odsłuch albo zorganizowanie home demo (np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) daje możliwość zwrotu po 30 dniach i darmową wysyłkę... ale widzę, że wszystkie opale sprzedane lol. Dopiero co przyjęli dużą dostawę... na którą długo czekali).

Co do basu to jest on akurat bardzo mocną stroną tych głośników i niczego mu nie brakuje a wręcz przeciwnie z tego co czytałem. Co do filmiku to wydaje mi się, że nietrudno się domyśleć, że to nie głośniki są problemem tylko raczej sprzęt rejestrujący, prawdopodobnie niewiele lepszej klasy od telefonu komórkowego... zresztą nie widziałem jeszcze filmiku na youtube na którym bas był by dobrze nagrany.

Chciałem też zwrócić uwagę na sprzeczność Twojej wypowiedzi. W jednym zdaniu piszesz o tym, że nie można wybierać (/oceniać) głośników na podstawie filmików i jednocześnie dwa słowa dalej w tym samym zdaniu beztrosko przechodzisz do ich oceny na podstawie linku z YT...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130708

Co do odtwarzacza z regulacją głośności to pozostawiam temat otwarty

właśnie dlatego zapytałem - bo to niełatwa sprawa znaleźć takie coś, myślałem, że coś Kolega wypatrzył gdzieś na rynku wtórnym

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130716

Kolega poleca kolumny bipolarne w sytuacji, kiedy kolumny mogą mieć:

?

trzeba uważniej czytać posty

Pół metra? Nie będzie żadnego problemu :)

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130722

Chciałem też zwrócić uwagę na sprzeczność Twojej wypowiedzi. W jednym zdaniu piszesz o tym, że nie można wybierać (/oceniać) głośników na podstawie filmików i jednocześnie dwa słowa dalej w tym samym zdaniu beztrosko przechodzisz do ich oceny na podstawie linku z YT...

Raczej nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi. Kluczowe jest moje stwierdzenie: "ale nawet na tym filmie słychać". Czy twoje argumenty o urządzeniu nagrywającym są słuszne to nie wiem i się nie wypowiadam. Na pewno niektóre nagrania na Youtube potrafią zaprezentować "coś" podobne do basu i na tej podstawie można przypuszczać, że bas jednak jest.

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130728

Pół metra? Nie będzie żadnego problemu :)

Kolega jest dystrybutorem DT?

pół metra to jest mało nawet w przypadku kolumn unipolarnych, a w przypadku bipolarnych...

Forward Focused Bipolar Array?

mnie to nie przekonuje

Definitive reduces the rear output by 6dB to more closely approximate an ideal balance (according to various experiments) of direct and rear-reflected sounds. Definitive says that a 6dB attenuation of the rear drivers creates more focus but still generates enough rear output to produce a perception of expansiveness coupled with that feeling of not being locked into a small sweetspot. Because of the reduction in output, the new Definitive speakers can now be placed much closer to a rear wall. Does it work? Yes. While I didn't have a classic bipole on hand for comparison, I can verify that the “Forward Focused Bipolar Array Technology,” as Definitive calls it, does live up to its goal of blending focus with expansiveness, and the sweet spot is indeed not a small strike zone.

...

With the speakers positioned 30" from the sidewalls, 63" from the back wall, and about 7.5' apart (as measured from the front tweeters), I ended up with a toe-in that fired outward to about two feet beyond my shoulders. While the 8060 can be placed much closer to the back wall than I put it, my room layout makes a lesser distance to the rearwall problematic. Definitive's Paul DiComo helped with the initial setup, and he left satisfied that the 8060 would not be shortchanged by this positioning.

niektórzy czytają po angielsku i potrafią czytać niuanse recenzji

mógł ustawić bliżej, ale jednak 160 cm, choć w tym ustawieniu nie można sprawdzić, czy marketingowa innowacja faktycznie działa jak się ją reklamuje ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130748

Creeka i CA do tej muzy zdecydowanie odradzam.

Co do Creeka 50A do mogę się zgodzić ale co do CA 651 absolutnie nie. Kilka dni temu w Koris w Poznaniu odsłuchiwałem Cambrige Audio Azur 651A, Creek Evolution 50A oraz Vincent SV-227 na prywatnych dobrze już wygrzanych kolumnach Elac 187 (dodam że są to dość jasno grające kolumny). Sprzedawca informował, że Creek już kilkanaście godzin grał, Vincent był już całkowicie wygrzany natomiast na CA czekaliśmy bo kurier się spóźniał i był podłączony jeszcze całkowicie zimny. Creek to bardzo jasno i delikatnie grający wzmacniacz i faktycznie do muzyki jakiej słucha założyciel tematu słabo się nadaje. Jedynie co miał fajnego to wyświetlacz. Vincent (a jest to hybryda) grał już zdecydowanie lepiej z dużym zapasem mocy i fajnym dociążeniem. Natomiast zaznaczam, że najtańszy i zupełnie niewygrzany CA 651 zagrał jeszcze lepiej. Co było dla mnie zaskoczeniem zagrał ciut cieplej niż Vincent z lepiej kontrolowanym i niżej schodzącym basem i naturalną średnicą a co najważniejsze z takim samym poziomem szczegółowości co oba wcześniejsze. Więc jeśli ktoś pisze, że coś się do czegoś nie nadaje tylko na podstawie tego co kiedyś dawno przeczytał i co już się tak utarło to ja tego nie rozumiem. Podkreślę, iż nawet recenzenci nowych serii CA zauważają zmianę estetyki brzmieniowej CA a na forach ciągle powtarza się te same utarte slogany.

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130753

tak czy owak - w tym budżecie można mieć już hi-end a nie Creeki, CA czy owe DT BP 8040 choćby faktycznie potrzebowały tylko 10 cm od ściany tylnej

ale do tego potrzeba, by nas było na to stać, nie tylko finansowo, ale i mentalnie

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130756

Audio Physic Classic 10, które oferują dużo przestrzeni, fajną szczegółowość i dobry, niski bas (czyli to co lubisz).

Audio Physic Classic 10 mają dobry ale nie niski bas. Też szukałem kolumn m.in. do rocka i Audio Physic Classic 10 nie sprawdziły się. Grają finezyjnie ale nie mają uderzenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130757
Gość numik

(Konto usunięte)

Co do Creeka 50A do mogę się zgodzić ale co do CA 651 absolutnie nie. Kilka dni temu w Koris w Poznaniu odsłuchiwałem Cambrige Audio Azur 651A, Creek Evolution 50A oraz Vincent SV-227 na prywatnych dobrze już wygrzanych kolumnach Elac 187 (dodam że są to dość jasno grające kolumny). Sprzedawca informował, że Creek już kilkanaście godzin grał, Vincent był już całkowicie wygrzany natomiast na CA czekaliśmy bo kurier się spóźniał i był podłączony jeszcze całkowicie zimny. Creek to bardzo jasno i delikatnie grający wzmacniacz i faktycznie do muzyki jakiej słucha założyciel tematu słabo się nadaje. Jedynie co miał fajnego to wyświetlacz. Vincent (a jest to hybryda) grał już zdecydowanie lepiej z dużym zapasem mocy i fajnym dociążeniem. Natomiast zaznaczam, że najtańszy i zupełnie niewygrzany CA 651 zagrał jeszcze lepiej. Co było dla mnie zaskoczeniem zagrał ciut cieplej niż Vincent z lepiej kontrolowanym i niżej schodzącym basem i naturalną średnicą a co najważniejsze z takim samym poziomem szczegółowości co oba wcześniejsze. Więc jeśli ktoś pisze, że coś się do czegoś nie nadaje tylko na podstawie tego co kiedyś dawno przeczytał i co już się tak utarło to ja tego nie rozumiem. Podkreślę, iż nawet recenzenci nowych serii CA zauważają zmianę estetyki brzmieniowej CA a na forach ciągle powtarza się te same utarte slogany.

przyznaję, że ja mam z CA problem w rocku, nie jest tak słabo jak w Creeku, ale wiadomo, każdy słyszy inaczej, dla mnie czegoś bakuje, na szczęście mamy inne uszy i to autor będzie musiał wybrać. CA było moim pierwszym porządnym sprzętem i wtedy był zachwyt, ale Roksan, Baltlab, Vincent, Audiolab oraz AMC były lepsze, na odsłuchu Mingda jak dla mnie zniszczyła CA ostatnio, Atoll tż był lepszy. Ale wiem, że jest wielu wielbicieli CA nawet w rocku, ja tego nie rozumiem, ale nie można go wykluczyć :)

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130760

Ja mówię tu o konkretnym modelu CA mianowicie o 651. Może wcześniejsze modele do takiej muzy się nie nadawały ale na pewno nie ten. Nawet na jasnych kolumnach zagrał nadspodziewanie dobrze. Nie jestem fanem CA (mam Audiolaba) ale jestem pod wrażeniem tego co ten konkretny wzmacniacz potrafi i nie trzeba wymyślać hegli, krelii i czy Hi Endu sprzed lat tylko wybrać dobre, dynamiczne i pełnopasmowe kolumny i cieszyć się muzyką rockową.

Jutro będę miał odsłuch Minas Anor III

Napisz jak się nadały się do tej muzy bo też mi chodziły po głowie ale nie miałem gdzie posłuchać.

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130765
Gość numik

(Konto usunięte)

Ja mówię tu o konkretnym modelu CA mianowicie o 651. Może wcześniejsze modele do takiej muzy się nie nadawały ale na pewno nie ten. Nawet na jasnych kolumnach zagrał nadspodziewanie dobrze. Nie jestem fanem CA (mam Audiolaba) ale jestem pod wrażeniem tego co ten konkretny wzmacniacz potrafi i nie trzeba wymyślać hegli, krelii i czy Hi Endu sprzed lat tylko wybrać dobre, dynamiczne i pełnopasmowe kolumny i cieszyć się muzyką rockową.

Napisz jak się nadały się do tej muzy bo też mi chodziły po głowie ale nie miałem gdzie posłuchać.

no podobno 651 gra ciut inaczej niż poprzednicy, ja już odpuściłem sobie CA po prostu

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3130786

Kolega jest dystrybutorem DT?

pół metra to jest mało nawet w przypadku kolumn unipolarnych, a w przypadku bipolarnych...

Forward Focused Bipolar Array?

mnie to nie przekonuje

niektórzy czytają po angielsku i potrafią czytać niuanse recenzji

mógł ustawić bliżej, ale jednak 160 cm, choć w tym ustawieniu nie można sprawdzić, czy marketingowa innowacja faktycznie działa jak się ją reklamuje ;-)

Nie musi Cię to przekonywać, na Audioshow BP8040ST grały 70cm od ściany - jak było zapytaj ludzi, którzy słyszeli. Nawet najwięksi krytycy Def Tech przyznali, że to była wysoka półka światowa. Zachęcam do posłuchania i oceny praktycznej. Mamy na forum zaprzyjaźnionego usera BP8040ST i ma podejrzewam, że mniej niż 50cm

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3131595

To jest tak, że mam zestaw DefTech 8060, CA 851A i CA SM6. Co do kolumn to są stworzone do rocka. Bardzo wyraźne i mocne brzmienie, dużo szczegółów i niewiarygodna przestrzeń. Ogrom basu regulowany pokrętłami - rewelacyjne sprawa, ponieważ sam sobie możesz nastawić bas do własnych upodobań. Nie trzeba kupować suba bo masz dwa. Jeżeli ktoś napisał, że CA nie nadaje się do rocka to dziwne stwierdzenie..

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3133952

Dysponując takim budżetem zdecydowanie zainteresował bym się aktywnym combem Event Opal plus jakiś highendowy CD player z przed lat z regulacją głośności (koniecznie z wyjściem cyfrowym i na bazie napędu DVD).

Gość lubi dosadną górę, więc być może to jest właśnie odpowiednia propozycja.

Przesłuchałem zamieszczone przez Ciebie filmy z prezentacji. Na takie "efektowne" pokazy jestem uodporniony. Dźwięk jest szalenie szczegółowy, dosadny, ale jednocześnie techniczny, wyprany z emocji, subtelności i czaru.

Nie jestem zwolennikiem ciepłej kluchy, ale przy czymś takim po godzinie chyba by mi głowa odpadła. ;) Gusta są jednak różne, więc jak się komuś podoba to o.k.

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3134852

Za parę dni będę miał nastepny odłuch ,tym razem ,Naim 5si +Naim cd5si,tutaj z Focal Chorus 726.

Nad c375 + nad c546 ,kolumny Dynaudio DM 3/7 lub Dali Ikon 6 MK2.

Moze ktos coś miał z tych klocków,czy może któreś z tych zestawień to nieporozumienie i szkoda czasu tracić?.

Powtórze jak wyżej,lubie dużo góry,nie patrzę z audiofilskiego /można tak powiedzieć :))??/ punktu widzenia,

w rocku tego typu zadziorność jest dla mnie wzkazana,bas nie powinien sie rozłazić.

Więc jeśli ktoś ma jakiąś sugestie,odnośnie danego elementu... poprosze i dziekuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3137097

Za parę dni będę miał nastepny odłuch ,tym razem ,Naim 5si +Naim cd5si,tutaj z Focal Chorus 726.

Moze ktos coś miał z tych klocków,czy może któreś z tych zestawień to nieporozumienie i szkoda czasu tracić?.

Powtórze jak wyżej,lubie dużo góry,nie patrzę z audiofilskiego /można tak powiedzieć :))??/ punktu widzenia,

w rocku tego typu zadziorność jest dla mnie wzkazana,bas nie powinien sie rozłazić.

Więc jeśli ktoś ma jakiąś sugestie,odnośnie danego elementu... poprosze i dziekuję.

Dali z serii Ikon ze względu na wstęgę, a w zasadzie moduł górę mają jak to niektórzy określają kryształową. Rzeczywiście wybrzmienia są bardzo precyzyjne. Reszta środek oraz dół gra w specyficzny sposób. Musisz tego posłuchać sam. Miałem Ikony w domu, ale nie zabawiły u mnie długo.

Nie spiesz się i posłuchaj innych zestawień, również takich gdzie nie kładzie się głównego nacisku na prezentację górnej części pasma oraz basu. Taki dźwięk robi wrażenie na początku. Z czasem kiedy się z tym dźwiękiem osłuchasz może okazać się że to jednak nie jest to.

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3137213

Radzę przesłuchaj DefTech 8060 lub 8040.

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3137895

za ok 4000-5000 pln, kolumny JBL z serii 43...., które kupisz też za ok 3000-5000 pln.

Posłuchaj tych kolumn, szczera rada. Wydając taką kasę jesteś to sobie winien.

Filmiki z YT nie są dobrym doradcą, chyba że nagrane są w dobrej jakości. Jak gra JBL możesz sprawdzić w dobrej jakości u tego gościa: Kenrick Audio

ma wiele modeli z różnym repertuarem nagranym.

Powrót po dłuższej przerwie...

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3137969

Event Opal jak radzil kolega wyzej do tego odtwarzacz z funkcja przedwzmacniacza "bedzie Pan zadowolony"

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

https://www.audiostereo.pl/topic/110944-stereo-za-ok10k/#findComment-3138256
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.