Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego Hiend jest zamknięty na nowoczesne rozwiązania..?

Gość cybant

Rekomendowane odpowiedzi

Wspaniałe są te tezy o wspaniałości tego co stare i ulepszane nad tym co nowoczesne i niby badziewne, już widzę tych wszystkich mądrali, którzy w swoich garażach trzymają ulepszony model mercedesa sprzed 20 lat, oglądają TVP na podrasownym Rubinie a pranie wrzucają do niezawodnej Frani.

StasioP a na ile wyceniasz te części?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wspaniałe są te tezy o wspaniałości tego co stare i ulepszane nad tym co nowoczesne i niby badziewne, już widzę tych wszystkich mądrali, którzy w swoich garażach trzymają ulepszony model mercedesa sprzed 20 lat, oglądają TVP na podrasownym Rubinie a pranie wrzucają do niezawodnej Frani.

Jesli chodzi o stare podzespoly elektroniczne glownie chodzi mi o elementy bierne jak kondensatory rezystory, przelaczniki itp...to jakosc tych starych jest czesto wielokrotnie lepsza anizeli obecnie wspolczesnych ze sredniej polki. Obecnie aby nabyc nowy komponent wysokiej jakosci trzeba sie dobrze naszukac, a jak sie juz znajdzie cena bardzo czesto jest z kosmosu.

StasioP a na ile wyceniasz te części?

Ukryta Zawartość

Devialet to przyklad specjalizowanego komputera z cyfrowym wzmakiem wyjsciowym. Czesci tutaj to nie jest jakis wysoki lot jakosciowy, to wynika z konstrukcji jak i ideologii przyjetej przez firme. Cena w tym wypadku mocno bedzie zalezec od ilosci produkcji. Domyslam sie ze Devialet to pewnie grube tysiace sztuk, cena wiec moze byc niska. Mysle ze czesci Devialeta to jakies 2-3 kzl przy tej ilosci

Ukryta Zawartość

Mysle ze czesci Devialeta to jakies 2-3 kzl przy tej ilosci

Nie dobijaj klienta końcowego :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

jeśli koszty są wyższe niż 10% ceny detalu, to towar jest źle skalkulowany

:)

niestety....

:(

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Devialet to przyklad specjalizowanego komputera z cyfrowym wzmakiem wyjsciowym. Czesci tutaj to nie jest jakis wysoki lot jakosciowy, to wynika z konstrukcji jak i ideologii przyjetej przez firme. Cena w tym wypadku mocno bedzie zalezec od ilosci produkcji. Domyslam sie ze Devialet to pewnie grube tysiace sztuk, cena wiec moze byc niska. Mysle ze czesci Devialeta to jakies 2-3 kzl przy tej ilosci

Tak, szczególnie tania jest obudowa, wykonana z zużytych puszek po piwie z Lidla...

Klient końcowy ma niezłą świąteczną radochę z darmowego kabaretu zafundowanego przez niektórych uczestników tego wątku...

Trzeba zauważyć, że przebitka w przypadku Devialeta to jeszcze nic. Każdy hi-endowy sprzęt jest marketingowo w ten sposób ustawiony.

Ale największe zyski osiągają kablarze - zero wydatków na R&D - wystarczy kawałek przewodu, wtyczki i jeden bajkopisarz - i super kabel gotowy, a naiwni ustawiają się w kolejce.

No cóż radzę Ci nie kupować takiej dużej liczby kabli to nie rozsądne! Nie lepiej kupić jeden komplet a dobry?

Przebitka to jest na wodzie mineralnej w restauracji.

Ukryta Zawartość

13PLN za niecały litr...jak sobie nalejesz z kranu w domu to litr kosztuje pół grosza...

Więc skończcie już ten kretyński temat ile coś kosztuje w produkcji a ile w sklepie...to jest zakładka której temat dotyczy nowoczesności i jej braku w high-endzie...

Warto więc się skupić na urządzeniach, które są nowoczesne, doskonale wykonane i stanowią przykład rozwoju technologicznego. Po czym poznać iż jest taki rozwój? Na przykład po patentach jakie posiada dana technologia i jakie zostały zaimplementowane w konkretnym urządzeniu. To jest wymierny wyznacznik i coś łatwego do oceny bowiem treść patentu jest dostępna powszechnie.

Ja cały czas czekam aż opinie Kolegi StasioP zostaną potwierdzone europejskim patentem uzyskanym na jego technologię zastosowaną w DACu.

Ukryta Zawartość

Stasiop nie dostanie patentu, bo go na niego nie stać.

16 bit naprawdę wystarczy - tylko trzeba wiedzieć co z nimi zrobić

stosowanie wyłącznie extra drogich elementów nie sprawi, że sprzęt zagra automatycznie hiendowo

to tyle - najogólniej

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Ja cały czas czekam aż opinie Kolegi StasioP zostaną potwierdzone europejskim patentem uzyskanym na jego technologię zastosowaną w DACu.

Patent nie musi potwierdzac slusznosci stosowanych rozwiazan, patetnt tylko zabezpiecza prawnie stosowane unikalne rozwiazanie. Jesli nawet ktos opatentuje jakies kretynstwo wcale nie bedzie to oznaczac ze technologia jest przelomowa, bedzie to tylko oznaczac ze jest chroniona prawnie ;)

Stasiop rozumiem piszesz do szuflady tak jest najbezpieczniej ;)

Ale bajkę o kruku serze lisie i śpiewaniu to sporo osób pamięta.

Ale bajkę o kruku serze lisie i śpiewaniu to sporo osób pamięta.

Znam, znam ;)

stosowanie wyłącznie extra drogich elementów nie sprawi, że sprzęt zagra automatycznie hiendowo

Oczywiscie ze same czesci to nie wszystko, liczy sie jak sie zgotuje dana potrawe i jakich przypraw sie doda. Ale bardzo istotna jest sama baza tzn bardzo dobre czesci, bez tego nie uda sie ugotowac nic smacznego i wykwintnego ;) Podstawowe produkty MUSZA byc dobre, inaczej potrawa nawet z najlepszymi przyprawami nie bedzie smaczna i zdrowa.

16 bit naprawdę wystarczy - tylko trzeba wiedzieć co z nimi zrobić

ZGADZAM sie!

Oczywiscie ze same czesci to nie wszystko, liczy sie jak sie zgotuje dana potrawe i jakich przypraw sie doda.

No właśnie coś takiego otrzymałem na PW o swoich podstawowych kablach Rafaell's Cable G-UP RCA

Witam,

przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi ale miałem ostatnio dużo spraw na głowie, a uznałem że jestem Panu winien coś więcej niż zwykłe "spisują się świetnie".

Mój zestaw audio to wzmacniacz Rega Brio 3, Odtwarzacz CD Rega Apollo oraz kolumny Audio Academy Phoebe III. Od momentu skompletowania zestawu miałem możliwość przetestowania kilku(nastu) przewodów IC oraz głośnikowych. Do najbardziej popularnych przewodów IC poddawanych testom należały Chord Chameleon, Van Den Huul the name czy Audioquest Colorado. W każdym z testowanych przewodów problemem było to, że zawsze kiedy coś zyskiwałem, musiałem się pogodzić ze stratą czegoś innego. Na przykład Audioquest Colorado trochę poszerzył mi scenę ale też nieznacznie podbił i utwardził mi bas i całość brzmiała już dość nienaturalnie. Chord Chamaleon był w sumie najlepszym przewodem w osiągalnym dla mnie przedziale cenowym bo nie niszczył mi naturalnego brzmienia zestawu i potrafił wydobyć sporo szczegółów. Wszystko się zmieniło kiedy pewnego dnia zawitał do mnie znany Panu z nazwiska, mój kolega ...... Po podłączeniu Rafaell's cable byłem wstrząśnięty - różnice nie były na granicy percepcji. Były one tak ogromne jak po pierwszym podłączeniu Rega Apollo. Cechy charakterystyczne to:

- wspaniała kontrola basu (zero dudnienia, lepsza jakość)

- scena nie dość, że się poszerzyła to zrobiła się jeszcze bardziej trójwymiarowa

- muzyka "odkleiła" się od głośników i wypełniła większą część pokoju o powierzchni 27m2

- niektóre dźwięki stały się bardziej delikatne i subtelne ale jednocześnie bardziej słyszalne i wyraźne

- więcej przestrzeni i powietrza

- dobrze znana mi muzyka zyskała nową jakość i odrobinę "magii", dzięki czemu mogę teraz odkrywać ulubione płyty na nowo

Różnica pomiędzy dobrze wygrzanym IC, który miałem możliwość testować na początku, a tym zamówionym niedawno u Pana jest słyszalna. Nie tyle chodzi o brzmienie, a bardziej o "zakotwiczenie" sceny. Wygrzany IC umieszczał precyzyjnie źródła dźwięku w przestrzeni, natomiast nowy kabel poprawia się w tej kwestii bardzo powoli. Nie pozostaje mi nic innego jak uzbroić się w cierpliwość. Przyznam, że obecny stan rzeczy nie spędza mi snu z powiek bo nowy G-UP mimo wszystko bije na głowę wszystkie testowane przeze mnie IC.

Z tego co wiem w tej chwili Pana produkt jest przez moich znajomych bardzo polecany i dość często wypożyczany na odsłuchy - wszyscy jednogłośnie stwierdzają, że jest to arcydzieło.

Mi nie pozostaje nic innego jak serdecznie Panu podziękować za stworzenie czegoś tak wyjątkowego oraz za zainteresowanie satysfakcją klienta.

Mam nieodparte wrażenie, że nie jest to koniec naszej korespondencji. Prawdopodobnie prędzej czy później przyjdzie mi u Pana coś jeszcze zamówić...

Dodam od siebie tylko nieskromnie że wystarczy dać trochę lepsze wtyki i jest opad kopary.

Z tego co wiem w tej chwili Pana produkt jest przez moich znajomych bardzo polecany i dość często wypożyczany na odsłuchy - wszyscy jednogłośnie stwierdzają, że jest to arcydzieło.

No brawo, brawo!!! Ale moze powiesz kilka slow o nowoczesnych rozwiazaniach w tych kablach, jakies zdjecia, opis konstrukcji jakie materialy stosujesz.

Ale moze powiesz kilka slow o nowoczesnych rozwiazaniach w tych kablach, jakies zdjecia, opis konstrukcji jakie materialy stosujesz

Ale bajkę o kruku serze lisie i śpiewaniu znasz :)

No właśnie coś takiego otrzymałem na PW o swoich podstawowych kablach Rafaell's Cable G-UP RCA

Rozumiem że te kable to i high-end i nowoczesna technologia w jednym?

MIT, Siltech oraz Acrolink już drżą w posadach...

PS: Pytanie do moderacji...Czy legalne jest reklamowanie swoich produktów przez osoby z branży w wątkach niesponsorowanych?

Tak, szczególnie tania jest obudowa, wykonana z zużytych puszek po piwie z Lidla...

Co wy macie z tymi obudowami? Przy takiej skali produkcji, koszt wykonania zamknie się spokojnie w 100 zł (sto złotych) jak nie mniej.

Przypomina mi się jak 5 inżynierów elektroników w dziale Konstruktorzy Elektronicy przekonywali mnie że nie warto kupować do audio 30 kilowego auto transformatora. Byli tak zadufani w swoją wiedzę że prawie zrezygnowałem z zakupu :)

Rozumiem że te kable to i high-end i nowoczesna technologia w jednym?

MIT, Siltech oraz Acrolink już drżą w posadach...

PS: Pytanie do moderacji...Czy legalne jest reklamowanie swoich produktów przez osoby z branży w wątkach niesponsorowanych?

Szanowny kolego nowoczesna to jest wiedza zastosowana do tych kabli, technologie już wynaleziono w latach 60-80"

Jak to mówią wszystko już było.

Co wy macie z tymi obudowami? Przy takiej skali produkcji, koszt wykonania zamknie się spokojnie w 100 zł (sto złotych) jak nie mniej.

Chętnie zamówię 1000 sztuk w cenie 100 PLN. Tylko taka sama jakość i skład jak w oryginale. Podaj namiary na producenta.

Chętnie zamówię 1000 sztuk w cenie 100 PLN

Chętnie otrzymamy potwierdzenie salda z banku

W Polsce? Raczej ciężko ze względu na koszt roboczogodziny, ale chyba nie myślisz, że oni robią to gdziekolwiek poza dalekim wschodem?

Ale wyślij zapytanie ofertowe na przykład tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub do ZM Radmor. Choć Radmor raczej ma za małe moce produkcyjne. Jak dostaniesz odpowiedź, pochwal się na forum. Jeszcze tylko uprzedzam, jeśli wyślesz im foto z zapytaniem o koszt podobnej, to potraktują Cię tak samo niepoważnie. Szczegółowy projekt 3D z opisem, to absolutne minimum.

Na dzień dzisiejszy, obudowa tej wielkości, wykonana tradycyjnie z blachy, będzie kosztować podobnie jeśli nie drożej.

Ukryta Zawartość

W Polsce? Raczej ciężko ze względu na koszt roboczogodziny, ale chyba nie myślisz, że oni robią to gdziekolwiek poza dalekim wschodem?

No co Ty wystarczy Panów Lumpów poprosić aby zbieranych puszek nie zgniatali nogą i koszty będą znacznie niższe ;)

Na dzień dzisiejszy, obudowa tej wielkości, wykonana tradycyjnie z blachy, będzie kosztować podobnie jeśli nie drożej.

Z blachy to sobie możesz puszki do mięsa wykonywać.

Chętnie otrzymamy potwierdzenie salda z banku

Nie dostaniesz bo byś oślepł z wrażenia. No i produkcja wyjątkowych kabli wtedy by się zakończyła. Nieodżałowana strata dla całego środowiska high-end audio w Polsce. A tego nie zrobię kolegom audiofilom...

Z blachy to sobie możesz puszki do mięsa wykonywać.

No cóż w High Endzie jakieś bzdurne te mody z tym konstrukcyjnym aluminium frezowanym na CNC (przypominam akustycznie materiał ten przypomina napięta strunę). Ostatnio jeden z producentów poszedł po stary pomysł i obudowy robi z.... żeliwa; no i waga robi się słuszna co uzasadnia maluczkim niejako cenę sprzętu :)

Nie dostaniesz bo byś oślepł z wrażenia. No i produkcja wyjątkowych kabli wtedy by się zakończyła. Nieodżałowana strata dla całego środowiska high-end audio w Polsce. A tego nie zrobię kolegom audiofilom...

W języku bankowym stajesz się mało wiarygodny tak ze rezygnujemy z takiego kontrahenta ;)

@moreno1973

Hmmm... Czyli, według Ciebie, obudowa na przykład Krella, Rotela czy powiedzmy Naima, wykonana jest z czego?

Kurna żelazo z domieszką wunga z Węgorzewskiej wie to nawet ten koń co tamta furę ciągnął.

@moreno1973

Hmmm... Czyli, według Ciebie, obudowa na przykład Krella, Rotela czy powiedzmy Naima, wykonana jest z czego?

Na przykład obudowa Krella 400xi jest wykonana w 100% z aluminium...to samo z Krellem CD 280. Dla mnie urządzenie kosztujące spore pieniądze musi mieć porządna obudowę wykonaną z aluminium. Niestety obecnie tańsze Krelle to tandetna blacha i jedynie aluminiowy front.

Dla mnie urządzenie kosztujące spore pieniądze musi mieć porządna obudowę wykonaną z aluminium.

To jakiś owczy pęd alumnium i alumnium; tyle jest fajnych akustycznie materiałów, dochodzą kompozyty bądź mniej ortodoksyjny Moreno :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.