Skocz do zawartości
IGNORED

ostateczny efekt - co jest powodem oderwania się dźwięku od kolumn

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Polega na tym, że w wielu aspektach różnice w brzmieniu są bardzo duźe. DAC-i z roku np 2002 a z roku 2013 to inna liga.

Polega na tym, że w wielu aspektach różnice w brzmieniu są bardzo duźe. DAC-i z roku np 2002 a z roku 2013 to inna liga.

Chodzi o chipy DA czy całe urządzenia? Co Kolega porównywał? Pod jakimi względami?

Co znaczy "inna liga"? Sugeruje Kolega, że topowe AN i Naim CD555 nie zasługują już na miano hi-end?

Audio Note i NAIM to fajne sprzęty. Ale posłuchaj np nowego Gryphona Kalliope. To sam bedziesz wiedział. To inna liga.

Tak, tylko ten Gryphon kosztuje 84 kzł, czyli żeby złożyć bezkompromisowy system trzeba by było wydać 500 kzł. Zejdź chłopie na ziemię

Artykuł z 2005r. Sprzęty wtedy używane do odtwarzania cyfry były z innej epoki niź są dzisiaj. Jakoś nigdy nie było mi dane usłyszeć przewagi vinyla nad cyfrą, nawet nie było mi dane usłyszeć by zagrały porównywalnie dobrze. Ale może usłyszę....kiedyś.

Mam taka obserwację, że kiedyś sprzęt grał lepiej niż dzisiaj. Nie porównuję plików hi-res tylko zwykłą płytę CD. Pamiętam też jakim progresem w CD był system HDCD, tak właściwie jedyny rozwój standardowej płyty CD. Z resztą CD to jedyny globalny cyfrowy system z założenie przeznaczony do zapisu stereo, dlatego też uważam, że złoty wiek CD, to okolice przełomu wieków. Z resztą wtedy produkowano jeszcze znakomitej jakości elementy elektroniczne. itd. Technologia rozwija się głównie w przetwarzaniu cyfrowym, jeżeli zaś chodzi o moduły analogowe tutaj już nie jest tak kolorowo. Wychodzi na to, że dzisiaj o wiele trudniej jest zrobić dobry układ analogowy. Skoro konstruktorzy maja możliwości technologiczne i pomiarowe by rozbić znakomite sonicznie urządzenia muszą iść w koszty. Tylko czy finalny produkt, który jest absurdalnie drogi daje aż taki progres....

Wszystko zależy jaki weźmiemy punkt odniesienia, jeżeli płytę CD, to wcale nie będzie tak kolorowo. W wartościach bezwzględnych zapewne tak, ale w konkretnej sytuacji już nie koniecznie.

Nie myśl - słuchaj.

Tak, tylko ten Gryphon kosztuje 84 kzł, czyli żeby złożyć bezkompromisowy system trzeba by było wydać 500 kzł. Zejdź chłopie na ziemię

Naim chyba 70 kzł a AN myślę, że spokojnie ze dwa razy droższe niż Gryphon

jeżeli płytę CD

a co innego? jaki procent wartościowego repertuaru jest na SACD, DVD-A i innych wynalazkach?

Chodzi o chipy DA czy całe urządzenia? Co Kolega porównywał? Pod jakimi względami?

Co znaczy "inna liga"? Sugeruje Kolega, że topowe AN i Naim CD555 nie zasługują już na miano hi-end?

Ależ zasługują i to są świetne sprzęty, tyle, że w kategorii high end też są różne sprzęty, dobre, lepsze i jeszcze lepsze. Miałem na myśli całe urządzenia. Sama użyta kość chyba niewiele wnosi.

Wiem, że jest bardzo drogi a i tak najtańszy z topowych obecnie DAC-ów jak MSB IV Diamond, Trinity, dCS Vivaldi, Esoteric D-01 czy Orpheus Heritage DAC.

Mam taka obserwację, że kiedyś sprzęt grał lepiej niż dzisiaj.

Jestem innego zdania. Uważam, że dziś sprzęty grają lepiej ale zgadzam się, że wzrost cen jest chory i nieproporcjonalny do wzrostu jakości.

Wszystko zależy jaki weźmiemy punkt odniesienia, jeżeli płytę CD, to wcale nie będzie tak kolorowo

Tu też jestem innego zdania i to właśnie z CD czy też z materiału 16/44 dzisiejsze DAC-i wyciągają najwięcej i tu słychać największy postęp.

• 1 rok później...

Witam , jeśli Ktoś jest zainteresowany osłuchem systemu który wybudowałem , Dziwięk jest całkowicie odewany do głośników , i taka ciekawostka nie jest zlepkiem dźwięków tylko Muzyką . To zapraszam Serdecznie na Warmię okolice Reszla . Mam też odpowiedz dlaczego tak się dzieje .

Wzmacniacz OTL symetryczny

Gramofon + Preamp lampowy symetyczny

Kolumny 11,5 litra bas reflex

oba głośniki w fazie zgodnej

Pozdrawiam Tomasz Konstruktor

Poza ustawieniem, kolumna nie moze grac dzwiekiem "podawanym na twarz", zbyt wypchanym do przodu, to ogranicza holografie. Sama obudowa kolumn, takze ma sporo do powiedzenia dlatego np. Eclipse maja tak swietna scene i nie kosztuja az takich kroci. Powiedzial bym ze w swoim przedziale cenowym maja najlepsza scene dzwiekowa, rytm.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Witam , jeśli Ktoś jest zainteresowany osłuchem systemu który wybudowałem , Dziwięk jest całkowicie odewany do głośników , i taka ciekawostka nie jest zlepkiem dźwięków tylko Muzyką . To zapraszam Serdecznie na Warmię okolice Reszla . Mam też odpowiedz dlaczego tak się dzieje .

Wzmacniacz OTL symetryczny

Gramofon + Preamp lampowy symetyczny

Kolumny 11,5 litra bas reflex

oba głośniki w fazie zgodnej

Pozdrawiam Tomasz Konstruktor

może Kolega wrzuci jakieś zdjęcia czy choćby schemat pokoju i ustawienia kolumn, więcej informacji na temat samych kolumn

Gość rydz

(Konto usunięte)

Graaf...wrzuci i zaczną się dyskusje i przytyki, że to nie moze grać tak jak opisuje i itd...

Ale od zawsze tak było / jest / będzie .:)

Gość

(Konto usunięte)

Ale od zawsze tak było / jest / będzie .:)

Tak naprawdę kwieciste opisy nic nie dają...trzeba się do człowieka wybrać i "na własne uszy usłyszeć"...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Każda porada jest dobra , slowa krytyki też , to zainteresowany decyduje czyją opinię warto brać pod uwagę , i realizuje , pozostałe odrzuca / czyż nie tak ? :)

Gość

(Konto usunięte)

Każda porada jest dobra , slowa krytyki też , to zainteresowany decyduje czyją opinię warto brać pod uwagę , i realizuje , pozostałe odrzuca / czyż nie tak ? :)

Tak...masz rację...

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.