Skocz do zawartości
IGNORED

Płyta do ostrzenia igieł gramofonowych

shittzu

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście , jak zwykle sami prześmiewcy. Nikt nie chce podejść do problemu konstruktywnie. A sprawa jest banalnie prosta i jak najbardziej do zrealizowania.

Oto przepis:

1. Zestawienie materiałów niezbędnych:

- gramofon ( może być używany, ale nie musi)

- masa winylowa z proszkiem diamentowym

- wałek do ciasta fi 8 cm

- sztywny pręt stalowy o średnicy szpindla

- guma do majtek 1 mb

- opalarka na 550 C

- listewki i deszczułki i inne pierdółki

- plastelina do pół kilograma

- wkładka z ostrym szlifem, najlepiej Goldring 2500

- kolega

- rączek para + rączki kolegi

2. Opis czynności

- masę winylową z proszkiem diamentowym podgrzewamy za pomocą opalarki i rozwalcowujemy za pomocą wałka do ciasta na placek o kształcie, a jakże, płyty winylowej

- szpindel wymieniamy na pręt stalowy, tak by wystawał 10 cm ponad poziom talerza

- z listewek wykonujemy prowadnicę spoziomowaną, po której będzie się przesuwało ramię gramofonu

- zakładamy wkładkę

- zakładamy płytę z proszkiem diamentowym na gramofon

- ustawiamy prowadnicę, na prowadnicy kładziemy ramię i dociążamy ramię kluchą plastelinową

- headshell łączymy z nowym szpindlem za pomocą gumy do majtek

- kolega opalarką podgrzewa kręcącą się płytę, my kontrolujemy sytuację

- opuszczamy ramię tak by igła zaczęła nam żłobić rowek w płycie, guma od majtek ciągnie ramię ku środkowi zapewniają spiralność rowka

Najpewniej za pierwszy razem nie uda nam się dobrać optymalnie wszystkich parametrów.

Ale tak za piątym Goldringiem wszystko pewnie będzie ok. Czyli w 10 tysiącach powinniśmy się zmieścić.

powodzenia

Adam Słodowy

A, @Włodku - bożocośtam: mam po tym Ranigast łykać wiadrami?:) Pozdrawiam - Jacek.

Jacuś szczególnie Beaujolais nouveau to zajebisty kwasiel. Po tym to i wiadro wapna nie pomaga :-)))

Jak zawsze...

Włodek.

Jacuś szczególnie Beaujolais nouveau to zajebisty kwasiel. Po tym to i wiadro wapna nie pomaga :-)))

Jak zawsze...

Włodek.

No przeca godom!:)

Nie wygrales, ale wspominales o sobocie...) Choc mozna to uznac za wygrana...) Czy ktos mowil o czwartku..?

Nadal twierdze, ze nie on jeden....

No prawie wygrałem :-) Ale faktycznie wygrał Tancerz bo palnął że nie założy :) Wyszło na to że z przyczyn obiektywnych możemy uznać że wygrał :-)))

W.

Najlepsze efekty daje ostrzenie w czasie deszczu na rondzie.

Kwestia tilko ustawienia geometrii ew .zbiezności jak igła stereo:)

No i pamiętać o obrotach .Min 78/rpm

Zabieram się do stworzenia płyty do ostrzenia igieł gramofonowych. Płyta ma mieć rowki do szlifu sferycznego, eliptycznego i micro-cośtam. Zakupiłem pył diamentowy 0,25 mikrona, stopię płytę i zmieszam z masą. Pozostaje kwestia nagrania płyty - matki różnymi rodzajami igieł aby rowek dawał potrzebny szlif. Potrzeba tez ustalić częstotliwość i wychylenie rowka, aby uzyskac potrzebny szlif - na pewno przy eliptycznym igła musi bardziej pracowac na boki, aby oszlifować przód i tył a następnie przejsc na prostą ścieżkę aby zrobić boki. Założenie takie , że po przepuszczeniu przez scieżke płyty, igła sie oszlifuje tak jak powinna.

Pytanie - zakładając że oblicze co i jak nagrać, ma ktoś mozliwośc zrobienia płyty - matki i wytłuc kilka singli na próbę? I za ile?

Czy Tobie może coś zaszkodziło,a może się zatrułeś czymś?

Ja tam od czasu do czasu na osełce do haczyków przejadę i jest git też ma rowki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Dostał shittzufrenii od wciągania pyłu diamentowego ;-)

photo-51116.gif?_r=1387730604

Biorąc pod wielką uwagę avatar stawiam wniosek o audiostereooscara 2014 za ten post.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Dokładnie to jest awatar naszego mistrza kombinerek. I wszystko staje się jasne.

Noooooo ... letko zmodyfikowany :).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

elo.

wtopienie pyłu w płytę nie jest takie trudne, próbowałem już to. Hot-airem do smd da się. tyle ze po wtopieniu rowki sie psują, a potrzebne są dobre.

Przesuw ramienia podczas nacinania można łatwo zrobic śrubą, Silnik z przekładnią do tej śruby mam od mikrofalówki od talerza.

głowicę nacinającą kleje z dwóch małych głośników na neodymach.

Myślę jak rozwiazać problem rylca,

Mam już przygotowany gramofon do przeróbki, Duala.

Póki co założe jakąs mf100 i po prostu posypie pyłem normalną płytę, przegram kilka razy i zobacze co z tego wyszło.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Spokojnie, tylko bez agresji, poczekajmy na rozwój wydarzeń. Autor ma wizję i mimo naszego nasmiewania, trzyma sie twardo by ją realizować, to moze potrwać. Mamy oto miejsce, w ktorym możemy opisywać różne wytwory naszej wyobraźni. Prawie jak u ekscelencji ;).

Spokojnie, tylko bez agresji, poczekajmy na rozwój wydarzeń. Autor ma wizję i mimo naszego nasmiewania, trzyma sie twardo by ją realizować, to moze potrwać. Mamy oto miejsce, w ktorym możemy opisywać różne wytwory naszej wyobraźni. Prawie jak u ekscelencji ;).

Błąd.U ekscelencji,tylko on może opisywać swoje wytwory wyobraźni,a dla myślących inaczej

Ukryta Zawartość

Ale nie zbaczajmy z tematu:)

Ukryta Zawartość

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

he, osobom mniej inteligemtnym nie bede tlumaczyl skad sie wzial awatar, (ci bardziej wiedza ze to pozdrowienie dla ortodoksyjnych fanatykow winyli:) a po ilosci konstruktywnej krytyki wnosze ze pomysl mam znakomity,

Na razie sprobuje na skroty. Zakupilem troche maxisingli od znajomego dj-a. Sa glosno nagrane i z pancernego winylu. maja dobre glebokie rowki. troche szkoda ze niedawno sprzedalem stantona ale wuj, wkladek ci u mnie dostatek cos znajde do prob. i skojarzylem ze gdzies mam pudelko a w nim ze 100 igiel stalowych do gramofonow na 78obr, moze znajde :) to rylce beda.

pomysl mam znakomity,

Zwróć tylko uwagę, że każda igła w miarę używania się ściera. Można by powiedzieć, że dostosowuje się kształtem do kształtu rowka. Czyli - idąc dalej Twoim tokiem myslenia - po jakiś 2000 godzin powinno niemalże wspaniale, ale na ogół kicha. I to dużo wcześniej niż po 2 tyś.

I tu kolega Rudy ma racje do takiego szlifowania stosuje się bardzo wysokie obroty i czynnik chłodzący. Gratuluję chorego pomysłu i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.