Skocz do zawartości
IGNORED

Płyta do ostrzenia igieł gramofonowych

shittzu

Rekomendowane odpowiedzi

zeszlifiwanie bocznych scianek igly jest mozliwe. ale potrzeba zeszlifowac scianke przednia i tylna - i tu jest klopot. potrzebna albo specjalnie wycieta plyta, albo prowadzenie igly bokiem.

Rylec daje sie zrobic z igly lekarskiej.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Prowadzenie igły bokiem to w tak zaawansowanej machinie chyba najmniejszy problem?

Dziś -zdaje się- wypuszczają Excela, może razem coś wymyślicie :)

• 2 lata później...

Hello, dlugo mnie nie bylo, ale idea plyty do ostrzenia igiel doczekala sie nawet prototypu. poki co wtopilem pyl diamentowy w normalna plyte. pomysl ma niestety wade, igla zrzyna sie niesymetrycznie. namierzylem gramofon z linearnym ramieniem, ale nie pasuje mi standardowa glowica do niego. Ma ktos pomysl czy jest jakis tangencjalny gramiak nie za drogi zebym mogl zalozyc typowa glowke?

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Zabieram się do stworzenia płyty do ostrzenia igieł gramofonowych. Płyta ma mieć rowki do szlifu sferycznego, eliptycznego i micro-cośtam. Zakupiłem pył diamentowy 0,25 mikrona, stopię płytę i zmieszam z masą. Pozostaje kwestia nagrania płyty - matki różnymi rodzajami igieł aby rowek dawał potrzebny szlif. Potrzeba tez ustalić częstotliwość i wychylenie rowka, aby uzyskac potrzebny szlif - na pewno przy eliptycznym igła musi bardziej pracowac na boki, aby oszlifować przód i tył a następnie przejsc na prostą ścieżkę aby zrobić boki. Założenie takie , że po przepuszczeniu przez scieżke płyty, igła sie oszlifuje tak jak powinna.

Pytanie - zakładając że oblicze co i jak nagrać, ma ktoś mozliwośc zrobienia płyty - matki i wytłuc kilka singli na próbę? I za ile?

A ja zabieram się do szlifowania mózgu . Tylko nie wiem od czego zacząć. Kiedyś były pocztówki dźwiękowe . Teraz możesz je kupić na E,bayu lub na Alle drogo . Po co się pocić do tworzenia tego wynalazku jak wyszlifować możesz igłę za pomocą pocztówek dźwiękowych . Efekt taki sam czyli murowany . Zwłaszcza dobrze szlifują porysowane pocztówki i mocno zjechane. Można też ostrzyć igłę za pomocą mocno wytartych płyt na 78 rpm tzw szelakowych . Po co wywalać otwarte już dawno drzwi . Jeszcze można sobie krzywdę zrobić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.