Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do ~1500zł neutralny do wielu gatunków muzycznych

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

Np. Musical Fidelity M1 - używkę kupiłem za 1k.

Gra ciepło, ale detalicznie i dość przestrzennie, z nisko schodzącym basem.

A porównywałeś może MF M1 do Arcama RDAC? Chcę właśnie kupić jeden z tych dwóch daców. Są w podobnej cenie około 1k zł.

Np. Musical Fidelity M1 - używkę kupiłem za 1k.

Gra ciepło, ale detalicznie i dość przestrzennie, z nisko schodzącym basem.

Za podobną kwotę można kupić przyzwoite używane z PCM63 lub PCM1702 na pokładzie

Moim zdaniem dużo lepszy wybór

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie o opinie na temat nowych DACów jakie się pojawiły a oscylują wokoło ~1500,00PLN:

- ASUS Xonar Essence STU

- Denon DA-300USB

i jak to się na do DACów AUDIO GD...

z górki dzięx...

• 1 miesiąc później...

W mojej opinii najlepiej grającym w tym pułapie cenowym rozwiązaniem będzie Behringer SRC2496 w komplecie z polskim konwerterem USB-SPDIF Nostromo. Behringer przy włączonym oversamplingu gra identycznie jak AudioGD NFB-10ES3 czyli bardzo zwiewnie i lekko, genialnie buduje scenę i odwzorowuje źródła pozorne i nadaje się do każdego typu muzyki. Są nie do odróżnienia w ślepych testach. Nostromo robi w tej konfiguracji za nieistniejący w Behringerze port USB.

W mojej opinii najlepiej grającym w tym pułapie cenowym rozwiązaniem będzie Behringer SRC2496

Potwierdzam :)

Słuchałem tego DAC'a i gra naprawdę rewelacyjnie jak na swój przedział cenowy.

Szkoda, że tak mało o tej firmie na forum.

Jedyny minus SRC2496, to brak wbudowanego konwertera USB-SPDIF..

.. ale są na to proste rozwiązania w postaci urządzeń:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lub moim zdaniem najbardziej optymalny diwajs, produkcji rodzimej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

W sumie zapomniałem o temacie, kupiłem z drugiej ręki nfb-1.32, ma na usb zegar tcxo a na sabre zegar crystek 100mhz, dałem niecałe 2100zł, dac na gwarancji, brzmienie bardzo mi odpowiada ale myślę że po zmianie słuchawek może być jeszcze lepiej :) Konwertery itp to dodatkowa zabawa i koszty, chcąc konkretnie np. rozbudować tor ze swoim smslem musiałbym dać za konwerter ok 500zł (waveio), do tego zasilacz porządny też ok 100zł, zasilacz do daca też ze 150zł, dochodzą gniazda, obudowa... Wpakowałbym 1500zł i nawet jakby grało dobrze to nadal 1793...

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Mam pytanie o opinie na temat nowych DACów jakie się pojawiły a oscylują wokoło ~1500,00PLN:

- ASUS Xonar Essence STU

- Denon DA-300USB

Mam smaka na sprawdzenie tego Denona ale nie mam czasu. Jak się ogarne to opisze.

Dotyczy Denon DA-300USB.Z powodów finansowych byłem zmuszony sprzedać HA-160D,i obudziłem się z ręką ..... . Potrzebowałem jakiegoś przyzwoitego Daca na czas przejściowy. Padło na DA-300USB,dałem 1600zł.w salonie Denon.Kupiłem po przeczytaniu recenzji w WHAT HI-FI i na Audio Lifestyle.Co do pierwszej recenzji łudziłem się że dali mu 4gwiazdki bo to nie anglik.Kiedyś miałem MF V-DAC [też miał4]+V-link i bardzo mnie to pasowało.Jeżeli chodzi o recenzję drugą to niestety nie doczytałem komentarzy,o szbkości i dynamice.Jak słuchałem z plików flac damskich wokali,P.Barber-,,Cafe Blue'',Sara K.-,,What Matters''wydawało się o.k .Jednak czegoś mi brakowało.Po 4ch godz.słuchania poszedłem spać,pomyślałem że słuch zmęczyłem.Z rana dalej czegoś brakowało,zmieniłem repertuar na rocka.Led Zeppelin-,,Physical Graffiti''mój ulubiony album.Nie dało rady wysłuchać więcej niż 2pierwsze nagrania.Słuchałem ich kilkakrotnie,brzmiało to karykaturalnie.Jeżeli ten Dac ,,i nie lata z szybkością światła, tylko z szybkością 0,95 szybkości światła to RDAC ją przekracza nie wiem o ile ale jakby spytać jakiegoś astronauty to pewnie by powiedział.Słuchałem na foobar 2000 v1.3.1 system Windows 8.1 w ustawieniach dżwięku komputera zaznaczałem jakości odpowiednie do plików,oraz 24/192.Ciekawostką tego urządzenia jest fakt iż wzmacniacz słuchawkowy ma za mało mocy dla słuchawek AH-D7100.Dojechałem na max [te słuchawki lubią głośno grać] i klapa.Chociaż tym się nie przejąlem bo dac był podpięty pod Cayin HA-1A.Kombinowałem z żywszymi lampami i też kiepsko.Dac był 14h pod prądemi stwierdziłem że wygrzanie niewiele mu pomorze,żaden z recenzentów nie rozwijał tego tematu.Myśląc o jego zakupie trzeba wziąć pod uwagę porządny zasilacz jakieś 600zł a to już jest drogo.,,wszechstronność i potencjał'' u mnie nigdy nie ,,grały''Podkuliłem ogonek i szybciutko pojechałem oddać.Panowie w salonie przyjęli bez problemu i powiedzieli że wypożyczają sprzęt za kaucją.Chwała im za to.Kupiłem rDAC z Tomakiem i jest o klasę lepiej,na jakiś czas musi wystarczyć.

Przepraszam.Zapomniałem zamknąć cudzysłów.Powinno być ,,,i nie lata z szybkością światła, tylko z szybkością 0,95 szybkości światła''

Mam smaka na sprawdzenie tego Denona ale nie mam czasu. Jak się ogarne to opisze.

Wygląda na to, że nie ma co sobie nim zawracać głowy :P

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Nie dało rady wysłuchać więcej niż 2pierwsze nagrania

Słuchałem ich kilkakrotnie,brzmiało to karykaturalnie

Kombinowałem z żywszymi lampami i też kiepsko.

To jak w końcu gra ten dac?

Myśląc o jego zakupie trzeba wziąć pod uwagę porządny zasilacz jakieś 600zł a to już jest drogo.,,wszechstronność i potencjał'' u mnie nigdy nie ,,grały''

I w czym o pomoże?

Do J.Jerry.

Nie jestem audiofilem tylko melomanem.Opisuję jak słyszałem.Robiłem notatki.L.Z-,,The Rover''-rozmyty,rozlazły bas brak dynamiki,gra jakby w zwolnionym tempie.Tak żle brzmiącego tego nagrania jeszcze nie słyszałem.Słuchałem kilkakrotnie bo nie wierzyłem że to mogło tak zagrać.Cayin HA-A ma przełącznik na triode-jaśniejsze brzmienie i ultralinear-ciemniejsze.Używałem obu.Miałem zamontowane jako lamp mocy 6p14p-k-spokojne i miłe.Lampy sterujące to RCA 5751-ciepła i bogato brzmiąca,oraz 12au7a RCA clear top-detaliczna,jasna,szczegółowa.Jak dla mnie świetne zestawienie.Rocka słucham bardzo rzadko.Jak sprzedawałem Bursona to z nabywcą porównywaliśmy to nagranie na obu wzmacniaczach i na Cayin było dobrze.Klient kupował Burson Tak że nie było potrzeby wymiany lamp.Chociaż kiedyś do rocka używałem przemiennie- lampy mocy el-84 telam i 6p14p-ew jedne i drugie bardzo dynamiczne i żywiołowe,choć tych drugich nie da się słuchać w wersji triode[chyba że jakiś masochista],a lampy sterujące to 12ax7 i 12au7 obie Psvane-szczególowe i dynamiczne.Na takich zestawach lamp robiłem porównania DA-300USB.Innych lamp nie było sensu zakładać.Na pierwszym zestawie zanotowałem sobie również K.Jarret,,Koln Concert- I''Wysokie tony bardzo kłujące.Bardzo ciekawie zabrzmiała również perkusja Dire Straits,,Brothers in Arms'' w nagraniu tytułowym,perkusja potrafiła tak zabrzmieć jak na wzmacniaczu z konikiem[celowo nie podaję nazwy bo mimo wszystko to dobry wzmacniacz]kto zna ten wzmacniacz zrozumie, chociaż wtedy mnie to tak bardzo nie irytowało.Wiem że ah-d7100 mają raczej ciemne brzmienie ale z innymi zabawkami nie miałem i nie mam takich jaj.Pisząc o zsilaczu miałem na myśli iż przy zakupie urządzenia z zasilaczem impulsowym trzeba się liczyć z jego wymianą.Czy w tym wypadku pomorze nie wiem ale dynamika powinna się trochę podnieść.Pierwsze i trzecie nagranie 24/44100.Drugie 24/96.Win.8.1 32bit.Według mnie DA-300USB nadaje się do wokali i muzyki kameralnej jeżeli nie ma się punktu odniesienia.Może zbyt dużo wymagam od urżądzenia za 1600zł?Z drugiej jednak strony u góry pisałem o dwóch tańszych a lepiej brzmiących dacach.W przypadku Denon wszechstronność i potencjał są kompromisem,a ja na taki kompromis nie pójdę.

Zasilacz wtyczkowy zasila część cyfrową, która ma przetwornice napięcia...być może jakaś część układu cyfrowego jest zasilana bezpośrednio...reszta mocy trafia do zasilacza impulsowego, który wytwarza napięcia dla części analogowej i jednocześnie oddziela układy analogowe od części cyfrowej. Dalej w części analogowej są zasilacze liniowe, a sam przetwornik ma stabilizację 3 stopniową plus jeszcze ten zasilacz separujący. Stąd moje pytanie.

Co do brzmienia, to wiadomo, że kwestia systemu oraz gustu. Słuchałem tego daca na 4 modelach słuchawek z wyjścia słuchawkowego oraz liniowego, które jest trochę lepsze-bardziej przejrzyste na 2 headampach i nadal ciężko by mi było tego daca opisać...myślę, że lepszy headamp pod względem szybkości, przejrzystości jest najwłaściwszym kierunkiem. Bez tego nawet AKG K550 nie pokażą swojego brzmienia i mogą się zdarzyć kłujące wysokie, kiedy brakuje wypełnienia góry.

• 3 tygodnie później...

mam pytanie nawiązując do przedmówcy:

Ktoś słyszał ifi iDSD nano? A może ktoś może coś powiedzieć na temat przyszłościowego iDSD marco (link niżej)? Jak one się mają do rDACa lub Audio GD 11.32?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Panowie mozecie polecic jakis dac na te chwile ok tysiaka? Gram w tej chwili na ampie i kolumnach roksana tj. Caspian plus tr5. Jako dac sluzy air dac nuforce. Chce poprawic rozdzielczosc i rozciagnac scene plus dodac punchu na basie. Mysle o idsd nano ale moze da sie lepiej?

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.