Skocz do zawartości
IGNORED

Zwarcie kabli glosnikowych

nedj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczow.

Mam nastepujace pytanie: co sie moze stac, gdy nastapi zwarcie (polaczenie) kabli glosnikowych podczas pracy wzmacniacza?

Pytam, gdyz posiadam dwa wzmacniacze (a wlasciwie wzmacniacz i amplituner KD) podlaczone banankami i niestety jestem zmuszony do ich przelaczania w zaleznosci od tego, czego chce uzywac. Czasami nie ja przelaczam bananki, wiec naprawde sie boje, co sie stanie, gdy ktos bedzie te zmiane robil przy wlaczonym wzmacniaczu i niechcacy zewrze kable...

Wiem tylko, ze w ten sposob bedac dzieckiem spalilem Radmorka. Za to wczoraj bylem u kolegi posiadajacego mini wieze Pioniera, ktora powyzej pewnego poziomu glosnosci samoczynnie sie wylaczala. Okazalo sie, ze wlasnie kable na jednym kanale byly zwarte. Ale nie dosyc, ze nic sie nie palilo, to jeszcze to gralo.

Czy wiec musze sie obawiac o moj sprzet (w 'o mnie')?

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawia.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

https://www.audiostereo.pl/topic/11130-zwarcie-kabli-glosnikowych/

Oba wzmacniacze sa dosyc nowe (Panasonic SA-HE75 i HK670). Jednak sam eksperymentalnie nie chcialbym sprawdzac, czy owe zabezpieczenia sa, bo szkoda by bylo, gdyby sie okazalo, ze nie ma...

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ja te zasade znam i ja zawsze stosuje. Tylko ze nie zawsze jestem podczas przelaczania kabli, a tlumaczenie innym, zeby 10 razy wszystko sprawdzili i wylaczyli , zanim cos podlacza lub odlacza, nie zawsze odnosi skutek. Chyba bede musial pomyslec o jakims sposobie na bezpieczne stale podlaczenie dwoch wzmacniaczy (niestety, przegladalem wszystkie posty o takim polaczeniu, ale nie znalazlem nic, co by dalo sie u mnie zastosowac. Moze przelacznik Xajasa, ale niestety jego linki do zdjec nie dzialaja, wiec nie wiem o co chodzi). Moze macie jakies sugestie?

Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Wykonałem kiedyś - niestety zupełnie nie audiofilski - przełącznik dwóch kolumn - do amplitunera KD Yamahy i ampli Denona. Wykorzystałem jako przełączniki, dwa wyłączniki dźwigniowe z zestykami przełącznymi, o obciążalności styków 20A. Umieściłem je w drewnianym pudełku razem z zestawem zacisków do podłączenia kolumn i źródeł. Jeden wyłącznik obsługuje jeden kanał. Styki ruchome wyłączników są podłączone do kolumn, a nieruchome do wyjścia odpowiedniego kanału w źródłach dźwięku.

GM

Dziekuje za porady.

Ja w takim razie zostane chyba przy tych banankach. Bylem bowiem w Conradzie i znalazlem przelaczniki, ale wszystkie takie tandetne...Jak pomysle, ze takie cos mialoby byc miedzy wzmakiem a kolumnami, to az sie boje. Raczej roznicy bym nie uslyszal, jednak swiadomosc zostaje, no i samopoczucie tez by sie pogarszylo. A w sluchaniu muzyki chodzi przeciez o radosc, przyjemnosc i dobry nastroj.

Pozdrawiam serdecznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.