Skocz do zawartości
IGNORED

Na co wymienić Audio-Gd NFB-5.32

tomazzi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przymierzam się do modernizacji mojego sprzętu. Obecnie posiadam Audio-Gd NFB-5.32 i monitory studyjne Adam a5x. W pierwszej kolejności chciałbym wymienić DAC za kwotę około 2000 zł. Zastanawiam się nad Asus Xonar essence One lub ewentualnie matrix new mini-i pro, z tym że tutaj cena przekracza mój limit, więc musiałoby być na prawdę warto :) Co byście polecili? Słucham głównie rocka, blusa, jazzu.

https://www.audiostereo.pl/topic/111310-na-co-wymieni%C4%87-audio-gd-nfb-532/

Asus gra bardzo dobrze na rytmicznej muzyce i dodatkowo ma wyjscia xlr wiec az sie prosi by podlaczyc do monitorow aktywnych, tylko nie wiedziec czemu przy podlaczeniu go do laptopa na foobarze slychac pykniecia w glosnikach co jakis czas. Przy strumieniowcu jako transporcie ten problem nie wystepowal

strumieniowiec, lampy i tuby

Witam. Przymierzam się do modernizacji mojego sprzętu. Obecnie posiadam Audio-Gd NFB-5.32 i monitory studyjne Adam a5x. W pierwszej kolejności chciałbym wymienić DAC za kwotę około 2000 zł. Zastanawiam się nad Asus Xonar essence One lub ewentualnie matrix new mini-i pro, z tym że tutaj cena przekracza mój limit, więc musiałoby być na prawdę warto :) Co byście polecili? Słucham głównie rocka, blusa, jazzu.

Tak z ciekawości.. czego brakuje Ci w NFB-5.32, że chcesz się przesiadać na Asus Xonar Essence One?

Imho bez sensu.

Zysk w dźwięku będzie b. znikomy.

Masz 2000 pln do wydania? To sprzedaj lepiej ADAM A5X i kup ADAM A7X

Albo zaszaleć jeszcze bardziej i dokupić aktywny subwoofer do Twoich A5X

Tutaj zmiana będzie mega słyszalna i z całą pewnością na plus.

Zmiana Twojego obecnego DAC na cokolwiek innego z podobnego przedziału cenowego to nic innego jak żonglowanie sprzętem - w charakterze czysto kolekcjonerskim.

tylko nie wiedziec czemu przy podlaczeniu go do laptopa na foobarze slychac pykniecia w glosnikach co jakis czas. Przy strumieniowcu jako transporcie ten problem nie wystepowal

Też tak miałem gdy korzystałem z Teac AH-01 podpiętego do PC via USB

Problem ustąpił gdy zmieniłem DAC.

Wniosek, Asus musi mieć słabej jakości odbiornik USB, podatny na zakłócenia - które są u Ciebie słyszalne w postaci trzasków.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Tak z ciekawości.. czego brakuje Ci w NFB-5.32, że chcesz się przesiadać na Asus Xonar Essence One?

Imho bez sensu.

Zysk w dźwięku będzie b. znikomy.

Masz 2000 pln do wydania? To sprzedaj lepiej ADAM A5X i kup ADAM A7X

Zmiana Twojego obecnego DAC na cokolwiek innego z podobnego przedziału cenowego to nic innego jak żonglowanie sprzętem - w charakterze czysto kolekcjonerskim.

Chciałbym doznać jakiś nowych wrażeń muzycznych :) Czyli nie warto za taką kwotę wymieniać DACa? No nic w takim razie może rzeczywiście poszukam jakiś lepszych monitorów? Zastanawiam się tylko czy brak wyjścia xlr w NFB-5.32 nie będzie wąskim gardłem?

Zastanawiam się tylko czy brak wyjścia xlr w NFB-5.32 nie będzie wąskim gardłem?

Na pewno nie będzie :)

Zresztą.. zawsze możesz w przyszłości dokupić jakiś porządny kabelek i wtedy to cała reszta będzie wąskim gardłem dla takiego kabla :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

.. Żarcik taki ;)

Ukryta Zawartość

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Witam, zgodze sie ze najlepszym wyjsciem jest wymiana A5X na A7X. Przerobilem ten temat osobiscie. Najpierw mialem A5X, pozniej dorzucilem do nich Sub8. Nie bardzo bylem zadowolny z tego suba, ciezko ustawic zeby dobrze gral a i pozycja pod biurkiem mu nie pasowala (z oczywistych wzgledow). Mialem tez wrazenie ze za duzo to on nie daje. Z Sub10 bylo juz troche lepiej ale takze ciezka sprawa z dopasowaniem pozycji suba do pomieszenia. No i wtedy jeden A5X zaczal ciszej grac, a po wymianie na nowa pare jeden padl. Oddalem caly komplet.

Wrocilem do tematu po jakims czasie pamietajac jak urzekly mnie te glosniki. Tym razem zamowilem w innym sklepie Adam A7X - chcac uniknac problemu braku dolu w A5X i problemu zabawy z subem. I byl to strzal w 10. Nie czuje ze potrzebuje do nich dokladac suba, a i trzeba bass lekko przykrecic w moim pokoju. no i w koncu nie mialme tego uczucia ze na dole czegos nie ma i mam na biurku kompromis. Wszystko to testowalem przy uzyciu meridianda directora z kablami atlas equator mk3.

Wrocilem do tematu po jakims czasie pamietajac jak urzekly mnie te glosniki. Tym razem zamowilem w innym sklepie Adam A7X - chcac uniknac problemu braku dolu w A5X i problemu zabawy z subem. I byl to strzal w 10. Nie czuje ze potrzebuje do nich dokladac suba, a i trzeba bass lekko przykrecic w moim pokoju. no i w koncu nie mialme tego uczucia ze na dole czegos nie ma i mam na biurku kompromis. Wszystko to testowalem przy uzyciu meridianda directora z kablami atlas equator mk3.

Poza wyraźniejszym dołem jakie jeszcze masz odczucia po wymianie? Czy a7x są wyraźnie głośniejsze od a5x? Czy zauważalnie ładniej grają?

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

A7X graja tak:

http://www.youtube.com/watch?v=4NW0538HgEs

A A5X graja tak:

http://www.youtube.com/watch?v=9guWABXp4nk

moje filmiki ;))) na pamiatke sobie nakrecilem :)

Co do odczuc. Dla mnie pierwszy punkt w muzyce to poprosty miec caly zakres pasma. denerwuje mnie gdy slucham prostej piosenki i nagle perkusji brakuje bo glosnik nie daje rady. Jaki to ma sens? slucham tego co artysta chcial nagrac a nie fragmetnu. To tak jakby siedziec w kinie za kims w kapeluszu. Film obejrzysz ale jak widzisz ze cos cie zaslania obraz i to psuje to caly film. I masz mieszane uczucia nawet jak to Krzyzacy ;)

A5X mysle ze super glosniczek jak masz ciasno na biurku i maly pokoik. Jak troche przestrzeni masz zeby cos zagospodarowac to A7X da Ci wlasnie ten pelniejszy dzwiek ktorego A5x daje namiastke. Dobra namiastke trzeba przyznac. Gora oczywsicie jest podobna bo to ten sam tweeter. Ale obraz calosci jest inny dzieki wiekszym płucom. Oczywscie to jest wciaz maly glosnik i ciezkie rapowe kawalki to nie jest to co lubi, ale jest o wiele lepiej niz na A5X. Wygluszenie pomiesznia i dobre ustawienie w pokoju tez pomaga niesamowicie oczywiscie. Aha, czy sa glosniejsze? Tak, mocniejszy woofer o 50w rms.

A5X Max SPL per pair at 1m ≥110 dB oraz A7X Max SPL per pair at 1m ≥114 dB.

Też tak miałem gdy korzystałem z Teac AH-01 podpiętego do PC via USB

Uzywam Teac AH-01 od poltora roku z PC i nigdy trzaskow nie bylo. Zamontowalem niedawno M2tech hiface 2 z Octave Dac i zaczelo pykac :( i badz tu madry.

Uzywam Teac AH-01 od poltora roku z PC i nigdy trzaskow nie bylo. Zamontowalem niedawno M2tech hiface 2 z Octave Dac i zaczelo pykac :( i badz tu madry.

Rzeczywiście dziwne..

Ciekawe czemu tak jest?

No w każdym bądź razie ja nie słuchałem ADAM A5X, bo zacząłem od razu od A7X, ale pamiętaj jak w salonie muzycznym kiedy wybierałem sprzęt i odsłuchiwałem monitory w cenie do 4000 pln za komplet, to nic nie zagrało tak precyzyjnie i dobrze jak A7X

Odsłuchiwałem KRK, Yamaha, Dynaudio, EVE i jeszcze jakieś - już nie pamiętam jakiej firmy.

A7X pisząc ogólnie były po prostu najlepsze, miały zdecydowanie najwyższej klasy dźwięk spośród modeli które odsłuchiwałem.

Wyróżniało je spośród reszty spójność, selektywność, liniowość - ale i wspaniała dynamika.

Jeżeli ktoś nosi się z zamiarem zakupu aktywnych monitorów bliskiego pola, dysponuje gotówką ~ 4000 pln, to A7X jest modelem, który obowiązkowo powinno się posłuchać przed podjęciem decyzji.

Moje ADAM'y sterowane są z powodzeniem przez Audio-GD NFB-10ES3 :)

m2tech nie to nie jest standard usb-audio. Twórcy m2tech musieli napisać np. nowy

sterownik pod linuksa. Moim zdaniem sterownik m2tech w firmware octave dac jest kulawy.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

m2tech nie to nie jest standard usb-audio. Twórcy m2tech musieli napisać np. nowy

sterownik pod linuksa. Moim zdaniem sterownik m2tech w firmware octave dac jest kulawy.

Ok, kilka pytan. Co znaczy ze m2tech nie jest standard usb-audio i ze sterownik m2tech w firmware octave dac jest kulawy. Sugerujesz inny konwerter do Octave? Pytam bo moja wiedza w tym temacie jest ograniczona.

Miales okazje uzywac Hiface2 lub Octave dac?

Ok, kilka pytan. Co znaczy ze m2tech nie jest standard usb-audio i ze sterownik m2tech w firmware octave dac jest kulawy. Sugerujesz inny konwerter do Octave? Pytam bo moja wiedza w tym temacie jest ograniczona.

Miales okazje uzywac Hiface2 lub Octave dac?

Nie, pomagałem koledze zlożyć m2tech z linuksem z mpd i wtedy do mnie dotarło, że m2tech to inny sterownik. Do usb audio i uac1 i uac2 w linuksie jest snd_usb_audio.

A m2tech wymaga osobnego modułu. Zatem m2tech to nie usb audio w standardzie uac1 i uac2. Jeśli octave dac pozwala podłączać konwertery to taki xmos albo konwerter jarkac powinien działać.

Kulawość polega na tym, że może firmware octave używa jakiejś starej wersji sterownika, ten sterownik jest zresztą mało stestowany bo obsługuje mało urządzeń i mało ludzi ma takie urządzenia. Może napisz do producenta octave, może jakiś update wypuścili.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Dzięki za konkretne i treściwe porady :) Zacznę się rozglądać za nowymi monitorami.

No w każdym bądź razie ja nie słuchałem ADAM A5X, bo zacząłem od razu od A7X, ale pamiętaj jak w salonie muzycznym kiedy wybierałem sprzęt i odsłuchiwałem monitory w cenie do 4000 pln za komplet, to nic nie zagrało tak precyzyjnie i dobrze jak A7X

Odsłuchiwałem KRK, Yamaha, Dynaudio, EVE i jeszcze jakieś - już nie pamiętam jakiej firmy.

Porównywałeś a7x i KRK RP 10-3? Jak wypadły, rozważam też te KRK.

Nie słuchałem KRK RP 10-3

Słuchałem:

KRK RP6 G3

KRK RP8 G3

KRK VXT 6

Więc wyłącznie do tych modeli, mam bezpośrednie porównanie w zestawieniu z ADAM A7X

KRK RP6 G3 wypadły najsłabiej z całej trójki (wiadomo), kartonowe brzmienie, walące po uszach wysokimi, średnica lekko wyeksponowana, bass płytki, krótki, twardy, scena taka se (miałem wrażenie dziury w dźwięku pomiędzy kolumnami).

KRK RP8 G3 jest rozwinięciem modelu RP6, i różnica jest moim zdaniem wyłącznie w niskich tonach, tzn. bass schodzi nieco niżej ale jest jakby lekko podpompowany i dalej całościowo dźwięk z tych kolumn określiłbym jako "kartonowe brzmienie"

Wogóle mnie nie wściągneły w/w modele.

Za to ciekawie zabrzmiały VXT, tutaj miałem już do czynienia z dźwiękiem o klase wyższym, bardziej zestrojonym, zrównoważonym (już nie było tego walenia po uszach wysokimi), chociaż jak dla mnie mimo wszystko było zbyt dużo góry, średnica nasycona, swobodnie wybrzmiewająca, świetna scena (miałem wrażenie pełnego wypełnienia pomieszczenia dźwiękiem), dobrze zdefiniowany bass ale było go jak na mój gust zdecydowanie za mało.

ADAM A7X miał po prostu wszystko lepsze od KRK, jeszcze bardziej zrównoważony a jednocześnie wspaniale wypełniony dźwięk, wysoka dynamika, neutralnie wybrzmiewające średnie tony, genialna scena - zero buczenia, zero dudnienia, zero syczenia - wszystko tak, jak powinno być.

Bardzo dojrzały sound, tutaj nie trzeba było zbytnio się wsłuchiwać żeby wyłapać faworyta.

Już po pierwszych dźwiękach z A7X było wiadomo, że te monitory są we wszystkim lepsze od słuchanych przeze mnie modeli KRK.

Dźwięk z A7X dosłownie owijał mi się wokół głowy, jakby odrywał od głośników sprawiając wrażenie cholernie naturalnego.

Nie wiem jak KRK VXT 8, może i były by jeszcze lepsze niż A7X ale jednocześnie sporo droższe i większe - co też jest bez znaczenia.

ADAM A7X są wręcz kompaktowych rozmiarów, przy potędze dźwięku jaki się z nich wydobywa :)

Nie wiem jak KRK VXT 8, może i były by jeszcze lepsze niż A7X ale jednocześnie sporo droższe i większe - co też jest bez znaczenia.

KRK VXT 8 można wyrwać za ok 1800 zł, KRK RP 10-3 ok 1700 zł, a7x ok 2000 zł. Właśnie gabaryty mnie zastanawiają KRK są potężne przy a7x, szczególnie RP 10-3, które ważą ponad 20 kg, a7x 9 kg i są dużo mniejsze. Coś tam musi ważyć. Nie napchali chyba gruzu :)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Aha z Admami byla jeszcze taka sprawa ze w 2011r byl update. Proste porty powodowaly buczenie przy pewnych czestotliwosciach i zrobili cos takiego

http://bilder.hifi-forum.de/medium/421/a7x-tube-flange2_63487.jpg

RP 10-3 taktycznie potezne. 55cm wysokosci i trojdrozne, wiec wiecej o jeden wzmacniacz i jeden magnes. Pisza na necie ze potrzebny duzy pokoj do nich.

To te Adamy A5X mają tak kiepski bas, że trzeba je zamulać subem??

Sorry, ale uważam że zmiana będzie mega słyszalna, ale in minus.

Przerabiałem temat subwoofera do aktywnych monitorów studyjnych.

To jest nieporozumienie, no chyba że ktoś chce mieć brzmienie typu łubudubu - umpaumpa. ;-)

Tym razem zamowilem w innym sklepie Adam A7X - chcac uniknac problemu braku dolu w A5X i problemu zabawy z subem. I byl to strzal w 10. Nie czuje ze potrzebuje do nich dokladac suba

Próbowałem suba KRK Rokit 10S do moich monitorów Yamaha HS80, ale to była porażka.

Myślałem, że sprawdzi się przy kiepsko nagranych płytach z płaskim brzmieniem, ale wtedy sub nie generował dobrego basu,

tylko dudnienie. Natomiast przy płytach dobrze nagranych bas jest rewelacyjny i nie potrzeba żadnego suba, więc go sprzedałem.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

To te Adamy A5X mają tak kiepski bas, że trzeba je zamulać subem??

Sorry, ale uważam że zmiana będzie mega słyszalna, ale in minus.

Przerabiałem temat subwoofera do aktywnych monitorów studyjnych.

To jest nieporozumienie, no chyba że ktoś chce mieć brzmienie typu łubudubu - umpaumpa. ;-)

Mialem u siebie A5X i sub7 a pozniej sub 10 (pozniej A5x padly) i wymienilem n a7x jak pisalem powyzej. Suby nie zamulaja i nie ma lubudubu. Jest poprawa.

Ale jest inny problem. Trzeba troche doswiadczenia zeby to ze ustawic tak aby razem spojnie gralo. Nie takie proste jak zestw stereo. Akustyka pokoju jest wazna i mozliwosc zabawy z pozycjonowaniem.

Ale przy dobrej aplikacji ma to prawo dobrze grac.

Nie, pomagałem koledze zlożyć m2tech z linuksem z mpd i wtedy do mnie dotarło, że m2tech to inny sterownik

...bo m2tech nie działa pod linuxem. Producent daje sterowniki tylko do windowsa.

Porównywałeś a7x i KRK RP 10-3? Jak wypadły, rozważam też te KRK.

Jak masz możliwość, to sprawdź Yamahy HS80.

Ja jestem z nich bardzo zadowolony. Nie słyszałem Adamów A7, ale mogę sobie wyobrazić, że całokształt brzmienia może być odrobinę lepszy, ale nie mogę sobie wyobrazić, żeby miały lepszy bas, który słyszę w Yamahach.

To są naprawdę bardzo dobre monitory w tej cenie.

Ale jest inny problem. Trzeba troche doswiadczenia zeby to ze ustawic tak aby razem spojnie gralo. Nie takie proste jak zestw stereo. Akustyka pokoju jest wazna i mozliwosc zabawy z pozycjonowaniem

Ja niestety nie miałem możliwości pozycjonowania. Może dlatego KRK u mnie się nie sprawdził.

Ale nie żałuję, bo przy normalnie nagranych płytach sub jest całkowicie zbędny, a jeśli płyta ma mało niskich tonów, to nawet najlepszy sub nie pomoże, tylko najwyżej wyprodukuje dudnienie.

...bo m2tech nie działa pod linuxem. Producent daje sterowniki tylko do windowsa.

Teraz spłynęło na nas światło twojej wiedzy. Jak to z tobą jest: czy zawsze jak nie wiesz to musisz się dzielić swoją ignorancją?

M2tech działa pod linuksem. Wiem bo to widziałem. Widziałem m2tech young. Działało do 384khz.

Wiem również bo:

Ukryta Zawartość

Od początku firma m2tech dostarczała źródła sterownika dla linuxa. Zwróć uwagę na copyright w tym co podałem wyżej. To jest kod firmy m2tech włączony żywcem do kodu jądra.

A teraz strona m2tech:

Ukryta Zawartość

Poszukaj sobie pingwinka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszukaj sobie pingwinka.

Znalazłem. Ale na głównej stronie ze sterownikami nie ma.

Nie musisz się aż tak szarogęsić i indyczyć.

Wystarczyło napisać normalnie, zamiast tych inwektyw i megalomanii.

Nie szarogęszę się. Wymagam, żeby ludzie, którzy zabierają głos choć trochę się wysilili. To co tu piszesz jest indeksowane przez google. Jeśli piszesz bzdurę to potem ktoś to znajdzie i się jeszcze zasugeruje.

Jeśli piszesz bzdurę to potem ktoś to znajdzie i się jeszcze zasugeruje

Nie przesadzaj. Jeśli ktoś znajdzie w googlach link do tego wątku,

to przecież przeczyta, że to Ty masz rację. ;-)

Odpowiem tak: ja miesiąc temu sprzedałem tygodniowe Grado SR325is, za 680 pln na allegro, drogą licytacji - a kupiłem nówki ze sklepu za 1200 pln ;]

Jak na cenę monitorów które pracowały po 8h, przynajmniej 5 dni w tygodniu przez 3 lata.. 3000 pln to śmieszna cena.

Zwłaszcza, że nowe można mieć nawet za 3600 pln, jak się dogadasz w sklepie i potargujesz.

Kupiłbym te studyjne używki za max 2000 pln.

Rozumiem, że po takim okresie użytkowania monitory mogą utracić swoją początkową sprawność? Tak naprawdę nie wiem jak korzysta się z monitorów w studiu, ja korzystam do słuchania muzyki. Mocniej ok 75% mocy raptem 2-3 razy w tygodniu, około 1h. Trudno wytrzymać dłużej :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.