Skocz do zawartości
IGNORED

Filtry przeciwzakłóceniowe - instalacja elektryczna

Frank_Drebin

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie nie dowcip i na podstawie prób odsłuchowych...dźwięk z topików jest gładszy i ma lepszy wgląd w głąb sceny..paradoksalnie czy na wzmaku za 100zł czy na za 10000zł dokładnie tak samo...zaczynam się solidnie zastanawiać nad wywaleniem Esa z toru zasilania audio gdzieś widziałem mocowanie do bezpiecznika topikowego pasujące podstawą na normalne th35!

Produkujcie swój prąd :)

Ja chętnie, ale jak? Elektrownia wiatrowa - koszmarne pieniądze na inwestycję, które nie zwrócą się za mojego życia.

Na dodatek, chwilowy pobór mocy może wynieść i 50 KW w moim domu.

Myślałem bardziej o prądnicy takiej na potrzeby tylko sprzętu Audio produkującej 230V 50hz, zasilanej a jakże z sieci 230V 50Hz :D Chodzi o to że wtedy odseparowani jesteśmy od przepięć i śmieci prądowych :D Wiem, że bez sensu ale przecież chodzi o hajend. Wszelkie nakłady dozwolone, a im coś bardziej megalomańskie tym lepszy "magic" w głośnikach.

No ale fakt - własna elektrownia wiatrowa zagra jeszcze lepiej. Więcej "Air" w muzyce...

Piotrek608 - zobacz tu na przykład (pierwsze z brzegu, ja nic nie sprzedaje :P ):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Koszt w sumie niewielki, pracy przy tym na 5 minut i można samemu stwierdzić.

Zobaczcie zresztą jak taki "es" jest zbudowany:

dbamy o jakość wtyków i gniazdek, a tu nic nikomu nie przeszkadza? :) kabel zasilający ekranowany, a tu cewka w środku... No na pewno można lepiej.

Pytanie oczywiście czy i jaki wpływ na dźwięk to ma ? :)

Myślę sobie, że teoria teorią, ale dopiero po posłuchaniu można mieć pewność. Takie szkiełko i oko...

Ukryta Zawartość

A wiesz, że na samym początku to ten cały prąd produkują prądnice... a tam całe mnóstwo cewek...

Do tego ten prąd płynie setkami kilometrów... i nie widać aby przewody były ekranowane... dlaczegóż więc jakiś wyłącznik nadmiarowy miałby wyglądać inaczej?

To nie prąd przemienny z sieci zasila wzmacniacz... jeśli wiesz co mam na myśli.

No właśnie nie dowcip i na podstawie prób odsłuchowych..

jeśli te zdjęcia to nie dowcip to ja wymiękam.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Te fotki zamiesiłem poglądowo raczej chodzi mi o markowe bezpieczniki ETI też jest spoko..po prostu chodzi abyśmy w swych sieciach nie stosowali chińskiej tandety tylko np Legranda GG.

Oprawki zacne i na bezczelnego pozwolę sobie umieścić ich fotkę na forum bo warto.

Te fotki zamiesiłem poglądowo raczej chodzi mi o markowe bezpieczniki ETI też jest spoko..po prostu chodzi abyśmy w swych sieciach nie stosowali chińskiej tandety tylko np Legranda GG.

Oprawki zacne i na bezczelnego pozwolę sobie umieścić ich fotkę na forum bo warto.

Bezpieczniki okrągłe o wymiarach Fi 10mm x38mm Długie markowe mają srebrne zakończenia w sieci typowo stosujemy GG..ale oczywiście można sobie wstawić o innej charakterystyce.

Ukryta Zawartość

post-798-0-53991900-1400882796_thumb.jpg

post-798-0-28834100-1400882814_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co Ty marychę w piwnicy uprawiasz ? 50kW w chałupie ???

3 przepływowe podgrzewacze wody ( 2 x 18 Kw + 12KW) + kuchnia elektryczna - 7KW + piekarnik - 4KW, że o ogrzewaniu podłogowym - 12KW nie wspomnę. A i jeszcze pompa głębinowa do wody 2,6KW. Dom na odludziu, tylko prąd udało się doprowadzić i tak to wygląda. To wszystko na marginesie.

Tak naprawdę to śledzę watek o "czyszczeniu" prądu dla audio. Jestem w trakcie budowy czegoś co nazywają kondycjonerem.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

3 przepływowe podgrzewacze wody ( 2 x 18 Kw + 12KW) + kuchnia elektryczna - 7KW + piekarnik - 4KW, że o ogrzewaniu podłogowym - 12KW nie wspomnę. A i jeszcze pompa głębinowa do wody 2,6KW. Dom na odludziu, tylko prąd udało się doprowadzić i tak to wygląda. To wszystko na marginesie.

Tak naprawdę to śledzę watek o "czyszczeniu" prądu dla audio. Jestem w trakcie budowy czegoś co nazywają kondycjonerem.

To tylko własna elektrownia wiatrakowa Cię ratuje ;)

No fakt ma chłop rozmach...może i dobrze bo kompania węglowa mocno kuleje, a na prąd z atomu raczej w tej 50latce się nie zapowiada:)

To wypadało by dobrej klasy trafo separacyjne takie z 2KVA sobie zafundować na rdzeniu EI aby miało lepsze tłumienie zakłóceń jakieś konkretne polipropyleny np ICEL albo snnubbers po 1uF/630-1000Vac wstawić z dwa warystory epcosa 275V kilka ceramików po 10nF/400-2000Vac i z kilka rezystorów po 150Kohm/2-5W wstawić po stronie pierwotnej..może jakiś fest ferryt ...no jest masa możliwości..jak to odludzie to ferryta warto nawet na wejsciu sieci do domu wstawić jak sie ma linię napowietrzną bo to w sumie taki rodzaj anteny k.f

U siebie stosowałem filtr przeciwzakłóceniowy, za licznikiem i przed główną skrzynką rozdzielczą, według zaleceń zakładu energetycznego. Mam jakiegoś Siemensa 440V/3x25A - skrzynka niezbyt duża ale ciężka, wygląda dość podobnie do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tyle że zaciski nieco inne.

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Witam ponownie,

a próbował ktoś podłączać wzmacniacz przez trafo separujące, np:

Ukryta Zawartość

Wszyscy piszą o transformatorach separujących dla źródła (zrozumiałe bo mała moc), ale takie trafo 1000W to (podane powyżej) to koszt około 400PLN, więc może to jest rozwiązanie. Oczywiście przydałoby się być może coś lepszego, z lepszym ekranowaniem uzwojeń od siebie...

Próbował ktoś podłączać wzmacniacz przez transformator separujący do sieci? jak to wypada w porównaniu do zwykłego gniazdka?

Jaką moc trafa proponujecie do wzmacniacza, który ma np. tarfo 400W?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ja się bawiłem ale wzmakiem Diory WS418 pobór maksymalnie 120VA ..miałem zwykłe trafko hmm "budowalne" separujące 160VA właśnie breve fajne takie zalane w trzy d.. epoksydem a raczej jakimś śmierdzącym glutem..

Miałem wrażenie ładniejszej głębi i czystości nie był to przełom..ale i wzmak no cóż trochę daleko mu do mocnego hi-fi.

Witam ponownie,

a próbował ktoś podłączać wzmacniacz przez trafo separujące, np:

Tak, próbował...

Pisałem o tym wielokrotnie. Nawet jest stosowny wątek...

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.