Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Premium vs jamo s606

Bliss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad tymi kolumnami :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zakupione w 2013r

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zakupione w 2007/8r

Które są lepsze? Przez 80% zestaw będzie współpracował z TV do odtwarzania filmów/telewizji.

Od czasu do czasu jakaś muzyczka.

Pokój około 5x4m.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kurde, za tą cenę bierz Premium! Rewelacyjne głośniki są tam wsadzone, lepsze niż w siesta/fiesta. Tak, bym powiedział przy odsłuchu muzyki stereo.

Ale w TV, no to nie wiem...

Osobiście te Jamo to syf marketowy dla mnie. Głośniki wyglądają co najmniej lipnie.

Tonsil to Tonsil.

Może kup Tonsile, a różnice między Jamo dołóż do wzmaka. Najlepiej by było jakbyś kupił porządny wzmak stereo, np. nowy lub używany Xindak A-06 jest super. Chyba, że planujesz kino domowe. Wtedy sprawa robi się trudna.

Podaj jaki masz wzmacniacz teraz i co planujesz, stereo, czy kino??

Jeżeli zależałoby ci na dobrym brzmieniu to nie kupiłbym ani jednych ani drugich. Jeśli do oglądania filmów i okazjonalnie jakaś muzyczka w tle to wybrałbym, chociażby z uwagi na trójdrożną konstrukcję (dedykowany głośnik basowy), jamo. Ponadto łatwiej będzie je odsprzedać.

Jeżeli zależałoby ci na dobrym brzmieniu to nie kupiłbym ani jednych ani drugich. Jeśli do oglądania filmów i okazjonalnie jakaś muzyczka w tle to wybrałbym, chociażby z uwagi na trójdrożną konstrukcję (dedykowany głośnik basowy), jamo. Ponadto łatwiej będzie je odsprzedać.

A jak jest z basem w tych tonsilach ?

Mój Kolega ma te Jamo i podłączywszy mój wzmacniacz pobiłem jego śmiesznego Denonka na głowę :P srednica 100% razy lepsza wokal męski to wokal męski itd tak wiec nie wiem na czym słuchaliscie tych kolumn ale stwierdzam,ze z byle czym nie zagrają dobrze ... owszem maja trochę podbite skraje pasma ale uwzględniając cenę to tragedi nie ma ;) i wolałbym te jamo za darmo niz te Tonsile za darmo :) pzdr.

Te kolumny nie zasługują na dobrą amplifikację.

Choćby podłączyć cuda w klasie A czy SE...lampy ...to dźwięk z nich zawsze będzie badziewny.

Tonsili nie słuchałem , ale śmiem sądzić że wiele nie odbiegają.

Poczytaj Kolego - jest mnóstwo wpisów na forum dotyczących budżetowych podłogówek do 1000 zł z rynku wtórnego.

Choćby podłączyć cuda w klasie A czy SE...lampy ...to dźwięk z nich zawsze będzie badziewny.

No własnie podłączyłem akurat lampkę EL84 :) Udowadniajac jednoczesnie ,ze kolega cofnął się troszkę ponieważ niegdyś miał Avance plus Arcam Alpha8 i w pokoju panował dzwięk a nie namiastka.

Panowie, więc co z używek w cenie do 800-1000zł (nowe do ~1300) możecie zaproponować co się sprawdzi w kinie domowym i przy okazji zagra przyzwoicie muzyczkę?

Jest tyle tego, że już się gubię. Dodatkowo każdy mówi co innego. :P

Amplitunera nie mam żadnego. Więc buduje zestaw od zera.

Podniecacie się wszyscy, że jamo to syf itp. itd. Napisałem, że do stereo się nie za bardzo nadają ale Bliss dwa razy pisze, że potrzebne mu głośniczki do filmów (jamo są zrobione właśnie dla filmów) a okazjonalnie chce posłuchać muzyczki. A wy proponujecie mu jeszcze zakup porządnego wzmacniacza i po jaką cholerę. Jamo zdeklasują tonsila odtwarzając efekty filmowe i na odwrót tonsil będzie równiejszy w stereo. Odpowiedź na zadane pytanie przez Blissa wydaje się wręcz oczywiste.

A jak jest z basem w tych tonsilach ?

W kinie słabo.

Panowie, więc co z używek w cenie do 800-1000zł (nowe do ~1300) możecie zaproponować co się sprawdzi w kinie domowym i przy okazji zagra przyzwoicie muzyczkę?

Jest tyle tego, że już się gubię. Dodatkowo każdy mówi co innego. :P

Amplitunera nie mam żadnego. Więc buduje zestaw od zera.

Tak na szybko do 1000zł:

1. Acoustic Energy Aegis Evo 3

2. Acoustic energy Neo 3

3. Dali suite 1.7

4. JAMO PRESTIGE 190

5. ELAC 207 FRONT

Wszystkie dostępne na serwisie aukcyjnym. Polecić można jeszcze mnóstwo ale będą trudniej dostępne. Jeżeli jednak szukasz bardziej do filmów i kupisz amplituner AV to nie przesadzaj bo jak kupisz nie wiadomo jak dobre brzmieniowo kolumny to i tak niewykorzystasz ich potencjału a mogą nie sprawdzić się w kinie. Przemyśl więc czego tak naprawdę oczekujesz także od elektroniki.

Podniecacie się wszyscy, że jamo to syf itp. itd. Napisałem, że do stereo się nie za bardzo nadają ale Bliss dwa razy pisze, że potrzebne mu głośniczki do filmów (jamo są zrobione właśnie dla filmów) a okazjonalnie chce posłuchać muzyczki. A wy proponujecie mu jeszcze zakup porządnego wzmacniacza i po jaką cholerę. Jamo zdeklasują tonsila odtwarzając efekty filmowe i na odwrót tonsil będzie równiejszy w stereo. Odpowiedź na zadane pytanie przez Blissa wydaje się wręcz oczywiste.

W kinie słabo.

Tak na szybko do 1000zł:

2. Acoustic energy Neo 3

3. Dali suite 1.7

4. JAMO PRESTIGE 190

5. ELAC 207 FRONT

Wszystkie dostępne na serwisie aukcyjnym. Polecić można jeszcze mnóstwo ale będą trudniej dostępne. Jeżeli jednak szukasz bardziej do filmów i kupisz amplituner AV to nie przesadzaj bo jak kupisz nie wiadomo jak dobre brzmieniowo kolumny to i tak niewykorzystasz ich potencjału a mogą nie sprawdzić się w kinie. Przemyśl więc czego tak naprawdę oczekujesz także od elektroniki.

Masz racje, kolumny chce głównie z nastawieniem do odtwarzania filmów. Oczywiście fajnie jak przy okazji zagrają przyzwoicie muzyczkę.

1 - podobają mi się. Bardzo ładne ;)

2 - ta sama firma, zbliżona cena. Nowe w podobnej cenie jak tamte używane - duża jest między nimi różnica ?

3 - zwracałem na nie uwagę, ale praktycznie brak opinii o nich

4 - lepsze od s606?;)

5 - widać jakieś delikatne wgniotki na membranie. Nie mają znaczenia ?

Straszne głupoty co nie którzy wypisują,nie wiem czy sie śmiac czy płakać w cenie 600 pln te premium sa najlepsze chociaż wolałbym dołożyć 500 pln i kupić nowe bo jednak mają 7 lat,Jamo 606 to jest najgorszy wybór z mozliwych,

2. Acoustic energy Neo 3

3. Dali suite 1.7

4. JAMO PRESTIGE 190

5. ELAC 207 FRONT

żadne z tych kolumn nie są lepsze od Premium,Ludzie nie piszcie zanim nie posłuchacie,to nie są Altusy.

Straszne głupoty co nie którzy wypisują,nie wiem czy sie śmiac czy płakać w cenie 600 pln te premium sa najlepsze chociaż wolałbym dołożyć 500 pln i kupić nowe bo jednak mają 7 lat,Jamo 606 to jest najgorszy wybór z mozliwych,

2. Acoustic energy Neo 3

3. Dali suite 1.7

4. JAMO PRESTIGE 190

5. ELAC 207 FRONT

żadne z tych kolumn nie są lepsze od Premium,Ludzie nie piszcie zanim nie posłuchacie,to nie są Altusy.

No właśnie i każda opinia jest inna. ;P

Jak w końcu z basem z tymi tonsil premium w porównaniu z np jamo s606?

2. Acoustic energy Neo 3

3. Dali suite 1.7

4. JAMO PRESTIGE 190

5. ELAC 207 FRONT

Czy gdzieś ktoś napisał, że są lepsze. Choć polemizowałbym ze stwierdzeniem, że są gorsze (tzn, gorsze pod każdym aspektem brzmieniowym). I jeszcze jedno, do filmów są lepsze.

1 - podobają mi się. Bardzo ładne ;)

2 - ta sama firma, zbliżona cena. Nowe w podobnej cenie jak tamte używane - duża jest między nimi różnica ?

Różnica jest pod względem trochę większej skali dźwięku na korzyść starszego modelu. Brzmienie jest dynamicznie i dość zrównoważone.

3 - zwracałem na nie uwagę, ale praktycznie brak opinii o nich

Kulturalne lekko ocieplone brzmienie nie tak dynamiczne jak AE. Nisko schodzący bas ale niezbyt twardy.

4 - lepsze od s606?;)

Lepsze pod każdym względem

5 - widać jakieś delikatne wgniotki na membranie. Nie mają znaczenia ?

Nie mają żadnego znaczenia.

Jamo bas ma a i owszem,ale to bardzie dudnienie,takie dla małolatów 13 letnich,lub dresiarzy w BMW,Premium nie ma kopnięcia,ale gra naturalnie,i bardzo czysto.

Masz w zupełności rację jeśli mówisz o Jamo s606 bo nie są to kolumny stworzone do stereo a specjalnie dedykowane do kina (jak już wcześniej pisałem), gdzie wyeksponowano skraje pasma. Filmy czy TV słucha się na nich dobrze ale w muzyce mogą zmęczyć (choć są zwolennicy takiego brzmienia), chyba że jak Bliss słuchać będzie się ich okazjonalnie i jako tło przy codziennych czynnościach. Wtedy można nawet radia za 20zł posłuchać. Jednak osobiście poszukałbym czego innego. Aby pokazało dynamizm w kinie a w stereo było by kulturalne.

Pragnę zauważyć że autor tematu dopiero zaczyna zabawę z kinem/audio. Tak więc, dajmy mu szanse coś kupić, posłuchać. Ciężko wiedzieć czego się chce nie wiedząc czego się spodziewać po sprzęcie audio. Na początek wybór Tonsili Premium to bardzo dobry wybór.

Druga sprawa, od siebie dorzuciłbym Acoustic Energy AE120 lub 109. Cena nie zabije, a jakość i dźwięk na przyzwoitym poziomie. To dobra alternatywa do Tonsila. Ale wzmak przydałby się już mocniejszy niż do wyrobu Tonsila, który łatwo napędzić.

Pragnę zauważyć że autor tematu dopiero zaczyna zabawę z kinem/audio. Tak więc, dajmy mu szanse coś kupić, posłuchać. Ciężko wiedzieć czego się chce nie wiedząc czego się spodziewać po sprzęcie audio. Na początek wybór Tonsili Premium to bardzo dobry wybór.

Druga sprawa, od siebie dorzuciłbym Acoustic Energy AE120 lub 109. Cena nie zabije, a jakość i dźwięk na przyzwoitym poziomie. To dobra alternatywa do Tonsila. Ale wzmak przydałby się już mocniejszy niż do wyrobu Tonsila, który łatwo napędzić.

Od zawsze miałem przy komputerze jakieś 5.1. Więc generalnie jestem przyzwyczajony do dość mocnego basu z sub.

Kupiłem ostatnio te kolumny :

Ukryta Zawartość

Zwróciłem je, bo mimo, że były dość mocne, to czegoś mi w nich brakowało. Musiały być dość głośno ustawione by pokazały "coś więcej". Bas i pozostałe brzmienia miały przeciętne.

Chciałbym kupić coś czego nie będę musiał zaraz zwracać/sprzedawać.

Zależy mi na mocnym ale i czystym basie bez dudnienia (by sprawdziły się jako kino domowe) + ogólnie żeby miały przyzwoite brzmienie.

Ukryta Zawartość

Zależy mi na mocnym ale i czystym basie bez dudnienia (by sprawdziły się jako kino domowe) + ogólnie żeby miały przyzwoite brzmienie.

Nikt za ciebie nie dokona wyboru jedynie można wskazać kierunek. Jeśli kupisz kolumny w ciemno to musisz liczyć się z faktem, że mogą tobie się nie spodobać. Chociażby każdy ma inny gust nie wspominając już o poszczególnych elementach toru audio, które nabędziesz i akustyce, w której to wszystko będzie oddychać.

Nikt za ciebie nie dokona wyboru jedynie można wskazać kierunek. Jeśli kupisz kolumny w ciemno to musisz liczyć się z faktem, że mogą tobie się nie spodobać. Chociażby każdy ma inny gust nie wspominając już o poszczególnych elementach toru audio, które nabędziesz i akustyce, w której to wszystko będzie oddychać.

Zdaje sobie z tego sprawę. Chciałbym zwyczajnie wiedzieć jakie kolumny mają właśnie takie parametry. ;)

edit:

Jeszcze coś takiego ktoś właśnie wystawił :

Ukryta Zawartość

Sprawdzą się pod tv?

Które według was najlepsze z tych wszystkich?

Pozdrawiam. ;)

Ukryta Zawartość

M74 to koszt 1tyś zł.

Czyli generalnie tyle co wszystkie inne wyżej wymienione + tonsil premium 600zł.

Tylko które powinny zagrać najlepiej ?

JBL podobno mają dużo basu. Może modem ES80? Pozostaje kwestia czy warto dokładać względem tonsila.

Lub e80

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja na pierwszy zestaw miałem yamahe 640 i Wharfedale 8.4 do kina wystarczyły,obeszło się bez suba z braku miejsca,bass przekierowałem na fronty(fajna opcja)

w stereo już troszke gorzej ale Yamaha to amplik do kina domowego i zestaw z 2004r

później miałem Mission 701 podstawki ale wyrabiały nawet się,zas takie 702e powinny dać rade w kinie

aż w końcu stereo zagościło u mnie na dobre od niedawna :)

Jamo słuchałem w sklepie przed zakupem KD marzeń nie wiem jaki to był model bo to zestaw 5.1 był,szybko przeskoczyłem na eltaxy i w końcu na Wafle

można zbudować pierwszy system bez szaleństw finansowych

Łokmen Saba

Filmy czy TV słucha się na nich dobrze ale w muzyce mogą zmęczyć (choć są zwolennicy takiego brzmienia)

Zasil je odpowiednio i ustaw to zagrają bardzo ładnie.

Mój Kolega ma te Jamo i podłączywszy mój wzmacniacz pobiłem jego śmiesznego Denonka na głowę :P srednica 100% razy lepsza wokal męski to wokal męski itd tak wiec nie wiem na czym słuchaliscie tych kolumn ale stwierdzam,ze z byle czym nie zagrają dobrze ... owszem maja trochę podbite skraje pasma ale uwzględniając cenę to tragedi nie ma ;) i wolałbym te jamo za darmo niz te Tonsile za darmo :) pzdr.

Dokładnie tak jest jak piszesz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.