Skocz do zawartości
IGNORED

Rozbudowa zestawu... Wzmacniacz czy głośniki ?

Hrehor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Na dzień dzisiejszy dysponuje zestawem NAD 3240PE + Marantz CD 5004 i głośnikami Dali 505 podłączone kablami Klotz 2x2.5.

Szukając lepszego brzmienia chciałem zmienić kable, aczkolwiek Koledzy z forum utwierdzili mnie w przekonaniu, iż szkoda zachodu.

Postanowiłem poważnie rozważyć zmianę wzmacniacza na Audiolab-a 80000s.

Przeglądałem różne posty, opinie itp. i naszło mnie takie pytanie.

Mając na uwadze co posiadam na chwilę obecną, zastanawia mnie co przyniesie lepsze efekty dźwiękowe.

Wymian wzmacniacza na Audiolaba 8000s czy głośników ?

Jeżeli chodzi o głośniki znalazłem ciekawe oferty dotyczące Dali 450 i Dali 850 cena podobna, bo 850-tki nieco "podniszczone" zewnętrznie.

I teraz mnie męczy co lepsze, mając na uwadze, iż wymiana jednego z elementów zestawu spowoduje, iż przez jakiś czas nie będę w niego inwestował.

Oczywiście najlepiej wymienić wzmacniacz, głośniki i kable, no ale wiadomo.

Moje pytanie.

Zmiana którego z elementu przyniesie największe korzyści "dźwiękowe" ?

Pokój 20m2 z małym kawałkiem, słucham różnej muzyki.

Pozdrawiam.

Zmiana którego z elementu przyniesie największe korzyści "dźwiękowe" ?

Pokój 20m2 z małym kawałkiem, słucham różnej muzyki.

Głośniki.

Moim zdaniem nie jest to tak oczywiste. Nie napisałeś co chciałbyś w systemie zmienić, tzn. co ci nie odpowiada i co chciałbyś osiągnąć. Wymiana głośników przyniesie zwykle największą zmianę w brzmieniu systemu i nie zawsze korzystną. Jeżeli brzmienie głośników ci odpowiada a wiesz, że mogą zagrać lepiej (np. na innej elektronice) to rozsądnie wymienić wzmacniacz. Jeśli jednak brzmienie głośników już ci nie wystarcza (osiągnęły maksimum możliwości) to wymieniasz je pierwsze ale musisz liczyć się z tym, że jeśli kupisz kolumny klasę wyższą to obecny wzmacniacz nie wykorzysta ich potencjału (może być wręcz gorzej). No i fakt kabelkami nic nie zwojujesz.

Moim zdaniem nie jest to tak oczywiste.

A moim oczywiste. Różnice miedzy kolumnami sa największe. Poza tym nie namawiam żeby kupować w ciemno.

Ja wole lepsze głośniki + przeciętny wzmak (zawsze zauważysz różnice prawie na pewno in plus) niż na odwrót. Oczywiście wszystko jest ważne, ale takie sa moje sugestie przy kolejności upgradu systemu.

Pozdr

Ja wole lepsze głośniki + przeciętny wzmak (zawsze zauważysz różnice prawie na pewno in plus) niż na odwrót.

Ale w rzeczywistości winno być i jest zupełnie odwrotnie. Wzmacniacz powinien być nawet lepszy niż kolumny, nigdy w drugą stronę.

Różnice miedzy kolumnami sa największe.

To samo napisałem ale pozostałej części mojego postu chyba nie zrozumiałeś lub nie doczytałeś. Różnice między kolumnami są oczywiście największe ale zmiana samych kolumn nie oznacza zawsze podniesienia jakości brzmienia całego systemu.

kabelki przykładowo głośnikowe mają poprawić a nie zmienić,co niektórzy to oczekują nie wiadomo czego?

druga sprawa poprawę można zauważyć po wymianie na model dużo wyższy czyli inny przedział cenowy

ja przeskoczyłem z gale na qed i w końcu na oddysey2 i między pierwszym a ostatnim kabelkiem jest duża przepaść (cenowa też heh) ,ale to jest tylko moje odczucie dla Ciebie może być zgoła odmienne

brzmienie zależne jest też od sposobu rozstawienia kolumn i akustyki pomieszczenia

Łokmen Saba

Hmmm....

C

Moim zdaniem nie jest to tak oczywiste. Nie napisałeś co chciałbyś w systemie zmienić, tzn. co ci nie odpowiada i co chciałbyś osiągnąć. Wymiana głośników przyniesie zwykle największą zmianę w brzmieniu systemu i nie zawsze korzystną. Jeżeli brzmienie głośników ci odpowiada a wiesz, że mogą zagrać lepiej (np. na innej elektronice) to rozsądnie wymienić wzmacniacz. Jeśli jednak brzmienie głośników już ci nie wystarcza (osiągnęły maksimum możliwości) to wymieniasz je pierwsze ale musisz liczyć się z tym, że jeśli kupisz kolumny klasę wyższą to obecny wzmacniacz nie wykorzysta ich potencjału (może być wręcz gorzej). No i fakt kabelkami nic nie zwojujesz.

Co chciałbym zmienić...

Generalnie chciałbym przejść na wyższy poziom i w sumie tak się nad tym zastanawiając moje pytanie powinno brzmieć od czego zacząć?

Jednakże mam świadomość, iż inwestując w jedne element na kolejną zmianę musiałbym sporo poczekać.

Co mi przeszkadza...

Generalnie mój zestaw gra dużym, ciepłym dźwiękiem, bardzo mi to pasuje (min. dlatego przy ewentualnej wymianie głośników myślę o Dali) ale ma bardzo rozlazły bas. Dowiedziałem się, iż to domena mojego wzmacniacza (NAD 3240PE) dlatego pomyślałem o zmianie na Audiolaba 8000s.

Z drugiej jednak strony, teoretycznie największy wpływ na dźwięk mają głośniki, dlatego myślę o Dali 450 bądź 850, tylko czy podoła im mój wzmacniacz, a z czasem wymienię go na Audiolaba.

Niestety nie mam możliwości osłuchania się z innymi zestawami, więc polegam na informacjach od użytkowników.

Może nie jest to najmądrzejsze, aczkolwiek jak inaczej ? Zestaw który posiadam i z którego jestem zadowolony skompletowałem kierując się opiniami oraz poradami z forum dawno temu.

Generalnie mój zestaw gra dużym, ciepłym dźwiękiem, bardzo mi to pasuje (min. dlatego przy ewentualnej wymianie głośników myślę o Dali) ale ma bardzo rozlazły bas. Dowiedziałem się, iż to domena mojego wzmacniacza (NAD 3240PE) dlatego pomyślałem o zmianie na Audiolaba 8000s.

Z drugiej jednak strony, teoretycznie największy wpływ na dźwięk mają głośniki, dlatego myślę o Dali 450 bądź 850, tylko czy podoła im mój wzmacniacz, a z czasem wymienię go na Audiolaba.

No właśnie. Brzmienie kolumn ci odpowiada ale nie są dobrze wysterowane. Identyczną sytuację miał mój szwagier. Ma bardzo dobre głośniki Elac 187, które potrafią zagrać dużym, przestrzennym i świetnie kontrolowanym dźwiękiem. Jednakże napędzane były HK 3490 i dźwięk był rozlazły, kluchowaty mało czytelny (mimo że to dość jasne kolumny). Podłączyliśmy jego kolumny pod mojego Audiolaba i to był wręcz szok jak one potrafią zagrać z dobrym wzmacniaczem (byle nie jasnym). Sprzedał więc HK i kupił Cambridge Audio Azur 651a i dźwięk zmienił się o 180 stopni. W jego wypadku zmiana kolumn nic by nie dała. Tak więc nie zawsze wymiana kolumn przyniesie poprawę w jakości dźwięku. Wypożycz ze sklepu jakiś wzmacniacz (to nic nie kosztuje) i sprawdź jak twoje kolumny zagrają z czymś lepszym. Nie szukaj tylko ciepłych wzmacniaczy.

Gość numik

(Konto usunięte)

Hmmm....

C

Co chciałbym zmienić...

Generalnie chciałbym przejść na wyższy poziom i w sumie tak się nad tym zastanawiając moje pytanie powinno brzmieć od czego zacząć?

Jednakże mam świadomość, iż inwestując w jedne element na kolejną zmianę musiałbym sporo poczekać.

Co mi przeszkadza...

Niestety nie mam możliwości osłuchania się z innymi zestawami, więc polegam na informacjach od użytkowników.

Może nie jest to najmądrzejsze, aczkolwiek jak inaczej ? Zestaw który posiadam i z którego jestem zadowolony skompletowałem kierując się opiniami oraz poradami z forum dawno temu.

audiolab 8000s + dali to naprawdę świetne połączenie j/w, mam w domu, bomba z Zensor 5. Jesli zmienię to tylko na lampkę Mingdy. Poza tym Audiolab jest najlepszy w łączeniu z kinem domowym, najłatwiejszy (taka dodatkowa zaleta)

• 4 tygodnie później...

Postanowiłem odświeżyć temat.

Dojrzałem chyba do wymiany kolumn.

Na dzień dzisiejszy mam trzy typy:

Audio Academy Hyperion III

ESA VIVACE XT3

Audio Physic Virgo

Oczywiście mam świadomość, iż mój stary Nad nie do końca pozwoli rozwinąć się owym głośnikom, ale postanowiłem zacząć przebudowę zestawu od głośników i zastanawiam się czy w zestawianiu które przytoczyłem któraś konstrukcja szczególnie do Was przemawia. Czy któraś konstrukcji klasowo odbiega od innych? Celuję w używki, a wszystkie wymienione oscylują w granicach 2.5k.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.