Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle że Ty miałeś chyba seryjny, a tu do porównań został wykorzystany jakiś modyfikowany.

Nie do końca...ale nie znam szczegółów, choć wiem kto zna;-)

Wadia 3200 też była mocno modyfikowana przez p. Fikusa, a i tak poczciwa Theta to inna bajka (dla mnie lepsza)

Marslo - sorki, że to trochę off w Twoim wątku, ale ja nikogo do niczego nie namawiam, chyba że w kwestii instrumentów;-)

To jaki kto ma system, jaki typ odtwarzania preferuje itp, to sprawa indywidualna, a jej celem powinna być satysfakcja posiadacza. I nic więcej....

Elb,

Ile Ty sie bedziesz jeszcze meczyl ?:)

Moj dsd only dac jest na Duelundach i NOS'ach, gra naprawde bardzo powaznie,choc ma "mikra"cene jak na hiend. Po dluzszym obcowaniu z dsd sklaniam sie nieco do opinii Stasia , ze PCM jest jednak wierniejsze.

Nie az tak bardzo, zeby zrezygnowac calkiem z daka Fikusa, ale jednak to bedzie tylko nisza dla mnie, a nie glowne granie.

Namacalnosc dzwieku i szczegolnie przestrzen - wybitne , jednak bas i kontury dzwieku sa zbyt obciazone znieksztalceniami w stosunku do hires pcm , przynajmniej moim zdaniem.

Zastrzegam sie, ze to nie jest jeszcze moja finalna opinia na 100 % - sluchanie na zmiane winyla, dsd i pcm daje zaleznie od dnia, pogody i nastroju rozne wyniki :)

Zdecydowany z Ciebie chlopiec. Z Psujonem bedzie podobnie. Ponoc sie nie sprzedaje juz wszyscy wiedza ze to chinska tandeta:)
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

PCM jest jednak wierniejsze.

Nie az tak bardzo, zeby zrezygnowac calkiem z daka Fikusa, ale jednak to bedzie tylko nisza dla mnie, a nie glowne granie.

Namacalnosc dzwieku i szczegolnie przestrzen - wybitne , jednak bas i kontury dzwieku sa zbyt obciazone znieksztalceniami w stosunku do hires pcm , przynajmniej moim zdaniem.

Mariusz , brawo !!!

W końcu doszedłeś do tego o czym piszę Tobie od jakiegoś czasu.

Myślę ,że posłuchanie dobrego napędu CD rozwieje do końca Twoje wątpliwości.

Teraz jeszcze przejdziesz z francuskich na włoskie wina i będą z Ciebie jeszcze ludzie ... ;)

Panie, Panowie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możemy być dumni, że Polak robi takie rzeczy. Recenzja należy do najbardziej entuzjastycznych jakie czytałem.

Ukryta Zawartość

Słuchałem ostatnio kilka razy Big 7 u znajomego. Za każdym razem mieliśmy zrobić porównanie do Meitnera MA-1 ale za każdym z 3 razy kończyło się na tym że zmienialiśmy tylko muzykę i słuchaliśmy przez kilka godzin po czym jechałem z powrotem do domu :D

W tą sobotę jesteśmy umówieni na porównanie w innym systemie (przy okazji bardziej do takiego celu się nadającym). Będzie level 4.5, Big 7 i MA-1. Zobaczymy co tego wyniknie. Spotykamy się co prawda głównie żeby porównać transporty pc-audio i najnowsze postępy jakie każdy wykonał w tej dziedzinie ale pewno jak zwykle najpierw wyłonimy najlepszy transport a później z jego pomocą porównamy DACi.

Recenzja z CA jest bardzo entuzjastyczna i rozumiem dlaczego taka jest ale zobaczymy na ile Big7 podciąga niedociągnięcia levelu 4.5. Bo ile wszystkie mi znane levele 3, 4.5 i teraz do jakiegoś stopnia Big7 to moim zdaniem fenomenalne urządzenia to nie są to urządzenia idealne oczywiście i w pewnych aspektach obdarowują jak żaden inny znany mi DAC to w innych z kolei im nieco brakuje. Jak zwykle, życie to handel wymienny.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

O cześć! Nadal za kanałem:) Czego teraz słuchasz? Jak wygląda sprawa transportów? Słuchaliście już auralic aries?

A propos Lampizatora poniżej wpis z formu CA: tu jest wąrkie gardło.

Thank you Steven. Well written! Entertaining to read plus in-depth analysis. I have followed the Lampizator progression for a little more than a year. Issues that hold me back from buying Lampizator include reliability, access to USA based support, and a general feeling that there is no set model configuration. I don't know what I would be buying. Is every Lampizator different?

Pododbnie Sounddeco (kolumny). Ludziom brakuje przebicia się z produktem, budowania imagu. To wszystko jest "szeptany" marketing - w czasach internetu może to i dobre, ale fajnie byłoby gdyby Lampi został takim kultowym AudioNotem.

Gość cybant

(Konto usunięte)

O cześć! Nadal za kanałem:) Czego teraz słuchasz? Jak wygląda sprawa transportów? Słuchaliście już auralic aries?

A propos Lampizatora poniżej wpis z formu CA: tu jest wąrkie gardło.

Thank you Steven. Well written! Entertaining to read plus in-depth analysis. I have followed the Lampizator progression for a little more than a year. Issues that hold me back from buying Lampizator include reliability, access to USA based support, and a general feeling that there is no set model configuration. I don't know what I would be buying. Is every Lampizator different?

Pododbnie Sounddeco (kolumny). Ludziom brakuje przebicia się z produktem, budowania imagu. To wszystko jest "szeptany" marketing - w czasach internetu może to i dobre, ale fajnie byłoby gdyby Lampi został takim kultowym AudioNotem.

Przy takim wykonaniu ...raczej nie zostanie ...

Dobry dźwięk ....fleja techniczna ....

Byle jakich firm z pomysłem jest dużo w Polsce...to taka nasza cecha..

Wiązanie traf sznurkiem i drewno pod zasilaczami ...świadczą o niechlujstwie ..

W F1 też mają drewno u podstawy bolidu ;)

Aeries nie słuchaliśmy i się nie zapowiada bo wszyscy zainteresowani plikami dłubią w PCetach :)

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Amber DSD jest już w środku przyzwoicie wykonany.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Z tego co Lukasz mi niedawno mowil to niedlugo wszystkie daki maja byc na PCB, lacznie ze stopniem wyjsciowym nad ktorym pracowali 2 lata. Najpierw sie ludzie wkurzali za montaz na pajaka a teraz pewnie bedzie krytyka z drugiej strony ze na PCB :)))

Z tego co Lukasz mi niedawno mowil to niedlugo wszystkie daki maja byc na PCB, lacznie ze stopniem wyjsciowym nad ktorym pracowali 2 lata.

i zagra gorzej! Pajak ma swoje wielkie plusy.

Niestety te lampy w Big7 bardzo slychac, sa mocne strony takie jak brak ostrosci i pewna duza fizjologicznosc dzwieku, jednak slychac ogromne znieksztalcenia instrumentow glosow, basu jak i przybrudzenie dzwieku - owszem jest to strawne. Niestety polprzewodniki maja swoja precyzje i niestety na kazdej lampie to slychac, to jednak uzyskanie braku ostrosci i fizjologicznosc dzwieku na tranzystorach to jest wyzsza szkola jazdy. Ale mozna! ;)

Trzeba tez przyznac ze podczas prezentacji na AS2014 zastosowali dosc trudny technicznie material muzyczny i bylo calkiem dobrze, w innych pokojach stosowano bardzo latwy dla sprzetu material. Bardzo dobrze to swiadczy o lampizatorze Big7.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

(na chwilę obecną, Jriver nie widzi mi na przykład jako całych albumów plików dff, a SACD ISO nawet nie wspominając).

To trochę dziwne .Dalej masz ten problem?

U mnie plik DFF+CUE widzi i odtwarza tak samo SACD ISO bez problemu

Fakt JRiver czasem bywa kapryśny

Pliki DFF często są kompresowane ( DST ) i jeśli są w takiej formie wyplątane z materiału

(bez dekompresji), to mogą być nieczytelne. Może wystarczy tylko rekonfiguracja programu.

Nie mam chyba plików CUE do tych dff.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Plik CUE jest plikiem opisowym "spisu treści zawartości". Jeśli cała płyta jest w jednym pliku, to plik CUE pełni

rolę nawigatora, ale nie jest niezbędny aby ten plik odtworzyć - oczywiście tylko jako całość, bez znaczników.

Dla pojedynczych utworów plik CUE jest nieistotny.

Pliki DFF często są kompresowane ( DST ) i jeśli są w takiej formie wyplątane z materiału

(bez dekompresji), to mogą być nieczytelne. Może wystarczy tylko rekonfiguracja programu.

Z plikami dff (z niektórymi) wyodrębnianymi z ISO bywa ten problem ,że czasem nie zachowują ''stabilnie''metadanych,tagów np po zmianie nazwy katalogu czy przenoszeniu plików w inną lokalizacje, foobar też ma z nimi problem ,ale je widzi i odtwarza. Dodatkowo pliki dst64 mają zmienny bitrate coś jak vbr i tu JRiver i foobar mają kłopoty z odczytem informacji o pliku foobar potrafi się zawiesić ,albo mocno zniekształca dżwięk,ale nie zawsze .Co najdziwniejsze ISO ''dawcę ''odtwarza poprawnie .Z plikami dsf nie ma tych problemów można je nawet tagować w programie MP3tag.

Oczywiście piszę o DSF - philpsowski DFF o kant rozbić, a poza tym nie jest w pełni kompatybilny, większość

playerów DSD akceptuje tylko DSF, a możwliwość tagowania jest oczywiście bezcenna.

Elb - proponuję raz jeszcze rozplątać ISO do plików DSF i pozbawić je kompresji DST - to najczystsza forma

DSD z którą na pewno nie będzie problemów.

Konkluzja z kolejnego bardzo pochlebnego testu Lampi dsd dac w oparciu wylacznie o pliki dsd roznej klasy i jakosci :

Conclusion

I initially wondered if Lampizator's purist approach of filtering and then amplifying the music offer advantages over more traditional units that use DAC IC Chips and more complex circuitry. And I asked myself how would the unit sound—warm and with deep bass, like other tube-based designs I've heard over the years? And of course, would it sound "analog" or "digital"?

As I noted in the burn-in section, the DSD DAC sounds very clean and clear out of the box. When the burn-in period is completed, it doesn't sound analog or digital at all—it sounds musical. The DSD DAC is also very crank-able—you can turn the volume up very high, and it continues to provide excellent detail, sound field depth and clarity, even at high volume levels, and all with a very musical sound. In short, this is almost more of a musical instrument than an audio component. This is perhaps the best compliment I can pay to the unit and its developers.

Lampizator's 5th Generation DSD DAC is one of the few audio components I have heard that makes an immediate impression. You know that you are hearing a very special product, one that will improve the sound coming from your system. It's a component that has you questioning the balance of your system components, and wondering if even better sound is possible by some additional upgrades. It provides musical enjoyment that outperforms competing products at several times the price.

The Lampizator DSD DAC is a product you will want to audition if you are in the market for very high quality music listening at $3800—and even significantly above that price. Once you hear it, I'm betting it will be on your short list of products to consider for the next audio component you buy.

Yes, it's that good.

Caly test autorstwa Brian'a Moura tu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Conclusion

Ciezko chyba porownywac BIg7 ktory sluchalem do Lampiego 5 ( ktorego nie slyszalem, sluchalem chwile 4 ) ale wydaje mi sie ze pewne wspolne cechy pozostaja. I w zwiazku z tym moge zgodzic sie w duzym % z ta recencja. Jednak brakowalo mi w 4 jak i w Big7 rozdzielczosci mikroszczegolow i jednak naturalnych barw, barwy sa przybrudzone i to mocno.

Ale z pewnoscia jest to muzykalny sprzet i wielu DAC-om lamie kark w tej kategorii.

Jednak brakowalo mi w 4 jak i w Big7 rozdzielczosci mikroszczegolow i jednak naturalnych barw, barwy sa przybrudzone i to mocno.

jakie są przetworniki w lampi. level 4 i 7 ?

jakie są przetworniki w lampi. level 4 i 7 ?

W Big7 jest ESS9018 sabre z tego co wiem, ale co ma tutaj do tego przetwornik jesli cala jego ultra rozdzielczosc, ultra liniowosc, niskie intemodulacyjne oraz THD blyskawicznie zostaja zajechane ciezkim walem w postaci lampy...? ;) Gdzie tu 24 bity? :D nie sadze aby ten DAC mial realna rozdzielczosc 14 bitow. Kazdy scalak tak naprawde przy lampie zachowa sie podobnie - takie sa fakty!

Nie oszukujcie sie zwolennicy lamp te powyzsze parametry rowniez slychac, oczywscie cos za cos, lampa w naturalny sposob uzyskuje fizjologicznosc dzwieku ktora jest wyjatkowo cenna nawet bardziej niz te parametry. ale wazne jest jedno i drugie, a tego drugiego lampiemu jednak tragicznie brakuje. To jednak prezentacja jaka oferuje jest i tak warta swej ceny i lepsza niz wiekszosc nawet drozszych krzykaczek tranzystorowych.

w Big7 rozdzielczosci mikroszczegolow i jednak naturalnych barw, barwy sa przybrudzone i to mocno.

Miałem Big 7 u siebie i nie mogę się zgodzić z w/w opinia. Moim zdaniem barwa w BIG 7, szczególnie w trybie pure DSD (tylko filtr dolnoprzepustowy zamiast tradycyjnej kości przetwornika w torze), jest wybitna.

Już tyle rzeczy było wybitnych a po zderzeniu z rzeczywistością wychodziło to bardzo różnie, może napisz że Tobie się podobało.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Już tyle rzeczy było wybitnych a po zderzeniu z rzeczywistością wychodziło to bardzo różnie, może napisz że Tobie się podobało.

Widzę, że ostatnio włączyłeś tryb kontestowania moich wpisów. Szkoda, że popadłeś przy tym w automatyzm, zamiast dokładnie czytać to co napisałem. A napisałem jasno i wyraźnie - 'Moim zdaniem'.

Miałem Big 7 u siebie i nie mogę się zgodzić z w/w opinia. Moim zdaniem barwa w BIG 7, szczególnie w trybie pure DSD (tylko filtr dolnoprzepustowy zamiast tradycyjnej kości przetwornika w torze), jest wybitna.

Nie jest zla, ale nie jest taka jak w naturze - jest szara, to nie jest barwa ktora maja wybitne gramiaki np albo live koncerty moim zdaniem duze odstepstwo od normy.

Miałeś w domu czy tylko słuchałeś na audio Show ? Jeżeli to drugie to jak możesz oceniać komponent w oderwaniu od całej reszty ?

Ja miałem Big 7 przez tydzień u siebie w systemie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.