Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Rafaell, daj już spokój i nie błądż, bo to jakiś kolejny post-stasiopowy bełkot.

Ja tylko w sprawie kontrabasu odrębne zdanie od całości i Stasiop-a!

Proszę wytłumacz mi bo nie rozumiem. Słucham kontrabasu na 15" pędzonych w klasie D z DF1000 słuchanych prawie na 40m2 i wiem że na większym metrażu można jeszcze realniej mimo że czasem z glośników kontrabas może podobnie jak w realu zalać całe pomieszczenie swym dźwiękiem; jest go wszędzie pełno, po prostu nużamy się w oceanie basu !

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

XRCD lepsze od pierwszego tloczenia vinyla :D opowiem tutaj ludziom od vinyli ze w Polsce tak uwazaja, ciekawe czy bedzie mina politowania czy skromny usmiech? :D

Dla mnie wpis roku 2015 :D :D :D, a dopiero sie zaczal! ;)

No dobra panowie, poddaje sie, nie znam sie na waszym High-endzie :D :D :D ZADOWOLENI??

Kontrabasów jest tyle, co grających na nim. Daj spokój Rafaell - inaczej brzmi bas z dużym piecem, inaczej z małym, jeszcze inaczej jak podczas nagrania dodasz mu trochę prądu, żeby usłyszeć palec - szkół jest bardzo dużo, ale jedną wspólną jest to, że przeważnie nie stroją kontrabasiści.

Parker's Mood

10/10 jest pierwsze tloczenie na vinylu. a teraz mozecie sobie drwic, ja mam tez dobry ubaw! :D

Ja ci przyznaje rację.Pierwsze tłoczenie na winylu,to jest nr.1....potem reszta.

Chyba,że skopany ma ktoś system a to się zdarza.

To słyszy jak gra jego system i może tylko wyrazić taką opinie.Dodałbym jeszcze,że od pierwszego wydania może zagrać lepiej ....taśma matka.

Póki nie pokażesz,że je posiadasz to dla mnie jesteś zwykłym kłamcą.

To też fakt trzeba je mieć.....pierwsze tłoczenie.

ale jedną wspólną jest to, że przeważnie nie stroją kontrabasiści.

Tu sobie kolejną rzecz odpowiedziałeś żeby nauczyć się dobrze grać na kontrabasie to pierwsze pół roku nauki to rozróżnianie dźwięków na najniższych częstotliwościach (ucho w tym zakresie jest mało czułe i wymaga gruntownego treningu!). To samo dotyczy odtwarzania tych dźwięków; sprzęt to po prostu musi umieć zrobić!!! Na małych 8-10-12' popierdułkach masz zafałszowanie basu efektem Dopplera; wysoki skok ruchu membrany do przodu generuje dźwięk o wyższej tonalności a do tyłu o niższej niż jest w realu!!! Taka tam sobie fizyka :)

Jeszcze jedna sprawa odnośnie odtwarzania basu z gramiaka; z dobrym szlifem np. Micro Line i napędem liniowym bas z czarnego rowka może być genialny! Słuchałem oryginalnych (1 tłoczenia) nagrań Cześka Niemena na pogardzanej Muzie i miałem przysłowiowy opad szczęki!!!

To słyszy jak gra jego system i może tylko wyrazić taką opinie.Dodałbym jeszcze,że od pierwszego wydania może zagrać lepiej ....taśma matka.

Juz NIE, bo jest stara, a vinyl ciagle z pierwotnym odcisnietym wzorcem! Dlatego tez, XRCD nie ma szans nawet zblizyc sie do pierwszego tloczenia, nie mowiac juz o strasznych kombinacjach na dzwieku w XRCD, ktore robia z tego materialu spory chlam. Ale kto to wie...

To ty też się znasz na kontrabasie Rafaell? Nie wiedziałem! Myślałem, że jesteś tylko biegły w gitarach, kablach, bieganiu, mikrofonach, nagraniach, miksie, masteringu, głośnikach, zwrotnicach... i w ogóle. Ale chylę czoła - dobrze mieć znajomych, którzy znają się na wszystkim.

Juz NIE, bo jest stara, a vinyl ciagle z pierwotnym odcisnietym wzorcem! Dlatego tez, XRCD nie ma szans nawet zblizyc sie do pierwszego tloczenia, nie mowiac juz o strasznych kombinacjach na dzwieku w XRCD, ktore robia z tego materialu spory chlam. Ale kto to wie...

O jeziu jeziusićku? Ćoś śtraśnego! Ni ma szans? O jej! Powiedz Stasiop, ilu nagrań XRCD słyszałeś w swoim audiofilskim życiu? Zapewne znasz wszystko i porównywałeś z pierwszym tłoczeniem na winylu? To rozumiem - fachura to fachura! Byłbym zapomniał - Stasiop, jesteś the best!

Parker's Mood

dobrze mieć znajomych, którzy znają się na wszystkim.

Czyli na.......niczym.

Juz NIE, bo jest stara, a vinyl ciagle z pierwotnym odcisnietym wzorcem!

Bez komentarza.

Jest bez sensu.

To ty też się znasz na kontrabasie Rafaell? Nie wiedziałem! Myślałem, że jesteś tylko biegły w gitarach, kablach, bieganiu, mikrofonach, nagraniach, miksie, masteringu, głośnikach, zwrotnicach... i w ogóle. Ale chylę czoła - dobrze mieć znajomych, którzy znają się na wszystkim.

No cóż mam swoje lata.

Bez komentarza.

Jest bez sensu.

Ma sens jak zapoznasz sie z wykresem starzenia sie tasmy matki (ktory jest na wczesniejszej stronie) i spadkiem jakosci wraz z czasem.

Tasma sie starzeje i jakosc spada, a vinyl trzyma ciagle to samo, pod warunkiem ze nie jest grany i porysowany i z mala iloscia odtworzen.

znasz na kontrabasie

Znam a raczej znalem się na jednym kontrabasie .Jakieś 4 lata temu ''w przypływie geniuszu" dla ozdoby kupiłem okazyjnie na bazarze na Kole kontrabas albo basetlę mam parę kroków tam z domu.Moja żona nie była specjalnie zachwycona,ale jest pobłażliwa dla mnie i chyba mnie lubi,a ja zdałem sobie sprawę że zawsze chciałem go mieć.Nie wyglądał najlepiej ale po wypucowanniu i nabłyszczeniu zyskał na wyglądzie.Niestety nie stroił i miał dorabiany i popsuty podstawek jak się póżniej okazało wchodził też w interakcję z głośnikami podczas odtwarzania muzyki coś jak pogłos a najgorsze że strasznie śmierdział starym strychem (sorry Grześ).Spżedałem go z ulgą ale i lekkim żalem,fotek nie mam nie dokumentuje wszystkich swoich złotych pomysłów.:)

Ma sens jak zapoznasz sie z wykresem starzenia sie tasmy matki (ktory jest na wczesniejszej stronie) i spadkiem jakosci wraz z czasem.

Tasma sie starzeje i jakosc spada, a vinyl trzyma ciagle to samo, pod warunkiem ze nie jest grany i porysowany i z mala iloscia odtworzen

A tak poza tym to wszystko w porządku? Dlaczego Stasiop nie wykształciłeś się w kierunku inżynierii audio? Byłbyś zapewne ciekawym inżynierem od nagrań i miksu - czy żałujesz, że jesteś nieświadomy tego o czym prawisz? Jaki jest sens tych wszystkich bzdur, które wygłaszasz i ogłaszasz? Czy w prywatnych spotkaniach też opowiadasz takie historie?

Parker's Mood

Ze co, ze XRCD gra dobrze? :D :D :D Nie ma bardziej spapranych nagran niz XRCD

XRCD gra moim zdaniem wybitnie, czesto lepiej niz wiele Hi-resow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W sumie, to tylko krowa nie zmienia zdania, ale skąd u StasioP-a aż taka iluminacja ?

Zmiana diety czy może ziółek ? Ciężko ogarnąć co w tej głowie siedzi ...

Ukryta Zawartość

Marku bzdury to ty piszesz co logicznie latwo wykazac jak przeanalizuje sie twoje wpisy, nie moja to wina ze logicznie nie trzymaja sie one kupy, twoje wypowiedzi rowniez sa pelne jadu jak i braku szacunku do kolegow z forum. To tylko twoja wina i twoja karma, przemysl to sobie. Jak widzisz trzymam poziom i staram sie byc kulturalny w stosunku do ciebie a ty, juz kilka razy posunales sie za daleko, sam pokazales ze twoja klasa to ... i jeszcze nie potrafisz przyznac racji chociaz argumentami jestes przycisniety do sciany, tak juz masz i taki masz poziom, sam wiesz jaki...

Dziekuje za uwage! :)

p.s. I sluchaj swoich XRCD nic mi do tego, chcialem tylko przedstawic swoje argumenty, uwazam ze byly one logiczne.

Bodex tak bylo, nie przecze, wraz z rozwojem DAC-a jednak zmienilem zdanie, zrobilem duzo wieksza rozdzielczosc i pozwolilo mi to uslyszec czym faktycznie jest XRCD.

Jak dla mnie każde urządzenie "tworzy dźwięk" podczas jego odtwarzania.

Nazywam to jego sygnaturą brzmienia.

Cyt: "Odtwarzanie jest procesem wydobywania danych z pamięci. Nie polega on na prostym i dokładnym reprodukowaniu danych pamięciowych; podobny jest raczej do rekonstruowania niż dokładnego odzwierciedlania zapamiętanych informacji.

Źródło Wikipedia.

A nie powinno być tak, że urządzenie (jako martwy byt, bez możliwości kreowania czegokolwiek) odtwarza dźwięk - i powinno to robić możliwie wiernie, w zależności od użytej technologii, zaawansowania technologiczno-konstrukcyjnego itp...

Źródło wikipedia to syf, niestety;-(

No, to na dobranoc dostaniesz wersję DSD i teraz niech wszyscy trzymają się poręczy ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marku bzdury to ty piszesz co logicznie latwo wykazac jak przeanalizuje sie twoje wpisy, nie moja to wina ze logicznie nie trzymaja sie one kupy, twoje wypowiedzi rowniez sa pelne jadu jak i braku szacunku do kolegow z forum. To tylko twoja wina i twoja karma, przemysl to sobie. Jak widzisz trzymam poziom i staram sie byc kulturalny w stosunku do ciebie a ty, juz kilka razy posunales sie za daleko, sam pokazales ze twoja klasa to ... i jeszcze nie potrafisz przyznac racji chociaz argumentami jestes przycisniety do sciany, tak juz masz i taki masz poziom, sam wiesz jaki...

Stasiop, ja naprawdę mam kogo szanować, również i na forum, ale wybacz - nie mogę szanować przygłupów, do których i ciebie zaliczam. Jesteś fantastą i opowiadaczem histerii - to wszystko. Nie mam ci za złe, że jesteś bajko-pisarzem, bo tacy też są potrzebni. Z logiką to ty masz mało wspólnego i tu nie ma co analizować - można jedynie się pośmiać, czego i tobie życzę. Śmiej się twarzo!

--------------

Moderowano: proszę powstrzymać sie od wycieczek personalnych i zachowac kulturę.

Podstawa: § 6. 5.a Regulaminu.

Parker's Mood

A tak poza tym to wszystko w porządku? Dlaczego Stasiop nie wykształciłeś się w kierunku inżynierii audio? Byłbyś zapewne ciekawym inżynierem od nagrań i miksu - czy żałujesz, że jesteś nieświadomy tego o czym prawisz? Jaki jest sens tych wszystkich bzdur, które wygłaszasz i ogłaszasz? Czy w prywatnych spotkaniach też opowiadasz takie historie?

To o taśmie matce i winylu to akurat prawda.

Jedynym masterem jaki jest i pozostanie, jest cyfra!

Dlatego tez XRCD robione jest zawsze z tasmy matki :D Brawo! :D

GENIALNE! :D a jakie logiczne!

MarkN co ty tam robisz w Chicago bo z muzyka jak i masteringiem to ty nie masz NIC wspolnego? ;) Innym mozesz sciemke walic ale tutaj kilka rzeczy z toba mocno nie gra!

Dlatego tez XRCD robione jest zawsze z tasmy matki :D Brawo! :D

I to świadczy o wyjątkowości tega mastera ignorancie! Znów sobie sam zaprzeczasz, bo przecież XRCD jest tekie złe! Wygląda na to, że twe histerie są wtedy dobre, kiedy ci pasują, żeby były dobre! Jeszcze raz ci powiem, że masz bardzo mało do powiedzenia zarówno w kwestiach muzycznych jak i stricte dżwiękowych. Nie jest moją winą, że ignorujesz mądrzejszych od siebie - i to jest twój problem! Posiadasz całą armię kompleksów, ale masz jeszcze czas na naprawę twrarzy - uśmiechaj się, uśmiechaj!

Parker's Mood

I to świadczy o wyjątkowości tega mastera ignorancie!

???

Czy ty sie dobrze czujesz? Przeciez ten master o plycie o ktorej piszemy powstal na tasmie analogowej? ;) a pozniej piszesz ze mastery to tylko cyfrowe sa, jak 99% XRCD to mastery z analogowych tasm matek.

Oj MarkN odkryles karty, mysle ze ty w tym Chicago to z mlotkiem pewnie latasz a nie w studio? ;)

MarkN co ty tam robisz w Chicago bo z muzyka jak i masteringiem to ty nie masz NIC wspolnego? ;) Innym mozesz sciemke walic ale tutaj kilka rzeczy z toba mocno nie gra!

Ale kto ignorancie mówił, że mam coś wspólnego z masteringiem? Coś ci się już zupełnie pokręciło w tym łbie! Po prostu wiem na czym on polega i to wszystko! Wiem też na czym polega miks nagrania, tysiąc razy ważniejszy od masteringu, o którym ty nie masz zielonego pojęcia! Zresztą często mylisz te dwa pojęcia ze sobą. Poza tym jestem w studio nagranianiowym kiedy chcę i mogę się przyjrzeć z bliska jak to się wszystko odbywa, o którym to procesie też nie nie masz zielonego pojęcia, a na forum próbujesz odgrywać inżyniera - jakbyś nie strzelił, to będzie pudło! A wiesz dlaczego? Bo ja mówię prawdę i nie zmyślam historii!

--------------

Moderowano: proszę powstrzymać sie od wycieczek personalnych i zachowac kulturę.

Parker's Mood

No wiem ze mowisz prawde ale w tym studio to co najwyzej to mozesz gwozdzie do scian wbijac bo na temat muzyki jak i sprzetu pojecie masz nikle!

--------------

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.