Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiesz Stasiu , nie uzywam nic slodkiego ani mleka.

Tylko wino, kobieta i spiew .

A na powaznie, nie slyszalem jeszcze trana, ktory dorownalby barwa mojemu zestawowi. Moze jakies kosmicznie drogie trany to umieja, dajac jeszcze lepsza rozdizelczosc, ale ja nie chce kupowac tych najdrozszych sprzetow.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Staszek , Mariusz ma trochę racji w tym co pisze.

Również kol. audioholik zwrócił Tobie uwagę ,że nie jest do końca tak jak Tobie się wydaje.

To ,że Twój dac będzie przeźroczysty i bez smaku jak woda destylowana to na prawdę nic nowego.

Takich dac-ów na rynku jest sporo.

Sztuka jest zrobienie takiego urządzenia , które spodoba się nie Tobie tylko tym co mają go kupić.

To ,że wzorcowo urządzenie powinno być neutralne i nic od siebie nie dodawać to w pewnym sensie jest prawdą.

Problem leży jednak w jego odbiorze przez słuchacza.

Tego typu urządzenia są po prostu męczące na dłuższą metę i przez swoją neutralność grają bezdusznie i mechanicznie.

Urządzenie odtwarzające muzykę zawsze narzuca swoją sygnaturę brzmienia nawet tą , którą Ty nazywasz neutralną.

Na takim urządzeniu będą co najmniej problemy z prezentacją głosów ludzkich i ich barwą.

Konstruowanie urządzenia neutralnego to jak gotowanie zupy z samej wody.

Z tego, co pamiętam ( jeśli się mylę, proszę mnie poprawić) Stosiop pisał, że używa do odsłuchu słuchawek HD 600. Czy one są neutralne?

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

A ja uważam, że zbyt często myli się tzw. neutralność z bezdusznością, suchością, czy mechanicznością. Gdyby tak było to dotyczyło by to wtedy samej muzyki. Dla mnie urządzenia neutralne to takie, które nic od siebie nie dodają, ale potrafią oddać barwę, wybrzmienia i wszystko co jest zawarte w materiale muzycznym. Powszechnie uważane za neutralne suchotniki są po prostu słabo skonstruowanymi urządzeniami i tyle. Są jednak osoby, które to lubią.

Ale banały Pan pisze i jeszcze mi na złość bo w moim kierunku ta aluzja z tymi rubinami.

Man dla Pana taki fingiel wyślizgany już,ale grawerowany ręcznie ornamentem w postaci drzewa świerkowego,zainteresowany Pan?

Jakby co to tego Lampiego Golden Gate bym na testy wziął,jeśli producento-konstruktor-dystrybutor ma go jeszcze u siebie.

Mam nawet troszkę inne lampki do wetknięcia i tańsze niż wymienione tu 700 usd i dużo starsze i chyba bez słuchania można powiedzieć lepsze

Bo ten facet z Torunia tez ma go,ale gdyby był na miejscu to chętnie bym pozyczył i potem rzetelnie opisał

Piotrek,

Nie wysilaj sie, w Twoim wieku to niezdrowo.

I pisz na temat czyli o lampizatorze dsd dac.

Po co Ci ten kolejny nick, przeciez kazdy Cie rozpoznaje po 2 pierwszych zdaniach.

Konto w trakcie usuwania

Rozumiem, ze kolega modrzew ani Rafaell nie sluchali, tylko sa podatni na trolling , coz mozna i tak.

Prosze napisac cos, o czym nie wiemy, a nie powtarzac jak papugi po naczelnych trollach.

Jak można tego posłuchać,jak się nie da...podobno.Pomijam papugi obojętnym milczeniem....na razie.

Jakby co to tego Lampiego Golden Gate bym na testy wziął,jeśli producento-konstruktor-dystrybutor ma go jeszcze u siebie.

Problem w tym,ze nie wiadomo nic w tej sprawie.Gdzie jest i jak z odsłuchami.Tylko,że cena podobno mocno.......... odstrasza.

Pomijam papugi obojętnym milczeniem....na razie.

Nie jest moim celem prowokowanie utarczek slownych, prosze tylko o zachowanie elementarnych zasad dyskusji na forum tj nie powielac uprzedzen i opinii bez samodzielengo odsluchu w swoim systemie.

Konto w trakcie usuwania

No wlasnie wiem oczym mowisz, ja tez zachwycalem sie glosami Cola z DSD ale pozniej dorwalem stara plyte w PCM i dopiero tam jest prawdziwa barwa Cola, roznica jeden do stu na korzysc PCM. Mowiac krotko w PCM Cole spiewa jak na zywo i jest naturalnie obecny a w DSD jest milo, watowato, cieplo i spokojnie. Jeden do stu, jedyne slowa ktore cisna mi sie na usta i sa odpowiednie.

Tylko widzisz Stasiop, Steve Hoffman, który wykonywał te transfery Nat King Cole i miał przyjemność porównania ich do analogowych masterów w studio (na wielu konwerterach) sam przyznał że barwa jego głosu została utrwalona idealnie na tych transferach DSD. Także co Ty tam słyszysz na tych wersjach PCM jako "prawdziwe" jest zwyczajnie "inne" niż na masterze.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dla mnie urządzenia neutralne to takie, które nic od siebie nie dodają, ale potrafią oddać barwę, wybrzmienia i wszystko co jest zawarte w materiale muzycznym. Powszechnie uważane za neutralne suchotniki są po prostu słabo skonstruowanymi urządzeniami i tyle.

Dobrze to określiłeś Aero. Słowo neutralny jest często nadużywane zwłaszcza przez recenzentów. Stosuje się je zazwyczaj wtedy gdy nie za bardzo można wprost napisać że dźwięk jest nudny i mało wciągający;-)

A ja uważam, że zbyt często myli się tzw. neutralność z bezdusznością, suchością, czy mechanicznością. Gdyby tak było to dotyczyło by to wtedy samej muzyki. Dla mnie urządzenia neutralne to takie, które nic od siebie nie dodają, ale potrafią oddać barwę, wybrzmienia i wszystko co jest zawarte w materiale muzycznym. Powszechnie uważane za neutralne suchotniki są po prostu słabo skonstruowanymi urządzeniami i tyle. Są jednak osoby, które to lubią.

+2

Doskonały post, w ramkę oprawić.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

sam przyznał że barwa jego głosu została utrwalona idealnie na tych transferach DSD

Czy ja dobrze rozumiem? Ze potrafil ocenic swoj glos z perspektywy trzeciej osoby? Barwa bedzie zmieniona jako ze swoj glos slyszymy czesiowo z wnetrza jako ze struny glosowe siedza wcale nei tak daleko uszu.

Czy ja dobrze rozumiem? Ze potrafil ocenic swoj glos z perspektywy trzeciej osoby?

Jego, czyli Nat King Cole'a.

Steve Hoffman jest inżynierem od masteringu, nie wokalistą ;)

Dobrze to określiłeś Aero. Słowo neutralny jest często nadużywane zwłaszcza przez recenzentów. Stosuje się je zazwyczaj wtedy gdy nie za bardzo można wprost napisać że dźwięk jest nudny i mało wciągający;-)

Równie często nadużywanym i mylącym określeniem jest określanie urządzenia jako "transparentne". Ów mit transparentności znika jak postawi się dane urządzenie obok innego "transparentnego" DACa czy wzmacniacza, który - uwaga, uwaga -jednak brzmi inaczej.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Równie często nadużywanym i mylącym określeniem jest określanie urządzenia jako "transparentne". Ów mit transparentności znika jak postawi się dane urządzenie obok innego "transparentnego" DACa czy wzmacniacza, który - uwaga, uwaga -jednak brzmi inaczej.

Ale najpierw trzeba chociaż posłuchać kilku urządzeń a potem pisać dyrdymały o neutralności i transparentności ;)

Lepiej tego nie mogłeś ująć ;)

No to Lampi nie gra Machine Head. A TotalDac grał u mnie bez problemu. Nawet Chord Qute też go gra. I co to znaczy bas "dopalony" na DAC? Bas powinien być na transporcie. DAC powinien być równy.

DOKLADNIE! Jarku, kolega wlasnie wytlumaczyl to, co chcialem ujac w slowa. Moj DAC jest bardzo barwny i nasycony przy tym urzadzenia lampowe to kolorowe jarmarki i pozlacane zegarki. ;)

Również kol. audioholik zwrócił Tobie uwagę ,że nie jest do końca tak jak Tobie się wydaje.

To ,że Twój dac będzie przeźroczysty i bez smaku jak woda destylowana to na prawdę nic nowego.

Takich dac-ów na rynku jest sporo.

Chodzi mi o to ze nie ma zadnej preferencji, ze kazdy gatunek muzyczny jaki sie wrzuci zagra rowno ( co nie znaczy plasko! i bez pazura jesli trzeba, lub delikatnosci rusalki o poranku ) i z oddaniem prawdy, kazda plyta zagra inaczej, nie ma swojego charakteru, to nagranie narzuca charakter a nie odwrotnie jak to jest przy innych sprzetach rowniez i Lampizatorze, jak i Metronome tez troche.

Ciekawie moj DAC zaczal grac XRCD - ale nie bede sie wypowiadal aby nie draznic 'znawcow kolekcjonerow'

Rozumiem, ze kolega modrzew ani Rafaell nie sluchali, tylko sa podatni na trolling , coz mozna i tak.

Prosze napisac cos, o czym nie wiemy, a nie powtarzac jak papugi po naczelnych trollach.

Smacznego, mam inny gust i sie tego nie wstydze.

Stasiopowi chodziło o to że urządzenie nie tworzy dźwięku ale go odtwarza. I jest to cel właściwy.

No to Lampi nie gra Machine Head. A TotalDac grał u mnie bez problemu. Nawet Chord Qute też go gra. I co to znaczy bas "dopalony" na DAC? Bas powinien być na transporcie. DAC powinien być równy.

Mysle ze akuratnie takie gatunki muzyczne moga na Big7 wychodzic bardzo atrakcyjnie. Big7 to jest bardzo dobry DAC za te pieniadze, powtarzam sie, ale to prawda jest. Ja polecam, nic lepiej grajacego w tych pieniadzach sie nie znajdzie obecnie moim zdaniem i nie tylko juz moim.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Chodzi mi o to ze nie ma zadnej preferencji, ze kazdy gatunek muzyczny jaki sie wrzuci zagra rowno i z oddaniem prawdy,

Stanisławie ja zrozumiałem Twoją wcześniejszą wypowiedź.

Rozumiem też Twoje intencje i założenia konstrukcyjne ale :

Urządzenie odtwarzające muzykę zawsze narzuca swoją sygnaturę brzmienia nawet tą , którą Ty nazywasz neutralną.

i może jeszcze to :

Ów mit transparentności znika jak postawi się dane urządzenie obok innego "transparentnego" DACa czy wzmacniacza, który - uwaga, uwaga -jednak brzmi inaczej.

Teraz się rozumiemy? ;)

Stasiopowi chodziło o to że urządzenie nie tworzy dźwięku ale go odtwarza. I jest to cel właściwy.

Nie spotkałem jeszcze takiego urządzenia ;)

Jak dla mnie każde urządzenie "tworzy dźwięk" podczas jego odtwarzania.

Nazywam to jego sygnaturą brzmienia.

Cyt: "Odtwarzanie jest procesem wydobywania danych z pamięci. Nie polega on na prostym i dokładnym reprodukowaniu danych pamięciowych; podobny jest raczej do rekonstruowania niż dokładnego odzwierciedlania zapamiętanych informacji.

Źródło Wikipedia.

Nie spotkałem jeszcze takiego urządzenia ;)

Jak dla mnie każde urządzenie "tworzy dźwięk" podczas jego odtwarzania.

Nazywam to jego sygnaturą brzmienia.

Kwestia skali, są takie które w nagrany materiał ingerują w minimalnym stopniu. I to jest sens pojęcia Hi-Fidelity. Hi-Fidelity oznacza wysoką wierność odtworzenia wprowadzonego sygnału
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.