Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie żartuj :)

ŁF od pięciu lat to robi oficjalnie o ile wiem i najwyraźniej wie jak, nie licząc lat w DIY. Ludzie na forach jakoś nie niszczą go za awaryjność. Zresztą jak już przy faktach jesteśmy, znasz statystykę awarii Lampizatora? Masz tutaj jakiś konkretny punkt zaczepienia? Takie wróżenie z fusów "a bo sie bedo psuły!" nikomu nic nie daje oprócz krytyki dla krytyki, szukania dziury w całym i po raz kolejny przykładu polackiej mentalności, bez urazy. Poważnie zastanów się nad skupieniem się na sobie, może fajnego daca zrobisz i Lampizatorowi klientów zabierzesz. To mądra rada.

Czym Pan się zajmuje?

Czy wykonanie lampizatora jest hajendowe ?

Czy to sa bezpieczne urządzenia?

Jakie znakomite tam sa zamontowane częśći?

Czy posiada Pan jakąś dystrybucję?

Dobrze Panu jest w kolorze niebieskim?

Chyba dobrze,bo zawsze potencjalnych nabywców na jednego niebieskiego przypada tysiące.

Czy osiagnął już Pan w graniu z plików poziom szczytowy-tzn muzyka brzmi hajendowo?

Dlaczego Pan tak obstaje za Lampizatorem?

Nie podoba mi sie okreslenie polacka mentalność...........tzn najlepiej być frajerkiem i płacić bez opamietania za byle co?

Jak ja lubię te teksty.

Każdy ma swoją dupę i dlatego słucha jak chce,umie i może.

Sly wystarczy poogladac sprzety za porownywalne pieniadze...daja duzo lepsze juz elementy, rowniez te w SMD.a wiesz czemu daja lepsze, bo sie to oplaca, bo jest pewnosc ze urzadzenie szybko nie padnie i budowana jest marka firmy, no a o dzwieku juz nawet nie wspomne bo to inne jest granie.;)

Nim urzadzenie chlodniejsz podczas pracy tym dluzej zyje. No wiem czy tam u dalu jest tak zimno ;) lampa duzo promieniuje podczerwieni czyli promieniowania cieplnego, tam jest miedz ktora bardzo dobrze pochlania to promieniowanie, z pewnoscia tam nie jest zimno!

hehe kolega ma problemy z wymowa czy pisownia?;)

To była taka drobna uszczypliwość w Twoją stronę. Przeoczyłeś pewnie :)

Jest cieplo z lamp, czyli urzadzenie chodzi w podwyzszonej temperaturze i w takim warunkach, po kilku latach ( czasami moze byc duzo szybciej), elementy sie uszkadzaja jesli sa nedznej jakosci a sa BARDZO NEDZNEJ (pisalem o lepszych elementach wyzej) najbardziej te elktrolity w SMD, one sa nedzne i szybko moga pasc. Sprawdz! Popytaj elektronikow.

Lampy w jego dakach się bardzo mało grzeją, tak po prostu jest. No i są na ZEWNĄTRZ, jak to sly30 powyżej napisał. Argument z czapy, bez urazy. Tym bardziej, że nowe Lampizatory się mało grzeją ogólnie. Zupełnie inne kondensatory są w części analogowej, ciężko tego nie zauważyć. A w cyfrówce to co Fikus stosuje to żadna nowość. Jasne, można lepiej, ale z pytaniem dlaczego stosuje takie części się Fikusa zapytaj zamiast tutaj w kółko wytykać te same "błędy" konstrukcyjne. Może pogadacie jako konstruktor z konstruktorem i się czegoś nowego dowiesz.

Nie no to oczywiste ze te 5% czesci bardzo istotnych ma na bardzo wysokim poziomie, ale pisalem o tym wczesniej.

Wiec jesli Panowie nie czytacie moim wpisow i nie dazacie z duskusja to nie moja jest wina. ;)

Wiec jesli Panowie nie czytacie moim wpisow i nie dazacie z duskusja to nie moja jest wina. ;)

Przeczytałem wystarczająco dużo twoich wpisów żeby wiedzieć, że ta rozmowa nie ma sensu tak naprawdę, tracimy czas, bo tu problemem jest mentalność i polactwo, a nie kwestia nadążania za czyimś tokiem myślowym bo pod tym względem wszyscy się tu rozumieją. Do pewnego momentu można się z tego śmiać, później się po prostu przykro robi. Masz tak naprawdę jeden nie do końca zweryfikowany punkt zaczepienia, ale zamiast zapytać się u źródła o co chodzi to komuś koszty liczysz. To mało poważne jest. Zapytaj ŁF o techniczne rzeczy, to kolejna bardzo dobra rada. Możesz tylko skorzystać. No i pokaż swojego daca bo umieram z ciekawości :)

Do pewnego momentu można się z tego śmiać, później się po prostu przykro robi.

Przykro to sie robi jak ma sie konskie klapki i nie widzi sie innych rzeczy w tym DAC-u, Wybacz Winetou za te pieniadze sa inne standarty na swiecie a do nich Lampizator probuje rownac. Wiec z tego urzadzenia prawdziwi fachowcy od High-endu to sie moga tylko smiac. Owszem ten sprzet dobrze gra, ale to nie jest mistrzostwo swiata, jest sporo DAC-ow, n.p. wiele mulibitowych DAC-ow, ktore graja duzo lepiej i czesto wcale nie sa drozsze! No i graja dobrze PCM a nie tylko dobrze DSD, co jest paranaja juz za te pieniadze.

Nim urzadzenie chlodniejsz podczas pracy tym dluzej zyje. No wiem czy tam u dalu jest tak zimno ;) lampa duzo promieniuje podczerwieni czyli promieniowania cieplnego, tam jest miedz ktora bardzo dobrze pochlania to promieniowanie, z pewnoscia tam nie jest zimno!

Może nie jest zimno ale nie ma tam żaru, a temperatura np 35 C to żadna temperatura i na pewno nie skróci żywota czegokolwiek. Zauważ, że tam są wysokie lampy, które oś najwyższych temperatur mają na środku wysokości lampy, czyli wysoko nad "dachem" samego DAC-a. Czym niżej od środka wysokości lamp tym żar jest mniejszy. I jeszcze jedno...."dach" DAC-a jest z miedzianej płyty, która odbija żar w górę. Tak samo robi Kondo i....Amplifon. Wtedy dużo mniej ciepła dochodzi do komory za miedzianą blachą. I kolejna rzecz...ciepło zawsze idzie w górę, czyli nie do DAC-a. Paniał?

Moze i z cieplem masz racje, na lampach jak juz setki razy pisalem sie nie znam. W kazdym badz razie nawet jak jest 35C to i tak elementy powinne byc lepszej jakosci chociazby aby cos w transporcie nie strzelilo np. jakis maly rezystorek w SMD, no jakos nikt nie daje takiego szajsu za takie pieniadze.

Przykro to sie robi jak ma sie konskie klapki i nie widzi sie innych rzeczy w tym DAC-u, Wybacz Winetou za te pieniadze sa inne standarty na swiecie a do nich Lampizator probuje rownac. Wiec z tego urzadzenia prawdziwi fachowcy od High-endu to sie moga tylko smiac. Owszem ten sprzet dobrze gra, ale to nie jest mistrzostwo swiata, jest sporo DAC-ow, n.p. wiele mulibitowych DAC-ow, ktore graja duzo lepiej i czesto wcale nie sa drozsze!

Pewnie kilka lat wstecz bym ci przyznał rację, teraz się mogę tylko uśmiechnąć. Widzisz, Lampizatory się sprzedają, ludzie to kupują, często tacy co mają naprawdę drogie rzeczy w domach, znacznie droższe niż GG. A i tak wymieniają i są bardzo zadowoleni. To jest faktyczny stan rzeczy, wystarczy na zagranicznych forach poczytać, o ile język znasz. Bo rozumiem że jeszcze nie czytałeś albo z Angielskim jesteś na bakier i tych informacji nie odnotowałeś. Powinieneś być usprawiedliwiony w takim razie ale z twoim podejściem nie jesteś. Za dużo jadu lejesz. No i ty piszesz o standardach, a ja na to że tylko ludzi twojego pokroju interesują w tak dużym stopniu. Jesteś w zdecydowanej mniejszości osób, które scalaki oceniają przede wszystkim co samo w sobie jest... postawą z klapkami na oczach. Cała reszta kupuje sprzęt Fikusa bo gra dobrze. Dla ciebie może i mistrzostwo świata to nie jest, ale dla wielu tak, zagłosowali portfelami. Przytocz wypowiedź kogokolwiek obeznanego i wiarygodnego spoza tego forum kto GG uważa na niewypał bo "prawdziwi fachowcy" to znowu puste stwierdzenie. Nic za nim nie ma.

Skoro piszesz o produktach lepszych to poprzyj to czymś. "Często które" nie są droższe a grają z DSD lepiej? Albo ogólnie lepiej? W porównaniu do Big7 na przykład. Konkretny przykład daj zamiast pustych słów. Bo czy to multibit, delta-sigma albo FPGA i filtr nie ma znaczenia w tym kontekście. No i co z tym twoim legendarnym źródłem? Pewnie jest lepsze, tańsze, solidniejsze i z samych tylko części premium, tak? Rozmawiamy od jakiegoś czasu i masz dużo do powiedzenia a na ten temat wody w usta nabrałeś...

Dobry wieczór.

Mam pytanie do kolegi Stasiopa.

Kolega tak bardzo zachwala wyroby Audio Tekne,że zbudowane ze słabszych elementów nie to co kondo itd i twierdzi że najleprzy i wogóle same achy....

A może jest tak że lampi będąc zbudowany z tak słabych części dzięki temu gra tak dobrze i takie a nie inne części są wystarczające do produkcji dobrze grającego urządzenia.Może wystarczy dobrze zaprojektowany układ aby działała magia dzwięku.Czyż to jak gra nie jest najważniejsze. Czy kolega może pokazać swojego daca? Bardzo chętnie poczytam o kolegi konstrukcji

Pozdrawiam i życzę chociaż trochę więcej spokoju

"Często które" nie są droższe a grają z DSD lepiej?

APL ponoc gra duzo lepiej DSD, nie sluchalem ale ten ktos ma dobre ucho i mu wierze, sluchal obu u siebie w domu i mowil ze nie ma porownania wogole do GG, a jest sporo tanszy. Po rozwiazaniach technicznych tez uwazam ze to inny poziom niz Lampi

Metrum Acoustics tez gra duzo lepiej na moje ucho i wiekszosc DAC-ow multibitowych gra lepiej.

No i moj faworyt to CAD o ktorym wielokrotnie pisalem

i z samych tylko części premium, tak?

W 98% premium albo powyzej, nie mam zadnej taniochy, tanszy nie bedzie to oczywiste!

A może jest tak że lampi będąc zbudowany z tak słabych części dzięki temu gra tak dobrze i takie a nie inne części są wystarczające do produkcji dobrze grającego urządzenia.

Nie wystarczy

Może wystarczy dobrze zaprojektowany układ aby działała magia dzwięku.Czyż to jak gra nie jest najważniejsze.

Nie wystarczy...Oczywiscie kazdy chce zarobic ale moim zdaniem lepiej dac lepsza jakosc bo dziala to z czasem lepiej w obie strony tzn - producent-klient. A lepsze czesci to duzo lepsze granie.

Czy kolega może pokazać swojego daca? Bardzo chętnie poczytam o kolegi konstrukcji

Nie moge pokazac, jest male cos na ten temat w moim opisie na forum.

Pozdrawiam i życzę chociaż trochę więcej spokoju

Dziekuje i rowniez pozdrawiam, ja mam duzo wewnetrznego spokoju. :)

A dlaczego kolega nie może pokazać. Wyjść z tym do ludzi. może uda się osiągnąć sukces rynkowy. Ja tak bym zrobił. Fajnie byłoby jak kolejna osoba, firma pokazuje swoje dokonania i zarabia na życie robiąc coś z pasji i zamiłowania.

A dlaczego kolega nie może pokazać. Wyjść z tym do ludzi. może uda się osiągnąć sukces rynkowy. Ja tak bym zrobił. Fajnie byłoby jak kolejna osoba, firma pokazuje swoje dokonania i zarabia na życie robiąc coś z pasji i zamiłowania.

Skoncze projekt co trzeba to pokaze.

Przytocz wypowiedź kogokolwiek obeznanego i wiarygodnego spoza tego forum kto GG uważa na niewypał

Oj znam kilka osob, ocena byla tylko po dzwieku i negatywna. Ja nie jestem tak surowy dla lampizatora i uwazam ze dzwiekowo jest bardzo OK jak na cene...

Opinie, ktore z takim zapalem nam wszystkim serwujesz wymagaja doprecyzowania:

A/Na pdostawie ilu godzin odsluchu i w porownaniu do jakich sprzetow?

B/Na jakim materiale muzycznym? Czy aby na pewno na dsd?

C/Na kolumnach czy na sluchawkach?

I najwazniejsze :

D/Na swoim sprzecie w domu przez przynajmniej kilka dni czy krotko na wystawach w przypadkowych warunkach ?

Jesli nie sluchales zadnego lampizatora na dsd i w domu to badz laskaw zamilczec, wklejanie zdjec i wyrokowanie na ich podstawie ma niewielki walor dla uczestnikow forum.

Jesli nadal Twoje opinie beda oparte na domniemaniach, beda zmuszony uwolnic kolegow od tego potoku nonsensow.

W kwestii trwalosci produktow Fikusa odpowiedzia na insynuacje o potencjalnej usterkowosci jest 5 lat gwarancji producenta.

Dosc juz trollingu osob, ktore nie mialy kontaktu ze sprzetem, a wiedza najlepiej. Ostatnie ostrzezenie.

P.S APL mialem w domu na odsluchu przez kilka dni. Moim zdaniem lampi dsd dac za 8 tys jest od niego duzo lepszy. Ty sadzisz, ze " ponoc " APL " bije GG?

Nie czujesz, ze przekroczyles prog smieszonosci?

Czym Pan się zajmuje?

Czy wykonanie lampizatora jest hajendowe ?

Czy to sa bezpieczne urządzenia?

Jakie znakomite tam sa zamontowane częśći?

Czy posiada Pan jakąś dystrybucję?

Dobrze Panu jest w kolorze niebieskim?

Chyba dobrze,bo zawsze potencjalnych nabywców na jednego niebieskiego przypada tysiące.

Czy osiagnął już Pan w graniu z plików poziom szczytowy-tzn muzyka brzmi hajendowo?

Dlaczego Pan tak obstaje za Lampizatorem?

Nie podoba mi sie okreslenie polacka mentalność...........tzn najlepiej być frajerkiem i płacić bez opamietania za byle co?

Jak ja lubię te teksty.

Każdy ma swoją dupę i dlatego słucha jak chce,umie i może.

Mysle , ze nie tylko ja nie mam ochoty czytac tych bredni, vide ostatnie zdanie.

W tym watku dziekujemy.

Konto w trakcie usuwania

Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze stasiop niczego tak naprawde nie slyszal, ani Lampi, ani Cada, ani APL, ani calej reszty(nie pisze o wystawach), a nawet nie slyszal swojego dacka w porownaniu do innych dackow w warunkach kontrolowanych, a wypowiada sie jakby przerzucil wszystko co jest na rynku, cos niebywalego i niespotykanego.

Po prostu zenada, no ale coz, na tym forum wolno wszystko, liczy sie ruch

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Miedź, srebro, złoto to metale które nie pochłaniają tylko odbijają promieniowanie podczerwone. Odbijalność podczerwieni dla wypolerowanej miedzi jest na poziomie powyżej 95% już w zakresie bliskiej podczerwieni 900-1000nm a w zakresie dalekiej podczerwieni nawet 98%. Podobnie zachowuje się złoto i srebro różnice niewielkie. Nawet wypolerowane aluminium dobrze odbija podczerwień na poziomie 90% w zakresie 1000nm i 95% w zakresie dalekiej podczerwieni. Dla przykładu wypolerowana stal nierdzewna pomimo ze się błyszczy jak psu jajka odbija 70% z zakresu 1000nm i do 90 % z zakresu dalszej podczerwieni.

Dosc juz trollingu osob, ktore nie mialy kontaktu ze sprzetem, a wiedza najlepiej. Ostatnie ostrzezenie.

Prowadze rzeczowa dyskusje a nie trolluje!

Tak najlepiej zamknac mi usta z uwagi na wlasne zaslepienie i brak krytycyzmu bo to na czym sie slucha to najlepsze jest na swiecie - zenada i dziecinada.

A teraz mnie zbanuj Marslo!

P.S APL mialem w domu na odsluchu przez kilka dni. Moim zdaniem lampi dsd dac za 8 tys jest od niego duzo lepszy. Ty sadzisz, ze " ponoc " APL " bije GG?

Nie czujesz, ze przekroczyles prog smieszonosci?

Biorac pod uwage uzyte technologie czesci i rozwiazania techniczne to TY przekroczykes prog smiesznosci!

Jesli Twoje wypowiedzi - bez jakiegolwiek kontaktu ze sprzetem lampizatora odtwarzajacym pliki dsd - nazywasz rzeczowa dyskusja, to sam sie dyskredytujesz.

Meczennika z Ciebie nie zamierzam robic, jestes po prostu niewiarygodnym gadula, ot co.

Jesli nigdy nie sluchales u siebie w domu plikow dsd z lampiego, masz chyba dosyc przyzwoitosci , zeby przestac zatruwac watek bez koniecznosci banowania?

Na to licze.

Konto w trakcie usuwania

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

To niegroźne - trwa to od wielu lat i przechodzi przez różne fazy, od uwielbienia do totalnej negacji.

WIększość Forumowiczów ma dużą cierpliwość i chyba już się do tych anomalii przyzwyczaiła

Ja sie jeszcze nie przyzwyczaiłem :)

Nic nie boli, ja trzymam kciuki za Lampizatora. Wiadomo ze ma koles caly czas problemy z jakoscia,

Ja tam nie wiem jakie problemy ma Fikus ale jedna ma przewagę: jego DAC istnieje w przeciwienstwie do Twojego. Nikt jednak Ci nie zabroni byc branzysta gawędziarzem :) Chyba i ja wystapie o znaczek branża. Będę "pracował" nad swoim CD playerem :) kto mi zabroni :)

stasiop, czy ty wiesz o tym, ze sprzetu trzeba posluchac dluzej niz piec minut, zeby go dobrze ocenic, najlepiej kilka dni, a moze i tygodni, musi to byc w dobrze sobie znanym srodowisku(torze, materiale muzycznym), w odp.(w miare) warunkach akustycznych, to taki elementarz

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Jesli Twoje wypowiedzi - bez jakiegolwiek kontaktu ze sprzetem lampizatora odtwarzajacym pliki dsd - nazywasz rzeczowa dyskusja, to sam sie dyskredytujesz.

A kto powiedzial ze nie mialem kontaktu z dzwiekiem Lampizatora odtwarzajacym DSD? Oczywiscie ze mialem i sluchalem tego uwaznie, pozniej weryfikowalem ten odsluch u siebie na tych samych utworach. Moge powiedziec jedno, ten sprzet ma duzo niedociagniec...to nie jest mistrzostwo swiata jak piszesz Ty Marslo i dziwne czemu kilka osob ktore znam, a sa to osoby bardzo osluchane z wieloletnim doswiadczeniem i ktore ten sprzert mialy w domu pisza to samo, a nawet duzo gorzej o tym sprzecie???? To jakis pewnie spisek polactwa i zawisci co? ;)

No to sprawdzmy od kogo miales ten sprzet w domu?

Od producenta?

Jakich plikow dsd sluchales, co bylo transportem?

Chetnie zadzwonie i zapytam L. Fikusa, czy wysylali Ci sprzet na odsluch.

Konto w trakcie usuwania

No to sprawdzmy od kogo miales ten sprzet w domu?

Od producenta?

Ja juz pisalem sluchalem na Audio Show mi to wystarczy a w przypadku tego sprzetu to juz wiecej nawet nie ma sensu go sluchac.

Zreszta Mariusz jak mozna robic dobry DAC jak w przypadku lampizatora jak napedem do tego jest zwykly laptop, ten sygnal idzie na zwykle Amanero, Posiadalem kiedys takie zestawienie, czyli Amanero + Laptop i powiem, jedno z pelna odpowiedzialnoscia to nie jest dzwiek, tylko rzeznia! Wiec co Ty mowisz o jakims super dzwieku i ze to jest najlepsze na swiecie. Marslo zejdz na ziemie, zobacz jak robi to konstruktor...dopiero z tego co czytalem dopiero ostatnio Fikus odkryl ze komputer/naped tez slychac. :D Marslo nie rozsmieszaj mnie takim podejsciem jakie ma Fikus do PC-audio :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.