Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak nadal, na tle magnetofonów szpulowych, cyfra w większości przypadków jest sucha, ostra i bez duszy

U mnie nie jest.

Jeden z lepszych odtwarzaczy CD, które słyszałem to Pioneer PD-75. Gdyby tak to grało, to nigdy bym nie wrócił do analogu.

PD-75 to zacny sprzęt, ale dziś są sprzęty grające o wiele lepiej. Zamiast kupować analog i średnią cyfrę można było kupić cyfrę znacznie lepszą niż ten Pioneer.

Najważniejsze to to co robi się w studiu nagrań i jak Pan realizator to sobie wyobraża. Większość dzisiaj produkowanych płyt to widzimisię realizatora.

To akurat prawda.

Po tym co piszecie można się tylko domyślać jakie macie pojęcie o temacie, gdzie niektórzy siedzą już w tym 20, 30 lat.

Pojęcie mamy jakie mamy. Po wykazie sprzętu jaki kolega używa do odsłuchu mogę powiedzieć to samo, że widać jakie kolega ma pojęcie, ponieważ na tym sprzęcie gra to sucho i bezdusznie. Ale są inne, znacznie lepsze sprzęty.

Etap Pioneerów, Sony, Technics-ów, Onkyo czy Denonów mam już dawno za sobą i wiem jak to gra. Mogę się zgodzić, że kiepsko bo w istocie tak jest. Ale to nie jest wina technologii cyfrowej tylko marnej jej aplikacji w tych sprzętach.

To co robicie to nazywa się myślenie schematyczne. Jest jakiś schemat, za który nie wychodzicie i dlatego pitolicie tak na tym forum, nie dostrzegając, że można spróbować czegoś innego

Czegoś innego? Czyli np przegrywania płyt CD na taśmę magnetyczną? Non sens. To jak ktoś się bardzo upiera to może sobie kupić studyjny sprzęt który wprowadza do dźwięku efekty taśmy magnetyczniej. Ma coś takiego firma Rupert Neve czy Crane Audio. Miałem u siebie, testowałem. Wyjdzie taniej i lepiej niż babranie się w taśmy magnetyczne.

To co robicie to nazywa się myślenie schematyczne

No cóż. Można powiedzieć, że to co robi kolega to myślenie życzeniowe, które ma zatrzymać postęp i czas. Ale chyba tylko w marzeniach.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Akurat jedyny postęp jaki można zauważyć to telewizory. Jednak jak idę do kina (co robię rzadko ostatnio) to nie mogę patrzeć na ten obraz, dziwie się, że ludzie uważają, że tą jakość w kinie widać.

Uważasz ,że 3D to krok wstecz w kinie?

Powiedz to może George - owi Lucasowi ,że to co wymyślił (technika cyfrowa) to nic nie warta kupa śmieci.

Nie wiem czy robisz sobie tylko żarty czy mówisz poważnie?

Mam nadzieję ,że to pierwsze.

Słyszałem dobrą cyfrę i nie był to format SACD, czy Hi-Res, to był leciwy format CD.

Czytałeś moje wcześniejsze wpisy na temat SACD? Wydaje mi się ,że nie czytałeś bo bys wiedział ,że akurat w tej sprawie zgadzam się z Tobą w 100%.

Płyta CD 16/44.1 jest wystarczająca dobra aby osiągnąć max. z obecnaej dostepnej technologii audio.

DSD tak jak SACD to jak dla mnie marketingowa papka dla tych co to gonią wiecznie króliczka i tym samym nabijanie kabzy cwaniakom z branży kosztem naiwnych klientów.

Jeden z lepszych odtwarzaczy CD, które słyszałem to Pioneer PD-75.

Skoro tak jest jak piszesz to bez urazy ale mało jeszcze słyszałeś.

Wszystko jeszcze przed Tobą.

i dlatego pitolicie tak na tym forum, nie dostrzegając, że można spróbować czegoś innego.

Uważam ,że nie potrzebnie piszesz takie hasła bo osobiście nie znasz ludzi z forum i nie masz pojęcia czego słuchali i próbowali.

Mogę tylko powiedzieć ,że nie zatrzymali się na Pioneerze.

mówię o wyjściu z magnetofonem i nagraniu dźwięków,

Ja wychodzę sam z domu bez magnetofonu i mikrofonu.

Choć przyznaję czasami zabieram ze sobą Anię ;)

P.S.

Reasumując mogę tylko życzyć Tobie mniej słuchania a więcej słyszenia.

To mnie zainteresuje odpowiedź na pytanie, czy LAMPIZATOR rozważa zaprojektowanie DSD DAC-a w wersji 5.1 ? :)

Nie mam pojęcia czy protokół DoP dopuszcza taką transmisję, ale można nachylić się nad innym sposobem.

Na tym forum to niezbyt popularna forma rozrywki, ale na pewno znaleźli by się zainteresowani - o, znalazłem niszę ! :)

BTW - plikowców z takim wyjściem nawet nie znam, więc i dla AMARE znalazła się nisza ! :)

Ojej, ale żeście dali POPIS braku wiedzy, o osłuchaniu nie wspomnę. Kończę temat, nie ma sensu dalej ciągnąć, kto jest głuchy, ten będzie głuchy do końca. Argumenty jakieś macie, czy tylko cyfra jest the best? Miłego szukania, ja już znalazłem...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mysle, ze tematem watku nie jest udowadnianie, ze tylko jeden nosnik jest najlepszy.

Jest on o sprzecie , ktory gra pliki najblizsze brzmieniu analogowemu, tak pisza ludzie zajmujacy sie od wielu tat nagrywaniem, takie sa rowniez moje odczucia.

W ferworze dyskusji roznice opinii sie uwypuklaja, czesto chyba bez specjalnego zamiaru.

Tez lubie analog, wiec nie ma chyba powodow do ostrego sporu?

Konto w trakcie usuwania

Marslo, już nic nie będę pisał, przepraszam autora wątku za offtopic. SACD górą!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ojej, ale żeście dali POPIS braku wiedzy, o osłuchaniu nie wspomnę. Kończę temat, nie ma sensu dalej ciągnąć, kto jest głuchy, ten będzie głuchy do końca. Argumenty jakieś macie, czy tylko cyfra jest the best? Miłego szukania, ja już znalazłem...

Kto jest głuchy?...dobre. Po sprzęcie widać... :-) i ty już znalazłeś? Nawet trudu sobie nie zadałeś by poszukać. To co znalazłeś to....lepiej nie komentować. Każdy ma co ma. Ale wygłaszanie tak radykalnych poglądów mając tak słabiutki sprzęt jest niemiarodajne i niewiarygodne. I jeszcze innych nazywać głuchymi i bez pojęcia gdy samemu słucha się zafałszowanego obrazu muzycznego na suchotnikach. Śmiechu warte.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jest on o sprzecie , ktory gra pliki najblizsze brzmieniu analogowemu, tak pisza ludzie zajmujacy sie od wielu tat nagrywaniem

To samo, kilkanaście lat temu twierdzili ci sami ludzie przy tworzeniu formatu SACD.

Jak wyszło w końcowym rozliczeniu wszyscy dobrze wiemy. ;)

Ale masz rację w tym ,że tak jak podobają się różne gatunki muzyki tak mogą podobać się różne formaty i sprzęty audio.

To nic nadzwyczajnego ...

Jednak kategoryczne oceny serwowane tutaj przez kol.neomammut również biorąc pod uwagę sprzęt na jakim odtwarza owe płyty SACD są po prostu nieuprawnione i śmieszne.

Ale rozumiem jego postawę bo też kiedyś myślałem tak jak on ;)

To samo, kilkanaście lat temu twierdzili ci sami ludzie przy tworzeniu formatu SACD.

Jak wyszło w końcowym rozliczeniu wszyscy dobrze wiemy. ;)

Ale masz rację w tym ,że tak jak podobają się różne gatunki muzyki tak mogą podobać się różne formaty i sprzęty audio.

To nic nadzwyczajnego ...

Jednak kategoryczne oceny serwowane tutaj przez kol.neomammut również biorąc pod uwagę sprzęt na jakim odtwarza owe płyty SACD są po prostu nieuprawnione i śmieszne.

Ale rozumiem jego postawę bo też kiedyś myślałem tak jak on ;)

Jarek ale napisz tak z ręką na sercu że już w tym sprzęcie co na nim słuchasz jest już na prawdę mało braków.

Moim zdaniem jednak to co wychodzi z głośników to po prostu nie życie ale spektakl oglądany w teatrze; może być fascynująco i raczej tego bym szukał a nie wiernej kopii codziennego życia :)

Ludzie lubią bajki nawet ci dorośli.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Moim zdaniem jednak to co wychodzi z głośników to po prostu nie życie ale spektakl oglądany w teatrze; może być fascynująco i raczej tego bym szukał a nie wiernej kopii codziennego życia :)

A nie o to w tej zabawie właśnie chodzi ? ;)

Ja już kiedyś pisałem co myślę na temat "wiernego" odtwarzania dźwięków i muzyki "live" w domu ... to są pobożne życzenia lub inaczej mówiąc poezja forumowa.

Ma mi się podobać i już.

Nie doszukiwał bym się w moim podejściu do odtwarzania muzyki "ideologicznego poszukiwania wzorca" ;)

pozdr.

Jarek ale napisz tak z ręką na sercu że już w tym sprzęcie co na nim słuchasz jest już na prawdę mało braków.

Nigdy tego nie twierdziłem.

Wręcz przeciwnie... wk***ia mnie czasami niemiłosiernie ;)

Podjalem decyzje, aby go nie rozpakowywac, przyszly 3 kartony, na pewno nie kupie w przyszlosci 3 elementowego daka. No i Jarek zamowil wersje bez stopnia lampowego, nie dla mnie.

No i przede wszystkim to nie czas na odsluchy sprzetu.

Odjedzie do Francji bez odsluchu, opinia Jarka tez na te decyzje wplynela.

Konto w trakcie usuwania

Płyta CD 16/44.1 jest wystarczająca dobra aby osiągnąć max. z obecnaej dostepnej technologii audio.

DSD tak jak SACD to jak dla mnie marketingowa papka dla tych co to gonią wiecznie króliczka i tym samym nabijanie kabzy cwaniakom z branży kosztem naiwnych klientów.

Tu się nie zgodzę. Co jest dobre a co złe wyznacza rynek. Wprawdzie wąski ale inny być nie może.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co jest dobre, a co złe, powinni dyktować ludzie, którzy się na tym znają... Rynek łyka wszystko jak pelikan...

Tu się nie zgodzę. Co jest dobre a co złe wyznacza rynek

Czyli najlepsze żarcie do McDonald, najlepsze buty to CCC z Chin za 1$, najlepsze ciuchy to H&M za 2$ tak?... :-)

To co podałem to tylko efekt świadomych decyzji.

Tę płytę sam bym chętnie kupił za 100€ jednak jak znam jej wartość zostanie sprzedana za minimum 200€.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To co podałem to tylko efekt świadomych decyzji.

Podobnie wypowiadał się mój sąsiad , właściciel Skody Fabia mając rozpłaszczony nos na szybie wystawowej salonu Porsche ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Rozumiem, że te płyty oglądasz na ebay? 3.gif

Kupuję wiele różnych płyt na ebay czy w sklepach internetowych.

Jak chcesz kupić płyty CD/ SACD w dobrej cenie to zerknij na poniższe linki :

https://www.obsessed-music.de/

http://www.grooves-inc.com/

Hihi troche taniej gotowizny z Chin plus wlasny stopien lampowy i mamy High-End...

Nie wiem jak Wy ale ja mam skrajne emocje zwiazane z Lampizatorem, ale jest tez miejsce na podziw i szacunek w przypadku Big7 to jednak pewne rozwiazania nastawione sa na szybki zysk a nie na dobry dzwiek. Amber DAC wg mojej oceny to nie jest High-End!

Chlopaki z DIY ktorzy wystawiali sie w tym roku w Sobieskim maja konstrukcje na duzo wyzszym poziomie rowniez mechanicznym jak i z pewnoscia sonicznym, a nie maja odwagi oferowac gotowego produktu. A tu...?

Ukryta Zawartość

post-31719-0-15048600-1420020558_thumb.jpg

post-31719-0-96847400-1420020566_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hihi troche taniej gotowizny z Chin plus wlasny stopien lampowy i mamy High-End...

Nie wiem jak Wy ale ja mam skrajne emocje zwiazane z Lampizatorem, ale jest tez miejsce na podziw i szacunek w przypadku Big7 to jednak pewne rozwiazania nastawione sa na szybki zysk a nie na dobry dzwiek. Amber DAC wg mojej oceny to nie jest High-End!

Chlopaki z DIY ktorzy wystawiali sie w tym roku w Sobieskim maja konstrukcje na duzo wyzszym poziomie rowniez mechanicznym jak i z pewnoscia sonicznym, a nie maja odwagi oferowac gotowego produktu. A tu...?

Stasio daj spokój , zostaw tanią konkurencję i wklej swoje zabawki. Czekam na Twój DAC z biciem serca i znowu niccccc.

<br />Stasio daj spokój<br />

Stanisław na pewno nie chciał dyskredytować Lampizatora i wypowiedział się nie jako branżysta tylko jako szeregowy forumowicz.

Lepiej o konkurencji się nie wypowiadać chyba że trudno usiedzieć.

Czekamy:)

Nie sluchalem ambera i nie oceniam sprzetu na podstawie walorow konstrukcyjnych, bo sie na tym nie znam.

Jednak obszerny test , do ktorego link zalaczyl kolega Bodex przynosi ulge, ze nadal dobrze slysze.

Podobnie jak autorowi testu tez uszy mi sie otworzyly z zaskoczenia, jak wsluchalem sie w reprodukcje dzwieku made in lampizator.

Rowniez porownywalem dsd dac do grania dsd z Vegi i mimo, ze lampi jest od niej tanszy, gra moim zdaniem zdecydowanie lepiej.

Oczywiscie Vega jest bardziej uniwersalna , gra pcm i dxd , ma tez femto clock i wbudowana regulacje glosnosci oraz komplet filtrow.

Jednak lampiemu dsd dac w wersji z duelundami i NOS blizej do dzwieku w pelni hiendowego, w mojej ocenie Vega otwiera te umowna klase sprzetu.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.