Skocz do zawartości
IGNORED

pioneer Pd-91

cezar504

Rekomendowane odpowiedzi

Można czasem taniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3160238

Tak ale PD 75 widziałem ostatnio po 3500zł .

Powariowali :)

No super. Proponuję łapać póki jeszcze stoją. Za dwa lata będą po 5.500zł

Stary numer pod tytułem jak starego przeciętnego grajka za tysiaka wylansować na legendarnego hajenda za trzy razy tyle.

Kilka lat temu regularna cena rynkowa tego modelu nie przekraczała 1.200zł nawet za egzemplarze w stanie top igła.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3160644

Proponuję kupić Denona za jedną trzecią tej idiotycznej ceny, a za resztę pojechać na wycieczkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3160883

No super. Proponuję łapać póki jeszcze stoją. Za dwa lata będą po 5.500zł

Stary numer pod tytułem jak starego przeciętnego grajka za tysiaka wylansować na legendarnego hajenda za trzy razy tyle.

Kilka lat temu regularna cena rynkowa tego modelu nie przekraczała 1.200zł nawet za egzemplarze w stanie top igła.

Tak jest ze wszystkim a chyba najbardziej poszły do góry lampy ...

PD 75 to bardzo ładny wizualnie odtwarzacz CD ale sam bym za niego nie dał więcej niż około 2000zł .

Panowie a czy ten soniaczek będzie lepszy od tego pioneer-a Sony CDP-X779ES ? Sony mogę kupić w tej samej cenie co pioneer-a

Pierwsze i podstawowe pytanie w przypadku klocków używanych to w jakim jest stanie i czy laser / napęd jest do dostania oraz w jakich pieniądzach .

Tu masz ściągawkę

Ukryta Zawartość

A google powie Ci resztę .

W cenie 1400zł pewnym wyborem jest Marantz CD52 za około 200-300zł + Używany Arcam rDACza 1000zł i kabel coax Profigold 4000 za 100zł.

Marantz ma laser nie do zajechania a nawet jak coś to taki dostaniesz według tej listy z Philipsa za 100zł .

RDAC jest fajnym DACem i możesz jeszcze pobawić się w PC AUDIO .

CD Denona nie znam . Miałem kiedyś jakiś z serii 6XX ale to był niski model i lipa była chociaż ładnie wygadał .

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3161052

A co z tym Denonem jest nie tak?

Zakładam, że porównywałeś bezpośrednio obydwa modele w kontrolowanych warunkach,

bo jeśli mówimy o przelotnych odsłuchach u znajomego sześć lat temu, to faktycznie to są wolne żarty :)

A propos sześć lat temu, to oba te legendarne super Pioneery (PD-91 jak i PD-75) na aukcjach sześć lat temu stały po 1.200-1.300zł

oczywiście nagle nie wiedzieć czemu z roku na rok zaczęły kosztować 1.500, 2.000, 2.500, 3.000, 3.500 i to są dopiero żarty, ha ha :D

Za 4.000zł można już kupić kilkuletniego topowego Marantza SA-11s1, przy którym te stare suchary nie mają czego w ogóle szukać.

https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3161301

Pierwsze i podstawowe pytanie w przypadku klocków używanych to w jakim jest stanie i czy laser / napęd jest do dostania oraz w jakich pieniądzach .

Stan ogólny dobry,brak jakichkolwiek rysek,wewnątrz też nie był grzebany.

W jakim stanie laser jest to nie wiem,ale płyty czyta bez problemu.

Ech chyba sobie dam spokój z tymi staruszkami i kupię jakiś współczesny CD,tylko jaki?

Jak by ktoś pomógł i podpowiedział tak do 2000zł za CD,dobrze by było jak by miał wyjście XLR i bardzo ważne,musi mieć front panel w kolorze champagne.

https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3161498

Ech chyba sobie dam spokój z tymi staruszkami i kupię jakiś współczesny CD,tylko jaki?

Od lat używam Pioneera PD 9700 jako napęd CD i nie widzę sensu zmian . Ale kupiłem z pewnych rąk w stanie jak z fabryki i nic się nie dzieje a w razie czego dawcę można mieć od 200zł.

Jak by ktoś pomógł i podpowiedział tak do 2000zł za CD,dobrze by było jak by miał wyjście XLR i bardzo ważne,musi mieć front panel w kolorze champagne.

Ktoś chyba z forum sprzedaje takiego Denona - za 2500zł jak dobrze pamiętam.

Mając tyle dalej bym się uczepił CD52 + dołożyć trochę i kupić używanego CA Stream Magic 6 .

Ale champagne nie będzie ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3161544

Miało być tak pięknie a jest jak zwykle. parantulla zejdź na ziemię i przestań pisać o czymś o czym nie masz pojęcia.

.

Bo gdyż ponieważ? O czym to nie mam pojęcia? O kretyńskich cenach tych zabytków?

Czy może o tym, że przez ostatnie 25 lat wbrew lansowanym na tym forum idiotycznym teoriom domorosłych pseudo inżynierów

technika cyfrowa poszła o lata świetlne do przodu i dzisiaj te dziadki niczym na kolana nie powalają, a już na pewno nie swoją durną ceną.

1.400 zeta za PD-91 w idealnym stanie jeszcze może jest do przełknięcia, ale żeby wołać trzy tysiące za PD-75 to jest jakiś kabaret :)

Ukryta Zawartość

Dziękuję i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3161593

A co powiecie o tym CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3161642

A co powiecie o tym CD

Ukryta Zawartość

Wyżej pisałem że chyba Opteron sprzedaje DCD S10 za 2500zł .

A tu masz prawie 2x drożej .

To już duże pieniądze jak na tylu letni odtwarzacz . Jak ktoś jest fanem marki i chce mieć taki wysoki kiedyś klocek w kolekcjonerskim stanie to czemu nie .Jak gra , nie wiem ale ja inaczej nie widzę sensu wywalania takiej kwoty na coś takiego .

Czytając forumowe opinie kupiłem tak tu chwalonego killera - Krella KAV280CD , wcześniej topowego NAIMa CDX i co ?

I obydwa poległy z tanią kambodżą + napęd CD . O funkcjonalności nawet nie ma co wspominać .

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3161796

Nie no teksty typu "full hiend" to nie ja :)

Ot średnio-budżetowy, dość udany klocek w mało atrakcyjnej cenie przynajmniej na chwilę obecną, trzeba dobrze grzebnąć aby grał jak DOBRA budżetówka (dla niejednych to pewnie byłby już turbo hiend). Z przeznaczeniem modyfikacji lepiej kupić jego protoplastę DCD2700 który był mniej budżetowo wykonany a schemat w gruncie rzeczy ten sam, brak tylko wejścia na przetwornik.

Również uważam że dobrze grający DAC to dzisiaj bardziej uniwersalne urządzenie ale kupić przetwornik w rozsądnych pieniądzach który zagra jakotako to tez nie jest tak chop-siup.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3165144

Mam PD-91 jest to świetne cd daleko odbiegające jakością wykonania i dźwiękiem od współczesnych odtwarzaczy. Majstersztyk sztuki inżynierskiej i cud technologii, cały jest wykonany z miedzi co w dzisiejszych czasach jest ze względu na koszty nie osiągalne. Postęp technologiczny w zakresie płyty cd jest nie możliwy, ponieważ jest to standard zapisu dźwięku i już lata temu osiągnięto szczyt możliwości. CD to powoli pieśń mienionych czasów, mało kto przywiązuje wagę do jakości komponentów do produkcji do tych urządzeń (nie wspominając o tym, że ogólnie cała produkcja podzespołów elektronicznych jest podła). Producenci powoli wycofują się z produkcji mechanizmów ( Philips ) a na pewno tych zaawansowanych. Na pewno PD-91 jest najsłabszy z rodziny dziewiątek ale jest pierwszy, a i tak daleko przegania inne współczesne. Jestem już 45-letnim człowiekiem i z wykształcenia elektronikiem, wiele już widziałem i słyszałem. Najlepsze lata świetności to druga połowa lat 80 i początek 90 nigdy potem to już nie wróciło, teraz to tylko mała inwestycja duży zysk ( kasa kasa i marka) a w środku pusto i chińszczyzna.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3165207

Bo gdyż ponieważ? O czym to nie mam pojęcia? O kretyńskich cenach tych zabytków?

Czy może o tym, że przez ostatnie 25 lat wbrew lansowanym na tym forum idiotycznym teoriom domorosłych pseudo inżynierów

technika cyfrowa poszła o lata świetlne do przodu i dzisiaj te dziadki niczym na kolana nie powalają, a już na pewno nie swoją durną ceną.

1.400 zeta za PD-91 w idealnym stanie jeszcze może jest do przełknięcia, ale żeby wołać trzy tysiące za PD-75 to jest jakiś kabaret :)

Ukryta Zawartość

Dziękuję i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Pamiętam te teksty sprzed kilku lat jak to PD-75 muli. Też tak sądziłem. Upadło jak milion innych forumowych legend pisanych przez takich jak parantulla co to nie widzieli nie słyszeli a komentują.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3165345

To ciekawe co piszesz, tylko nie bardzo widzę związek. O czym Ty gadasz chłopie :)

Bo ja o tym, że rozpisywanie się o tym cedeku w tonie samych ochów i achów, ale w oderwaniu od rzeczywistości,

a więc przede wszystkim absurdalnej ceny jaką trzeba za niego dzisiaj zapłacić (ktoś tam wyżej podawał 3.500zł)

nadaje się bardziej do wątku "Brak humoru na forum" a nie do brania pod uwagę przy rozważaniach nad zakupem.

Sam wkleiłeś linki do aukcji egzemplarzy kosztujących poniżej 2.000zł z których ani jeden nie został za tyle sprzedany,

to co takiego na przestrzeni kilku ostatnich lat się stało, że dzisiaj sprzedawcy wołają za nie prawie dwa razy tyle?

Przeciętny odtwarzacz CD popularnej japońskiej marki, który sześć lat temu można było kupić za 1.200zł

zaczyna kosztować najpierw 2.000zł, później 3.000zł, a za chwilę będą stały po 5.000zł i nikogo to nie zastanawia?

No mnie na przykład zastanawia, taki jestem ciekawy świata właśnie :)

Jedną z takich ciekawostek, które mnie fascynują jest właśnie to, że naprawdę legendarne i wybitne sprzęty,

które kiedyś kosztowały kupę forsy (niektóre zespoły głośnikowe chociażby) z roku na rok tylko tanieją,

a zwykłe grajki, które jeszcze niedawno były warte czapkę śliwek (stare japońskie piece czy cedeki) wręcz odwrotnie

z roku na rok jest tylko coraz drożej.

https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3165519

Absurdalne ceny to trzeba kolego zapłacić za współczesne audiofilskie klocki, a firmy je produkujące rosną jak grzyby po deszczu. Do wyprodukowania w sposób profesjonalny przyzwoitego urządzenia potrzeba: Kadry inżynierskiej na najwyższym poziomie, Parku maszynowego, Zaplecza finansowego zarówno na badania jak i zakup materiałów. Takie warunki spełniały ówczesne koncerny elektroniczne, więc korzystając z tych zasobów konstruowały i wytwarzały ( często we własnym zakresie zarówno elektronikę jak i mechanikę ). Taka sytuacja doprowadziła do błyskawicznego rozwoju rynku, ponieważ najczęściej każdy element był własnym patentem i zarazem produktem danego koncern. Taka szeroka gama bardzo różnorodnych pod względem konstrukcji jak i wykonania urządzeń dawała niezmierzone możliwości nabywcom. Wyroby o diametralne różnym brzmieniu, diametralnie różnej koncepcji wymuszały wzrost jakości i zaawansowania technicznego, technologicznego i jakościowego ( co widać słychać i czuć). A teraz, teraz to manufaktury z bardzo ograniczonymi środkami. Każda z tych fabryczek korzysta z gotowych wyrobów np: mechanika (napęd cd ), elementy elektroniczne ( to wypadkowa jakości, ceny i w tej chwili osiągalności). Rola ich zatem sprowadza się do zmontowania może drobnej modyfikacji. Te same podzespoły w niewiele zmodyfikowanych układach z olbrzymią dawką mistycyzmu pomimo teoretycznego postępu grają podobnie, bez polotu, nie ma w nich tego czegoś (tego czegoś co wyróżniało producenta cechowało jego wyrób ) ---DUSZY---.

WIĘC MOŻE DLATEGO TE STARE TRUPY BIJĄ REKORDY CENOWE

BO POSIADAJĄ TO COŚ DUSZE INDYWIDUALIZM KUNSZT

a nie są wyrobem pazernych składaczy z niewielkimi możliwościami bazujących na naszych uczuciach - chęci posiadania dobrego zestawu audio-

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3165836

---DUSZY---.

WIĘC MOŻE DLATEGO TE STARE TRUPY BIJĄ REKORDY CENOWE

BO POSIADAJĄ TO COŚ DUSZE INDYWIDUALIZM KUNSZT

a nie są wyrobem pazernych składaczy z niewielkimi możliwościami bazujących na naszych uczuciach - chęci posiadania dobrego zestawu audio-

Pozdrawiam

I własnie dzieki wciskaniu takiego marketingowego bełkotu i textów o duszach te pionki tyle kosztują :)

https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3166090

...

Namęczyłeś się kolego, żeby nam historię tutaj przybliżyć, tylko "przez przypadek" zapewne i całkiem "niechcący"

zapomniałeś odpowiedzieć na pytanie z poprzedniej strony co takiego się wydarzyło na przestrzeni ostatnich 5-6 lat,

że rynkowa wartość niektórych klocków wzrosła trzykrotnie, chociaż to zwykła masówka tłuczona na taśmie w fabryce.

Chyba znacznie więcej ręcznej roboty jest przy składaniu kolumn, przynajmniej tych wyższej klasy np. Focal serii Utopia.

No to teraz jak komuś się chce, niech sobie sprawdzi ile w roku 2008 trzeba było zapłacić za parę używanych kolumn

JMlab Mezzo Utopia, a za ile można je kupić dzisiaj. Ile w 2008 roku trzeba było dać za JMlab Mini Utopia, a ile dzisiaj.

Dla tych bardziej leniwych podpowiedź - jedne i drugie kolumny w ciągu ostatnich 6 lat straciły na wartości ponad 30%

A teraz sprawdźmy za ile w roku 2008 można było kupić odtwarzacz Pioneer PD-75 albo wzmacniacz Denon PMA-1560,

a ile trzeba dzisiaj wyłożyć na jednego albo drugiego i co się okazuje? Że dziś trzeba za nie zapłacić... trzy razy więcej, ha ha!

Oczywiście to wszystko samo się tak robi, że zajechane kapelusze 20 lat po zakończeniu produkcji zyskują na wartości

i absolutnie taka sytuacja nie ma nic wspólnego z tym, że paru cwaniaków z uporem maniaka te sprzęty tutaj lansowało,

żeby kupione za grosze opchnąć jakiemuś leszczowi z przebitką 100% w ramach koleżeńskiej bezinteresownej pomocy, buhaha!

https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3166118

Wtrącę swoje trzy gorsze.

Ceny naszego portalu to jedno, a rynek w innych krajach (Europy) to drugie.

Ceny topowych klocków trzymają się mocno, a nawet rosną bo jest ich coraz mniej.

W dobie wszechobecnego dziadostwa, jednorazówek i totalnej tandety to bardzo poszukiwany towar.

Poniżej ceny sprzedanych pioneerów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111664-pioneer-pd-91/#findComment-3166206
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.