Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw KD do 5.000 zł

Luciu Krychu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich forumowiczów!

Nareszcie stanąłem przed wyborem zestawu muzycznego do mieszkania. Myślałem, że będzie to łatwy i przyjemny wybór, jednak nie jest on ani łatwy, ani przyjemny;/ Przeglądając coraz więcej testów, prezentacji wiem coraz mniej. Wszystkie informacje się zlewają. Idąc do pseudo showroomów ciężko jest wychwycić różnice miedzy zestawami. W związku z moimi problemami, zwracam się do Was drodzy forumowicze licząc, że wspomożecie dobrym słowem oraz radą.

Mój zestaw chciałbym aby zawierał:

- system 5.1, mam już rozprowadzone kable głośnikowe w mieszkaniu

- głośniki w stylu canton move 1005 - chodzi o rozmiar frontów i rearów

- może być jak najbardziej składak - wszystko z innej parafii

- system wykorzystywany do : muzyka codziennie, film ok. co dwa dni.

- jeśli chodzi o dźwięk to byłoby fajnie jakby to przyzwoicie chodziło, głośno i ładnie. nie chodzi o to by zapier"#@! głośniki i trzeszczały.

- sprzęt grałby w pomieszczeniu ok 15m2 połączony z kuchnią - taki openroom.

post-55037-0-14261200-1401816827_thumb.png

szerokość 3,1 m długość ok 5 m - jutro podam dokładne wymiary. Czerwone kropki - proponowane miejsce umiejscowienia głośników. Czerwona linia - miejsce na TV. niebieska linia - okno balkonowe.

Rozważam możliwość zakupu amplituner z opcją usb oraz możliwością podpięcia zewnętrznych źródeł dźwięku( m.in. gramofon - oczywiście z zewnętrznym przedwzmacniaczem) /zestaw kolumn 5.1/konsola-jako źródło odtwarzania płyt cd/dvd/blue

Budżet... hmm... oczywiście jak najmniej, jednak wiem, że za wymagania, fanaberie i jakość trzeba zapłacić. Wstępnie max. 5 tysięcy.

Pozdrawiam

krychu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/111945-zestaw-kd-do-5000-z%C5%82/

Witaj,

zacznę od Twojego wyboru kolumn. Jeśli zestaw będzie służył w dużej części do odsłuchu muzyki, namawialbym zdecydowanie na klasyczne kolumny. Ze względu na powierzchnię moźemy brać pod uwagę takźe mniejsze, delikatniejsze kolumny wolnostojące. Zwróć proszę uwagę na np. zestaw Indiana Line Nota 5551. To bardzo ładnie wykonane i przede wszystkim świetnie brzmiące kolumny, które sprawdzą się także w muzyce.

Jeśli jednak koniecznie mają to być kolumny mniejsze, to zdecydowanie namawiam na bardzo dobry system Kef E305, który pomimo niedużych rozmiarów, jest w stanie zapewnić przyzwoitą jakość także podczas odsłuchów muzyki.

Wybierając amplituner zwróciłbym Twoją uwagę na pewno na jeden z modeli Denon - dobrym rozwiązaniem będzie AVR-X2000, chociaż teraz bardzo atrakcyjna cena wyższego AVR-X3000 może być kusząca. Dobrym rozwiązaniem (także w kwesti stereo) jest Marantz - w tym przypadku wchodzą w rachubę trzy modele - dwa w obudowie slim NR 1504 i NR 1604 oraz SR 5008.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oraz indywidualnej oferty cenowej, jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przeglądając coraz więcej testów, prezentacji wiem coraz mniej

Tak działa czytanie forów i opini innych ludzi. Standard.

Idąc do pseudo showroomów ciężko jest wychwycić różnice miedzy zestawami

To prawda. I nigdy takich warunków w mieszkaniu nie osiągniesz.

Jak koledzy wyżej ja polecam ci zorganizowac kino na duzych głosnikach. Zaczne od tego że jeśli takie rozwiązanie nie wchodzi w gre to możesz faktycznie iść w Cantony Movie, Bose Accoustimas 10 itp.

Jako głoniski duże wolnostojące, zapewnia Ci znacznie lepsze wrażenia odsłuchowe przy muzyce, przestrzeń i dynamika która nie uzyskasz z tych małych głosników kinowych.

Mając do dyspozycji Twój budzet skłaniał bym się w kierunku:

Głosniki: Heco Metas, Dali Zensor Może Tannoy V4i

Amplituner: Onkyo 626, Yamaha 773 czy Marantz 1604

Za powaznie podchodzisz do tematu. Czer radosć z odiwedzin sklepu i słuchania sprzetu. Czytaj jak najmniej cudzych opinii a wyrabiaj sobie swoją. Wtedy zobaczysz ze taki wybór to fajna sprawa. A i sprzet wybrany bedzie dla Ciebie. Pamiętaj my tylko doradzamy ale nie będziemy tego słuchać. To Twó sprzet !!

Zaryzykuje, ( bo wiem że inny od razu powwiedzą Nie to nie prwda, duzo lepszy jest sobny), jesli masz juz konsole to nie kupował bym osobnego odtwarzacza. Jsli się przymierzasz ale tylko po to aby odtwarzać na niej filmy to kup osobny odtwarzacz. Jeśli będziesz na tym grał. nie bawił bym się w osobne odtwarzacze. Sa przyzwoite.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.