Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

• Administratorzy
Teraz, jar1 napisał:

Sam zacząłeś,  insynuując, że ja kradnę , bo używam Adblocka.  

Bo tak jest. I nie insynuowałem a podałem przykład. Że czytanie artów w gazecie internetowej z blokowaniem reklam to takie czytanie gazety bez jej kupowania w sklepie. 

Czyli fizycznie kradzież wartości intelektualnej kogoś kto napisał dany artykuł. Tak samo w necie wszystko coś kosztuje....

To po co kupować płytę do odsłuchu jak można tak samo posłuchać jej w sklepie i tak codziennie sobie przychodzić i słuchać. To jak po co kupować książkę w sklepie jak można ją przeczytać etapami w sklepie. Po co ? ktoś kto wydrukował i napisał książkę ma zarobić lub wyjść, chociażby na zero ? Jak można ukraść jego wartość intelektualną czy też jego pracę. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

1 minutę temu, Espectro napisał:

Bo tak jest

Nie, używanie adblocka nie jest karalne. To, że się może ci nie podobać, nie oznacza, że można mnie nazywać złodziejem. 

• Administratorzy

Coś co jest dostępne za darmo nigdy nie jest za darmo. 

Teraz, jar1 napisał:

Nie, używanie adblocka nie jest karalne. To, że się może ci nie podobać, nie oznacza, że można mnie nazywać złodziejem. 

A powinno być karane. Nie nazwałem Pana w żadnym miejscu złodziejem a podałem przykład że takie zachowanie jest temu równe. Nie nazwałem nigdzie Pana złodziejem i nie uważam nawet tak. 

1 minutę temu, jar1 napisał:

Rozumiem że ogląda Pan także telewizję z pirackich źródeł i tak samo internet używa od sąsiada. 

• Administratorzy

Pan nie rozumie problemu a ja nie zamierzam odpuszczać przy kwestii okradania kogoś z własności i pracy jaką wykonuje. 

1 minutę temu, jar1 napisał:

A dlaczego?  

Całym zdaniem poprosiłbym bo nie rozumiem pytania. 

7 minut temu, Espectro napisał:

Nie nazwałem Pana w żadnym miejscu złodziejem a podałem przykład że takie zachowanie jest temu równe. Nie nazwałem nigdzie Pana złodziejem i nie uważam nawet tak. 

Tak wynika z kontekstu dyskusji  -  to złodziej dokonuje kradzieży,  a to wyraźnie napisałeś, dając przykład kradzieży w sklepie z gazetami.  Takiego słowa użyłeś.  

Zresztą ja też nie nazwałem Pana złodziejem. 

Edytowane przez jar1
  • Administratorzy
Teraz, jar1 napisał:

Tak wynika z kontekstu dyskusji  -  to złodziej dokonuje kradzieży,  a to wyraźnie napisałeś, dając przykład kradzieży w sklepie z gazetami.  Takiego słowa użyłeś.  

I nie wskazałem Pana jako tego "złodzieja" 

TO był przykład a to czy faktycznie Pan używa adblocka czy też nie to nie bardzo mnie to interesuje. 

Pisząc tutaj i pytając o coś staram się odpowiadać każdemu.

10 minut temu, Espectro napisał:

Pan nie rozumie problemu a ja nie zamierzam odpuszczać przy kwestii okradania kogoś z własności i pracy jaką wykonuje. 

Całym zdaniem poprosiłbym bo nie rozumiem pytania. 

Napisałem, że używanie Adblocka nie jest karalne. Odpowiedziałeś, że powinno być.

Więc spytałem dlaczego?

• Administratorzy
2 minuty temu, jar1 napisał:

Napisałem, że używanie Adblocka nie jest karalne. Odpowiedziałeś, że powinno być.

Więc spytałem dlaczego?

Tłumaczyłem powyżej. 

Same reklamy tak są po to aby zarabiać pieniądza ale są one stworzone po to aby pokrywać koszta utrzymania strony i wszystkiego innego. Tak jak pisanie artów w gazecie. Taki autor pismak dostaje pieniądze za to żę coś popracował. U nas koszta są infrastruktury autorów w magazynie itd itd. 

Gość

(Konto usunięte)

A dlaczego pomidorowa oraz całe żarcie ma niepodlegać prawom autorskim ? Kucharze to też twórcy ?

18 minut temu, Espectro napisał:

Rozumiem że ogląda Pan także telewizję z pirackich źródeł i tak samo internet używa od sąsiada. 

Nie tylko telewizja , utwory muzyczne , ale i żarcie powinno podlegać tym samym prawom . Kucharze nie są gorsi . Dlatego jestem za zakazem indywidualnego gotowania na rzecz zbiorowego żywienia. Reklamy pod warunkiem że nie są bezczelne ( w postaci ekranu blokady) "muszą być" - pod warunkiem żeby nie było ich za dużo , aż do przesady. Można zrezygnować z animowanych reklam - te są najbardziej pamięciożerne . Poza tym nie będę co 2 miesiące kupował telefonu z powodu zbyt dużej ilości reklam .

• Administratorzy
Teraz, Wojtek 1959 napisał:

A dlaczego pomidorowa oraz całe żarcie ma niepodlegać prawom autorskim ? Kucharze to też twórcy ?

31 minut temu, Espectro napisał:

TO pytanie nie do mnie. Ale autorskie kompozycje podlegają prawom autorskim.

1 minutę temu, Wojtek 1959 napisał:

Dlatego jestem za zakazem indywidualnego gotowania na rzecz zbiorowego żywienia.

i tu kwestia pozostaje taka żę każdy gotując bez przepisu (jak to robią nasze mamy i babcie) nie podlega tej zasadzie.

Reklamy pod warunkiem że nie są bezczelne ( w postaci ekranu blokady) "muszą być"

i u nas staramy się takich unikać i w czas blokować. 

2 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

Można zrezygnować z animowanych reklam - te są najbardziej pamięciożerne . Poza tym nie będę co 2 miesiące kupował telefonu z powodu zbyt dużej ilości reklam .

TO tez prawda. I też takie najmniej sie klikają. BO aby reklama się klikała trzeba dobrego pomysłu a nie masy animacji itd.

Nowy internet wygląda tak żę 90% to pismo obrazkowe i nic więcej. 

ZDJĘCIE 

Tytuł

6 minut temu, Espectro napisał:

Tłumaczyłem powyżej. 

Same reklamy tak są po to aby zarabiać pieniądza ale są one stworzone po to aby pokrywać koszta utrzymania strony i wszystkiego innego. Tak jak pisanie artów w gazecie. Taki autor pismak dostaje pieniądze za to żę coś popracował. U nas koszta są infrastruktury autorów w magazynie itd itd. 

Forum działa na zasadzie pewnej symbiozy. To wpisy użytkowników nakręcają jego popularność. To użytkownicy tworzą jego rynkową wartość. I dzięki temu jest możliwość finansowania jego działalności.  Funkcjonują  również fora płatne, utrzymujące się np. z darowizn. Różne są metody, jak widać.

Ale, jeśli forum "żyje" z ruchu użytkowników to warto dbać o to, by nie porównywać ich do ludzi kradnących prasę w punktach jej sprzedaży. Taki fakt to strzał  w stopę dla takiej  formuły funkcjonowania forum. 

Używanie adblocka, powtarzam, nie jest karalne i żadnym przestępstwem, więc nie jest.

A reklamy związane z audio mam, jak najbardziej, mam widoczne .  Ale to przecież nie o to chodzi.

Zresztą na forum są również tematy sposorowane itd. itd.

• Administratorzy

Aktualna wp.pl

Screenshot_527.png

Z roku 2012:

Screenshot_529.pngScreenshot_528.png

7 minut temu, jar1 napisał:

I dzięki temu jest możliwość finansowania jego działalności. 

dzięki czemu ?

Funkcjonują  również fora płatne, utrzymujące się np. z darowizn. Różne są metody, jak widać.

tak to prawda. Aktualnie ile takich przeżyło ?

Ale, jeśli forum "żyje" z ruchu użytkowników to warto dbać o to, by nie porównywać ich do ludzi kradnących prasę w punktach jej sprzedaży. Taki fakt to strzał  w stopę dla takiej  formuły funkcjonowania forum. 

Pan nadal swoje. Przy założeniu że 1000 wyświetleń strony to 10 groszy to gdy 80% użytkowników używa adblocka zysk z reklam jest równy ile ? 

8 minut temu, jar1 napisał:

Używanie adblocka, powtarzam, nie jest karalne i żadnym przestępstwem, więc nie jest.

A reklamy związane z audio mam, jak najbardziej, mam widoczne .  Ale to przecież nie o to chodzi.

Nie jest. A powinno tak jak pisałem.

9 minut temu, jar1 napisał:

Zresztą na forum są również tematy sposorowane itd. itd.

to forma oznaczenia bo i tak trzeba i musi być aby użytkownik miał świadomośc iż temat lub wpisy są płatne i takie opinie czy też wpisy mogą byc nacechowane formą chęci sprzedaży czegoś. 

Staramy się aby użytkownik wiedział i miał świadomość takich zachowań. Każdy z naszych partnerów nie może namawiać i zmuszać do czegokolwiek i tak samo nie może pisać postów bezpośrednio z podtekstem (marketingiem szeptanym) w tematach by osiągać materialne cele. Oznaczamy także branżę aby pokazać użytkownikom forum iż osoba z którą piszą robi to zawodowo lub w tym biznesie jest aktywna. 

Oczywiście macie racje co do reklam. Też nienawidzę gdy mi wyskakuje i nie daje kliknąć czegoś lub przeszkadza w przeglądaniu. Dlatego tak dużo pracy wkładamy w to aby takowych nie było.

Jednocześnie też filtrujemy reklamy jakie maja się wyświetlać i oceniamy kategorie jakie są ustalone do wyświetlania.

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, Espectro napisał:

i tu kwestia pozostaje taka żę każdy gotując bez przepisu (jak to robią nasze mamy i babcie) nie podlega tej zasadzie.

Ale może sugerować że gotowane z głowy może być zaczerpnięte z jakiegoś przepisu . W myśl sprawiedliwości i praworządności społecznej powinno się chronić kucharzy tak samo jak muzyków, grafików , filmowców , autorów książek czy programistów . Dlatego jestem za wprowadzeniem terminu piractwo kulinarne do obrotu prawnego . Ale sprawiedliwości dziejowej nie będzie i piractwa kulinarnego tez jako terminu .

• Administratorzy
Teraz, Wojtek 1959 napisał:

Ale może sugerować że gotowane z głowy może być zaczerpnięte z jakiegoś przepisu

trzeba udowodnić wtedy iż dany zabieg np posolenia rosołu przed zagotowaniem lub po jest pod prawami autorskimi. 

Dlatego jestem za wprowadzeniem terminu piractwo kulinarne do obrotu prawnego .

Jeżeli coś jest autorskie to jestem za tym. W wielu branżach jest tak żę kopiuje się 1-1 gdy coś się spodoba społeczeństwu.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Espectro napisał:

trzeba udowodnić wtedy iż dany zabieg np posolenia rosołu przed zagotowaniem lub po jest pod prawami autorskimi. 

Przy umiejętnym wykorzystaniu istniejącej technologii i rozwojowi techniki nie było by to trudne.

Godzinę temu, Espectro napisał:

Nie jest. A powinno tak jak pisałem.

Ja też mogę więc uważać, że za każdy mój wpis powinno się płacić 🙂

• Administratorzy
2 minuty temu, jar1 napisał:

Ja też mogę więc uważać, że za każdy mój wpis powinno się płacić 🙂

Przeczytać polecam regulamin.

A ja "z innej beczki", mimo wszystko, prosiłbym o włączenie możliwości ignorowania wpisów moderatorów. Do spraw moderatorskich możecie używać i tak innych narzędzi (np. PW), a jeżeli moderator uczestniczy w wątku jako dyskutant, a nie moderator, to chciałbym mieć możliwość wyłączenia jego postów.

To tylko propozycja.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

• Administratorzy
4 minuty temu, fozzie napisał:

A ja "z innej beczki", mimo wszystko, prosiłbym o włączenie możliwości ignorowania wpisów moderatorów. Do spraw moderatorskich możecie używać i tak innych narzędzi (np. PW), a jeżeli moderator uczestniczy w wątku jako dyskutant, a nie moderator, to chciałbym mieć możliwość wyłączenia jego postów.

To tylko propozycja.

Napisze mi Pan na pw o którego moda chodzi postaram się coś podziałać. 

24 minuty temu, fozzie napisał:

To tylko propozycja.

Ja też na to zwracałem kilka razy uwagę. Dostawałem odpowiedź, że mogę nie czytać. Proste.

48 minut temu, Espectro napisał:

Napisze mi Pan na pw o którego moda chodzi postaram się coś podziałać. 

A tę informację to ja już zostawię dla siebie.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Espectro napisał:

Przeczytać polecam regulamin.

no właśnie

w regulaminie jest zapis , że publikując wpis przekazujemy prawa autorskie audiostereo

a skoro jest taki zapis to znaczy , że wpisy użytkowników są towarem jak każdy artykuł w gazecie

i ten towar zgadzamy się Wam czyli zarządowi audiostereo  przekazać

Stąd wniosek , że korzystacie na naszych wpisach.

Więc posądzanie czy nawet porównywanie omijania reklam do kradzierzy wg mnie jest nie na miejscu .... może nie w swietle prawa ale zwykłej uczciwości

Była taka sytuacja , że sly30 pokłócił się z Dawidem i zagroził , że prawnie zlikwiduje 22000 swoich wpisów na forum , wpisy te umieścił kilka lat wcześniej i mógł żądać usunięcia ich z forum

ostatecznie doszli do porozumienia ale chcę przez to powiedzieć , że bez wpisów użytkowników forum by nie było i naprawdę nikt nikomu łaski nie robi ani w jedną ani w drugą stronę

• Administratorzy
1 minutę temu, slawek.xm napisał:

Była taka sytuacja , że sly30 pokłócił się z Dawidem i zagroził , że prawnie zlikwiduje 22000 swoich wpisów na forum , wpisy te umieścił kilka lat wcześniej i mógł żądać usunięcia ich z forum

była ale z generalnie to w tej sprawie problem główny stanowiła sprawa inna niż samo usunięcie wpisów bo co do tego nie robimy problemów o ile poda się faktyczny sensowny powód. 

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

ostatecznie doszli do porozumienia ale chcę przez to powiedzieć , że bez wpisów użytkowników forum by nie było i naprawdę nikt nikomu łaski nie robi ani w jedną ani w drugą stronę

rozsyłanie masówek na pw z prośbami o przejście na inne forum trochę inne zagadnienie tak jak tworzenie nowych kont tylko po to aby robić syf w aktualnych tematach. 

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

no właśnie

w regulaminie jest zapis , że publikując wpis przekazujemy prawa autorskie audiostereo

a skoro jest taki zapis to znaczy , że wpisy użytkowników są towarem jak każdy artykuł w gazecie

i ten towar zgadzamy się Wam czyli zarządowi audiostereo  przekazać

Stąd wniosek , że korzystacie na naszych wpisach.

1. Nikogo nie nazwałem złodziejem. Podałem tylko przykład. Nikogo pod publiczne zlinczowanie także nie poddałem.

2. Przy rejestracji regulamin każdy powinien przeczytać i zaakceptować. Jeżeli nei zaakceptuje to nie możę założyc konta. 

3. Porównanie było proste i jasno tłumaczone było żę chodzi o utrzymanie infrastruktury i wszystko co pozwala na komunikowanie się po przez forum. Z tego powodu takżę przykład autora książki lub płyty (jako autora własności intelektualnej) i pokazanie iż każdy powinien dostać po równo za to na co zapracował nic więcej. 

Taka ludzka zawiść i myśl że to są niesamowite pieniądze to trochę nie ten kierunek. 

TO tak samo jak zgłaszanie problemu technicznego z powodu iż adblock zablokował funkcjonalność i robieniu teraz rabatu administracji technicznej gdzie to nie ich wina nawet jest. 🙂 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Espectro napisał:

była ale z generalnie to w tej sprawie problem główny stanowiła sprawa inna niż samo usunięcie wpisów bo co do tego nie robimy problemów o ile poda się faktyczny sensowny powód. 

rozsyłanie masówek na pw z prośbami o przejście na inne forum trochę inne zagadnienie tak jak tworzenie nowych kont tylko po to aby robić syf w aktualnych tematach. 

bez względu na to co było

wpisy Sylwestra zostały na audiostereo a mnie Sylwek napisał , że David prosił go "nie rób mi tego"

co prawda znam sprawę tylko od strony Sylwestra ale z tej relacji wynika , że zależy Wam jako zarządowi forum by ludzie tu pisali a więc nasze wpisy są Wam potrzebne

dlatego jeszcze raz podkreślam , że warto się zastanowić zanim oskarży się .... kogoś 🙂

nie piszę tego by podtrzymywać zaognienie sytuacji tylko staram się być do bólu obiektywny

• Administratorzy
1 minutę temu, slawek.xm napisał:

że zależy Wam jako zarządowi forum by ludzie tu pisali a więc nasze wpisy są Wam potrzebne

tak musi działać forum. Dlaczego ? bo jest mała różnica taka żę nowy użytkownik pytając o cokolwiek po uzyskaniu odpowiedzi często żąda usunięcia tematu i wpisów oraz konta. Dlaczego ? nie wiadomo ale to samolubne podejście. W takim przypadku też według regulaminu możemy takie wpisy zostawić a jedynie zamaskować kto pisał takowe wpisy. A konto i wszelkie dane z RODO usuwamy. 

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

dlatego jeszcze raz podkreślam , że warto się zastanowić zanim oskarży się .... kogoś 🙂

Nikogo nie oskarżam o nic. Podałem jedynie przykład i nie skierowałem go w nikogo w rozmowie. Nie napisałem o kim pisze i nie podałem nicku w wypowiedzi. 

Autorów nie usuwamy i nie korzystamy z tych wpisów. Przy każdym wpisie jest autor.

Prosta zasada. Jak coś jest za darmo to są reklamy. Jak nie ma reklam to zawartość jest płatna.

Tak działa aktualny internet i zawartości na nim.

• Administratorzy

@jar1 jeżeli się Pan poczuł urażony to przepraszam i nie miałem na myśli obrażać kogokolwiek lub nazywać złodziejem. TO prosty przykład i wytłumaczenie zagadnienia i użycie słowa które mogło faktycznie kogoś obrazić co nie było moim celem.

12 minut temu, Espectro napisał:

@jar1 jeżeli się Pan poczuł urażony to przepraszam i nie miałem na myśli obrażać kogokolwiek lub nazywać złodziejem. TO prosty przykład i wytłumaczenie zagadnienia i użycie słowa które mogło faktycznie kogoś obrazić co nie było moim celem.

OK. Ja też nie miałem zamiaru nikogo obrażać. Zawsze jest tak, że punkt widzenia w znacznym stopniu zależy od punktu siedzenia. I to rozumiem.  

Poza tym, tak sobie gadamy , generując również potrzebny ruch na forum  😉

Edytowane przez jar1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.