Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Wpisy niepałające zachwytami nad imprezkami organizowanymi przez tutejszych reklamodawców znikają także bez powiadomienia. Jako bezużyteczne.

Kaska z reklam płynie a moderzy nadal darmowi z łapanki. Taki warsiawski biznesk łachmycki.

Naprawde w dzisiejszych czasach ktos pracuje za darmo ? !

Trzeba byc skonczonym frajerem by pracowac za darmo dla cudzych korzysci. Przy okazji zwykła swinia, bo pracujacy za free odbieraja prace innym.

W UE nikomu juz prawie nic nie mozna dac za darmo. Piekarz nawet chleba glodnemu nie moze dac za darmo. Wiec jak mozna za darmo pracowac ? ?

Edytowane przez warek
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wpisy niepałające zachwytami nad imprezkami organizowanymi przez tutejszych reklamodawców znikają także bez powiadomienia. Jako bezużyteczne.

Kaska z reklam płynie a moderzy nadal darmowi z łapanki. Taki warsiawski biznesk łachmycki.

Zaraz dostaniesz punkty karne za atak na moderację.

Jak napisałem, że temat ,,niepałający zachwytami'' nad innym zaprzyjaźnionym forum został ukryty na bocznicy, bez podania przyczyny, to mnie nagrodzili:-)

Mało prawdopodobne w realu byłoby dostać batonem od modera forum, wg znanego przysłowia o gerojach w necie.

Ale chęć pracy za free jest napradę dla mnie szokująca. Musi sie kryc w takich wyznaniach jakich haczyk.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mało prawdopodobne w realu byłoby dostać batonem od modera forum, wg znanego przysłowia o gerojach w necie.

Wręcz przeciwnie.

To bardzo prawdopodobne.

Jak pytałem kto i na jakiej podstawie przeniósł temat na bocznicę, to nie uzyskałem żadnej odpowiedzi, tylko punkty karne. Gdybym w dalszym ciągu dążył do uzyskania odpowiedzi na te pytania, to ilość punktów karnych przekroczyłaby maksymalną dozwoloną ilość i do widzenia.

Musze więc zaakceptować fakt, że moderacja może zrobić co zechce bez podawania przyczyny.

Edytowane przez HQ150

O ile ludzie bedą nadal masowo odwiedzali forum i reklamodawcy beda uważali że reklamowanie sie na forum przynosi im korzyści.

Mnie chodziło o sama mozliwosc ujawnienia sie osoby moderatora w wymiarze realnym i dostania od niego pałką. W rzeczywistości to niemozliwe. Może właśnie dlatego niektórzy ludzie godza się na takie darmowe machanie pałka w rzeczywistości wirtualnej ?

Nie widze racjonalnego motywu pracowania dla kogoś za darmo. Chyba, że otrzymują wynagrodzenie, tylko zobowiazali się o tym nie pisać..

Jest taki znany mem, który to chyba dobrze tłumaczy.

35e6980f7813665c5c15d0cbc31b17e0.jpg

A czy ma to zastosowanie tutaj, to nie wiem i nie zamierzam się wypowiadać.

Nie widze racjonalnego motywu pracowania dla kogoś za darmo.

Podobnie jak większość Polaków, którzy nie są skłonni uczestniczyć w inicjatywach lokalnych na rzecz społeczności lokalnych, klubów sportowych, szkół, etc. Między innymi z tego powodu Polska ma b. słaby wskaźnik samoorganizacji i słabo wykształcone struktury społ. obywatelskiego. To się zmienia, ale powoli.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

A co Ty się nagle Polską tak martwisz, skoro do Belgii uciekłeś?

Może należało zostać i organizować struktury społ. obywatelskiego?

Robotę dla komercyjnej firmy uznajesz za angazowanie na rzecz lokalnej społeczności. Ciekawe w której lokalizacji jest to wzorcem społecznikostwa? Mogłeś sie społecznie wykazywać, zamiast wyjechac z Polski i teraz robic za frajer dla prywatnej firmy. To co robisz jest to dokładnie niszczenie społeczeństwa obywatelskiego. Praca za darmo w kapitalizmie jest jak sikanie wszystkim cieżko pracujacym Polakom do miski.

Edytowane przez warek

Co ty piepszysz.

Moderowanie na forach to w większości praca społeczna, (której idee wypaczył komunizm). Oczywiście niedojrzałe emocjonalnie jednostki deprecjonują tę funkcę.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Bardzo społeczna. Zapierdzielanie w robocie dla prywatnej firmy reklamowej jest pracą społeczną jak diabli.

Komunizm tez wypaczył im poglądy łamistrajków ?

Ta takie hobby, rozumiesz?

Daję ci 1 punkt karny, obywatelski :D

Za antyspołetyzm!

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Obaj macie po części rację. Oczywiście, że moderatorzy wykonują pracę społecznie.

Ale robią to dla prywatnej firmy która zarabia na tym forum. Sam niedawno odczułem bardzo dobrze, że interesy mają zasadniczy wpływ na kształt tego forum.

Niestety teza o forum jako instytucji społecznej, istniejącej dla forumowiczów, to w tym wypadku fikcja. Więc moderowanie nawet w dobrej wierze takiego forum, ciężko nazwać pracą całkowicie społeczną. Przecież ktoś czerpie wymierne zyski z tej wykonywanej bezpłatnie przez moderatorów pracy.

Edytowane przez HQ150

A może robią to dla społeczności i siebie?

Jeśli właściciel nie daje im od siebie wytycznych kogo i co można to nie widzę przeszkód.

Oczywiście osobiście nie popieram moderacji, która wycina i karze. Od tego są sądy.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jeśli właściciel nie daje im od siebie wytycznych kogo i co można to nie widzę przeszkód.

No właśnie.

Jeśli temat zostaje ukryty, i ja przez prawie miesiąc pytam się kto i na jakiej podstawie to zrobił i mimo to moderacja nabiera wody w usta i nie chce powiedzieć, jaki punkt regulaminu złamał ani kto z moderatorów go ukrył, to niestety mam poważne wątpliwości o tym braku wytycznych.

Edytowane przez HQ150

No ale postaw się na jego miejscu, jak admin admina prosi...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Oczywiście osobiście nie popieram moderacji, która wycina i karze. Od tego są sądy.

A ja wręcz przeciwnie. Stoję na stanowisku, że regulamin to rzecz święta i moderacja ma OBOWIĄZEK egzekwować od forumowiczów jego przestrzegania.

Tylko jak to robi, to ma też obowiązek jak sąd np. mieć odwagę uzasadnić swoje postępowanie paragrafem który został złamany. No i jakiś sędzia podpisuje się pod wyrokiem.

To tylko forum. Tu można więcej, co w realu nie byłoby możliwe:)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No ale postaw się na jego miejscu, jak admin admina prosi...

I tu kończy się społeczna rola a zaczyna się prywata.

Na HDTV.Com.pl jest punkt w regulaminie, że decyzje moderacji są niepodważalne, bezdyskusyjne itd. Czyli wedle własnego widzimisię moderatorów. I każde zapytanie o nie będzie karane wedle widzimisię moderatora. I O.K. Każdy forumowicz wie na co się pisze.

Proponuję tu też wprowadzić podobne zapisy do regulaminu i nie będzie dyskusji. A tu niby obowiązuje regulamin bez takich zapisów, stąd brak zgody na działania moderatorskie podyktowane nie regulaminem tylko jak to określiłeś, gdy admin admina prosi.

Edytowane przez HQ150

Dali ciała i co? Jak w życiu. Pomożecie? Pomogli:)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Oczywiście. Tylko to nie była pomoc społeczna a pomoc podyktowana interesem.

Dodatkowo łamiąca społeczną rolę forum. No bo informacja o nie do końca uczciwych zagrywkach w stosunku do nas klientów-forumowiczów, została ukryta.

Więc jak widzisz społeczna rola takiego moderatora, który uległ prośbie ,, admin-admina'' jest w tym wypadku nie do obronienia. To była wręcz rola antyspołeczna.

Oczywiście masz rację. Tylko o co kruszyć kopię Don Kichocie? :)

Gdyby to Cie spotkało w realnym świecie(biuro, urząd) to co innego.

Obaj macie po części rację. Oczywiście, że moderatorzy wykonują pracę społecznie.

Społecznie mozna pracować na forum społecznym.

A to forum jest komercyjne. Każda godzina roboty za darmo odbiera komus miejsce pracy i dotyczy to wszystkich - i to jest własnie antyspołeczne działanie.

Gdyby tych chętnych frajerów nie było to SITE musiałoby zatrudnić normalnie moderatorów. Byliby o niebo lepsi.

Ale robią to dla prywatnej firmy która zarabia na tym forum. Sam niedawno odczułem bardzo dobrze, że interesy mają zasadniczy wpływ na kształt tego forum.

Oczywiście że tak. Dlatego napisałem że ich postawa darmowego robola jest jak naplucie ciezko pracujacym Polakom do miski. To zwykłe psucie rynku. Trzeba byc wyjątkowo naiwnym smarkaczem na utrzymaniu rodziców lub na wygodnej emeryturze wypracowanej w PRL, żeby taka postawę uważać za prospołeczne działanie.

Edytowane przez warek
Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Mam wrażenie, że tu zaproponowanie komuś bycia moderatorem to takie wyróżnienie-relikt (z zeszłego systemu). Jak podanie ręki przez kierownika albo dodatkowa kartka do sklepu. No więc co może zrobić taki nagrodzony i poklepany po plecach moderator? Łubu dubu, niech żyje prezes naszego klubu i tak dalej.

Ale to z pewnością tylko wrażenie.

Edytowane przez Papierwoleju

No co wy, to są w końcu dorośli i poważni ludzie. Ojcowie dzieciom, a nawet dziadkowie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.