Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon-Armatura

robiz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

... poza wkładką nad silnikiem ... ;-)

A to nie jest tylko pomocnicza rolka? Tak mi się zdawało, a że silnik jest gdzieś na godzinie 9-tej albo 11-tej? Dawny Pink Triangle stosuje takie dwie symetrycznie rozmieszczone rolki oprócz tej na osi silnika, to podobno coś daje.

To byłoby trochę bez sensu - w tym miejscu. Pomocnicza rolka powinna być bliżej silnika i wtedy równiej jest obciążone łożysko talerza i często jest to też ze sprężyną - naciąg (są takie rozwiązania).

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• Redaktorzy

Rolki pomocnicze służą do zwiększania powierzchni styku paska napędowego z kołami pasowymi. Imi większe kąty opasania tym mniejsze poślizgi względne, albo nawet zerowe.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Rolki pomocnicze służą do zwiększania powierzchni styku paska napędowego z kołami pasowymi.

W tym przypadku jest inaczej. Rolki odsprzęgają pasek od talerza tak aby moment był przekazywany punktowo a nie po jak największym obwodzie.

Dlaczego? Bóg raczy wiedzieć. Wg mnie mogą być dwa powody; albo daje to jakiś efekt soniczny albo marketingowy. Który nie wiem, ale na pewno taki pasek poprowadzony przez kilka dodatkowych kręcących się (i drgających) kółek wygląda rasowo i "profesjonalnie".

Ramię to pewnie opracowanie autorskie Pana Andre Theriault.

http://wizard-highend.blogspot.com/2010/09/phono-5-by-andre-theriault_28.html

Wg mnie ich rola jest taka - symetrycznie rozkładają siły napięcia paska na talerz, jest prawdopodobnie druga rolka z tyłu, której nie widzimy. Można śmialo mocniej napiąć pasek a nie będą działać siły boczne na łożysko od paska bo zniosą się. Pytanie jak te rolki są odsprzeżone od plinty bo same z siebie pewnie w 100% ciche nie są.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Wg mnie ich rola jest taka - symetrycznie rozkładają siły napięcia paska na talerz, jest prawdopodobnie druga rolka z tyłu, której nie widzimy. Można śmialo mocniej napiąć pasek a nie będą działać siły boczne na łożysko od paska bo zniosą się. Pytanie jak te rolki są odsprzeżone od plinty bo same z siebie pewnie w 100% ciche nie są.

Prawdopodobnie "legenda" tego rozwiązania jest taka lub podobna tylko że w mechanice poza zjawiskami są też wartości.

Porównanie sił naciągniętego paska z nośnością łożyska na siły poprzeczne pokaże wpływ wagi gołębia na nośność mostu. A z drugiej strony mamy dodatkowe elementy drgające w postaci rolek, nie podpatrty pasek wibrujący sobie na odcinkach pomiędzy punktami podparcia i możliwy poślizg paska na krótkich odcinkach styku. Dodatkowo tak prowadzony pasek musi mieć znacznie większy naciąg co skutkuje podwyższeniem częstotliwości jego drgań oraz szybszym zużyciem paska.

Tu jednak chyba jednak przeważyły względy wizualne i marketingowe.

Oczywiście łożysko takiego talerza nie tylko nie uszkodzi się od napięcia paska, ale mogłoby przenosić znacznie wielo-wielokrotnie większe siły. Myslę, ze idea rozwiązania odciążenia od działania sił bocznych wynika z tego by ono możliwie bezszumnie pracowało, bo im siły boczne bedą większe tym realnie szum łożyska może być większy. Może mieć to tutaj znaczenie, szczególnie jak jest dużej średnicy i jest odwrócone (tu raczej tak jest) - trzpień i panewka jest raczej bryle talerza i łożysko trzeba jakoś od tej bryły odsprzęglić i zadbać o możliwie jego cichą pracę. Myślę, że autor kierował się tymi względami, choć jest prawdopodobne, że i tak byłoby wystarczająco ciche, gdyby z tego rozwiązania zrezygnować. Co do rolek jak i silnika - podejrzewam choć tego nie widać, że nie maja one fizycznego kontaktu z plintą gramofonu.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Przy takim kawałku żelastwa można by zastosować podparcia talerza typu unipivot i zapewne nie odchliłby się od pozycji spoczynkowej :)

Przy projektach typu "cost no object" jak ten trafniejszym wydaje się rozwiązanie z dwoma silnikami i dwoma paskami.

• 2 tygodnie później...

Za tani. Nikt nie kupi.

Też tak uważam, cena jest za moją pracę, nie ma marketingu i innego bełkotu,...chcę zmienić trend, urządzenia mają służyć ludziom.

Jeśli ktoś chce zapłacić więcej?...nie ma problemu....gramofon będzie dostępny do odsłuchu, od 1 listopada na Kantstraße

w Berlinie.

Następny,.. cały mój system,.... z mono blokami, kolumnami na bazie Horna TH 4001, przetworników Altec, będzie prezentowany na Wałach Chrobrego w Szczecinie w Grudniu.

gramofon będzie dostępny do odsłuchu, od 1 listopada na Kantstraße w Berlinie.

cały mój system,.... będzie prezentowany na Wałach Chrobrego w Szczecinie w Grudniu.

Możesz podać dokładne adresy i daty tych prezentacji ?

cos wiedzę, że niektórych kolegów już dupa boli. Polskie bagienko, równać w dół.

Zbyszek,...a jak ramię ?, to dopiero hujowizny zaczną się czepiać,... to będzie 12 calowe dzieło sztuki,.... już się śmieje,...

10646793_1705661382991463_810743923459716891_n.jpg?oh=b3a578a956880fc123122db8e05498b0&oe=54C6D197&__gda__=1418458159_3f325af2b806763a1aca96ab10ac304a

• Redaktorzy

Azus, a Ty znasz sie na ramionach gramofonowych? Zadalem Ci niedawno pytanie i dostalem bana. Z takim podejsciem do potencjalnych klientow nie wroze Ci powodzenia w sprzedazy. Pokory troche.

• Redaktorzy

kangie, jesteś miłośnikiem pro jecta i lepiej tam pozostań.

A kto ciebie pytal o zdanie? Nic nie wnosisz do tematu. Czy potrafisz zadac jakies sensowne pytanie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.