Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel zasilający ok 200zł (czyli kłótnia o kable)

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

:))

Nie będzie mi sie chciało:-)

Ale swoją droga zdajesz sobie sprawę ze tez niezłe "herezje" wypisujesz :)

Dla mnie koniec dyskusji.

Nie mam zamiaru dalej przekonywać głuchego, że to nie herezje.

Dobranoc. :)

Dla każdego dobrego elektryka czy automatyka, to normalna wiedza.

Elektronik z wyksztalcenia, automatyk, elektromechanik w pracy i wciaz mocno kwestionuje wplyw kabli na dzwiek, z technicznego punktu widzenia omawialem to juz dziesiatki razy, nikt nie podejmowl sensownej dyskusji twierdzac ze to cos wiecej niz fizyka i elektronika wiec w koncu jak to jest?

Serdecznie przepraszam za ton i nie chcę nikogo urazić ale proszę was, jaja sobie robicie? Czy na prawdę kurde nie słyszycie różnicy między kablem do pc za pare złotych a jakimś "przeznaczonym" do sprzętu audio? Serdecznie współczuję słuchu w takim razie... Ja tam słyszę szereg różnic i to na wzmacniaczu pomiędzy kablem do pc a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Na pewno marketingowej paplaniny jest wiele ale jednak wpływ ma. I chyba jednak wezmę się za diy, coś spróbuję poskręcać bo najlepiej wypadają druty pojedyncze, nie splotki czyli taki kabel YDY 3x1.5mm ze sklepu typu obi, leroy merlin itp. Wtyki już pospolite typu bals czy shrutter, ekran już pokombinuję ale pewnie od hanshare z ebaya i do tego pokrycie termokurczem i nałożyć oplot i finito. I nie patrzę na wygląd bo kij z tym czy biały, czarny czy jaki tam, cena ma być ludzka i ma być poprawa względem zwykłego pecetowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Serdecznie współczuję słuchu w takim razie..

A ja wspolczuje ze dajecie sie tak robic w bambuko przez wyobraznie

maki a jesli ktos nie ma gniazda IEC we wzmacniaczu to co wtedy? znaczy ze nie jest dostatecznie audiofilski? oczywisie wg oceny zafcuf

Zapraszam do mnie jeśli ktoś nie słyszy różnicy. Mam dwie sieciówki Bazodruta. Delux i MK2. Był u mnie nie dawno kolega elektronik. Też twierdził, że to bzdury. Dopóty, dopóki nie usłyszał.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam, zwracam się z pytaniem. Otóż mam audionova thunder exclusive i na wzmacniaczach słuchawkowych wypadł znacznie lepiej niż zwykła sieciówka pc. W związku z tym pytanie - co polecicie do 200zł do daca nfb 1.32? Nie chcę diy, ic czy usb zrobię ale sieciówkę trzeba wykonać bezbłędnie i nie chcę szaleć z tym. Czy do tych 200zł wszystko to samo czy np supra lorad? Proszę o porady, pozdrawiam!

proste pyt prosta odp - artech se, miałem, polecam

Ja słyszę różnice, jeśli widzę, że gra inne urządzenie, kabel itd. W ślepym teście już tego nie słyszę. To jest ten problem.

daj spokój, to już było tysiące razy emocjonalnie tu poruszane. Ja odróżnię i w ślepym nawet jak się z tym nie zgadzasz i to że się nie zgadzasz nie jest dla mnie zbyt ważne. Oczywiście są mniej kabloczułe wzmaki (NAD, Arcam) i na maxa (Baltlab), ja miałem Baltlaba 2 lata i na prawie każdym kablu grał zauważalnie inaczej przy otwartych oczach i zamkniętych, może dlatego że za słuchanie odpowiadają uszy a nie oczy. Pozdrowionka :)

Serdecznie przepraszam za ton i nie chcę nikogo urazić ale proszę was, jaja sobie robicie? Czy na prawdę kurde nie słyszycie różnicy między kablem do pc za pare złotych a jakimś "przeznaczonym" do sprzętu audio? Serdecznie współczuję słuchu w takim razie... Ja tam słyszę szereg różnic i to na wzmacniaczu pomiędzy kablem do pc a http://audionova.pl/?6,thunder-silver-edition-exclusive . Na pewno marketingowej paplaniny jest wiele ale jednak wpływ ma. I chyba jednak wezmę się za diy, coś spróbuję poskręcać bo najlepiej wypadają druty pojedyncze, nie splotki czyli taki kabel YDY 3x1.5mm ze sklepu typu obi, leroy merlin itp. Wtyki już pospolite typu bals czy shrutter, ekran już pokombinuję ale pewnie od hanshare z ebaya i do tego pokrycie termokurczem i nałożyć oplot i finito. I nie patrzę na wygląd bo kij z tym czy biały, czarny czy jaki tam, cena ma być ludzka i ma być poprawa względem zwykłego pecetowego.

daj sobie spokój, tu jest grupa fundamentalistów antykablowców choć jak ich spytasz czy IC też to zamilkną. To są antykablowcy antyzasilacze i nic nigdy nie zmieni ich zdania podobnie jak irackich fundamentalistów. Zaakceptuj to, dyskusja z nimi nie ma żadnego merytorycznego sensu, tylko się wkurzysz, a część z nich trollowo prowokuje tylko by wkurzyć i zafundować jakąś karkę. Przerabiałem to z Lech 36, DJmaniek i takimitam, o ile w realu to nie jest tak naprawdę 1 i ta sama osoba

Ja słyszę różnice, jeśli widzę, że gra inne urządzenie, kabel itd. W ślepym teście już tego nie słyszę. To jest ten problem.

To jest Twój problem.

Ja podchodzę do tego inaczej i nie sugeruję się przy porównywaniu ceną, tylko słuchem.

Nie wmawiam sobie, że droższy kabel brzmi lepiej.

Dlatego u mnie sieciówka DIY za 30 zł brzmi lepiej od tego ze sklepu za 1000 zł, bo te audiofilskie kable to ściema.

Ale - kiedyś miałem do wyboru dwa interkonekty. Jeden za 250 zł, a drugi za 500 zł i modliłem się,

żeby ten tańszy zagrał lepiej. Niestety, okazało się, że było odwrotnie.

Nie ma więc reguły. Trzeba ufać tylko i wyłącznie uszom, a nie wzrokowi, drogi Kolego. :)

To po jakie chu robisz zamieszanie z kablem za 200 zł ?

Idż kup sobie oryginalną płytę CD lub dwie ,będzie z tego większy pożytek ,zobaczysz różnicę między nośnikiem fizycznym

a ściągniętym plikiem.

Gość numik

(Konto usunięte)

To jest Twój problem.

Ja podchodzę do tego inaczej i nie sugeruję się przy porównywaniu ceną, tylko słuchem.

Nie wmawiam sobie, że droższy kabel brzmi lepiej.

Dlatego u mnie sieciówka DIY za 30 zł brzmi lepiej od tego ze sklepu za 1000 zł, bo te audiofilskie kable to ściema.

Ale - kiedyś miałem do wyboru dwa interkonekty. Jeden za 250 zł, a drugi za 500 zł i modliłem się,

żeby ten tańszy zagrał lepiej. Niestety, okazało się, że było odwrotnie.

Nie ma więc reguły. Trzeba ufać tylko i wyłącznie uszom, a nie wzrokowi, drogi Kolego. :)

tak, nie ma że gra lepiej lub gorzej, z tym wzmakiem zagra lepiej ten z innym inny. Na Baltlabie zwykły najtańszy Artech niszczył Thundera, który próbował zmusić Baltlaba do wydawania dźwięków, które słabo wychodzą wg mnie. Moje oczy nie mają z tym nic wspólnego. Zazwyczaj mam je otwarte podczas słuchania i nie potrzebuję ich zamykania do słyszenia różnic. Jak odsłuchuję wzmaki, jak ostatnio Audiolaba, Mingdę czy Atolla słyszę między nimi różnice dość spore patrząc na nie. Czasem tani zagra lepiej, tak samo CD, IC czy głośnikowy. Nie patrzmy na ceny, w ogóle nie patrzmy. Słuchajmy, to wystarczy i nie róbmy z tego voodoo z zamkniętymi oczami, także zgadzam się w 100%

Napisano wczoraj, 01:08

Witam, zwracam się z pytaniem. Otóż mam audionova thunder exclusive i na wzmacniaczach słuchawkowych wypadł znacznie lepiej niż zwykła sieciówka pc. W związku z tym pytanie - co polecicie do 200zł do daca nfb 1.32? Nie chcę diy, ic czy usb zrobię ale sieciówkę trzeba wykonać bezbłędnie i nie chcę szaleć z tym. Czy do tych 200zł wszystko to samo czy np supra lorad? Proszę o porady, pozdrawiam!

WW Stratus . U mnie się sprawdził i " przegonił " kilka dużo droższych sieciówek .

5.2 . Ale u mnie .

Czy Tobie przypasi , tego nikt Ci nie powie . Sieciówki wpięte pod DACa ( SM6 ) zmieniały równowagę tonalną jak i scenę . Jej szerokość , głębokość i lokalizację .

Został WW Stratus 5.2

Czy są urządzenia pomiarowe, którymi można zmierzyć różnice pomiędzy kablami sieciowymi? W przypadku kolumn wiadomo - jest to charakterystyka częstotliwościowa, wzmacniacz - też + poziom zniekształceń, moc itd. A jak obiektywnie testuje się kable sieciowe? Będą różnice w oporze?

Na słuch.

Z tym że to nie jest obiektywny test. Pozostałe komponenty sprzętu audio można raczej przetestować nie "na słuch". Kabel jest tak prostym elementem, że tym bardziej powinno się dać, nie wiem, zmierzyć opór, pojemność, wskazywane przez Was zjawisko "filtrowania" prądu itp. Ktoś widział kiedyś wyniki takich pomiarów?

Bo czy ktoś słyszy lub nie to można sobie dyskutować - wystarczy poczytac o wynikach ślepych testów ABX sprzętu audio..

W przypadku kolumn wiadomo

A to jakaś nowość . Co wiadomo ? Charakterystyka mówi o ewentualnej równowadze tonalnej .

wzmacniacz - też + poziom zniekształceń, moc itd.

Widziałeś gdzieś na świecie ocenę brzmienia kolumn i wzmacniaczy na podstawie charakterystyki i poziomu zniekształceń ?

Kabel jest tak prostym elementem, że tym bardziej powinno się dać, nie wiem, zmierzyć opór, pojemność, wskazywane przez Was zjawisko "filtrowania" prądu itp

Nikt nie jest w stanie ocenić jak dany kabel wpłynie na dany zasilany klocek a tym bardziej na cały zestaw .

wystarczy poczytac o wynikach ślepych testów ABX sprzętu audio..

Temat jest o wyborze kabla w cenie około 200zł a nie czy wpływ kabli słychać czy nie . Od tego był , albo i jest nadal odpowiedni wątek .

Zmierzyc mozna wszystko tylko po co skoro Ci napisza ze oni slysza lepiej niz oscyloskop bada przebieg ;p

Rezystancja jest pomijalna przy tak wysokim napieciu zasilania, różnice pojemności są na tyle małe że nie wplyna na przebieg sinusoidy.

Przebieg zawsze mozna zmierzyc z kablem i bez kabla, jesli wg was slyszacych taki kabel ma wlasciwosci filtracyjne to na oscyloskopie powinnismy uzyskac ładniejsza sinusoide niz bez kabla

Widziałeś gdzieś na świecie ocenę brzmienia kolumn i wzmacniaczy na podstawie charakterystyki i poziomu zniekształceń ?

Oczywiście że tak. Większość testów w magazynach opiera się na pomiarach oraz dodatkowo ocenie "subiektywnych" odczuć. Te drugie są dla mnie nic nie warte - polecam lekturę (jest też sporo o kablach):

Ukryta Zawartość

W testach ludzie nie mogą rozróżnić wzmacniaczy albo wskazują tanie wzmacniacze jako najlepsze. To samo CD, DAC-i.. Kable to w ogóle można zapomnieć, że ktoś rozróżni. Ja robiłem takie testy na sobie (na ile mogłem) - dużo się nauczyłem, proponuję potestować na ślepo i spróbować rozróżnić różnie audio-sieciówki. Nie słyszałem żeby komuś się to udało w obiektywnym teście.

Ukryta Zawartość

jesli wg was slyszacych taki kabel ma wlasciwosci filtracyjne to na oscyloskopie powinnismy uzyskac ładniejsza sinusoide niz bez kabla

Sam widzisz jak Ty niewiele wiesz w tym temacie w którym chcesz się wypowiadać .

Filtracja dotyczy obydwu kierunków . Choćby tłumienie zakłóceń siejącej przetwornicy DACa tak żeby nie zakłócała powiedzmy napędu CD przez zasilanie .

Temat jest bardziej złożony .

Te drugie są dla mnie nic nie warte - polecam lekturę (jest też sporo o kablach):

Ukryta Zawartość

W testach ludzie nie mogą rozróżnić wzmacniaczy albo wskazują tanie wzmacniacze jako najlepsze. To samo CD, DAC-i.. Kable to w ogóle można zapomnieć, że ktoś rozróżni.

Nie interesują mnie ludzie , zwłaszcza ci którym słoń na ucho nadepnął albo ci którzy pewnych porównań dokonują na tym na czym dokonują .

Swoje porównania mam i znam , nie potrzebuję wyczytać że to co słyszę to sobie wmówiłem i inne pierdoły .

Zostawiłem najtańszą sieciówkę za 300zł a miałem za 5000zł . Ta za 5000zł nie zagrała z moim DACem ale wiele dała ze wzmacniaczem pracującym w klasie D .

Ja robiłem takie testy na sobie (na ile mogłem) - dużo się nauczyłem

Super . To nie wiem czy masz się cieszyć czy martwić . Ciesz się że zaoszczędzisz a martw się że z jakiegoś powodu nie słyszysz to co słyszy masa osób .

A założycielowi tematu proponuję zacząć banowanie bo skończy się jak zawsze .

Swoje napisałem .

Powodzenia

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

Czy są urządzenia pomiarowe, którymi można zmierzyć różnice pomiędzy kablami sieciowymi? W przypadku kolumn wiadomo - jest to charakterystyka częstotliwościowa, wzmacniacz - też + poziom zniekształceń, moc itd. A jak obiektywnie testuje się kable sieciowe? Będą różnice w oporze?

powiedz mi a co ma piernik do wiatraka skoro to słychać? Prowadzisz program naukowy czy słuchasz muzyki?

Z tym że to nie jest obiektywny test. Pozostałe komponenty sprzętu audio można raczej przetestować nie "na słuch". Kabel jest tak prostym elementem, że tym bardziej powinno się dać, nie wiem, zmierzyć opór, pojemność, wskazywane przez Was zjawisko "filtrowania" prądu itp. Ktoś widział kiedyś wyniki takich pomiarów?

Bo czy ktoś słyszy lub nie to można sobie dyskutować - wystarczy poczytac o wynikach ślepych testów ABX sprzętu audio..

czyli jak na słuch wybierasz kolumienki czy wzmaka nie jest obiektywnie bo na słuch choć każdy inaczej gra? To jak wybierasz sprzęty? Nie słuchasz, tylko używasz urządzeń pomiarowych? A co bierzesz przed?;p;p;p. Nie obrażaj się, ale to już na nikogo nie działa. Słuch to jedyny obiektywny dla każdego i zarazem subiektywny bo jego słuch "pomiar". Niektórzy mierzą, inni słuchają

Oczywiście że tak. Większość testów w magazynach opiera się na pomiarach oraz dodatkowo ocenie "subiektywnych" odczuć. Te drugie są dla mnie nic nie warte - polecam lekturę (jest też sporo o kablach): http://idc1966.blogspot.co.uk/2011/12/study-of-audiophile-blind-comparison.html

W testach ludzie nie mogą rozróżnić wzmacniaczy albo wskazują tanie wzmacniacze jako najlepsze. To samo CD, DAC-i.. Kable to w ogóle można zapomnieć, że ktoś rozróżni. Ja robiłem takie testy na sobie (na ile mogłem) - dużo się nauczyłem, proponuję potestować na ślepo i spróbować rozróżnić różnie audio-sieciówki. Nie słyszałem żeby komuś się to udało w obiektywnym teście.

a ja proponuję nic mi nie proponować :). Ja Tobie nie proponuję odsłuchu, pomiaru itp. Robisz co chcesz. Ja też :). Umiesz po prostu i nic więcej zaakceptować, że są ludzie, którzy słyszą róznice w kablach i nie obchodzą ich teoretyczne mądrości o testach na ślepo, pomiarach itp.? Ja akceptuję, że Ty nie słyszysz. Ludzie - nikt nie zadaje tu pytań by czytać potem spory o pomiarze kabli, jak nie wierzysz w kable to to napisz pytającemu, wystarczy. My czujemy różnice więc mu jakieś polecamy. Powiedz, konstruktywnie, co WNOSI Twoje zdanie do tego WĄTKU

Ale co Ty myslisz ze tylko audio jest czule na zaklocenia z sieci? jakos w automatyce nie stosuje sie drogich ekranowanych kabli tylko kazdy falownik i sterownik plc ma na wejsciu filtr oraz trafo separacyjne i to jest znacznie drozsze rozwiazanie niż kawalek druta, zaklocenia istnieja nikt tego nie kwestionuje ale kawalek druta nie ma wlasciwosci filtracyjnych a jego ekran zabezpiecza przed sciaganiem smieci ale tego jaki prad wychodzi z gniazdka to juz kabel nie zmieni chocby byl niewiadomo jak drogi

kondycjoner podobnie jak taki filtr ma wplyw na prad ale tez nie sadze aby wplywal na wlasciwosci soniczne tj ksztaltowanie charakteru brzmienia, chyna ze samo wyczyszczenie ze skieci niektorzy tu odbieraja jako dodanie basu

kondycjoner podobnie jak taki filtr ma wplyw na prad ale tez nie sadze aby wplywal na wlasciwosci soniczne tj ksztaltowanie charakteru brzmienia, chyna ze samo wyczyszczenie ze skieci niektorzy tu odbieraja jako dodanie basu

Jednak sam przyznajesz, że następuje wyczyszczenie ze śmieci.

Jeśli więc ktoś nie słyszy poprawy brzmienia, to albo ma za słaby sprzęt, albo... za słaby słuch.

Innej możliwości nie widzę.

numik, moje rozważania biorą się stąd, że słuch ludzki jest zawodny i ludzie często dają się ponieść recenzjom i wrażeniom, które nie mają żadnego odbicia w rzeczywistości na co przedstawiłem dowód w postaci linka z obszerną dokumentacją ślepych testów.

Twoja reakcja, podobnie jak mudy44 jest typowa dla zwolenników grania kabli - "ja słysze różnice więc nic więcej nie potrzebuję". Wszystko byłoby fajnie gdyby chodziło o zabawki warte 5 lub 10 zł, i każdy mógłby sobie popróbować bezboleśnie sam ale ceny niektórych kabli są po prostu chore.

Jeśli zatem ktoś zwraca się tutaj z prośbą o informację o sieciówkach, uważam że każdy prawo wyrazić swoje zdanie. Moje jest takie, że kable sieciowe nie grają, co potwierdzają testy ABX. Wiem, że takich jak Ty nie przekonam, Wy słyszycie różnice między sieciówkami, i testy miałyby zapewne inne wyniki, gdybyście brali w nich udział..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.