Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel zasilający ok 200zł (czyli kłótnia o kable)

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

plaska mam :-)

te ktore maja z uziemieniem maja ja z powodu przekroju przewodu, 0,75 do 1 mm moha byc plaskie, od 1,5 w gore sa juz wieksze z uziemieniem

Rzadko który kabel typu komputerowego ma więcej niż 1 mm. Zasadniczo, to jest 0,75 a w skrajnych sytuacjach nawet 0,5 mm. Jak nie wierzysz, to sobie przetnij.

Nie myśl - słuchaj.

A powiedzcie dlaczego producenci nie dają możliwości sprawdzenia tego czy kabel może coś zmienić i montują bezpośrednio?(wzmacniacz Yamaha as-500) Który kabel ważniejszy - wzmacniacz czy żródło? (Cd N500-kabel wypinany) Czy ma sens zmiana zasilającego kiedy nie ma listwy, oczywiście dobrej bo zwykła jest ? Dzięki Pozdrawiam

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

W owym czasie nikt nieprzywiazywal uwagi do kabli zasilających a zwłaszcza to tanich modeli

A tak uwaga na gniazda w scianie lepiej pojedyncze

powiem Ci szczerze ze nie dziwie sie ze nie wierzysz, sam kiedyś tak miałem, smiałem sie jak moze kabel sieciowy wpływać na dzwiek, nie chce mi sie juz tu pisać bo kazdy przerobi ten temat organoleptycznie wczesniej czy później. Ogólnie tylko dodam ze w audio nie chodzi czy system jest za 5 czy 100tysiecy, jak daje przyjemność ze słuchania muzyki właścicielowi to nic nie zmieniać nia kąbinować na siłe, dać sobie spokój z drutami itp bo nie zawsze lepsze znaczy wiecej przyjemności, muzyka jest poto by słuchać, ocene zostawmy recenzentom :))

Tak Zbyniu, pojedyncze i musi być zamontowane 235mm od podłogi, zdecydowanie więcej szczegółów:))) Konik Może i racja ale tylko po to żeby słuchać muzyki mogliśmy pozostać przy radiu tranzystorowym.Przecież to musi nas kręcić, to swego rodzaju hobby, dlatego kombinujemy.Wracając do kabli to należę do tych słyszących głośnikowe i sygnałowe, ale nie wiem czy usłyszę listwę i zasilanie.Jak znam siebie to nie odpuszczę, tylko czy zasilanie żródła usłyszę bo wzmak ma kabel na stałe.Teraz muszę jakieś czary-mary do portfela, bo tu pustki, zastaw musi być.A może ktoś z Gdańska i po koleżeńsku pomoże:) Pozdrawiam

A wy ciągle debata czy to gra czy nie. Otóż sieciówka nie gra bo i niby w jaki sposób?

Bardzo wytwórczym trzeba być aby Sobie to wmówić.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Zaraz obywatel! przed chwilą mnie jak kolegę zapraszałeś :-)

Nas tylko różnią zdania to wszystko :-)

Musica curat cor meum et animam meam delenit

serio - popatrz na to z takiej perspektywy:

wystaw dobre zasilajace na dobry portal aukcyjny (celowo nie podaje nazwy) za pol ceny

zobacz ile "idiotow" bedzie cie molestowac o detale transkacji

To ja doleję oliwy do ognia.

Parę dni temu wymieniłem bezpieczniki we wzmacniaczu na zwory. Sam je zrobiłem z bolców od wtyczek elektrycznych. I usłyszałem różnicę! Wbrew moim oczekiwaniom na korzyść oryginalnych bezpieczników.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

To ja doleję oliwy do ognia.

Parę dni temu wymieniłem bezpieczniki we wzmacniaczu na zwory. Sam je zrobiłem z bolców od wtyczek elektrycznych. I usłyszałem różnicę! Wbrew moim oczekiwaniom na korzyść oryginalnych bezpieczników.

Zgodzę się z tym przecież wystarczy postawić CD lub wzmacniacz na trzech filiżankach i też będzie różnica w dźwięku, tylko jak to wygląda :)

A ja mam świetną wiadomość dla słyszących różnicę. Jest do wzięcia milion dolarów. 1.000.000 amerykańskich dolarów. Co trzeba zrobić, żeby je dostać? To proste. trzeba w ślepym teście wskazać kiedy gra zwykły kabel sieciowy, a kiedy drogi i "dobry". Milionik czeka. Co prawda James Randi chce, żeby wykazać różnicę pomiędzy kablami głośnikowymi, ale jeśli się zgłosi chętny na test kabli i stwierdzi, że słyszy różnice pomiędzy sieciówkami, to nie będzie problemy. Na nasze/wasze życzenie zostanie przygotowany test kabli sieciowych i już tylko kroczek do zdobycia miliona amerykańskich baksów. Trzeba się zwrócić do James Randi Educational Foundation, wziąć udział w teście, co dla specjalistów z naszego forum będzie spacerkiem i już mamy kasy, a kasy na nowe kable sieciowe i nie tylko. Nawet cały sprzęt możemy sobie kupić nowy, do tego dom z basenem i samochód. I jeszcze nam zostanie kasa na benzynę aż do śmierci.

Piotrek zmień forum skoro nie słyszysz kabli sieciowych albo sprzęt na taki na którym bedzie duża różnica

W trakcie usuwania konta.

Piotrek zmień forum skoro nie słyszysz kabli sieciowych albo sprzęt na taki na którym bedzie duża różnica

No po prostu czarna niewdzięczność. Człowiek się stara, a tu takie tam. Gdybym potrafił usłyszeć różnicę, to bym nie siedział na forum tylko w amerykańskiej ambasadzie i wybłagałbym na kolanach wizę do Stanów. Zgarnąłbym ten milion dolców i byłbym ustawiony na całe życie. Tylko jest właśnie ten problem, że ja tego nie słyszę.

Zresztą nikt nie słyszy, bo kasa czeka, a nikt się po nią nie kwapi. Spośród amerykańskich audiofilów nie znalazł się ani jeden śmiałek, żeby spróbować. W sumie Polacy są jednak trochę odważniejsi. Na innym forum podałem plik składający się z WAV i MP3 i trzeba było odgadnąć który kawałek jest jaki. Znalazło się 3 osoby, które spróbowały. Nikt nie zgadł.

A może tu będą chętni?

Na innym forum podałem plik składający się z WAV i MP3 i trzeba było odgadnąć który kawałek jest jaki. Znalazło się 3 osoby, które spróbowały. Nikt nie zgadł.

A może tu będą chętni?

A co to był za kawałek do zgadnięcia? Mam nadzieje, że nie sinus 1000 Hz...a można samemu wybrać utwór do zgadnięcia?

Gdybym potrafił usłyszeć różnicę, to bym nie siedział na forum tylko w amerykańskiej ambasadzie i wybłagałbym na kolanach wizę do Stanów. Zgarnąłbym ten milion dolców i byłbym ustawiony na całe życie. Tylko jest właśnie ten problem, że ja tego nie słyszę.

A wav od mp3 odróżnisz?

A wav od mp3 odróżnisz?

Z 320 to nie za bardzo mi idzie (ABX foobar), niższe bitrate to jeszcze odróżnię.

a można samemu wybrać utwór do zgadnięcia?

Można, ale to może wtedy nieco potrwać, bo mogę nie mieć. W każdym razie plik zmontowany i zapodany na innym forum to ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) składa się to z 6 fragmentów, 3 to oryginały flac a 3 to mp3. Edycja: Trzeba było podać które fragmenty to mp3 a które są nieskompresowane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety jest to gorzka(?) prawda ze jak przychodzi do realnych testów, nie żadnych pomiarów, to okazuje sie ze Słyszący sa w takiej samej ciemnej dupie jak wszyscy inni. Ale na forach...

składa się to z 6 fragmentów, 3 to oryginały flac a 3 to mp3

Pliki powinny być oddzielnie...przecież do flaca musiałeś mp3 dekompresować.

Podaj co to za utwór, może mam oryginał.

od tego wlasnie nalezy zaczac, jak ktos moze slyszec kable jak nie slyssy mp3, osobiscie na niektorych utworah potrafie wskazac roznice i chetnie podejmę testu jutro po pracy

Tutaj odróżniali

Ukryta Zawartość

Chyba tam nawet napisałem jakie utwory będą najprostsze, a jakie najtrudniejsze do odróżnienia.

Ukryta Zawartość

Tutaj odróżniali

Ukryta Zawartość

Chyba tam nawet napisałem jakie utwory będą najprostsze, a jakie najtrudniejsze do odróżnienia.

Odróżniali? Chyba żartujesz. Na pewno żartujesz.

Ukryta Zawartość

Piotrek słuchając na komputerze to nie ma sensu próbować bo dżwięk w każdym formacie odbiega mocno od dobrego odtwarzacza CD. Słuchałem trochę komputerów. nic nie szumi, nie zniekształca , te podstawowe parametry bardzo dobre i nic poza tym, z kapci nigdy nie wyrywa jak z wysokiej klasy źródła. Jak przyzwyczaisz się do gęstego formatu posłuchasz na dobrym sprzęcie akustycznych i dobrze zrealizowanych nagrań to bez żadnego problemu odróżnisz CD i 24/96 . Mam dużo nagrań z hdtracka 24/94 i jak odwarzam na dobrym sprzęcie to chwilę posłucham i od razu słyszę że to nagranie jest picowane . Pewnie konwersja ze zwykłego 16/44.1 Saraconem a to nie podnosi jakosci po konwesrsji to nawet jest strata zwiazania z przeliczaniem na inne próbkowanie. Mp3 to syntetyczny dźwięk i w sumie to wiele płyt CD jest tak zrealizowanych że ten format wystarczy aż nadto do słuchania łomotu w tle. Kabel sieciowy w ogóle to ma wpływ na inne cechy dźwięku i każdy kto próbował sieciówek ma jakieś swoje doświadczenia. Gdyby takie nieekranowane cienkie nitki z brudnej miedzi i stykami z nie wiadomo jakiego materiału jak w przewodzie komputerowym dawały radę to bym nie kupował lepszych dla wyglądu. Chodzi wyłącznie o wpływ na przyjemność słuchania w jakości na wyższym poziomie. A z Randim to sobie wymyślasz, jemu chodzi o zjawiska paranormalne i nigdy by się na żadne testy z kablami nie zgodził, to rozsądny i inteligentny facet.

W trakcie usuwania konta.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.