Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz

vege81

Rekomendowane odpowiedzi

Jak duży przeskok jakościowy w brzmieniu daje przejście z Marantz pm7004/sa7003 na Marantz pm15s2/sa15s2? Pytam, bo nie mam możliwości porównania. Czy naprawdę jest to przeskok o kilka klas jak niektórzy piszą. Czy raczej jak bywa w "zabawie" z wymianą sprzętu, to skok 20-25proc., przy wydawaniu kolejnych xnaścietysięcznych kwot... Pytam, bo jestem osobą, która chce iść do przodu, ale nie bawi mnie wydawanie xnaścietysięcznych... bo nie stać mnie na wydawanie złotówek, gdy nie zyskuje "40-50proc" jakościowo :)

To jaką różnice usłyszysz zależy od Twojego słuchu, od tego jakie masz doświadczenie w sprzęcie, jak bardzo jesteś wybredny itd.

Jedni napiszą że różnica kosmos, inni że nie za dużo słychać, choć Ci ostatni pewnie nie bardzo się odezwą bojąc się "lepszych" osłuchanych forumowiczów.

Reasumując, posłuchaj jak możesz i sam oceń.

Witaj,

różnica jest duźa, jednak nie ma moźliwości wyrażenia jej w %. Podaj proszę jaką masz konfigurację systemu, jakie gatunki muzyczne słuchasz, co podoba Ci się w brzmieniu aktualnego systemu, a co chciałbyś zmienić.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie rozumiem po co pchać kasę w marantza, który Ci nie bardzo odpowiada. Coś pisałeś w innym wątku o kliniczności.

PM15 zagra lepiej, ale na pewno nie na tyle, ile będziesz musiał dołożyć. O 50% wzroście jakości zapomnij.

No chyba że masz możliwość dorzucić max. 2k do wzmaka - to bierz.

A jak wypada porównanie Marantz sa7003/Marantz pm7004 np. z produktami Linna - LINN SNEAKY MUSIC DS, albo LINN SEKRIST DS-I

Czy może LInn da w rozsądnej cenie, bo np. Linn Sekrit to wydatek 7500zł,(a Linn Sneaky można kupić w wyprzedaży za 5000zł, ale ta moc wzmacniacza nie napędzi moich B&W cm1).... jakość 40-50proc. w porównaniu do mojego Marantza? Podobno Linn to dobry wybór do muzyki klasycznej i jazzu... i nawet do rocka.

Jak duży przeskok jakościowy w brzmieniu daje przejście z Marantz pm7004/sa7003 na Marantz pm15s2/sa15s2?

Na pytanie nie odpowiem ale miałem SA15s2 i bardzo mnie nie zachwycił nie mówię tu że jest zły bo tak nie jest ale cena nowego sporo przesadzona jeśli chodzi o jakość dźwięku / cena . Ten CD gra bardzo neutralnie naturalnie jest dokładny dosyć detaliczny nie gubi się gra z kulturą każdą muzykę dźwięk raczej wyrównany w każdym paśmie . Osobiście bardziej podobał mi się jego dźwięk z płyt SACD był trochę bardziej słodki lekko ocieplony i dużo lepiej wypadały wokale niestety miałem tylko 4 takie płyty w kolekcji więc więcej powiedzieć nie mogę . Jeśli chodzi o wygląd i wykonanie to Marantz faktycznie prezentował się bardzo dobrze jego waga też była odpowiednia. Bardzo fajna jest funkcja wyłączenia wyświetlacza podczas nocnego słuchania szkoda że tego udogodnienia nie robią w każdym CD bo to bardzo fajna sprawa :)

Nie wiem ile teraz kosztuje używany SA15s2 jeśli coś około 3500 to myślę że w tych czasach za te pieniądze można kupić lepiej grającego CD ale to tylko moje skromne zdanie .

Od wielu lat marantz w temacie wzmacniacz to chyba nie są wyżyny.Sporo czasu temu przesiadłem się z marantza PM 80 se <który był wtedy w pismach mocno chwalony na musicala A 300 i to był skok o 50-70% na plus .Bas, dynamika scena -wszystko lepsze.Nowych serii dobrze nie znam ale jeśli ci zależy na czymś wyraźnie lepszym to raczej rozglądał bym się za inną firmą, nie zapominaj o lampie! bo tu możesz mieć znacznie ciekawszy dźwięk.

Kiedys mialem Marantza PM-KI Pearl Lite bardzo dobry wzmacek za rozsadna kase potem wskoczylem na 15s2 LE i od razu bylo slychac wyzsza kulture grania :) wiec napewno zagra duzo duzo lepiej jak pm7004.

Mysle, ze slabym ogniwem beda tu Twoje cm1. 15ka moze napedzic duzo lepsze kolumny gdzie bedzie slychac potecjal tego wzmaka.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Moim zdaniem marantz pasuje do cm1,fajnie tez z nimi zagrał MOON od biedy jakis wyzszy NAD,Sa to swietne monitory w swojej cenie cala seria 600 sie chowa.Ja mialem cm1 ponad rok pozniej przesiadlem sie na dynaudio focus po czym znowu kupilem cm ale juz 5 .Zapodam im albo wlasnie moona albo 15s2 tylko musze to odsluchac.

Do cm1 nie kupował bym niczego droższego niż 2000 zl za wzmacniacz używany - bo różnicy nie będzie słychać ze względu na kolumny.

bzdura

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

A jak wg Was zagra wzmacniacz M6i Musical Fidelity (można kupić za 6000zł), albo np. NAD c375bee? O ile lepiej zagra od mojego Marantza pm 7004? Czy będzie to duży przeskok jakościowy w brzmieniu? Bo rozumiem, że do napędzenia B&W (obojętnie czy CM1,CM5 czy np. PM1) to M6i Musical Fidelity ze swoją mocą 2x200w będzie "idealny"?

Bedzie dobrze z tym mf,starczy m3i do cm1 to nie sa wymagajace az takiego pradu kolumny.Jesli masz gotowke to w top-hifi kupisz moona 220i za 5100 i gwarantuje ze Ci sie bedzie podobac,jego cena to ponad 7 tys ale przy gotowce bierzesz go za 5.Gdy kiedys zmienisz kolumny na lepsze to on poradzil sobie z duzo lepszymi.Podpielismy nawet 805 za 20tys i bylo zadziwiajaco dobrze.Nad jest za ciemny dla mnie i po prostu brzydki jak kupa.Ale to rzecz gustu.

No jak dla Ciebie 5 tys na nowy piec to KUPA kasy to sie nie dziwie ,ze zamiast posłuchac to oglądasz bebechy.Widziałes teaca ai 3000?ja słuchałem z moimi focusami i jednego i drugiego zgadnij ktory lepiej napedził dynie?No ale teac wazy 30 kg i jest dwa razy drozszy a jakie ma BEBECHY!gratuluje podejścia do tematu-czyzbys posiadał NAD-A?

Ja do focusow szukalem wzmaka dwa mc wiec troche ich przerobiłem.Najpierw polecane tutaj naimy i exsposure,po arcamy,skonczylo sie na musicalu a300 ale jak posluchalem ich z moonem to musical poszedl do ludzi a to przecierz taki kultowy wzmak a moon taki slabiutki.Powtarzam wysterował te focusy znakomicie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.