Skocz do zawartości
IGNORED

ramie do thorensa td-318

capri

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie.

pytanie jak w temacie, czy ramiona regi "pasuja" do thorensa? myslalem o upgradzie do rb300, jezeli ktos z was probowal takiego polaczenia, bardzo prosilbym o info. tymczasem gramofon pracuje z orginalnym ramieniem i wkladka grado green, co wydaje mi sie doskonalym polaczeniem, ale... w czaise odtwarzania niektorych nagran, w niektorych momentach igla i cale ramie zaczyna sie wzbudzac, tak jakby rezonowalo - co moze byc tego przyczyna? probowalem regulowac ustawienie systemu ( bez szablonu) i odnotowalem poprawe, jednak obawiam sie, ze nawet przy mniejszym nasileniu, moze to zaszkodzic moim plytom i wkladce, dziekuje za wszystkie porady

https://www.audiostereo.pl/topic/11231-ramie-do-thorensa-td-318/

Bez paniki, bez szablonu to sobie za bardzo nie ustawisz. Ściągnij sobie szablon ze strony RCM, wydrukuj, a później myśl o upgradzie. Najlepszy upgrade gramofonu to jego poprawne wyjustowanie. Im lepsze ramię tym bardziej tego wymaga, bo bardziej słychać różnice, więc Regę tym bardziej należy dokładnie wyregulować. A jak nie masz doświadczenia to się nie zabieraj za przeróbki, bo nic dobrego z tego nie wyniknie. BTW z ramieniem Regi stracisz autostop i reject, czyli całą automatykę.

Witam !

Jako użytkownik thorensa mogę powiedzieć, że to porządny sprzet. Te wibracje to źle dobrana wkładka - pamiętaj, że kazde ramię ma określony przedział masy całkowitej, jaką powinno osiągnąć z założona wkładką - jeżeli ta masa jest za mała ramię jest za mało wytłumione i wpada w rezonans - być może Twoje grado jest za lekkie. Możliwe, że wkładka jest OK a masz jakiś luz w mocowaniu ramienia do subchassis. Jeszcze jedno - musisz mieć DOKŁADNIE ustawioną wkładkę w thorensie jest to trochę trudne,bo miały one własny szablon, różniący się od klasycznych ( najbliższy wzór pasujący do thorensa to szablon #3 z płyty testowej Hi-Fi News, nazywa sie "Linear Offset technique". Sam trochę się namęczyłem z ustawianiem, ale u mnie ramię wpada w wibracje przy 14 Hz, co jest wynikiem w normie.

Życzę udanej zabawy !

Pozdr

P.S.

Rega będzie pasować, ale musisz dopasować podstawę pod ramię - chyba. że takie można gdzieś dostać....

Witam! W td-318 masz bardzo dobre ramię tp-50, z wkładką grado green jego częstotliwość rezonansowa wynosi 8,39Hz, czyli bardzo przyzwoicie. Powodem takich wibracji może być zbyt słabo dociągnięta wkładka do główki, lub po prostu wadliwie wytłoczone bądź uszkodzone już płyty. Odnośnie ramienia Regi - brak regulacji wysokości położenia ramienia wymaga dorabiania takowego elementu, gdyż RB są niższe od tp-50. To tylko jeden z płotków do przeskoczenia przy wymianie ramion...i to wcale nie najwyższy. Pozdrawiam analogowo :-)

ps. szablon rcm to nie jest najdoskonalszy szablon z jakim się zetknąłem, poszukaj w sieci są dokładniejsze i lepiej opisane - ze wskazówkami co robić z wkładką w przypadku odstępstw od poprawnego ustawienia.

Witaj Alexandrze!

A nie byłbys skłonny podzielić się posiadana przez ciebie wiedzą o tych lepszych i lepiej opisanych szblonach (może jakieś linki, które oszczędzą mitręgi...). Bo wydaje mi sie, że kluczem do powodzenia jest właśnie wiedzieć jakie przesunięcia wkładki trzeba zrobić wtedy, gdy na razie nie ma odpowiedniej zgodności katowej w obu punktach na raz (myślę o szblonie RCM-u, który nie ma tego w opisie). Pozdrawiam vinylowców!

Prostym aczkolwiek "uzbrojonym" w rysunki objaśniające szablonem jest produkt ortofona (zdjęcie). Niestety nie mam zapisanych linków do tego typu szablonów. Jakiś czas temu ściągnąłem z sieci zwymiarowany dokładnie szablon z opisem, sądzę , że jeszcze go można odszukać wpisując w Googla "cartridge alignment tool" lub "cartridge protractor". Są też programy (pod arkusz Excela) do tworzenia własnych protractorów.

Profee - zajrzyj proszę do skrzynki :-)

[obrazekLUKASZ-174440_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam !

>Aleksander

W Thorensach 318 montowano trzy rodzaje ramion: TP 21, TP 28 i TP 50, wszysytko zależało od wersji gramofonu.

Podaję link dlazainteresowanych "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ". Są tam wszsytkie ramiona Thorensów. Orginalny szablon throrensa jest nie do zdobycia, ja mam kopię odpowiednio wyskalowaną przy drukowaniu.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Witam !

>Aleksander, ciekawe jakie ramię ma Capri. Nie odzywa sie, to znaczy, że ustawia wkładkę :-)))) Być może ma ten pierwszy model, który nie jest najlepszy !?

A propo, ja mam ramię TP16 Mk IV - antyskating magnetyczny - fajna rzecz - lepiej się ustawia bo można " w biegu ".

A Ty masz żyłkę ? Jak ci się ustawiało anty - od razu trafiłeś, czy mozolnie ? Czy TP50 miało VTA, czy nie ? Powinno mieć - niestety, moja wkładka jest wysoka i musiałem ramię opuścić na maksa w dół a i tak minimalnie jest za wysoko ( nie wiem, może milimetr .... Ale gra fajnie, no i ten talerz - 3kg wagi, teraz się tak juz nie robi gramofonów ( mówię o tych "tanich" oczywiście ).

No, ale zboczyłem z wątku - jednak to przyjemność spotkać użytkownika Thorensa !

Pozdrawiam kolegę Thorens-owca !

W moim antyskating jest na żyłce, ustawiałem na płycie bez rowków, poza 318 mam jeszcze td-150 i td-160 (z metalowymi subplaterami). To prawda teraz już się nie produkuje takich zabawek. TP-50 ma VTA. Baaardzo przydatny drobiazg :-) Również pozdrawiam.

witam ponownie,

za regulacje zabiore sie od przyszlego tygodnia, chwilowo mam na glowie coniunctivusy i inne szablony odmian, kto widzial, ten wie. moje ramie to wersja z zylka, nie zdawalem sobie sprawy, ze to dobre ramie - zrazil mnie plastikowy headshell i sposob w jaki laczy sie z reszta ramienia, kto widzial, ten wie. jezeli grado ma mase 5,5 g, to czy pasuje do tego typu ramienia, czy jest wystarczajaco ciezka? domyslam sie ze mozna dociazyc system wkladajac cos miedzy wkladke a headshell, ale czy naprawde potrzeba ? zdaje sie ze 5,5 g to sluszna masa, jak na cartridge, poza tym, nie chcialbym sie rozstawac z Grado, kto slyszal ten wie:) no i na koniec: kto prostuje talerze, tokarz?

dziekuje za zainteresowanie,

pozdrawiam

• Redaktorzy

Jeśli chcesz dociążyć, nie wkładaj nic absolutnie pomiędzy wkładkę a głowicę, tylko przykręć na wierzch. Kto widział ten wie (co mam na myśli...)

>capri, to, czy masz dobre ramie zależy od jego wersji. Plastkowy headshel nie rokuje najlepiej. Co do masy wkładki

dwie piersze wersje ramienia miały masę po 12,5 grama, a trzecia 14 gr. Czyli to są raczej lekkie/średnie ramiona ,

grado powinno pasować..

Jeżeli masz skrzywiony talerz to niestety, poszukaj dobrego na niemieckim ebay-u. tam jest pełno części do thorensów ( tak, jak u nasz do fonik ). Nikt o zdrowych zmysłach by się tego nie podłąj ( chociaż, niewiem, może tacy magicy są ) . Talerze z serii 3xx są naprawdę zrobione pożądnie i dać taki na tokarkę - zgroza. Jak ma jakieś wgniecenia lub nierównośći to wyrzuć go od razu...

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.