Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z LM4780 (PCB)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Slaver,

masz oscyloskop którym możesz sprawdzić wejścia wzmacniacza za kondensatorem separującym? Moim zdaniem to niewielkie skoki napięcia towarzyszące przełączaniu powodują te stuki w głośnikach.

Sprawdzę oscyloskopem w pracy, jednakże wiem, że to wynik napięcia DC i przy przełączaniu defakto wytwarza się skok napięcia, co kondensator blokujący przenosi. Miałem już kiedyś taką przypadłość i wystarczyło przełożyć kondensator blokujący przed potencjometr - tak też zrobię w tym przypadku, choć rezystor 12,1k do masy z potencjometrem 10k równolegle raczej nie wpłyną dobrze na jakość basów, chyba, ze wywalę wtedy te 12,1k (taki jak w sprzężeniu) albo dorzucę większą pojemność na wejściu (jest 10uF)

Jak powiedziałem, tak zrobiłem - przeniosłem kondensator wejściowy i zbocznikowałem go dodatkowym 10uF (w ten sposób f3db jest gdzieś w okolicach 1.5Hz, ale zniekształcenia fazowe na tak małych częstotliwościach będą niewielkie). Problemu z pykaniem przy braku sygnału już nie ma. Ciekawostką pozostaje fakt, że dalej przy w pełni otwartym potencjometrze coś tam się dzieje z głośnikami (ale tylko przy najwyższym położeniu - ząbek niżej już nic nie ma) i... pykanie przy najwyższych położeniach można wciąż usłyszeć - puściłem sygnał testowy 19 kHz (bo 20 kHz już nie słyszę) i jednak coś tam stuka w najwyższych położeniach potencjometru w czasie kręcenia... ale tym się już nie ma co przejmować.

Mam takie wrażenie, że po przeniesieniu kondensatora wzmacniacz jakby nieco inaczej grał - mniej delikatnie i gładko, ale to akurat w tym przypadku zaleta ;)

To akurat normalne - w obwodzie zawsze płyną jakieś minimalne prądy i przy najmniejszym tłumieniu drabinki (opartej na przekaźnikach, analogowych kluczach, ...) przełoży się to na niewielkie stukanie w głośnikach. Do tego dochodzą drgania styków a co za tym idzie problem synchronizacji. Poniżej dwa (przejaskrawione) przykłady.

Jak chcesz to wypróbuj połączenie drabinki i bufora ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-772-0-43588900-1310313200_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prośba do ludzi powiązanych z tematem lm-a

Może ktoś umieścić jeszcze raz płyteczkę by Veteran tą z dwoma miejscami na kondensatory lub przesłać na PW bo stronka unisonus mi się ostatnio nie uruchamia.

Miałem robić 2xlm4780 równolegle ale koncepcja się zmieniła i będą cztery końcówki mocy każda po 1 lm4780 równolegle + końcówka na sterowniku lme49830 z mosami to wszystko będzie do 3 drożnych aktywnych kolumn które powstaną jak już będzie gotowy wzmacniacz i zwrotnica aktywna.

Wszystkie końcówki z osobnymi zasilaczami i trafami.

Wstępnie planuję all metal system :)

Czyli aluminiowy bas daytona 25cm w zamkniętej obudowie.

Tony średnie to napewno fountek aluminiowy fw146 ze względu na naprawdę fajne parametry,

Tony wysokie to wstęga founteka.

Za kilka dni powinienem mieć druki do LM4780 w ostatniej wersji. Mam też trochę pasujących rezystorów DALE 0.2R/3W.

Przeniosłem się na innych serwer i stronę postawię najwcześniej z końcem miesiąca.

• 4 tygodnie później...

Nie ma takiej potrzeby - druki są gotowe ;) Tym razem niebieska maska. Mam też trochę rezystorów 0.2R/3W/1%/DALE do wersji równoległej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu fajna płytka z lampką ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.myspace.com/loszmi

• 1 miesiąc później...

Byłbym chętny na parę takich płytek. A gdzie kupujecie scalaka lm4780?

np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Witam

Ktoś będzie zamawiał , albo wiecie gdzie można dostać tanie płytki drukowane pod tą końcówke wzmacniacza ?

Taką

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kupiłem, złożyłem i działa,scalaki nabyłem u gościa z linku w poście wyżej

Ukryta Zawartość

Witam

Ktoś będzie zamawiał , albo wiecie gdzie można dostać tanie płytki drukowane pod tą końcówke wzmacniacza ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

Witam.

Mam pytanie do mieszkańców Poznania. Czy ktoś wie gdzie w naszym pięknym mieście można kupić podkładki izolacyjne pod LM4780? Obiegłem dwa największe "zagłębia" sklepów elektronicznych w okolicach ul. Łąkowej i Matejki i nie mogę znaleźć odpowiednio dużych podkładek.

Jak izolujecie te układy od radiatora?

Witam.

Mam pytanie do mieszkańców Poznania. Czy ktoś wie gdzie w naszym pięknym mieście można kupić podkładki izolacyjne pod LM4780? Obiegłem dwa największe "zagłębia" sklepów elektronicznych w okolicach ul. Łąkowej i Matejki i nie mogę znaleźć odpowiednio dużych podkładek.

Jak izolujecie te układy od radiatora?

idź do komputerowego i kup termopady 1mm na mosfety.dotniesz sobie na wymiar i nie musisz biegać

• 2 tygodnie później...

Witam, chce wykonać wzmacniacz na układzie LM4780 zastanawiam się na 2x120w? lecz myślę iż 2x60w na razie powinno wystarczyć?. I tu moje pytanie,jakim schematem się sugerować ponieważ na forach są wymieniane różne schematy (co wybrać który jest sprawdzony)i czy płytka jest też dostępna?.I jeszcze jedno czy ta moc:120W :60W jest osiągalna przy 4om czy też 8om rozumiem iż jest to też kwestia doboru transformatora a dokładniej napięcia podanego na układ. Dodam że chce podłączyć pomiędzy Radmora5102te a kolumny 150w/8om.

Witam, chce wykonać wzmacniacz na układzie LM4780 zastanawiam się na 2x120w? lecz myślę iż 2x60w na razie powinno wystarczyć?. I tu moje pytanie,jakim schematem się sugerować ponieważ na forach są wymieniane różne schematy (co wybrać który jest sprawdzony)i czy płytka jest też dostępna?.I jeszcze jedno czy ta moc:120W :60W jest osiągalna przy 4om czy też 8om rozumiem iż jest to też kwestia doboru transformatora a dokładniej napięcia podanego na układ. Dodam że chce podłączyć pomiędzy Radmora5102te a kolumny 150w/8om.

Odpowiedzi znajdziesz w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) przeanalizuj, np.

-str.11 rys 20058623 moc dla 8 Om w zależności od wartości napięcia zasilającego 1 LM na 2 kanały. Moc przy 4 Om jest 2 razy większa.

-str 14 rys 20058627 moc dla 8 Om ale praca w mostku 1 LM na kanał. Nie stosuje z się przy 4 Om.

Schematy: porównaj ze str 7 figure 5 i ze str 1 figure 1. Obydwa są funkcjonalne, ale w tym bardziej rozbudowanym zastosowano elementy zabezpieczające wzmacniacz przed zakłóceniami, czy wzbudzeniem. Niektórzy uważają, że elementy dodatkowe wpływają niekorzystnie na brzmienie i świadomie wykorzystują minimalną liczbę elementów.

Ukryta Zawartość

Może to być taka płytka (zobacz dokumentacje), a schemat jest zbliżony do tych z datasheet i tam też znajdziesz informację do czego służą, jakie powinny być ich wartości itd. Przeczytaj jak najwięcej, zanim zabierzesz się za budowę - sporo tego jest tu na forum, w sieci i prawie wszystko stanie się jasne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy Veteran to jeszcze robi te płytki?

Chciałbym zamówić kilka sztuk.

Robi i nawet sprzedaje

Ukryta Zawartość

Czy ktos coś wie o łączeniu takich wzmacniaczy do wersji P200 ?

Ukryta Zawartość

Czy ma ktoś projekt PCB zasilania (mostek prostowniczy + kondensatory) do gainclone?

Chodzi mi o pliki edytowalny, które można będzie dostosować do własnych potrzeb, a na koniec wysłać gerbery do producenta płytek drukowanych.

Proszę o pomoc.

Robi i nawet sprzedaje

Ukryta Zawartość

Czy ktos coś wie o łączeniu takich wzmacniaczy do wersji P200 ?

Na 17 stronie tego wątku podawałem link do noty National-a z opisem między innymi BPA200 - 200W

Ukryta Zawartość

jesli chodzi o ten link

Ukryta Zawartość

to juz przeczytałem ale w tej tachnice cienki jestem. jak mi ktos zdjęcia nie pokaże i palcem co z czym zlutować to i tak wiele nie skapuję ze schematów. no i tam sa chyba ze trzy wersje jak dla mnie rózniące się między sobą - jakiś Bridged/Paralel (to znaczy że sa jakies dwa różne rozwiazania - mostek i równoległy ?

Inverting, non inverting i baisic ??? O co kaman ?

załózmy ze wziałbym dwie płytki (na kanał) od Veterana, polutował i chciał z nich zrobić jeden kanał. Chodzi mi o taka instrukcję dla melepetów jak to zrobić, najlepiej na przykładzie czyjejś konstrukcji.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.