Skocz do zawartości
IGNORED

Demonstracja projektorów

Tofik01

Rekomendowane odpowiedzi

A ja brałbym "55" nie Sony tylko JVC :) 6000:1 vs 30 000:1 robi swoje jeśli ma się odpowiednio zaadaptowane pomiesczenie.

To jest marketingowy bełkot, nie mający żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości. Nie mówię, że JVC nie może mieć większego kontrastu od Sony, tylko że te liczby wzięte są z czapki. Dlaczego? Ano dlatego, że nie ma jednej standardowej metody pomiaru kontrastu, której trzymaliby się wszyscy producenci. To samo było kiedyś z monitorami LCD, od dawna nikt na te wartości nie patrzy.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Nie chcę zakładać nowego tematu - może ktoś mi podpowie tutaj: czy projektor 3LCD Epson EH-TW5200 - 3D wart jest uwagi?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

To jest marketingowy bełkot, nie mający żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości. Nie mówię, że JVC nie może mieć większego kontrastu od Sony, tylko że te liczby wzięte są z czapki. Dlaczego? Ano dlatego, że nie ma jednej standardowej metody pomiaru kontrastu, której trzymaliby się wszyscy producenci. To samo było kiedyś z monitorami LCD, od dawna nikt na te wartości nie patrzy.

Tak? No to popatrz, że ten marketingowy bełkot jakoś mi wychodzi w pomiarach

JVC X35:

Jasnośc 100% bieli 49.7 [cd/m2]

Kontrast ON/OFF 25650 :1

pomieszczenie całkowicie niezaadaptowane, projektor skalibrowany

Sony HW55:

Jasność 100% bieli 76.2 [cd/m2]

Kontrast ON/OFF 5946 :1

pomieszczenie częściowo zaadaptowane, projektor po kalibracji

No, ale żeby nie było, HW55, który mierzyłem np. do recenzji dla AV miał niecały 1000:1 więcej (tylko, że w pełnej adaptacji pomieszczenia), a zdarzył mi się JVC, który zrobił tylko 21 000:1 (ale akurat niezaadaptowane pomieszczenie).

Nie chcę zakładać nowego tematu - może ktoś mi podpowie tutaj: czy projektor 3LCD Epson EH-TW5200 - 3D wart jest uwagi?

Proponowałbym raczej Optomę HD20.

Tak? No to popatrz, że ten marketingowy bełkot jakoś mi wychodzi w pomiarach

JVC X35:

Jasnośc 100% bieli 49.7 [cd/m2]

Kontrast ON/OFF 25650 :1

pomieszczenie całkowicie niezaadaptowane, projektor skalibrowany

Sony HW55:

Jasność 100% bieli 76.2 [cd/m2]

Kontrast ON/OFF 5946 :1

pomieszczenie częściowo zaadaptowane, projektor po kalibracji

No, ale żeby nie było, HW55, który mierzyłem np. do recenzji dla AV miał niecały 1000:1 więcej (tylko, że w pełnej adaptacji pomieszczenia), a zdarzył mi się JVC, który zrobił tylko 21 000:1 (ale akurat niezaadaptowane pomieszczenie).

Proponowałbym raczej Optomę HD20.

To co napisałeś, właśnie dowodzi Twojej manipulacji, bo o brak umiejętności raczej nie podejrzewam. Pomijając, że nie podałeś sposobu pomiaru, jego dokładnych warunków, wszystkich urządzeń uczestniczących to ..jak (?!) można porównywać wyniki z 2 różnych pomieszczeń? To jest błąd metody. Ceteris paribus się kłania kolego Macieju.

A wolisz bardziej obraz - tu użyję skrótu myślowego - "LCDkowy" czy "plazmowy" ? Potrzebujesz lens shiftu? widzisz efekt tęczy?

Epson: bardziej lcdkowy, ma lens shift, nie ma efektu tęczy

Optoma: bardziej plazmowy, brak ls, jest efekt tęczy

Na Twoim miejscu poszukałbym po avforums - tam jest dużo używek w dobrych cenach i może znajdziesz jakiegoś prawie sąsiada, do którego mógłbyś się wprosić na demonstrację.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Mnie nie interesuje 3D, po prostu zobaczyłem tego Epsona w b. dobrej cenie - nie wiedziałem że projektor 3LCD Full HD 3D można kupić za niecałe 800€.

Dobre czasy dla miłośników dużego ekranu.

Jestem zmuszony używać LCD bo widzę efekt tęczy i mam dyskomfort oglądając obraz z mikrolusterek.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

To co napisałeś, właśnie dowodzi Twojej manipulacji, bo o brak umiejętności raczej nie podejrzewam. Pomijając, że nie podałeś sposobu pomiaru, jego dokładnych warunków, wszystkich urządzeń uczestniczących to ..jak (?!) można porównywać wyniki z 2 różnych pomieszczeń? To jest błąd metody. Ceteris paribus się kłania kolego Macieju.

Sposób pomiaru: wyłączona dynamiczna przysłona, następujące po sobie sekwencyjnie czarna (0% amplitudy, bit 16) i biała (100% amplitudy, bit 235) plansza o wymiarach 100% powierzchni ekranu, projektory skalibrowane do standardu Rec 709/D65. Mierzone sondą Klein K-10, wartość uśrednia z 30 pomiarów. Kolorymetr scharakteryzowany spektrometrem Jeti przed pomiarem. Brak dodatkowych urządzeń w torze wideo.

Faktem jest, że pomiar dokonywany był w dwóch różnych pomieszczeniach, jednak otoczenie ma stosunkowo niewielki wpływ na pomiary kontrastu ON/OFF. Z reguły max. 15%. Świadczy o tym powtarzalność wyniku w różnych systemach.

Epson: bardziej lcdkowy, ma lens shift, nie ma efektu tęczy

Epson TW-5200 nie ma lens shiftu.

W/g mnie nie ma sie o co sperac:)

Zarowno Sony jak i JVC sa doskonale w tym budzecie i klasie.

Aczkolwiek nie zgodze sie z forma testu kontrastu poprzez deaktywacje przeslony w Sonym. Sony nie podaje natywnego kontrastu w ogole a jedynie osiagniety dynamicznie w przeciwienstwie do JVC, ktory parametry osiaga przy nizszej mocy lampy. Swoja droga ciekaw jestem jak wygladalby czern JVC'a przy 1700 lumenach?

Ja wybralem Sony wlasnie przez uniwerslanosc.Nie mialem jeszcze czasu zajac sie nim "troskliwie",ale zrobilem juz pare seansow. Powtorze sie: niuanse dziela te projektory. Tak jak czytalem o crosstalk'u w 3D w Sonym; nie wiem o czym ludziska mowia,bo jak na razie nie widzialem,a jezeli nawet jest to chyba przeszkadza tylko tym co siedza i "lowia" problemy w swoim sprzecie zamiast oddac sie komplementacji materialu. Mysle,ze jak ma sie przyzwoite klocki (nie mam na mysli drogich) i dobry material zrodlowy to bez przesady,ale nasze wadliwe oko ludzkie nie wylapie niuansow na tym poziomie. Widzialem parametry dla Sony przed i po kalibracji: roznice typu przed 50,a po 51. Nawet niektorzy kalibratorzy przyznaja,ze jest to jeden z lepiej skalibrowanych projektorow prosto z pudla-zreszta nie jedyny.

Wiec narzekania uzytkownikow odkladam na polke, bo zastanawiam sie w jakich warunkach eksploatowany jest sprzet,ktory ma swoje limity??? Ja u siebie juz musialem przemalowac na flat matt grafit ok. 1 metra sufitu,aby uniknac lekkiego odbicia. Na szczescie kasete ekranu zamowilem wlasnie w tym kolorze,a chcialem na poczatku zostawic biala....Dalej idac, np. ustroje pierwszych odbic najblizej ekranu maja lekka blyszczaca farbe CMYK i juz to troche rozprasza w seansie. Wiec nie do konca projektor, a to co go otacza. I to dotyczy zarowno przekazu wideo jak i Audio.

To tak jak kablarze Hi Endowi, zongluja konfekcja co rusz, ladujac kase w nowe kable,ale gro z nich nie ma nawet adaptacji akustycznej,czasami zle ustawione kolumny, zmieniaja parametry pomieszczenia co rusz,itd. Ciekawe czyu wyszliby z testu obronna reku, wrzucajac kable do worka i w ciemno robiac ich odsluch, przy szybko zmieniajacym sie materiale zrodlowym jak i natezeniu prezentacji????? Mysle,ze bylyby problemy z rozpoznaniem sowjego faworyta....

Pozdrawiam

Panowie, co polecacie tak do 9k zł ?

Zastanawiam się nad:

Epson EH-TW9100

Panasonic PT-AT6000

Ew. Epson EH-TW6100 i dołożenie reszty kasy z budżetu na lepszy amplituner :)

Póki co JVC nie widzę żadnego mieszczącego się w budżecie, ale może się mylę ?

Zależy mi na:

- naturalnym, niepodbitym plastycznym obrazie 2D, dobre 3D jako dodatek, nie must

- sensownej głośności ( projektor będzie pod sufitem około 1,5 metra za kanapą)

- miekkości obrazu i braku skłonności do wyciągania brudów z kiepskiego materiału większość czasu będzie grał raczej content z cyfry 1080i oraz materiały z DVD a póki co zdecydowanie rzadziej BR (źródło Philips BDP9700)

Obraz preferuje zdecydowanie w kolorystyce zbliżonej do plazmy ew. matrycy Retina w Macbooku ( która u mnie w domu ma obraz bardzo zbliżony do plazmy Panasa).

Nie trawię obrazu tanich LCD z przepalonym białym w którym giną wszystkie szczegóły i kolorami jak z kreskówek. Ale niestety tęczę DLP-ka czasami widzę, choć zależy to od projektora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

9100 jest sporo lepszy od 6100.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Z Twojej listy widziałem Panasa, 9100 i JVC 30 i 35.

Ja osobiście rozważałalbym JVC 35 i Epsona 9100. Myśle, ze z tego co napisałeś spodobałby Ci sie Epson. Co do JVC-a jest ostry do bólu i typowy do jaskini wiec zależy jakie masz warunki projekcji.

W zakladanym budżecie JVC 30 sie łapie, ale 3D jak piszą jest słabe aczkolwiek sam osobiście nie widziałem.

Najlepiej zaliczyć gdzieś prezentacje i wtedy wybrać.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.