Skocz do zawartości
IGNORED

ENIGMAcoustic Sopranino - High End Elektrostatic Supertweeter

Chicago

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś miał może do czynienia z powyższym głośnikiem. Śledzę praktycznie od wielu wielu lat sprzęt audio głównego majstra i mierniczego z Stereophille - Johna Atkinsona - i ostatnie jego wynalazki, to właśnie m.in. supertweeter ENIGMAcoustic. Przez wiele lat, jego referencyjnym systemem były małe monosy ML No.33H plus (też tak uważam) znakomity referencyjny preamp No.32. Widzę, że zmienił John swoje graty i w amplifikacji znalazły się monosy MBL i Passa. Zastanawiam się, co w przypadku tak wyśrubowanego sprzętu w kontekście całego setupu, daje ten super wysokotonowy głośnik, który nie kosztuje przecież jakiegoś wielkiego majątku... bo tylko $3690 plus $600 za podstawy jako opcję. Być może jest to właściwa droga, kierunek i punkt słyszenia w hi-endowych zmaganiach. Jestem badzo ciekawy tego eksperymentu...!?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

614ensop.promo_.jpg?itok=ANBFL1Bl

614ensop.bac.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parker's Mood

Słuchałem tylko na HighEndzie w Monachium - tam grały całe ich monitory z tymi tweeterami i było to jeden z lepszych dźwięków na tej wystawie - szczegółowy, pełny powietrza, precyzyjny z fantastyczną i cholernie precyzyjnie poukładaną przestrzenią - a wszystko to z elektroniką Goldenote'a i na dodatek w warunkach wystawowych (!). W pokoju spotkałem akurat Srajana Ebaena, który miał je w tym samym czasie w teście i też się zachwycał. Producent twierdził, że same tweetery można dodać właściwie do każdych kolumn - sądząc po tym co tam słyszałem mogą one faktycznie dawać naprawdę dużo nawet jeśli ma się już kolumny z dobrym tweeterem..

pytanie jak przesunięcia fazowe względem głównego tweetera w kolumnach? Może być tak że część wysokich tonów z tych supertweeterów będzie znosić część z głównego tweetera.

To prawda, mnie też, ale takie trendy teraz panują - pamiętam, że chyba mniej zapłaciłem za parę B&W 802 Matrix III, jednak w dobie absurdalnych cen za audio, ten supertweeter i tak wydaje się być okazją i 'prawie za darmo'. Pewnie gdyby wystawili cenę 10k$ów, też byłoby dobrze.

Parker's Mood

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.