Skocz do zawartości
IGNORED

Komputer do Filmów Full HD

R99

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko, że znacznie większe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

większe mi nie straszne -

ale to co pokazałeś

niestety daleko odbiega od pasywki - witrak w procku w zasilaniu - tego nie chcemy :)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Chlodzneie wonde? Ogolnie nie ma problemu z pasywnych chłodzeniem już lata temu można było zainwestowac w lepszy radiator... Ja swego czasu miałem caly zestaw WC podlącozny i ciesyzłem się bezgłosnym komputerem.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

No ten chinczyk jest calkiem pasywny_

tylko właśnie czy pociągnie coś co ma 4K

i czy dałoby się zrobić podobny bez ściągania z Chin

Bo wodne chłodzenie jakoś za skomplikowane wydaje się

do tak zwyczajnych rzeczy jak audio video

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ten chinol jest na tyle przyjemny, że za w miarę rozsądną kwotę mamy wszystko w jednej zgrabnej obudowie.

Bez kombinowania. Parametry niby zacne. Przesyłka gratis jest:-)

Fajne też te dwa wyjścia HDMI.

Tylko że w specyfikacji znajduję w ich opisie:

HDMI: 2560x1600@60Hz; DP:3840x2160@60Hz

Czyli 4K chyba tylko z wyjścia Display Port.

No ale jak z tego wejść do TV albo amplitunera? Są przejściówki ale czy one zapewnią nam pełne HDMI 2.0?

Wygląda na to, że za marne 6,5 USD da się to zrobić, czyli mielibyśmy 3x HDMI w tym jedno 2.0.

http://www.aliexpress.com/item/New-Display-Port-DP-1-2-to-HDMI-1-4-Converter-Adapter-Cable-Support-3D-4K/32296034074.html?spm=2114.01020208.3.38.lR2suT&ws_ab_test=searchweb201556_7_79_78_77_80,searchweb201644_5,searchweb201560_7

Tylko weź pod uwagę ze to juz kombinowanie. I niekoniecznie osiągniesz zadawalającej efekt. To takie gdybanie zanim sam nie sprawdzisz. Chinole zawsze gdzieś coś musza ukryć/spaprać. Takie ograniczenia odpychają.

to ograniczenie HDMI i DP jeśli chodzi o rozdzielczość

jest związana z procesorem który takie rozdziałki obsługuje

Ukryta Zawartość

tego bym się nie bał - poza tym TDP 15 W - ładnie - bardzo ładnie -

niestety nie ma płyt głównych do tego

Ukryta Zawartość

być może chinczyki kupili jakieś płyty główne od laptopów z wlutowanym procesorem

i na tym klepią ten komputerek...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobnie jak klepia laptopy, wystarczy zerknac na specyfikacje ... chyba idealna na dzien dzisiejszy.

Ukryta Zawartość

Tylko jak takie cudo chodzi, jak z matryca i ewentualnymi wadami. :/ Strach jest przez zakupem bo i cena wieksza.

Ukryta Zawartość

Strach jest przez zakupem bo i cena wieksza.

jeśli chodzi o lapki

to po dogłębnym szukaniu

pewnie za 4 tysiące coś z naszą gwarancją by się znalazło podobnego

tylko że lapek mi nie potrzebny - ale właśnie pasywny nettop możliwie najszybszy

z możliwością budowy macierzy - serwera

Tez jestem na etapie szukania jakiegos komputerka pasywnego a zarazem wydajnego. Patrze od czasu do czasu na rozwoj rynku bo chce cos kupic na lata (h.265/4K itp ...) ale zawsze jest cos .... nie tak. Na szczescie nie mam parcia ze musi byc juz.

Co Wy tak kombinujecie z tym chłodzeniem pasywnym? Sprawdźcie serie nettopów Asusa VivoPC. Ja tego używam od dłuższego czasu jako odtwarzacza i sprawdza się naprawdę dobrze. Poza HDMI, ma DP i SPDIF optyczny. Chłodzenie jest aktywne, ale jego głośność jest taka, że bardziej słyszę podpięty zewnętrzny dysk niż to chłodzenie. Jedyne czego nie sprawdzałem to obsługa bezstratnych formatów dźwięku - w filmach i tak nie słyszę różnicy między nimi, a dobrym DTS-em.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Witam,

Trochę mnie dziwią wpisy w tym temacie.

Do kina domowego nie trzeba szukać komponentów z chłodzeniem pasywnym.

Jakiś czas temu zbudowałem swój komputer, w poniższej konfiguracji...

Całość zapakowana jest w obudowie Antec Fusion Black.

Płyta: ASUS Maximus VII GENE

Procesor: Intel i7 4790K z chłodzeniem Noctua NH-L12

Grafika: EVGA GeForce GTX970 SC

Karta muzyczna: ASUS XONAR HDAV1.3

Zasilacz: XFX XTR 550w

Pamięć 16GB 1866MHz

Komputer świetnie się sprawdza do prawdziwego kina domowego oraz do gier. Obudowa posiada dwa bardzo ciche wentylatory 12cm umieszczone na jednym z boków - zapewnia to dobrą wymianę powietrza.

Zasilacz i karta grafiki zachowują zupełną ciszę podczas oglądania filmów (półpasywne chłodzenie). Wentylator z procesora - praktycznie nie jest słyszalny (pracuje na bardzo niskich obrotach).

Podczas projekcji nie zwracam uwagi na to, że komputer jest włączony - po prostu go nie słychać.

Tak więc do zastosowania w kinie domowym - wcale nie trzeba szukać sprzętu posiadającego spore ograniczenia w zakresie parametrów. Można spokojnie zbudować mocny komputer, który posłuży nie tylko do filmów, ale bez problemu pociągnie wszystkie gry dostępne na PCta.

Witam,

Trochę mnie dziwią wpisy w tym temacie.

Do kina domowego nie trzeba szukać komponentów z chłodzeniem pasywnym.

Jakiś czas temu zbudowałem swój komputer, w poniższej konfiguracji...

Całość zapakowana jest w obudowie Antec Fusion Black.

Płyta: ASUS Maximus VII GENE

Procesor: Intel i7 4790K z chłodzeniem Noctua NH-L12

Grafika: EVGA GeForce GTX970 SC

Karta muzyczna: ASUS XONAR HDAV1.3

Zasilacz: XFX XTR 550w

Pamięć 16GB 1866MHz

Komputer świetnie się sprawdza do prawdziwego kina domowego oraz do gier. Obudowa posiada dwa bardzo ciche wentylatory 12cm umieszczone na jednym z boków - zapewnia to dobrą wymianę powietrza.

Zasilacz i karta grafiki zachowują zupełną ciszę podczas oglądania filmów (półpasywne chłodzenie). Wentylator z procesora - praktycznie nie jest słyszalny (pracuje na bardzo niskich obrotach).

Podczas projekcji nie zwracam uwagi na to, że komputer jest włączony - po prostu go nie słychać.

Tak więc do zastosowania w kinie domowym - wcale nie trzeba szukać sprzętu posiadającego spore ograniczenia w zakresie parametrów. Można spokojnie zbudować mocny komputer, który posłuży nie tylko do filmów, ale bez problemu pociągnie wszystkie gry dostępne na PCta.

Oczywiscie masz racje tylko ze :

- lubie minimalizm (czyt. jak najmniejsze rozmiary)

- do grania mam ps4 i nie wyobrazam sobie powrotu do pc

- i chyba najwazniejsza rzecz to cec ( biore w lape pilot od tv i zapominam o dodatkowych urzadzeniach jak mysz i klawa)

- lubie tez cisze podczas snu a nie zeby mi cos brzeczalo, szumialo.

Biorąc pod uwage że na dekoderze DVBT za 99zł można o dziwo normalnie odpalić mkv to i7 nie jest tu raczej potrzebny ;)

Nowoczesne podzespoły są też w technologii która aż tak sie nie grzeje żeby trzeba było stosować jakieś turbo chłodzenie.

Do multimediów wystarczy z powodzeniem taka zminiaturyzowana budżetowa specyfikacja... rak rozumiem idea polega na postawieniu na tym jakiegoś "Kodi" i użytkowania w takim głownie zakresie ;)

Odtwarzanie filmów na Windowsie to koszmarnie niewygodna udręka ;)

Odtwarzam za pomocą POT Playera, Dodatkowo wykorzystuje aplikację SVP - tutaj niestety im lepszy komputer - tym lepszy efekt.

Przerabiałem sporo playerów (odtwarzaczy multimedialnych, odtwarzaczy bluray (również SONY BDP 5000ES)) i z tym co mam na PC'cie - brak porównywania.

Co do wygody użytkowania - klawiatura bezprzewodowa załatwia sprawę.

Dodatkowo komputer jest jak wiadomo o wiele bardziej uniwersalny. A mocny komputer, no cóż - jest jeszcze bardziej uniwersalny.

Niech tylko wypuszcza maline, która puści bez zająknięcia h.265 i nic mi więcej nie trzeba. Na chwile obecna tylko mnie to ogranicza w raspberry pi 2. Komp do mińimalistycznych urządzeń nie należy. Moim zdaniem bezsens jeśli chce go ktoś wykorzystywać tylko jako player. Dodatkowa klawa, mysz - dodatkowe urządzenia.

Kwasior21....to co jest bezsensem, a co nie - pozostaw tę kwestę dla siebie. Każdy ma inne wymagania...jeżeli Tobie wystarczają minimalistyczne rozwiązania to tylko się cieszyć.

Ja tez przerobilem wsxystkie opcje i najbardziej mi robia playerki do plikow, wszystko dziala zawsze, szybko i wygodnie pilotem. Komputer nie jest zajety, nie trzeba sie bawic w nawigacji po kilku ekranach... no co kto lubi ;) Oczywiscie do muzy i YT służy już komp na windzie ;)

Kwasior21....to co jest bezsensem, a co nie - pozostaw tę kwestę dla siebie. Każdy ma inne wymagania...jeżeli Tobie wystarczają minimalistyczne rozwiązania to tylko się cieszyć.

Nie nerwuj nerwow ;) Zawsze pisze tylko i wylacznie jak ja to widze i nie darze do atakowania nikogo ;) Tak w ramach wyjasnienia..... Jakis czas temu tak jak Ty mialem kompa podpietgego do tv ale mnie to zaczelo draznic wiec zmienilem na cos malego. ;)

Pozdro.

Dodatkowa klawa, mysz - dodatkowe urządzenia

No nie przesadzaj... na allegro masz klawiaturkę z touchpadem na bluetooth, wielkości pilota do tv.

Ja tez przerobilem wsxystkie opcje i najbardziej mi robia playerki do plikow

A zainstalujesz na nim madVR? Nie wydaje mi się. Więc jak dla mnie to choćby z tego powodu odpadają wszelkie playery.

Poza tym obsługujesz wszystko na jednym urządzeniu: trzeba dopasować napisy, zmienić coś w mkv, bo ktoś np. dodał chińskiego lektora itd., na kompie nie ma z tym problemu. Używając playera i tak część rzeczy musisz robić na kompie - dla mnie za dużo kombinacji.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Poza tym obsługujesz wszystko na jednym urządzeniu: trzeba dopasować napisy, zmienić coś w mkv, bo ktoś np. dodał chińskiego lektora itd., na kompie nie ma z tym problemu. Używając playera i tak część rzeczy musisz robić na kompie - dla mnie za dużo kombinacji.

Np. na Mede8-rze nie ma z tym problemu. Sam sobie ściąga napisy, możesz bezproblemowo przesuwać je nawet w czasie, przesuwać je na ekranie czy zmieniać ich wielkość, kolor, wybrać rodzaj ścieżki dźwiękowej.

jaamar1

Zapytam po raz kolejny ile kosztował Twój komp?

HQ150: ...podobnie jak Ty musiałbym podliczyć te komponenty...jak bardzo Ci zależy poszukaj sobie w necie. Ceny znajdziesz bez problemu, podałem chyba pełne nazwy.

Dodaj jeszcze kartę bezprzewodową Asus PCE-AC68 i klawiaturę bezprzewodową z touchpadem PERIXX 701.

fajny komp za 2 tysie zrobi -

nie ma z tym problemu -

tylko gdyby do tej FAjności udało się dodać pasywność - brak wiatraków

to byłbym całkowicie zadowolony

- bo mnie doświadczenie uczy, że każdy wiatrak zaczyna hałasować po pewnym czasie...

Nawet za tysia na "celeronie" ;> cicha obudowa i prawie pasywne chlodzenie to tez do zrobienia. Na proca jakis duzy wolnoobrotowy fan mozna dac. Zreszta w czym jakis delikatny szum przeszkadza to ja nie wiem, problem z d.... typowy ;>

Nawet za tysia na "celeronie" ;> cicha obudowa i prawie pasywne chlodzenie to tez do zrobienia. Na proca jakis duzy wolnoobrotowy fan mozna dac. Zreszta w czym jakis delikatny szum przeszkadza to ja nie wiem, problem z d.... typowy ;>

kurcze na kompach się znam słabo -

ale zawsze - a mam pc od `93 (386DX) - zawsze kurcze jakieś wiatraki terkotały -

i trza było wymieniać, cudować

- jak za 2 koła da się złożyć naprawdę sprawny komp-pasywkę

to ja w to wchodzę - ten chinczyk dał nadzieję -

jak będzie robił to co obiecuje w reklame - to wróżę mu świetlaną przyszłość :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tego chinola wrzuciłem tutaj bo jest stworzony niby właśnie do obsługi plików. Taki niby gotowy HTPC. No i cenę ma na poziomie solidnych odtwarzaczy.

Fajne są te dwa wyjścia HDMI. Obawy budzi jednak brak HDMI 2.0. Pełne 4K tylko na wyjściu DP. Nie znalazłem pewnej przejściówki z DispalyPort na HDMI 2.0.

Są tam też zabawki na i7 i 16 GB RAM:

http://www.aliexpress.com/store/product/Micro-pc-Core-i7-5500U-HD-Graphics-5500-with-16G-RAM-128G-SSD-1T-HDD-4K/604857_32500090040.html

ale też niestety HDMI 1.4

Dzisiaj z ciekawosci wlaczylismy u znajomego na Yosemite i macu mini na i5 filmik 4k na h.265.

Proca zezarlo od 40 - 70% oraz 2.5gb ramu z 8gb dostepnych. Wiec nie jest zle. Mac mini byl nieslyszalny przy tym materiale.

Mozna rowniez rozwazyc taka opcje.Plik byl puszczany na vlc. Sadze ze mniej zasobow pobraloby gdyby byl puszczony na macu mini z win10.

Co do przejsciowek to moze to sie sprawdzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.