Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz pod polarisy 200

tomson33

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , posiadam od nie dawna kolumny diora polaris 200 , wzmacnaiacz ktory je napedza to hk3300 , fajnie gra tylko brakuje mocy , chce zmienic wzmacniacz tylko nie wiem jaki kupic zeby zgral sie z kolumnami , moze mi ktos doradzic co kupic ?

https://www.audiostereo.pl/topic/113563-jaki-wzmacniacz-pod-polarisy-200/

brak mocy hk , znaczy to, podczas glosniejszego sluchania glosniki basowe zaczynaja charczec a prawie sie nie ruszaja , nie dziwi mnie to bo przy 8 ohm ten wzmak ma 20 watt na wyjsciu wiec ciezko kontrolowac glosniki ktore maja 140 nominalnej do pewnego momentu jest ok ale pozniej hk nie wyrabia mocowo , pobor pradu 130 watt , nie wiele , dlatego pytam jaka moc wzmaka do takich glosnikow , jesli chodzi o koszty zakupu to raczej jak naj mniej kolumny wiekowe wiec nie chce wydawac bog wie ile ,

Mam wrażenie, że to nie kwestia mocy, lecz niskiej impedancji kolumn. Wzmacniacz pewnie "nie lubi" nisko schodzącej impedancji, kolumny też nie należą do wysoko skutecznych, więc by uzyskać satysfakcjonującą moc, pokręcasz gałą coraz dalej i po prostu w końcu nie wyrabia się zasilacz wzmacniacza.

To nie do końca jest tak, jak myślisz, w kwestii kontroli 140watowych głośników przez 20W wzmacniacz. Są wzmacniacze, które nie mają z tym problemów, lecz w Twoim przypadku chyba rzeczywiście silniejszy i bardziej wydajny prądowo wzmacniacz lepiej by sobie poradził. Basowce z Polarisów 200 to nie jest najbardziej udany wyrób TVM-u i żeby je zdrowo "rozbujać", potrzebny jest wydajny wzmacniacz.

dzieki za pomoc znalazlem kilka modeli z ww. moze cos wybiore , mozecie Panowie mnie jeszcze oswiecic , czesto podawana moc wzmacniacza jest w taki sposob (przyklad) 2 x 60 (8ohm DIN)jak mam sie odniesc do tego , rms wiem co oznacza moc muzyczna tez kumam ale din ?

Witam , kupiłem pionieera A616 powiem tak , jest moc , moim skromnym zdaniem gra lepiej od hk który miałem wcześniej , choć dużo negatywnych opinii jest na temat pionka zaryzykowałem i jest , dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze wzmacniacza , temat uważam za zamknięty pozdrawiam .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.