Skocz do zawartości
IGNORED

jezeli nie wireworld gold eclipse 5,2 to co?

mateuszek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Miałem Harmonixa około 2 lata, znam go jak zły szeląg;-) Obiektywnie patrząc ma sporo wad.... Ale ma też coś, co odróżnia go od innych kabli z tego przedziału cenowego; niesamowitą muzykalność, coś co trudno opisać słowami. Jest sporo lepszych kabli za podobne pieniądze obiektywnie rzec ujmując. Ale żaden z nich nie dawał mi tyle przyjemności co GP-101 SUS. Jakbym się miał czepiać Harmonixa to rzekłbym, że bas ma dość rozwlekły i wolny a średnicę lekko przewianę i zamgloną, bez absolutnej krystalicznej czystości np Kimbera czy Nordosta i generalnie mało obecną. To nie jest wycięcie jakiegoś fragmentu, a raczej świadomy zabieg lekkiego uprzywilejowania skrajów pasma, bo na samym czubku pasma znów robi się górka w charakterystyce.

Ta muzykalnosc jest wlasnie zauwazalna.

Mam pare roznych sieciowek i bede probowal temu przeciwdzialac. Dodatkowo jeszcze sa lampki w rezerwie. No i zobaczymy jak sie zgra z reszta. (nie lubie czekac na klocki).Ale moglby grac ciut rowniej.

Jaki druty masz na mysli z tej samej polki cenowej?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie walcz z Harmonixem:-) To jest kabel w typie love or hate. Jeśli ocenisz że ma zbyt dużo własnej farby po prostu go sprzedaj i szukaj czegoś bardziej neutralnego. Jak chodzi o kable z podobnej półki cenowej, to bardziej neutralny jest choćby Cardas Clear, ale w moim systemie wolałem Harmonixa. Nie wiem po ile chodzą używane Cleary, bo chyba mało ich na razie na rynku wtórnym, ale nie sądzę, by drożej jak 3.000zł. Z podobnej półki cenowej Tara The One (też za swój sposób ciepła na dole, ale twarda na środku i górze) dla mnie jest istotnie słabsza od Harmonixa. Dużo lepszy niż Tara jest Acoustic Zen Absolute - świetny srebrny kabel, ale nie ma tej głębi i ciepła co GP 101. Porównywalne klasą dźwięku srebrne Kondo KSL-LP czy Nordost Tyr są jeszcze droższe. Z jeszcze lepszych kabli o najlepszej relacji jakości do ceny znam dwa: Kimber KS 1130 oraz XLO Limited Edition. Generalnie największy problem w ocenie kabli polega nie tylko na dopasowaniu do konkretnego systemu, ale też na wyborze modelu prezentacji przestrzeni. Kable srebrne, za wyjątkiem KS 1130, prezentują ją w diametralnie inny sposób niż większość miedzianych. Są oczywiście wyjątki, np Acrolink Mexcel, który gra tak jak najlepsze srebro i KS 1130, który łączy zalety srebra i miedzi. Ale w większości drutów rodzaj użytego materiału można rozpoznać w ciemno i to nie tylko po sygnaturze barwowej, ale właśnie sposobie konstrukcji przestrzeni i rysunku instrumentów oraz wokalistów. Poczytaj dzisiejszą recenzję Nordosta Tyra, tam starałem się pokazać różnice w stosunku do nietypowego jak na 100% Ag Kimbera KS 1130.

walczyc nie zamierzam

ale poddam go bankowo konkretnej przeprawie. (mam pare ciekawych lampek ktore moga go utemperowac)

jesli harmonix podola to dostanie szanse na umilanie mi zycia jesli nie... to sam bedzie sobie winien :-)

potencjal ma i to olbrzymi

na razie musze czekac na reszte klockow a potem zobaczymy

napisze co i jak

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Cardas Clear odradzam. Porażka. Matowy, bez życia, kompresuje skraje pasma, ujednolica górę, każda blacha jest taka samo, bas podobnie.

Sylwek, ale Ty go porównujesz do kabli za 20-30 tys. zł a on kosztuje jedynie 8 tys. zł. To jest błąd rzekłbym zasadniczy i metodologiczny. Mateusz szuka kabla za rozsądne pieniądze. W tej klasie cenowej nie ma wielu lepszych niż Cardas alternatyw. Faktem jest to, że ja też wolę Harmonixa niż Cleara, ale już podczas ustawiania systemu ML z JBL Everest na AS 2012 wybraliśmy podłączenie Clearem a nie Harmonixem i to nie tylko dlatego, że pochodzi od tego samego dystrybutora, tylko oceniliśmy że Clear zagrał lepiej. Wspomniana wcześniej Tara The One jest od Cardasa ewidentnie słabsza.

kabla za rozsądne pieniądze

normalnie poplakalem sie ze smiechu :-)

zona z reszta tez :-)))

a tak na marginesie czytajac twoja recenzje zauwazylem ze uzywasz electraglajdow

faktycznie sa takie doskonale jak o nich pisza?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

normalnie poplakalem sie ze smiechu :-)

zona z reszta tez :-)))

Wiem, ceny kabli są chore. Cardas czy Harmonix i tak zachowują w tym szaleństwie umiar, czego nie można powiedzieć o firmach MIT, TA czy Nordost.

a tak na marginesie czytajac twoja recenzje zauwazylem ze uzywasz electraglajdow

faktycznie sa takie doskonale jak o nich pisza?

Trzeba wiedzieć, który model kupić, bo mieli ich bardzo wiele:-) W mojej ocenie cztery z nich są wybitne. Do źródeł Epiphany X oraz X.3, do lampowej końcówki Ultra Khan Mk I, do tranzystorowej Genghis Khan Mk I.

Nordost.

ostatnio wpinalesmy valhalle 1 do kolegi systemu i polegla totalnie

raczej sie nie wpasowala ale nie pokazala niczego za co sie ja tak chwali - kolejny dowod na to ze synergia jest jednak najwazniejsza

zgadzam się z tym co napisał Tomkly na temat Harmonixów.....mają trochę swojej ,,farby,, ale lubię te kable.....mam trzy sieciówki SM350 z tego dwie w szafie:) ale nie na sprzedaż, . Natomiast co do IC.....jeżeli szukasz pastelowego i bardzo miłego grania to polecam Acrolinka 8N EVO

nie ma takiej neutralności jak Nordost ale ma większe wypełnienie, fajne wybrzmienia...jeżeli szukasz dość ciemnego ,,grania,, z masą (oczywiście wszystko w

przystępnych cenach) to polecam MITa Magnum MA.....mam w szafie:) ale na sprzedaż

• Użytkownicy+

Sylwek, ale Ty go porównujesz do kabli za 20-30 tys. zł a on kosztuje jedynie 8 tys. zł. To jest błąd rzekłbym zasadniczy i metodologiczny. Mateusz szuka kabla za rozsądne pieniądze. W tej klasie cenowej nie ma wielu lepszych niż Cardas alternatyw. Faktem jest to, że ja też wolę Harmonixa niż Cleara, ale już podczas ustawiania systemu ML z JBL Everest na AS 2012 wybraliśmy podłączenie Clearem a nie Harmonixem i to nie tylko dlatego, że pochodzi od tego samego dystrybutora, tylko oceniliśmy że Clear zagrał lepiej. Wspomniana wcześniej Tara The One jest od Cardasa ewidentnie słabsza.

Porównywałem Tarę the one z Cardasem GR. Tara poszła do ludzi...

Naprawdę nie wiem czemu Sylwek tak źle wspomina Cardasa? Mogę się tylko domyślać, że nie wpasował się w system.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Porównywałem Tarę the one z Cardasem GR. Tara poszła do ludzi...

A Clear od Golden Reference jeszcze trochę lepszy, więc tym bardziej Tara poszłaby precz:-)

Polski Equilibrium Turbine jest dużo lepszy niż Cardas, kosztujac 1/3 jego ceny.

Czy lepszy to już kwestia indywidualnych preferencji i reszty toru. Na pewno Turbine jest kablem bardzo dobrym, a w swej cenie wybitnym. Przy czym to jest zupełnie inny biegun, totalne przeciwieństwo stylu gry Cardasa. Jemu bliżej do Nordostów;-)

ostatnio wpinalesmy valhalle 1 do kolegi systemu i polegla totalnie

Jeśli system tranzystorowy to Valhalla nie jest dobrym pomysłem.

Tych cardas clear na hifiszarku jak mrowkow panie

Jak cos sie pojawi w okolicy to sobie wezme na testy

Ale z dwojga to wolalbym zostawic harmonixa niz wireworlda

Z resza na razie to takie gdybanie. Za duzo zmiennych dojdzie lada dzien.

W nocy walczylem z sieciowkami i przy aurorze zamiast stratusa pod koncowka oraz z elektra w listwie jest duzo bardziej akceptowalna srednica. Nie jest tak "pocieta"

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tych cardas clear na hifiszarku jak mrowkow panie

W Polsce na razie jak na lekarstwo. A jak są wyceniane?

Ale z dwojga to wolalbym zostawic harmonixa niz wireworlda

Jasne, to lepszy kabel.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Podobna półka jakościowa, może Cardas minimalnie lepszy. Bardziej spokojny, zrównoważony o głębszej prezentacji, ale bez tego pazura dynamicznego. WW jest znacznie bardziej żywiołowy, ale nie tak równy i gra bardziej do przodu.

Jezeli Clear jest troche lepszy od GR to nie ma co slobie glowy zawracac;) No moze jezeli ma sie jazgotliwy system. Pamietam jak stary kupiony za grosze Argento audio pokonal GR pod kazdym wzledem, wtedy i przy porownaniach z Magnum MA wyszlo jak zapiaszczona gore ma GR.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• Użytkownicy+

Jezeli Clear jest troche lepszy od GR to nie ma co slobie glowy zawracac;) No moze jezeli ma sie jazgotliwy system. Pamietam jak stary kupiony za grosze Argento audio pokonal GR pod kazdym wzledem, wtedy i przy porownaniach z Magnum MA wyszlo jak zapiaszczona gore ma GR.

Wojtek, Ty lubisz Nordosty, to jakim cudem ma Ci się podobać Cardas? To kable do całkowicie innego systemu.

Robert, ja lubie to co pasuje w danym momencie do mojego systemu, teraz sa to dwa magnumy MA i srebrne glosnikowe AQ K2, Nordost Frey 2 jest jako phono:)

Dlatego pisalem o starym aregento reference ktorego kolega kupil chyba za nioecalo 2k zl. Przy nim GR mial bardzo zapiaszczona gore a argento byl srebrny. Dodam, ze to byl stary model argento, ponad 10 letni. Oczywiscie walorow przestrzennych, szybkosc i naturalnosci nie ma co porownywac. Dlatego mysle, ze warto polowac na dobre okazje bo moim zdaniem Cardasy sa niby cieple, nasycone, ale przy wpieciu w lepszy system niestety wychodza ich wady.

Zreszta mateuszek tez zdaje sie slyszal porownanie GR do tego Argento.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• Użytkownicy+

Cardas raczej nie pasuje do lampy, sprwwdza się pomiędzy tranzystorowe pre a monobloki/końcówkę. Lampa woli zazwyczaj szybsze i żywsze kable. Większoś to kwestia konfiguracji, a nie wyrafinowania jednego z elementów jakim jest łączówka.

Spasowanie owszem jest najwazniejsze. Ale moim zdaniem GR upieksza dzwiek chudych systemow, jednoczesnie na moje ucho tnie zarowno gore jak i dol. Co by nie bylo, ze jestem stronniczy to magnum MA tez przycina gore, jednak robi to w o wiele lepszy sposob, mniej inwazyjny i mniej degradujacy te czesc pasma.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Cardas Golden Reference to ciekawy kabel. Pierwsza wersja ma mniej wspomnianych przez Wojtka ograniczeń w zakresie dołu pasma, schodzi niżej i gra masywniej, ale wolniej. Z kolei druga edycja gra lżej, jaśniej, bardziej neutralnie, ale właśnie coś tam wycina na skrajach pasma. Najnowszy Clear w tym aspekcie jest zauważalnie lepszy, ma też bardziej neutralną charakterystykę i brzmi chłodniej. Jest to znacznie bardziej zrównoważony kabel, natomiast całościowa skala różnic nie jest aż tak wielka żeby można było mówić o przełomie. Generalnie Cardas nie nadaje się do lamp, nawet najnowszy Clear lepiej zestawiać z tranzystorami. Do lamp typu PP najlepszy jest Kimber KS 1130, z kolei do SET kable w rodzaju Nordosta Valhalli;-) Niezłym pomysłem może być też Kondo KSL-LP, choć na moich PP zupełnie się nie sprawdziło. Teraz mam u siebie Nordosta Tyra Mk II, ale nie słyszę większych różnic w stosunku do Mk I. Nie jest to jednak Valhalla:-)

U mnie Turbine gra bardziej po cieplej lub neutralnej stronie. Zdecydowanie nie jak Nordosty. Ale możliwe, że w innym systemie jest inaczej. Tyle, że u mnie sprawdzałem w 2 systemach.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Turbine to naprawdę zacny kabel, ale dalej po chłodniejszej stronie mocy. Pamiętasz jak grał stary referencyjny Velum NF-G SE używany przez Pacułę, albo późniejszy Reference BlueS? To jest podobna szkoła grania, tylko jeszcze ciut dokładniej ale i szczuplej.

Zgadzam się z Tomkly. Jedynie szybkie lampy w typie Octave, mogą się zgrać z Cardasem.

Robert, push-pulle i to chyba tylko na KT88, KT90 i ewentualnie KT120. Już na 6550 było trochę zbyt okrągło.

Zgadzam się z Tomkly. Jedynie szybkie lampy w typie Octave, mogą się zgrać z Cardasem.

Piszac szybkie rozumiem, ze masz na mysli szczuplejsze?

To, ze Cardas nie zgra sie z wiekszoscia lamp to juz inna kwestia. Zreszta pewnie wielu mysli podobnie o Magnum MA ze sa dobre to trana a niekoniecznie do lampy, ale tak sie sklada, ze u mnie bardzo dobrze pasuja.

Tak sie sklada system zeby pasowaly;)

U Ciebie tez Mity z lampa graja? Czy juz zmieniles okablowanie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.