Skocz do zawartości
IGNORED

Minimal,Abstract,Ambient,Akustyka - Muzyka Współczesna

Magnepan

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, zaczyna coś się dziać w naszym wątku .........

Albertini , Marconi Union to czołowa formacja minimal ambient z EU i chyba w naszym wątku nie mieliśmy okazji ich zaprezenować.Prawdopodobnie puściłem coś w ambientowych i przestrzennych klimatach kilka miesięcy temu ale

nie pamiętam dokładnie.Trzeba przyznać że wspólne granie Marconi Union i Jah Wobbel dało wspaniałe rezultaty

z których my jedynie możemy się cieszyć słuchając tych muzycznych perełek. Trzeba jednak przyznać ze stara gwardia

nie odpuszcza i mocno ingeruje ( bardzo pozytywnie ) na brzmienie młodych wykonawców minimalu - ogólnie duże

brawa za te świetne kawałki, aż chce się tej muzy słuchać non stop.

Czas posłuchać ciekawego duetu z Austin/ USA ( stamtąd pochodzą jak widać najlepsi minimaliści ) Stars of the Lid w

skład którego wchodzą dwaj panowie Bryan McBride i Adam Wiltze .Formacja istnieje już przeszło 20 lat i wydała

8 krążków. Ich twórczość porównywalna jest z dokonaniami Arvo Parta , Zbigniewa Prisnera i Henryka Góreckiego !!!

Z płyty Avec Laudenum ( 5 z kolei ) utworek I will surround You - naprawdę piękna kompozycja .....Stars of The Lid

Epizod nr.30 part.1 - muzyka do filmu Twin Peaks i Stars of the Lid

Prawdziwe arcydzieło współczesnej muzyki neo klasycznej - The Atomium i Stars of the Lid

Articulate Silence part 1 - piękna kompozycja Stars of the Lid

Z wspaniałego podwójnego albumu - Their Refinement of the Decline utwór A meaningful moment through a meaning

video z liderami Stars of the Lid

A teraz Loscil czyli Scott Morgan jedno z moich największych odkryć w muzyce minimal ambient. Tak dla rozbudzenia

apetytu jeden z wielu wspaniałych kawałków tego muzyka.....First Narrows

Stars of the Lid, Loscil... widzę Magnepan, że zaczynasz jechać klasyką Kranky :)

A skoro tam już lądowałeś, to może Labradford?

i jeszcze raz oni... tym razem nawet z jakimś głosem, co u nich wyjątkowo rzadkie

I jeszcze jedna formacja nagrywająca dla Kranky

i drugi kawałek z głosem

a na koniec Krankowego grania (żeby nie zanudzić) - Pan American

i jeszcze raz

Deadmen , trochę puszczasz za mroczne i demoniczne kawałki więc chciałbym prosić o bardziej normalne granie.

Abertini, to czysty przypadek że Loscil i Stars of the Lid nagrywali/ ją dla Kranki. Bardziej nazywam to Austin sound

od stanu USA od którego aż kipi z wykonawców mini ambientowej twórczości.Pan American jeszcze nie gościł

w naszym wątku ale nic az tak ciekawego jak w/w nie reprezentują więc może kiedyś bym ich na pewno zapodał.

Labradford i Windy & Carl to taki 4AD sound. Osobiście w muzyce szukam czegoś więcej niż samej melodii,interesuje

mnie tło , harmonia a przede wszystkim feeling i to coś czego nie słyszę za często u innych wykonawców.

Dlatego Helios aka Goldmund jest na tę chwilę artystą wyjątkowym w świecie minimalu.

A co powiesz na The Dead Texan ? znasz ich ? jesli nie to posłuchaj......

Magnepan dobrze, że mnie w porę przystopowaleś, gdyż miałem zamiar wytoczyć ciężkie, mroczne działa spod znaku dark ambientu-:)

Btw....co w tej muzyce jest nienormalnego???

Może coś takiego:

Piano Phase (solo) - First solo performance ever:

Zdecydowanie lepiej a i utwór bardzo ciekawy. Jeśli lubisz takie granie to posłuchaj genialnego polskiego pianisty

Macieja Grzybowskego który gra przepiękny utwór Pawła Szymańskiego z płyty - Dialog

Arielcpu, tak się składa że w grudniu zakupiłem jedną z nowszych płyt Tetsu Inoue - Inland , wznowienie i remaster wyczerpanego nakładu z 2007 roku a wydane przez niemiecki Ambient World w 2012 roku.Wspaniałe brzmienie , i muzyka która przekracza granice percepcji - jedno z najciekawszych moich odkryć 2014 roku.Tetsu wydał już 20 płyt , więc sporo jak na muzyka elektronicznego minimalizmu i w samej Japonii jest okrzyknięty mistrzem.

Każdy zacny muzyk chce nagrywać z Tetsu Inoe i prawdę powiedziawszy nie dziwię się dlaczego. Posłuchajmy więc z jego przedostatniego krążka kompozycji Zen.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolejny to Symfonia H2O całkowity muzyczny relaks.....

Ukryta Zawartość

Magnepan, ośmielam się z wielką radością zawitać na Twym blogu, tak cudnie promieniującym spokojem i wyciszeniem.

Dlatego też z niejaką nieśmiałością i ja wkleję kawałek cudnej muzy z tego kręgu, jednakże bardziej zakorzenionej w jazzie.

Na początku próbowałem wszystko tu polecane prześledzić, jednak padłem, nie dałem rady. Mam nadzieję , że nie powtarzam się.

Cudna płyta, wydana i nagrana przez niemiecki

Kammerflimmer Kollektief. Tytuł płyty Hysteria, wydana w 2001 , na szczęście potem wznowiona

Mnie zachwyca

Ukryta Zawartość

Właściwie taki krótki utwór nie ukazuje całego piękna nagrania, daje jednak przedsmak :)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Jarro , witaj w klubie minimal ambient. Zaproponowałeś bardzo ciekawy utworek i zespół więc z powodzeniem zapraszam do dalszych i ciekawych wstawek w spokojnych klimatach.

Kontynuując muzyczną podróz z Tetsu Inoue posłuchajmy utworu z wczesniejszych dokonań artysty - Bionic Commune

Ukryta Zawartość

Teraz będzie mała niespodzianka.......Pete Namlook i Tetsu Inoue w utworze - Take The Sky. Trzeba przyznać że stara gwardia trzyma się super dobrze , brawo Pete. To jeden z najpłodniejszych Europejskich kompozytorów i wykonawców

obok samego Briana Eno.Pete Namlook nagrał i wydał 60 płyt - to brzmi niewiarygodnie przez dłuzszy niż 30 letni okres twórczości, po 2 płyty rocznie i wszystkie na najwyzszym poziomie.

Ukryta Zawartość

Pierwszy kawałek Neil Cowley Trio - Slims , w porządku i już gdzieś to słyszałem..

Dzisiaj wieczór zaczną starzy wyjadacze Pete Namlook i Geir Jenssen ( Biosphere) a utworem - The Facts of Life.

Chyba nie muszę kazdego z nich przedstawiać ale w wolnej chwili zapoznamy się z ich super ciekawym materiałem.

Dzisiaj dotarła do mnie przepiękna płyta Scotta Morgana aka Loscil - First Narrows. Jest to jeden z lepszych albumów

z muzyką minmal ambient & elektronika jakie udało mi się pozyskać w 2014 roku. Posłuchajcie kilku utworów a zapewne

będziecie fanami tego artysty.Na początek First Narrows

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolejny z płyty - First Narrows - Cloister

Przepiękny w swojej prostocie, wprost genialny kawałek - super widoki - Sickbay i Loscil

Sebastian Meissner aka Sebastian Klimek brzmi bardzo znajomo. Ten muzyk urodzony w Częstochowie przeniósł

się do Niemiec gdzie we Frankfurcie poznał Achima Szczepanskiego powiązanego Mille Plateaux z którym wspólnie

nagrali kilka ciekawych utworów. W 2002 roku Klimek nagrał swój pierwszy singiel i dużą płytę ( 2004 ) pod tym samym tytułem Milk & Honey. Własnie z tego krążka tytułowy utwór.

Klimek czesto dedukuje swoje utwory znanym postaciom sztuki i muzyki. Kompozycja poniżej to dedykacja dla

Stevena Spielberga i Azza El - Hassan. Interesujące.

• 3 tygodnie później...

Coś dla posiadaczy stereo. Wyobraźcie sobie, że z każdego głośnika płynie inny dźwięk... Jak to ogarnąć, prawda? Cholernie trudne... Odrobina minimalizmu on piano razy dwa, czyli on i ona - bez dotyku, tylko palce i spojrzenia, erotyzmu co niemiara

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Kapitalny koncert.

Przenoszę z wątku Christiny Pluchar ' Recomposed ' - Maxa Richtera - bardzo odważne podejście do tematu.....

ale najlepiej warto posłuchać samemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepiękny początek projektu Maxa Richtera - Recomposed - Vivaldi - Quatro Stagioni.

Spring 0, Spring 1, Spring 2. Jak dla mnie - absolutna rewelacja.Daniel Hope - pierwsze skrzypce.

• 2 tygodnie później...

Max Richter to ciekawy artysta i muzyk. Jeśli kogoś rozpiera aby dołożyć co nieco od siebie do 4 pór roku Vivaldiego

to trzeba być nie lada odważnym interpretatorem a przede wszystkim mieć coś sensownego do powiedzenia. Firma Deutsche Gramophone znając inne dokonania muzyka zainwestowała fundusze w jego pomysł i jak widać słusznie.

Dzięki temu i my możemy czerpać sporo muzycznej przyjemności ze znanego acz już nowego dzieła Antonio Vivaldiego.

Polecam Recomposed.....

Ok, będziemy się jemu przyglądać ale jak na razie to niewiele ma do powiedzenia ( imho ), taki początkujący

KRAFTWERK z początku lat 70. Liczę że Recondite z czasem rozwinie bardziej swoje możliwości artystyczne, who nows ?

Ok, będziemy się jemu przyglądać ale jak na razie to niewiele ma do powiedzenia ( imho ), taki początkujący

KRAFTWERK z początku lat 70. Liczę że Recondite z czasem rozwinie bardziej swoje możliwości artystyczne, who nows ?

Kraftwerk kojarzy my się z synthpop, a Recondite to inna bajka. W świecie alternatywnej elektroniki, mianowicie techno i festiwali z wieloletnim stażem takich jak Awekenings, czy Time Warp, to zasłużony artysta. Jego utwory można znaleźć w setach i kompilacjach przygotowanych przez największej sławy Dj'ów. Oczywiście nie mam na myśli dyskotekowych grajków, a kogoś pokroju Tale of US na przykład. W tym gatunku muzycznym to już poważniejsze granie.

Nie jestem jakimś jego fanem ale o kogoś, kto wydał już chyba 3 albumy i można usłyszeć jego utwory na największych festiwalach albo i jego samego LIVE, określić jako kogoś początkującego, to tak powiedziałbym, że to chyba z niewiedzy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.