Skocz do zawartości
IGNORED

Minimal,Abstract,Ambient,Akustyka - Muzyka Współczesna

Magnepan

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry wklejałem ale w bliźniaczym wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niektóre linki tam wygasły ale nadal można tam znaleźć coś ciekawego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój drogi Fluxio i Shuttle 358 to moi ulubieni wykonawcy i dobrze że wkleiłeś tych wykonawców - zwłaszcza tego drugiego. Już go proponowałem wcześniej albo w innych wątkach więc dołoże sietylko z moimi kompozycjami.Teraz będzie Frame i doskonałe zdjęcia z podróży - kapitalny mix - to trzeba obejrzeć i posłuchać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy to do tego tematu się nadaje.

Nils Frahm udostępnia darmowy album

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Jacaszek to nasz produkt eksportowy nr.1 w minimalu, ciekawy muzyk , ciekawy eksperymentator i kreator nowych

dzwięków. Mam jego kilka płyt i słucham od czasu do czasu ale ostatnio na tapecie mam Keith Kenniffa ala Helios i Ayres

którą ciężko kupić gdyż wszystkie nakłady są wyczerpane a melomani nie chcą się pozbywać jego płyt. Handlarze kręcą

lody i rzucają ceny powyżej 25 -40 euro.Przepiękna kompozycja A rising Wind.

Kilka dni temu rozprawiałem z jednym z userów o moim ulubionym mistrzu współczesnej trąbki Jonie Hassellu, który

wytyczył nowe ściezki dla młodych pokoleń trębaczy takich jak Arve Hendriksen i Peter Molvaer. To co w tej chwili uchodzi

za avangardę brzmienia trąbki Jon Hassell wynalazł i przemycał w swoich dokonaniach w połowie lat 80 ubiegłego wieku.

Idealną wizytówką będzie doskonała płyta Power Spot nagrana na przełomie 1983 / 84 roku w Grant Avenue Studios w Kanadzie pod okiem Briana Eno i Daniela Lanois a wydana przez ECM w 1986 . Aż dziw bierze że ten nowatorski sound powstał dokładnie 35 lat temu albo i wcześniej ale dla wielu jazzowych 'znafców' tego forum postać Hassella jego

twórczość oraz gra jest kompletnie nie znana. Pytam dlaczego i jak to jest możliwe ???

Jon Hassel po ukonczeniu konserwatorium w USA w klasie kompozycji i trąbki szkolił swoje szlify pod okiem Karlheinza

Stockahausena a póżniej pobierał lekcje u znanego minimalisty Terry Rilleya. Jon po raz pierwszy zastosował skonstruowane przez siebie rózne elektroniczne przystawki które powodowały harmoniczne brzmienie instrumentu

tak jakby grał akordami ( tercje , kwarty , kwinty ) jednocześnie. Również zafascynowany muzyką Indii starał się

przenieść wokalizę Kiranicznego śpiewu na brzmienie trąbki co słychać w nosatalgii oraz pełnego rozmarzenia grze.

Myślę że przyszedł odpowiedni moment aby zaprezentować szerszemu gronu postać tego geniusza który jest

doskonale znany miłośnikom Nu wraz z podobnymi eksperymentatorami w osobie Briana Eno, Michaela Brooka czy

Pietera Nootena.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z trudem dostałem się na tę stronę, a jest ona szczególna, bo tylko dla milionerów, co za laptop płacą minimum 10 tys. zł. Z powodu liczby tubków strona się nie uruchamia albo z wielkim trudem, co we mnie wywołuje zniecierpliwienie i zniechęcenie. Czy tak trudno zamieszczać odnośniki? Wiem, mój głos to głos wołającego na pustyni , nikt mnie nie usłyszy. Miłej zabawy Panie i Panowie. Już tu nie zajrzę.

PS

Zagalopowałem się. Hmmm... Lubię czasem takie słodkości jak Helios, dla zmęczonych, skopanych przez życie jak znalazł. Piękne zaiste, dzięki Magnepan :)

TUBKOM MÓWIMY STANOWCZE NIE !!!!!!

?

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Już tu nie zajrzę.

Jarro, mnie strona otwiera się dość szybko i nie wiem dlaczego możesz mieć problemy - może zwiększ prędkość internetu

mobilnego . Warto przejść na stałe złącze ,sam nie wiem co mogę jeszcze doradzić. Napisz na priva jak można zamiastYT

wkleić sam link bo nie wiem za bardzo jak to zrobić. Lubię wklejki z YT bo mam dość fajne kolumienki komputerowe

na których dobrze słychać.

Jarro a co Ty masz kalkulator, u mnie strona ładuje się maksymalnie 3,4 sekundy a korzystam aktualnie z wcale nie wypasinego laptopa i z vi-fi w hotelu z gównianym transferem, więc nie rozumiem o co te jęki.

Chcecie powiedzieć , że strona napchana tubkami tak samo szybko się otwiera jak ta bez tubków? Piszę o tej różnicy.

Łącze mam bardzo szybkie przez wifi.

Jęki dlatego, że gdy chcę przeskoczyć do ostatniej strony tematu, zawiesza się strona, a to dlatego, bo jest dużo tubków

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Może coś masz namieszane w systemie w laptopie. Przecież to są tylko odnośniki a dźwięk i obraz jest streamowany więc nie powinien obciążać komputera. Oczywiście troszkę dłużej strona może się ładować ale przy stałym łączu to jest może kilku procentowa różnica.

Skoro tak , to jedziemy.....Jon Hassell na żywo w KCRW.

Już na dobranoc przepiękna kołysanka - Last Night the Moon Came i Jon Hassell z zespołem :Eivind Arset - gitary , bass;

Jan Bang - samplery ,Kheir Eddine M' Kachiche - skrzypce i lider na trąbce.

Jarro, specjalnie dla Ciebie wspaniały koncert Jona Hassella z 16 września 1989 roku z World Trade Towers w NYC.

Na basie Dan Schwartz.

Dzisiaj słucham Michaela Allisona aka Darshan Ambient i jestem dosłownie znokautowany jego kompozycjami i grą.

Na jego twórczość miały ogromny wpływ dwie osobistości muzyczne - Miles Davis i płyta ' In a silent Way ' oraz

John Coltrane z - A love Supreme. Jak mówi Allison pomost łączący muzykę stricte jazową z szeroko pojętym gatunkiem

ambientu jest logicznie uzasadniony w tych dwóch gatunkach bo elementy ambientu i minimalizmu są otwartą formą

tworzenia muzyki oraz samej jej inspiracji która podobnie jak współczesny jazz czerpie garściami z kultury Indii i Bliskiego

Wschodu.

Posłuchajmy utworu When Will My Someday Come którego ispiracją był tytuł albumu Milesa - Some Day My Prince Will

Come. Na wszystkich instrumentach gra Michael Allison a zdjęcia do klipu są również jego pomysłem !!!

Dream In Blue z albumu Dream in Blue.

Mirage - muzyka, wykonanie oraz video Michael Allison.

• 1 miesiąc później...

Kubasa, wspaniale że przypomniałeś tego zdolnego minimalistę - to mój faworyt i jeden z najciekawszych młodych kompozytorów europejskich - warto mieć jego płyty i rozkoszować się piękną muzą - gorąco polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Po 30 minucie powoli zaczyna się jazda,świdruje mózg do samego pogodnego końca:

Ukryta Zawartość

Mój drogi, Marsen Jules jest genialny i nic innego nie można powiedzieć na temat jego fascynującej twórczości.

Zapodałeś kapitalny utworek a na dokładkę dodam ' Once in a Moment '

i Marsen na żywo z przyjaciółmi.

Ukryta Zawartość

Muzyczna bryza za sprawą Taylora Deupree w utworze Snow, Dusk.

Harold Budd & Eraldo Bernocchi - ' Fragment siódmy '

Harold Budd & Eraldo Bernocchi - Fragment drugi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łagodzimy obyczaje i techno sadzamy do kącika........

Triola i Mr.Kairo w utworze Ral 7035

Triola - Neuland

Triola in Lourdes

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.