Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Altusów 140-tek.

Kuba187998

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar w niedalekiej przyszłości zregenerować membrany w moich Altusach 140-tkach (2 sztuki) i pasował by mi do nich jakiś wzmacniacz.

Słuchał będę w pokoju o wymiarach ok. 5Mx5M głównie muzyki klubowej (tj. bass i te sprawy...) Wzmacniacz planuje kupić najprawdopodobniej używany tak do 600zł. Myślałem nad Pioneer A676, lecz się zbytnio na tym nie znam więc proszę o opinie o Pioneerze lub jakieś inne pomysły. Z góry dziękuje za odpowiedź. :)

https://www.audiostereo.pl/topic/113872-wzmacniacz-do-altus%C3%B3w-140-tek/

Cześc, jeśli nie jesteś trolem to:

Szukaj konstrukcji do początku lat 90. Może jakiś wydajny prądowo wzmak opanuje te dudniące niskotonowce. Stare ONKYO z seri integra(np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), i Rotele BX (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

P.S: Czytaj zakładkę start tam znajdziesz wszystko co Cię interesuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To jest odpowidnie miejsce dla takich tematów.

Ukryta Zawartość

Mam zamiar w niedalekiej przyszłości zregenerować membrany w moich Altusach 140-tkach (2 sztuki) i

Może by tak wyjść z piwnicy i zaczerpnąć wreszcie świeżego powietrza?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

No to kup jeden ze wspomnianych przeze mnie wzmacniaczy i nie rób zamieszania. Jak Ci się podoba jak to gra to ok:) Tylko dla własnego dobra nie konfrontuj ich brzmienia (altusów) z lepszym jakościowo sprzętem.

Pamiętaj też, że skoro jesteś zarejestrowanym użytkownikiem wystarczy użyć przeglądarki, nie jesteś pierwszym fanem altusów, który zalogował się na forum.

Ciesz się, że nikt Cię nie zjechał na tym forum za altusy to norma:P

Chłopaki.. jednak zrozumiałem co jest nie tak z tymi altusami.. Wszystko ładnie grało z tą wieżą, ponieważ miałem podpięte do prawego wejścia Altusa i do drugiego równolegle podpięte 2 kolumny właśnie z tej wieży no i te kolumny nadawały taki ładny i czysty dźwięk a altus tylko coś bassa podkręcał. Dzisiaj odłączyłem kolumny i zobaczyłem jak to gra... ;D

Chłopaki.. jednak zrozumiałem co jest nie tak z tymi altusami.. Wszystko ładnie grało z tą wieżą, ponieważ miałem podpięte do prawego wejścia Altusa i do drugiego równolegle podpięte 2 kolumny właśnie z tej wieży no i te kolumny nadawały taki ładny i czysty dźwięk a altus tylko coś bassa podkręcał. Dzisiaj odłączyłem kolumny i zobaczyłem jak to gra... ;D

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z całym szacunkiem Panowie, ale Altus 140 to na tyle kiepskie brzmienie, że jedynie co można zrobić to podłączyć taniego Japończyka który dodatkowo nie uwypukli ich licznych wad. Miałem dawno temu przez parę lat to dziadostwo z Diorą i było źle, potem z Kenwoodem jeszcze gorzej. Kolega dużo lepszy rezultat uzyskał łącząc Altusy 110 z Technicsem. Radziłbym jednak zacząć od wymiany kolumn, "klubowe" brzmienie na nieporównywalnie wyższym poziomie można uzyskać np. z kolumn zapomnianej nieco firmy Cerwin Vega.

Zastanawia mnie nieśmiertelność Altusów. Wielu się na nich w życiu niemile przejechało, ale wciąż wzbudzają emocje.

Bo są wielkie , ktoś kiedyś o nich na wsi słyszał i robią masę hałasu .

Altusy w Polsce są symbolem,to kolumny kultowe.Sam zakup był niezmiernie utrudniony,też je posiadałem-zakup był dokonany w sklepie wiejskim GS ,stały pośród ocynkowanych wiader,rękawic drelichowych i różnej maści innych atrakcji.W tamtych czasach chyba najbardziej wymarzone kolumny na rynku. Dzwięk ? Wtedy bardziej skupiano się na zawartości płyt niż na dzwięku,zresztą rozmowy dotyczyły głównie muzyki.

Fiat 126p też jest kultowy,jak to wytłumaczyć?

Koszmarne,niewygodne gówno,fatalne do prowadzenia,niebezpieczne,jednak upowszechniło motoryzację w naszym kraju.

Sam po Altusy pojechałem do Wrzesni jesienią 1986 roku, dwie noce stałem w kolejce społecznej. Wróciłem zadowolony z parą czarnych 110 w wersji eksportowej do Niemiec Hgs Electronics. Do dziś mam paragon na kwotę 20800zł. Grały z WS-503, MSH-101, TSH-113 i wydawało mi się, że jest bosko :), to były czasy........

Sam po Altusy pojechałem do Wrzesni jesienią 1986 roku, dwie noce stałem w kolejce społecznej. Wróciłem zadowolony z parą czarnych 110 w wersji eksportowej do Niemiec Hgs Electronics. Do dziś mam paragon na kwotę 20800zł. Grały z WS-503, MSH-101, TSH-113 i wydawało mi się, że jest bosko :), to były czasy........

A ja pamiętam jak latem 1981 roku udalo mi się kupić kilka słoików z "głowizną" (skrawki świńskiej skóry ze szczeciną w galarecie, na niektórych był stempel weterynarza). Nie znaczy to jednak, że dziś trzeba do tego wracać. Altusy to właśnie taka audio-głowizna.

Może niezupełnie taka "głowizna ze szczeciną". Wersje eksportowe były w większości pozbawione największej "zalety" tych głośników, mianowicie GDWT. Zamiast niej montowano głośnik kopułkowy; twardy, bo twardy, ze zniekształceniami na poziomie 1 czy 2 %, ale bardzo dalekim od tych badziewnych tubek. Dudniły tak samo, ale to wina zbyt dobrego, zastosowanego później głośnika, do którego nie dopasowano BR i nie wytłumiono pudła. Po tych poprawkach grały naprawdę nieźle. W końcu przeglądając forum można znaleźć dużo lepsze konstrukcje, które podlegały wielu modyfikacjom stanu fabrycznego. Zresztą, co kto lubi...

Pozdrawiam. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.