Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end, co słychać a czego nie

Piotr91

Rekomendowane odpowiedzi

To nie wiesz jak wygląda "barwa" na wykresie zmian wzmocnienia w funkcji częstotliwości? Nigdy nie widziałeś wykresu tzw. "pasma przenoszenia"?

Mając do dyspozycji wielopunktowy equalizer oraz oscyloskop - można zobaczyć jak się "barwa" zmienia naprawdę.

Jeden warunek - trzeba chcieć, umieć odczytać wskazania przyrządów ...oraz nie posiadać wstrętu do tych urządzeń, do wiedzy, nauki i jej rozumienia.

Myślisz, że audio to sztuka tajemna, dla wtajemniczonych tylko? Tak chcesz się dowartościować, należąc (w swoim mniemaniu i podobnych osobników) do "wtajemniczonej elity" - dziecinada.

PS. - "na co te wszystkie wyliczenia" ... skoro są nie po Twojej myśli?

Ha Ha Ha - no, to jak już Twój inny kolega zauważył błyskotliwie - "tym gorzej dla wyliczeń"

Dopraszałeś się wyliczeń - dostałeś wyliczenia - a że ich nie rozumiesz ni w ząb - nie moja wina - mam tylko nadzieję, że będziesz o nich na przyszłość pamiętał (choć tyle, że są) i nie pozwoli Ci znowu "argumentować" jak w poście nr. 1022 na str. 35.

Pozdrawiam i miłego "słuchania" kabli - dla tych co słuchają Muzyki - więcej jej zostanie :)

iro, ale co ty pleciesz, za przeproszeniem? Jaka elita? Jaka wiedza tajemna? Elitę to tworzą twoi kumple wierzący w brak różnic na swoim forum - zaciekli zawistnicy i audiofobi. Twoje wyliczenia, a także opwieści o barwie, pokazują, jak mało wiesz o tematyce, jaką usiłujesz się zajmować. Otóż żaden miernik, żadne urządzenie nigdy nie "dowie" się, jak słyszy człowiek, nigdy nie zmierzy tego, co nazywam barwą, głębią itp., gdyż są to pojęcia abstrakcyjne, dotyczą zmysłu, a nie techniki. Możesz zmierzyć, co chcesz, możesz bez uzasadnienia twierdzić, że są to "zbyt małe wartości", żeby je usłyszeć, ale nadal nie zmienia to niczego, bowiem zmiany w prezentacji brzmienia po prostu istnieją. Jaki miernik zmierzy gładkość średnicy, konturowość bądź misiowatość basu, ostrość wysokich itp.? Żaden. Na tyle przydają się te twoje mierniki, że możesz zmierzyć ledwie kilka parametrów, a potem wikłać się nieporadnie w tłumaczenia, że trzeba umieć je interpretować, a mnie wyzywać od wybitnych humanistów. Otóż, kolego, to ślepa uliczka, ponieważ przemawia przez ciebie buta. "Życie jest formą istnienia białka, ale w kominie czasem coś załka".

Pozdrawiam i miłego "słuchania" kabli - dla tych co słuchają Muzyki - więcej jej zostanie :)

Twój wpis jest jednym z najbardziej merytorycznych w tym wątku. Zamiast równie rzeczowej odpowiedzi ze strony Entuzjastów dostaniesz od nich trochę inwektyw, wspartych pustosłowiem i dywanem utkanych frazesów. To wszystko na co ich stać.

SzuB, co z bezpiecznikami w Twojej domowej instalacji elektrycznej?

Są audiofilskie, czy od ENEA S.A. ?

Zapomniałeś o linii energetycznej dom - elektrownia. Też powinna być audiofilska.

Ta gładkość średnicy, konturowość bądź misiowatość basu, ostrość wysokich to nic innego jak podbicie, bądź uszczuplenie poszczególnych częstotliwości, czyli:

zmian wzmocnienia w funkcji częstotliwości

I to wszystko widać na wykresie FR. Owszem, jest jeszcze kilka innych parametrów dopełniających obrazu, ale już po takim wykresie naprawdę można mniej więcej przewidywać, jak dany przetwornik pracuje.

Załączony wykres FR ilustruje 4 różne pary słuchawek, w tym jedne uważane za najdoskonalsze dynamiki. Jedne z nich mają podbity, misiowaty bas, drugie zaś bardzo twardy, świetnie kontrolowany, trzecie są w tej sekcji uszczuplone, ale dalej z doskonałą kontrolą tego pasma. Zgadnij które, to które ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Zapomniałeś o linii energetycznej dom - elektrownia. Też powinna być audiofilska.

Oczywiście :)

A stacja przekaźnikowa ? Trzeba zagadać do Tomanka żeby zaczął budować audiofilskie stacje transformatorowe pomiędzy elektrownią a lokalem.

Ale to nieważne.. dobry kabel sieciowy i tak wszystko wygładzi (wisienka w torcie to audiofilski bezpiecznik ma się rozumieć)

Najlepiej strzelić sobie kremową sieciówkę i dociążyć brzmienie:

kremowasieciowka.jpg

Te genialne zdjęcie pozwoliłem sobie zapożyczyć bez wiedzy autora z bloga:

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że StaryM mi wybaczy :D

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

mniej więcej

jest jeszcze kilka innych parametrów

4 różne pary słuchawek

Mniej więcej... Inne parametry... Słuchawki... Winszuję precyzji, szczególnie że nie rozmawiamy o słuchawkach. Chyba że podłączasz je kablami głośnikowymi. A to przepraszam.

Mniej więcej... Inne parametry... Słuchawki... Winszuję precyzji, szczególnie że nie rozmawiamy o słuchawkach. Chyba że podłączasz je kablami głośnikowymi. A to przepraszam.

To sluchawki nie są przypięte kabelkami? Masz na myśli bezprzewodowe?

krzyzakov

Ja dokupiłem do swoich HE-500 jakiś ponoć wypas kabel, u znanego "kablarza" z forum.mp3store.pl - o nick'u Fatso.

Kabel kosztował 400 zeta, więc można założyć że coś co kosztuje 400 zeta i jest deklaracja że wnosi poprawę - to można jakiejś oczekiwać (jakiejkolwiek)

Inni na forum słuchali tego kabla i same ochy i achy, że ponoć level up we wszystkim.

No coż.. posłuchałem i w porównaniu do stock'owego kabla od HiFiMAN'a zero różnic, po prostu nic.

Co zatem diagnozujesz?

- zostałem oszukany? (kabel to zwykły chińczyk)

- mam słaby słuch?

- mam za słaby sprzęt?

- mam za tani sprzęt?

- powinienem podłączyć kabel głośnikowy do słuchawek żeby usłyszeć zmiany?

KRZYZAK, podpinasz słuchawki kablami głośnikowymi, np. solid core?

To nieistotne co podpinam.

Słuchawki z racji braku zwrotnicy są przetwornikiem dynamicznym znacznie bardziej wrażliwym niż kolumna głośnikowa.

Uważasz, że w tym przypadku kable nie mają wpływu na dźwięk?

krzyzakov

Nie wiem, nie używam słuchawek.

Działają identycznie jak głośniki - tylko na mniejszą skalę, więc obowiązują te same zasady "toru", co w zasilaniu głośników - z wyłączeniem wpływu akustyki na końcowe brzmienie ;)

• Redaktorzy

Najlepiej strzelić sobie kremową sieciówkę i dociążyć brzmienie:

Poważny błąd w aplikacji. To nie kremówka, to ekler!

Kabel kosztował 400 zeta, więc można założyć że coś co kosztuje 400 zeta i jest deklaracja że wnosi poprawę - to można jakiejś oczekiwać (jakiejkolwiek)

Inni na forum słuchali tego kabla i same ochy i achy, że ponoć level up we wszystkim.

Za mało zapłaciłeś. ;)-zmian nie będzie.

Guru forum o zawartości prawie 13 tyś wpisów w przeciągu 3 lat ...? ! :) twierdzi że kable do 1 tyś nie wprowadzą żadnych zmian.

A że laikiem ponoć nie jest w tematach AUDIO-to trzeba brać na słowo. (pisane) ;)

zostałem oszukany? (kabel to zwykły chińczyk)

Trudno powiedzieć jaki ma przewodnik--ale mimo wszystko czy to miedz 4,5,6,7 N- to tylko wpłynie na starzenie się kabla-czyli szybsze śniedzenie-a czy różnice w dzwięku wyłapiesz..........walnij setę,potem drógą-wekend się zaczął i nie myśl o pierdołach.. ;)

Uważasz, że w tym przypadku kable nie mają wpływu na dźwięk?

Nie uważam niczego na ten temat, bo nie używam słuchawek do słuchania muzyki. To twoja domena coś uważać bez sprawdzenia. Czy np. sprawdzałeś topowe interkonekty Nordosta, żeby móc się na ich temat wypowiadać? Bo jeśli nie sprawdzałeś, to jesteś kaowcem z "Rejsu", który nie słyszał piosenki i dlatego chciał powiedzieć parę słów na jej temat.

Nie uważam niczego na ten temat, bo nie używam słuchawek do słuchania muzyki. To twoja domena coś uważać bez sprawdzenia. Czy np. sprawdzałeś topowe interkonekty Nordosta, żeby móc się na ich temat wypowiadać?

Sprawdzałem. Działają identycznie jak Profigold za 49.99.

krzyzakov

mam słaby słuch?

- mam za słaby sprzęt?

- mam za tani sprzęt?

A to fakt- i za parę godz,może dni o tym ci napiszą. Bo przeważnie jest tak że mamy za słaby sprzęt,jak już się okazuje i jazdę robią inni forumowicze że to wcale nie jest taki słaby sprzęt-to robią ci ze panowie ze złotymi uchami (uszkami ) że masz słabe zasilanie,jak im udowadniasz że zasilanie jest lux-to szukają błędu w akustyce-a jak i to im przedstawisz że jest w miarę poprawnie - to na koniec mają DESER-jesteś koleś GŁUCHY-albo jesteś już stary i tych niuansów nie wyłapujesz, itd ;) pozderki dla słyszących i nie wsłuchujących się.

podpinasz słuchawki kablami głośnikowymi, np. solid core

Można próbować i tacy są.

tylko na mniejszą skalę

Skala jest o dużo większa. Cały dźwięk podawany jest bezpośrednio do ucha, nie uwzględniając oczywiście pojemności muszli słuchawki.

Winszuję precyzji, szczególnie że nie rozmawiamy o słuchawkach.

Ach, dziękuję. Zwłaszcza, że kolumny głośnikowe charakteryzuje się dokładnie takimi samymi parametrami.

I nie ma żadnej magii, misiowaty bas, ostrą górę można zobaczyć na takim właśnie wykresie.

Nie chcesz tego zrozumieć, trudno. Nikt nie zmusi nikogo do logicznego myślenia.

kolumny głośnikowe charakteryzuje się dokładnie takimi samymi parametrami.

Czyli gdy słucham na słuchawkach i na kolumnach, słyszę tak samo? Eureka! Dzięki, mój drogi teoretyku!

Nie, nie słyszysz tak samo, ale te same parametry określają zarówno słuchawki jak i głośniki (pasmo przenoszenia, impedancja, skuteczność itp)

To tak samo jak oglądanie filmu w kinie i na telewizorze.

I tu i tu leci to samo, i tu i tu inaczej to wygląda, i tu i tu identycznie mierzy się to co jest wyświetlane, tylko skala się zmienia :)

Czy np. sprawdzałeś topowe interkonekty Nordosta, żeby móc się na ich temat wypowiadać?

A Ty sprawdziłeś jakie masz kable instalacyjne w domu, żeby się wypowiadać na temat grania np: sieciówek? To samo mogę powiedzieć na temat kolumn, sprawdziłeś jakie masz tam kable? A może te kabelki w kolumnie nie mają znaczenia w końcu ich nie widać, to i nie słychać :)

To samo mogę powiedzieć na temat kolumn, sprawdziłeś jakie masz tam kable? A może te kabelki w kolumnie nie mają znaczenia w końcu ich nie widać, to i nie słychać :)

o, to to :)

Też kiedyś o tym pisałem w zakładce high-end, to usłyszałem w odpowiedzi żebym sobie poszedł bo troluje :D

Gość

(Konto usunięte)

Mój ulubiony dźwięk to cappuccino ;-)

Mój ulubiony dźwięk to cappuccino ;-)

Typowe.

Typowe jest, że dla Ciebie mierzalność pewnych cech dźwięku, znana i wykorzystywana powszechnie od pół wieku, jest zajebistą niespodzianką.

Mówiąc krótko - jesteś w tej dziedzinie lamerem

Testowałem bardzo różne interkonekty, którymi łączyłem źródło ze wzmacniaczami słuchawkowymi Linna, Creek, Lehmann. Eksperymentowałem z zasilaniem (w tym bateryjnym).

Żaden interkonekt nic nie zmienił w porównaniu do Profigolda. Nic.

A jestem pewien, że Grado SR1, HD650, czy DT880 pod względem szczegółowości, liniowości wciągają nosem Twoje kolumienki.

A byłem wtedy audiofilem, który słyszał cewki, tam, gdzie nastoletnie dziewczynki nie słyszały (spadek przy 19kHz)

PS

Pochwal się swoim audiogramem, złotouchy.

krzyzakov

Czyli gdy słucham na słuchawkach i na kolumnach, słyszę tak samo? Eureka! Dzięki, mój drogi teoretyku!

SzuB, jakieś problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Pokaż mi no palcem, gdzie tak napisałem. Jesteś mistrzem w odbijaniu piłeczki. Niektórzy mówią, jak grochem ścianę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.