Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  192 członków

Leben Klub
IGNORED

Klub_Lebena

Rekomendowane odpowiedzi

Denona jeszcze mam. Kolumny mi się też opóźniają ale następny tydzień już muszą przyjechać. Mowa o następcach Monków. Spróbuję z nimi 300F również, ale zakładam, że nie dadzą rady bo tam jest niestety 6 głośników na jedną kolumnę w tym 4 na basie :D Spróbować jednak nie zaszkodzi. Do Lebena jak pisałem planuję póki co Sounddeco Alpha F3 bo F2 z lampą tworzą iście magiczny spektakl mimo swojej niewysokiej ceny a F3 mają mieć większy wykop i lepszą spójność dźwięku jeszcze no i cena bardzo rozsądna a jako, że to drugi system to i pieniądze mniejsze wchodzą w grę.

A i tak jedynym kryterium jest: u siebie w domu, w swoim systemie, wedle własnych gustów, na swoje ucho. Innej drogi nie ma.

To też dam 100 za rozsądek.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Będę szukał kolumn do 300F dopiero. Obecnie pogrywa z Sounddeco Alpha F2 i raczej kupię większe F3 bo niestety z całym szacunkiem do Harbetha ale muszę mieć dobry bas(na ile się da) a tam go nie znajdę niestety. Myślałem też o JBL 4429 ale nie wiem na ile da radę. Leben to drugi system który dopiero składam.

Wczoraj dość długo rozmawiałem z konstruktorem Sounddeco i Alpha F3 mają być łatwiejsze do napędzenia niż F2. F3 to 2x 23cm na basie papierowe głośniki więc powinno to ładnie chodzić a już F2 mają super bas tylko za małe do mojego pomieszczenia no i to kolumny kolegi pożyczone tylko. Macie jeszcze jakieś propozycje? Najlepiej do max 15kzł nowe kolumny z dobrym basem i raczej szybkich rozdzielczych bo taki dźwięk preferuje a Leben ma dodać wisienkę na torcie oswoić kolumny.

Kiedys Mi pisales ze harberthy to zamulone I powlone kolumny a teraz Piszesz ze bas tylko nie taki ,więc jak to z tym jest -jesteś widzę nie adekwatny do tego co piszesz i zmieniasz zdanie Kiedy ci pasuje :)

Ja nie widzę problemu w basie w harbertach a miałem 10par glosnikow wcześniej od kefow po elaci atc i bw monitory audio

Oczywiście to nie jest szybki sprezysty bas , ale ładnie schodzi nisko ,może niski bas jest lekko poluzowany ale nie rozlazly

Pamiętam z calyxem był też inny bas , trochę szybszy i szybko się kończył , z luxmanem jest większy Ale świetnie gra ,nawet przy cichym słuchaniu czuć ten bas , i to mi się podoba

:)

Chciałem okazać kulturę i czepiłem sie tylko basu bo wiem ze większość osób używa herbatników z Lebenem ale mi chodzi o inny dźwięk i już wole dobry papier. Z lebena i tak super basu nie będzie wiec chce minimalizować problemy i potrzebuje kolumny z bardzo dobrym basem który leben tylko trochę popsuje. Proste co nie ? U Ciebie z mocnym tranem ten bas z harbetow może by c przyzwoity ale z lampa będzie gorzej.

Przypomina mi się jak kiedyś po Spendorach SP100R2 podpiąłem Audiovectory Si3 Avantgarde Arrette. O dziwo przyjemność z odsłuchu nie spadła wcale a rozdzielczość, szybkość, dynamika przekazu, wyrafinowanie wysokich tonów wszystko to było klasę lepsze. Całość napędzał NAIM NAP200/NAC202 i dodatkowe zasilacze. Póki nie podpięliśmy Audiovectorów wydawało się, że tak pięknie gra... Okazało się, że można o wiele lepiej nie tracąc nic z przyjemności. Czym puszczana muzyka była szybsza tym różnica pomiędzy konstrukcjami powiększała się. Piszę o tym, żebyście wiedzieli czego oczekuję i że Spendor i Harbeth mnie do tego celu nie doprowadzi. Niestety musi zagrać od małych składów jazzowych do Sepultury dobrze, gdybym słuchał tylko spokojnej muzyki to jakieś Spendory, Harbatniki by były wystarczające i może nawet cieszył się magią z jaką potrafią te kolumny zagrać.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Istotne jest to, ze dokładnie wiesz do czego zdążasz. Wierzę, że uda Ci się dobrać głośniki, które sprostają Twoim oczekiwaniom.

Zrzuta na Lebena dla SzuB-a!!! ;)

No to jeszcze zrzućcie 700 pkt... Leben CS 1000P też satysfakcjonujący. Prawda?

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Nie widać oznaczeń czy to powiedzmy SP , SG , SA , SC itd .

W sieci znalazłem wpis że ten model ma taki kond ale ze schematu to nie wynika .

Chyba że chodzi o ten w katodach 5751 - 330uF

Edit .

Tak , jest spięty z rezystorem 470om więc pytanie jaki to typ tego konda ?

Dziękuje za fotki

Pierwszy raz widzę żeby taki kond stosować w tym miejscu bo jest to kond typowo stosowany w zasilaniu cyfrówki chociaż podobno Esoteric wszędzie go daje .

Edytowane przez muda44

Dokładnie. Gust już mam wyrobiony nie błądzę po omacku. 300F kupiłem bo miałem kiedyś dość krótki czas 300XS i zapadł mi w pamięci jak mało który klocek a sporo przewaliłem. Niestety lata dzielą odsłuchy 300XS i 300F oraz zupełnie już inne kable, kolumny więc ciężko mi się wypowiedzieć który lepszy.

300XS grał kiedyś u mnie z Paradigm Signature S4v2 i grał pięknie choć minimalnie brakowało mocy. Dlatego długo nie zabawił.

Przypomnijcie jeszcze proszę żebym nie musiał szukać przez kilkadziesiąt stron jaki powinienem do niego bezpiecznik dokupić ? Wiem, że Synergistic ale który i jaki typ ?

Macie jakieś rozwiązanie na tą oczojebną diodę ?

Edytowane przez Iceman007

No to jeszcze zrzućcie 700 pkt... Leben CS 1000P też satysfakcjonujący. Prawda?

Tylko nie dawajcie mi z życzliwości, lecz gdy zasłużę!

Prawda! 1000 byłby dobry. Ale i tak 300 bym zostawił. Bo to dzieło sztuki przecież.

Macie jakieś rozwiązanie na tą oczojebną diodę ?

Tu Ci pomogę :-)))

Żółta przezroczysta folia samoprzylepna- i masz zielone światełko!

Mam do Was pytanie .

Jaki typ Sanyo OS - CON są na wejściu w Leben CS-300XS ?

Klonujesz??

Przypomnijcie jeszcze proszę żebym nie musiał szukać przez kilkadziesiąt stron jaki powinienem do niego bezpiecznik dokupić ? Wiem, że Synergistic ale który i jaki typ ?

się podłączę do pytania ...

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

... na które Szub odpowie, bo Panu Hyodo mailowo podobne pytanie zadał... A może miał zadać lecz zapomniał był.... Nie wiem.

Ja odważnie używam zwłocznego.

Edytowane przez wpszoniak

Masz mnie na widelcu: tak, miałem napisać; tak, nie napisałem; tak, zapomniałem. A dlaczego? Bo używam zwłocznego i działa, choć mam wrażenie, że Fuji jest szybki. Uznałem, że sprawa nie jest tak paląca, by zawracać głowę, szczególnie że skutecznie zawracałem już w sprawie impedancji. To forum roi się od elektroników, by nie powiedzieć: elektryków. Może by ich zapytać? Chociaż oni - przynajmniej tak się wydaje - wypowiadają się tylko na temat kabli, które im nie grają.

Dzięki intenser.

Nikt mi nie odpisał odnośnie przestrzeni w 300F. Mam póki co wrażenie niedostatku w tym zakresie. Wzmacniacz nie jest jeszcze dobrze wygrzany ma raptem z 30h-40h grania kupiłem nówkę przed świętami. Pytanie czy mogę liczyć na znaczącą jeszcze poprawę przestrzeni? Niestety ale póki co jest dużo gorzej w tym zakresie od prostego chińskiego wzmacniaczyka lampowego za 3400zł w detalu i to mnie martwi.

Edytowane przez Iceman007
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.