Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  192 członków

Leben Klub
IGNORED

Klub_Lebena

Rekomendowane odpowiedzi

ja rozważam sprzedaż swojego 300f i zakup może Unison S6 w tej nowej wersji lub Mastersound na 845 - wiem że trzeba będzie parę zł dołożyć ale chyba do Swoich Spendorów potrzebuję więcej watów

...

lub Mastersound na 845 - wiem że trzeba będzie parę zł dołożyć ale chyba do Swoich Spendorów potrzebuję więcej watów

To jest bardzo fajny wzmacniacz !!

Baa, nawet wiem kto rozważał sprzedaż takiego ...

----------------------------------------------------

Dzis bez problemu zbilem jeszcze 500 czyli 8500.W sobote moze mi sie uda to odsłuchac.Rydzu coplanda targowałem na 7500 i mi ktos zwinoł z przed nosa ,to to była maszyna i teraz wiem ,ze w okazyjnej cenie.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

• 1 miesiąc później...

Patrząc na specyfikację tych kolumn i zalecaną minimalną moc wzmacniacza nie powinno być żadnych problemów, ale zawsze lepiej zrobić odsłuch i/lub poczekać na opinię tych, którzy słyszeli takie połączenie, choć nie wiem, czy ktoś w Klubie korzystał z AP.

Patrząc na specyfikację tych kolumn i zalecaną minimalną moc wzmacniacza nie powinno być żadnych problemów, ale zawsze lepiej zrobić odsłuch i/lub poczekać na opinię tych, którzy słyszeli takie połączenie, choć nie wiem, czy ktoś w Klubie korzystał z AP.

Właśnie nikt chyba w klubie nie korzystał. W salonie Fusic, który prowadzi te dwie marki mi odradzono! Szkoda , bo to ładne i dobre kolumny , a Leben mnie strasznie kusi!

Może postaraj się o odsłuch... Zawsze lepiej sprawdzić nausznie. Ze swej strony mogę polecić Vandersteen 1Ci. Na pewno zgrywają się z Lebenem idealnie.

Tylko ,że ja mam od dawna AP Tempo 25, które sobie stoja aktualnie samotne, a gram na Divine Acoustics Proxima V3 napedzane Heglem, jako żródło Oppo 105 D. Do AP chciałem właśnie teraz Lebena i okazuje sie ,że jest problem ,bo Leben moze nie dac rady tym głośnikom.
  • 3 miesiące później...

U mnie w domu gra teraz Leben 300F.

No coz. Dzwiekowo jest dla mnie OK - a mialem cs600 i cs300xs. Powiedzialbym nawet, ze to lekkie dociazenie dzwieku (w stosunku do 300xs) mi akurat odpowiada. Wizualnie OK, ale te diode niebieską to chyba jakis półślepy wymyslil - czytalem, ze wali po oczach, ale nie wierzylem ;))

Natomiast organoleptycznie hmmm... Nie wiem czemu ale w dotyku, czuciu, w przelacznikach, w jakich drobnych szczegolach mam wrazenie jakby na czyms zaoszczedzono w stosunku do cs600 czy poprzednich 300kach - macie podobnie?

Witam wszystkich serdecznie,

od ok. roku jestem posiadaczem Lebena CS-300xs, więc chętnie dołączę do klubu.

Zaglądnąłem na tą stronę, ponieważ szukam porady w sprawie swojego wzmacniacza.

Od kilku tygodni przy słuchaniu muzyki zanika któryś z kanałów (raz jeden, innym razem drugi), lub jego sygnał jest słabszy, zniekształcony, a przy regulacji wzmocnienia słychać trzaski w obu kanałach.

Gdy docisnę pokrętło wzmocnienia problem na kilka minut zanika.

Dzieje się tak przez ok. pół godziny po włączeniu wzmacniacza, później po rozgrzaniu problem nie występuje.

Czy świadczy to o zużyciu potencjometra głośności?

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Witam w klubie :-)

Myślę, że w pierwszej kolejności musisz sprawdzić stan podstawek lamp. Może należy je przeczyscic. Może należy dogiac delikatnie blaszki, w których osadzone są piny lamp.

dociazenie dzwieku (w stosunku do 300xs)

Wymieniłem kondensatory sprzęgające w moim 300XS i dociążenie się pojawiło :-). Po paru miesiącach od wymiany jestem pewny, że był to strzał w dziesiątkę. Pojawiły się niesamowite, analogowe barwy w każdym podzakresie. Jednocześnie brzmienie jest bardzo przejrzyste. Jeśli chodzi o bas to czasami sam się zastanawiam skąd tyle energii w niedużych Electrach 905 :-).

Sprawdziłem, tak jak mi sugerowano, podstawki lamp i piny lamp.

Poczyszczone i podoginane.

Żadnej zmiany, dalej trzeszczy przy najdrobniejszym ruchu gałką regulacji wzmocnienia.

Dalej również zanika dźwięk w pierwszej pół godzinie odsłuchu.

Przymierzam się do wymiany potencjometra na nowy.

Obecnie jest to nieblieski ALPS o oznaczeniu 737X 100KBX2.

Nie mogę znaleźć takiego w internecie. Dostępne ALPS-y w sprzedaży mają inne oznaczenia.

Czy ktoś może wie gdzie mogę dostać oryginalną cześć lub jaki jest zamiennik dostępny na rynku?

Nie chcę Cię straszyć ale miałem kiedyś podobny problem, co prawda nie z Lebenem ale objawy identyczne jak u Ciebie. W moim przypadku był to prawdopodobnie tzw "zimny lut". Kilku fachowców w nim grzebało i nie znaleźli tego miejsca gdzie robiła się przerwa. Wzmacniacz sprzedałem "uszkodzony". Potencjometr oczywiście został sprawdzony w pierwszej kolejności, był sprawny.

Brzmi to nieciekawie.

Wzmacniacz ma niecałe 5 lat.

Jestem drugim właścicielem, od ok. 2 lat.

Pierwsze 1,5 roku spisywał się bez zarzutu.

Problem z dźwiękiem pojawił się 0,5 roku temu.

Początkowo bardzo rzadko, a teraz tracę cierpliwość i szukam możliwości naprawy.

Zna ktoś może kogoś godnego polecenia, z okolic Dolnego Śląska, do diagnozy i naprawy?

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Brzmi to nieciekawie.

Wzmacniacz ma niecałe 5 lat.

Jestem drugim właścicielem, od ok. 2 lat.

Pierwsze 1,5 roku spisywał się bez zarzutu.

Problem z dźwiękiem pojawił się 0,5 roku temu.

Początkowo bardzo rzadko, a teraz tracę cierpliwość i szukam możliwości naprawy.

Zna ktoś może kogoś godnego polecenia, z okolic Dolnego Śląska, do diagnozy i naprawy?

Eter audio jest dystrybutorem Lebena. Spakuj i wyślij do Krakowa,szukanie wujka Cześka z garażem może pogorszyć sytuację.

Wzmacniacz naprawiony.

Skorzystałem z serwisu p. Edwarda Czyżewskiego (LAR) we Wrocławiu. Dziękuję SzuB za radę.

Jakiś czas temu korzystałem z tej firmy, kupiłem od p. Edwarda przedwzmacniacz gramofonowy, ale zapomniałem, że prowadzi również serwis audio.

Okazało się, że jest to typowa przypadłość Lebenów. Potencjometry wzmocnienia i wyboru źródła są otwarte i czułe na zanieczyszczenia.

Wystarczyło fachowe ich czyszczenie i wzmacniacz gra jak nowy.

Spokój na parę lat.

Nie mieliście podobnych problemów?

Rozglądam się ostatnio za interkonektem pomiędzy DAC-a Auralic Vega, a Lebena.

Chciałem spróbować z polecanym Auditorium 23, ale ciężko go dostać.

Czy coś możecie polecić? Jakiś sprawdzony typ?

Potencjometry wzmocnienia i wyboru źródła są otwarte i czułe na zanieczyszczenia.

Czyli dobrze, że mam drabinkę DACT :-). Ja miałem problem z jedną podstawką pod ECC83. Jeśli chodzi o interkonekt to używam Stereovoxa Colibri. Ja jestem zadowolony, ale czy sprawdzi się u Ciebie to niewiadomo.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.